Münster (Duitsland) bezoeken: álle bezienswaardigheden & tips voor je stedentrip!

Münster (Duitsland) bezoeken: álle bezienswaardigheden & tips voor je stedentrip!

Münster is een Duitse stad die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse geschiedenis. Behalve historische gebouwen en leerrijke musea, is de stad ook een paradijs voor wandelaars en fietsers. Ideaal voor een weekendje weg dicht bij huis.

Door , laatst bijgewerkt op 22 augustus 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Rathaus
 3. Dom van Münster
 4. De universiteit van Münster
 5. Musea in Münster
 6. Fietsen bij Münster
 7. Overige bezienswaardigheden Münster
 8. VIDEO: Münster filmpje
 9. Overnachten in Münster
 10. 3x goed beoordeelde hotel
 11. Münster stedentrip boeken

Stedentrip Münster: leuke Duitse stad net over de grens!

Hoewel Münster een Duitse stad is, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, was de stad van enorm belang voor de Nederlandse geschiedenis. Inderdaad, in het jaar 1648 werd met de Vrede van Münster een einde gemaakt aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën, de voorloper van het huidige Nederland. De plaats waar deze Vrede werd ondertekend, de Friedenssaal in het stadhuis van Münster, is een van de belangrijkste toeristische attracties in de stad.

De Dom van Münster en de Sint-Lambertuskerk zijn de voornaamste kerkelijke gebouwen. Kunstliefhebbers trekken massaal naar het Kunstmuseum Pablo Picasso. In de wijk Kuhviertel kun je heerlijk genieten van een typisch Westfaals streekgerecht. Fietsliefhebbers komen ruim aan hun trekken in en rond Münster: honderden kilometers aan fietsroutes nodigen je uit om het Münsterland te verkennen. Een leuke Duitse stad net over de Nederlandse grens, waar je een ontspannen weekend kunt doorbrengen.

Münster stedentrip boeken – onze tips!

Wat zijn bezienswaardigheden in de Altstad van Münster?

De Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt vormt het historische hart van Münster. Met de typische puntgevelhuizen en galerijen heerst hier nog een beetje de sfeer van de middeleeuwen. Het is aantrekkelijk marktplein waar je kunt struinen langs leuke souvenirwinkeltjes of iets drinken in een van de gezellige cafeetjes. De Prinzipalmarkt is ook het decor van tal van festiviteiten in Münster.

Prinzipalmarkt, Münster

Het Rathaus

Aan de Prinzipalmarkt bevindt zich ook het historische stadhuis (Rathaus). Voor Nederlandse bezoekers een niet te missen plek, want in de Friedenssaal van dit stadhuis erkende Spanje in 1648 de soevereiniteit van het Nederlandse grondgebied. Bewonder in de Friedenssaal de schitterende houten renaissancelambrizering en de portretgalerij van de gezanten die deelnamen aan de vredesonderhandelingen. Het stadhuis is een gotisch gebouw dat stamt uit het midden van de 14de eeuw.

Rathaus, Münster

3x goed beoordeelde hotels in Münster:

Factory Hotel

Factory Hotel ★★★★

Hip hotel gevestigd in een voormalige bierbrouwerij, nabij het centrum. Heeft meerdere restaurants en moderne kamers. Bus naar het centrum vertrekt naast het hotel.

Bekijken
Adler Hotel

Adler Hotel Münster ★★★★

Hotel aan de rand van Münster met een sfeervol restaurant en een spa- en wellnessruimte. Heeft ook een whisky lounge, fitness en een dakterras.

Bekijken
ATLANTIC Hotel Münster

ATLANTIC Hotel Münster ★★★★

Modern hotel bij de historische oude binnenstad. Beschikt over goed uitgeruste kamers, een restaurant en een wellness met sauna en een stoombad.

Bekijken

De Sankt Lamberti Kirche

 • Aan de buitenzijde van de Sankt Lamberti Kirche (Sint-Lambertuskerk) vallen meteen de drie ijzeren kooien op, die opgehangen zijn aan de toren. Dit zijn replica’s van de kooien waarin in de 16de eeuw de lijken werden gelegd van drie opstandelingen, de zogenaamde Wederdopers. De aanvoerder van deze Wederdopers was de Nederlandse predikant Jan van Leiden.
 • De bouw van de Sint-Lambertuskerk begon in 1375. De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog troffen de kerk zwaar. Het gotische Madonnabeeld uit 1380 bleef gelukkig gespaard.
 • Op dinsdagavond, vanaf 21 uur tot middernacht, blaast nog steeds elk half uur de torenwachter op de hoorn.

