27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 3 december 2023

Koude dagen vragen om warmhartige tripjes: naar gezellige kerstmarkten, sfeervolle wintersteden en magische sneeuwbestemmingen. Maar ook: naar culinaire landgoederen en rustgevende wellness hotels in Nederland. Hier 21 tips in alle soorten en prijsklassen.

Het Noorderlicht spotten!

Noorderlicht, Noorwegen

Het Noorderlicht bij Tromsø.

Met stip bovenaan ieders winterse bucket list: het Noorderlicht zien. Een haast mystieke ervaring! Het Noorderlicht, ook wel de aurora borealis of het poollicht genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat op hoge geografische breedtes bij duisternis kan worden waargenomen, in de maanden oktober t/m maart. Als het zich voordoet, zien je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van groen of geel licht. Heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Het Noorderlicht is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. De mooiste plekken om het Noorderlicht te zien zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland.

Fins Lapland

De aurora borealis in een winterlandschap in Fins Lapland.

Aanbiedingen:

 1. Noorderlicht in Tromsø inclusief 3, 4 of 5 nachten in een 4*-hotel, ontbijt, noorderlichttour en retourvlucht – vanaf €589.
 2. Noorderlicht in Tromsø inclusief 4 of 6 nachten in een 4*-hotel, ontbijt, noorderlichttour, rendier- en Sami-excursie plus retourvlucht – vanaf €809.
 3. West-IJsland met excursies inclusief 2 of 4 nachten in Reykjavik, 3 nachten in hotels op het platteland, ontbijt, excursies en retourvlucht – vanaf €929.

Een winterse stedentrip

Stedentrip Praag winter

De Karelsbrug in Praag in de winter.

Je hebt van die steden die júist in de winter op hun allermooist zijn. Van die steden die echt gemaakt lijken voor dikke jassen, sjaals, sneeuwlaarzen en wanten. En dan hebben we het niet alleen over winterse stedentrip bestemmingen zoals de Scandinavische hoofdsteden Stockholm, Kopenhagen, Helsinki en Oslo. Want ook de mooiste steden van Oost-Europa schitteren tijdens de koude maanden. Als er sneeuw ligt op de Karelsbrug in Praag bijvoorbeeld, en je schuifelend op zoek moet naar zo’n authentieke Tsjechische kroeg waar de kachel hoog staat, de pullen bier groot zijn en er bloedworst op tafel komt. Of Boedapest in Hongarije, met zijn prachtige paleizen die schittereren in de winternacht. Over paleizen gesproken: Wenen, stad van Mozart, Beethoven en Strauß. Ook zo’n sierlijke parel in wintertijd. Tot slot is in koude tijden weinig fijner dan een warme pub in Edinburgh of Dublin!

Boedapest

De Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Aanbiedingen:

 1. Stockholm en Helsinki met korte cruise, inclusief 5 of 6 nachten in hotels, dagelijks ontbijt, overnachting op luxe cruiseschip én vluchten – vanaf €469.
 2. Boedapest 5*-hotel met wellness, inclusief ontbijt, massage van 75 minuten, transfer en retourvlucht – vanaf €149.
 3. Stedentrip Praag, Wenen en Boedapest, inclusief 6 nachten in 3 hotels, ontbijt én alle treintickets en vluchten – vanaf €299.
 4. Stedentrip Edinburgh, incl. 2 of 3 nachten in centraal gelegen hotel met ontbijt en retourvlucht – vanaf €139.

Meer Winterse stedentrip aanbiedingen (met o.a. ook Oslo, Trondheim, Wenen, Kopenhagen en Krakau!).

Kersthoppen & kerstmarkten

Kerstmarkt Münster

Kerstmarkt in Münster.

Geen mooiere maand om eens even flink met de creditcard te wapperen dan december. In tal van kleine en grote steden in en buiten Europa worden de gezelligste kerstmarkten uitgestald. Glühwijn, warme choco, ijsbanen en een héleboel lichtjes en stalletjes vol koopwaar. Vooral onze oosterburen kunnen er wat van: onder meer Düsseldorf, Keulen, Münster en Berlijn hebben enkele van de mooiste kerstmarkten in Europa. Maar ook de eerder genoemde prachtsteden Boedapest, Praag en Wenen zijn overal sfeervol verlicht en bieden volop kerstvertier. En wat dacht je van Londen? Of, voor wie helemaal even ver weg wil: New York?!

Kerstmarkt Wenen

Kerstmarkt in Wenen.

Aanbiedingen:

 1. Kerstmarkten in Berlijn: 2, 3, of 4 nachten in Park Inn by Radisson Berlin City West, incl. ontbijt én retourvlucht – vanaf €109.
 2. Kerstshoppen in Wenen met centraal 4*-hotel incl. ontbijt, een fles bubbels en retourvlucht – vanaf €289.
 3. Kerstshoppen in New York: 3, 4, 5, 6 of 7 nachten in de Big Apple, incl. retourvlucht – vanaf €699.

Meer kerstshopaanbiedingen dichterbij huis (met o.a. Düsseldorf, Keulen, Koblenz, Lille en Valkenburg en Mechelen).

Romantisch overnachten

Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Ciudad de las Artes y de las Ciencias in Valencia.

Lekker met z’n tweetjes, romantisch weg in de wintermaanden. Er zijn van die steden in Europa die nét even dat extra liefdestintje hebben. Spaans temperament in Valencia of Sevilla, de gondels en grachten van Venetië en de hartverwarmende fadomuziek in hartje Lissabon. En Parijs natuurlijk, dé stad van de liefde. Of wat dacht je van exotisch Marrakech, met zijn stijlvolle riads, levendige souks en sprookjes uit 1000-en-1-nacht. Maar de romantiek vind je ook dichter bij huis: op een kasteel in de bossen van Zeist, in kunstenaarsdorp Bergen waar je de zee ruikt of aan de kronkelende Moezel in heuvelachtig Duitsland.

Djemaa el Fna

Het Djemaa el Fna plein in Marrakech.

Aanbiedingen:

 1. Parijs in hartje Montmartre. 1 of meer nachten in het romantische Hotel Joséphine**** met ontbijt, gratis cocktails en een rondvaart – vanaf €49.
 2. Boetiekhotel in hartje Valencia (2 of meer nachten) incl. ontbijt en retourvlucht vanaf €239 of Temperamentvol Sevilla (2 of meer nachten) incl. ontbijt en retourvlucht vanaf €179.
 3. Stedentrip Marrakech met 3 of meer nachen in de romantische Riad le Desir met ontbijt, transfer en retourvlucht – vanaf €189.

Meer romantische hotelaanbiedingen (met o.a. kasteel in Zeist, het Engelse Kent, de Moezel, Lissabon en Venetië).

Een culinair arrangement met overnachting

Diner Landgoed Oud-Poelgeest

Diner Landgoed Oud-Poelgeest.

Liefde gaat door de maag, en zeker in wintertijd: dé periode voor echte smulpapen. Dat je voor een bijzondere culinaire ervaring het land niet uit hoeft, bewijzen de vele Nederlandse michelinsteren. Maar ook vlak over de grens wordt heerlijk gekookt. Zo vlak voor de kerst, of juist een maandje erna: van deze winterse culinaire arrangementen mét overnachting worden we blij!

Duinen bij Schoorl

Duinen bij Schoorl.

Aanbiedingen:

 1. Schoorl met Michelindiner: 2 dagen in Restaurant Hotel Merlet**** incl. ontbijt, driegangendiner met Michelinster, kookboek, fietshuur en gebruik zwembad en sauna – vanaf €99.
 2. Landgoed Oud-Poelgeest bij Leiden, inclusief verblijf in Het Koetshuis (2 nachten), 2x uitgebreid ontbijt, 1x culinair diner en een welkomstdrankje – vanaf €89.
 3. 4*-hotel in Normandië: 2, 3 of 4 dagen met ontbijt, een vijfgangendiner (bekroond met 3 Michelinvorkjes), bezoek aan een calvadosdistillerie en meer – vanaf €99.
 4. Gastronomie aan de Rijn: 3 dagen in het charmante Hotel De Tolkamer incl. ontbijt, 3-gangendiner in het hotel én 4-gangendiner in Restaurant ’t Raedthuys met Michelinster – vanaf €149.

Wellness hotel in Nederland

Ultieme ontspanning in Etten-Leur

Ultieme ontspanning in Etten-Leur.

Na een jaar hard werken is het nu ‘you-time’! Nederland is hét wellness land bij uitstek, met meerdere grote sauna- en wellnesscomplexen. Steeds meer van deze complexen bieden ook hotelovernachtingen aan; terwijl steeds meer (vooral landelijk gelegen) hotels hun aanbod aan wellnessfaciliteiten uitbreiden. Voor iedereen die toe is aan sauna, stoombad en massages vonden wij déze aanbiedingen met overnachting.

Hampshire Hotel Spa Savarin

Hampshire Hotel Spa Savarin.

Aanbiedingen:

 1. Hotel & Spa Savarin (5*) in Rijswijk: inclusief overnachting in een Executive kamer, welkomstdrankje, live cooking champagneontbijt, gastronomisch viergangendiner en wellness – vanaf €84,50.
 2. Fletcher Hotel-Restaurant Trivium (4*) in Noord-Brabant, inclusief ontbijt, een driegangendiner én een dag wellnesstoegang – vanaf €79.
 3. Wellnessboot & 4*-luxe in Noord-Brabant: 3 dagen in Hampshire Hotel – Fitland Uden ‘De Vrije Teugel’**** bij natuur- en recreatiegebied De Maashorst, inclusief uitgebreid ontbijt – vanaf €69.
 4. Hampshire Hotel – Fitland Mill**** & Wellnessboot: 2 of 3 dagen in de watten in een Deluxe kamer inclusief ontbijt, welkomstdrankje en 1 dag toegang tot de Wellnessboot – vanaf €49,50.

Meer lezen:


 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)