LEES OOK: 10 leuke steden & dorpen in Duitsland net over de grens

Sankt Lamberti Kirche, Münster

De Domplatz en de Dom

Vlak bij de Prinzipalmarkt vind je de Domplatz en de Dom van Münster, een rooms-katholieke kathedraal. De Dom is gebouwd in de 13de eeuw. Bewonder in de kerk het fraaie astronomische uurwerk uit de 16de eeuw. Bezoek ook de Domkammer, een schatkamer waarin je meer dan 700 religieuze voorwerpen ziet uit de 9de eeuw tot de 20ste eeuw. Op het plein rond de dom (Domplatz) vindt op woensdag en zaterdag een markt plaats.

Domplatz, Münster

De universiteit van Münster

De universiteit van Münster werd opgericht in 1780 en telt meer dan 30000 studenten. Een van de markantste gebouwen van de universiteit is het stadskasteel van Münster (Schloss Münster). Dit barokke kasteel, opgericht op het einde van de 18de eeuw, was oorspronkelijk een bisschoppelijk paleis. Sinds 1954 is het de zetel van de universiteit.

Universiteit van Münster

Achter het kasteel vind je de uitgestrekte botanische tuin van de universiteit (Botanischer Garten). Deze tuin is ook voor het publiek toegankelijk. Op 4,6 hectaren tref je er meer dan 8.000 plantensoorten aan, verdeeld over heide- en moeraslandschappen tot en met alpenweiden. Zes van de tien kassen zijn eveneens toegankelijk voor het publiek.

Musea in Münster

Meer dan 30 musea in Münster trekken de aandacht van bezoekers. Een stad vol cultuur, dus!

 • Een van de bekendste musea in Münster is ongetwijfeld het Picassomuseum (Kunstmuseum Picasso Münster). Je vindt er 780 lithografieën en meer dan 100 etsen van Pablo Picasso. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen met werk van andere kunstenaars.
 • Vergeet ook het Stadtmuseum Münster niet, waar de geschiedenis van de stad en het Münsterland uit de doeken wordt gedaan.
 • Het LWL-Museum für Kunst und Kultur biedt een overzicht van beeldende kunst in de regio Westfalen, vanaf de middeleeuwen tot het heden.
Musea in Münster

Het Kunstmuseum Picasso Münster.

Fietsen in en rond Münster

Rondom het oude stadscentrum, waar zich vroeger de stadsmuren bevonden, ligt tegenwoordig een vijf kilometer lange Promenade. In de schaduw van lindebomen kun je hier volledig om het stadscentrum heen wandelen of fietsen. Fietsers worden overigens enorm verwend in en rond Münster. Het vlakke landschap rond de stad leent zich uitstekend om lange fietstochten te maken. Honderden kilometers aan bewegwijzerde fietsroutes leiden fietsers naar de interessantste plekjes in het Münsterland.

Fietsen in en rond Münster

Overige bezienswaardigheden in Münster

 • De Aasee is een langgerekt meer ten zuidwesten van het stadscentrum. Aan de oevers van het meer bevindt zich een uitgestrekt park met tal van recreatiemogelijkheden, tearooms, restaurants en hotels. Je kunt er boten huren om op het meer te kanoën, kajakken of zeilen. In het park vind je sculpturen van hedendaagse kunstenaars.
 • Een belangrijke attractie in het park is de dierentuin Allwetterzoo. Langs overdekte paden loop je hier van het ene gebouw naar het andere, zodat je geen last hebt van de regen. De Allwetterzoo omvat ook een dolfinarium en een paardenmuseum.
 • Wie van lekker eten en uitgaan houdt, moet in de wijk Kuhviertel zijn. In deze wijk in het oude stadscentrum vind je meer dan voldoende restaurants en cafés om je honger of dorst te stillen. Overdag kun je er overigens ook gezellig shoppen. De wijk is bekend om haar kunstzaken en antiquariaten.
Aasee, Munster

VIDEO: Münster filmpje

Münster stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Münster reiservaring en tips!

Ben jij in Münster geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief