Praag (Tsjechië) stedentrip: alle bezienswaardigheden, info & tips! (+ waar boeken?)

Praag (Tsjechië) stedentrip: alle bezienswaardigheden, info & tips! (+ waar boeken?)

Praag, de schitterende hoofdstad van Tsjechië aan de rivier Moldau. Een stad die uitpuilt van de bezienswaardigheden en waarvoor je, als je er alles wilt zien en bewonderen, wel enkele dagen voor moet uittrekken. Een prachtidee voor een citytrip.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
10 minuten lezen

Stedentrip Praag – wat is typisch voor Praag?

Het is misschien wel de allermooiste stad van Midden-Europa: Praag, hoofdstad van Tsjechië. Niet zo hip en happening als andere Europese steden, maar wij zijn en blijven fan. Naar Praag ga je juist om hipsterbars en organische koffietentjes te mijden. Struin over oude klinkerstraten op zoek naar authentieke kroegen waar je de oude Oost-Europese sfeer nog kunt proeven en waar ’s winters de kachel hoog staat, pullen bier anderhalf euro kosten en je de honger stilt met bloedworst en lever.

Hoeveel dagen heb je nodig om Praag te bezoeken?

Om ál het moois van Praag te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 3 dagen nodig. 1 nachtje is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 2 nachten als je een stedentrip Praag maakt! Lees hieronder verder voor alle highlights van Praag.

Voor het boeken van een complete stedentrip naar Praag moet je hier bij 27vakantiedeals (v/a €139 incl. vlucht!) zijn, of kijk hier bij TUI en Prijsvrij.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Het mooie van Praag is dat de stad prachtig is in alle seizoenen. In de winter loop je er (hopelijk) door een besneeuwd sprookje. In de lente vind je al snel terrasjes op het fraaie oude stadsplein (‘Staroměstské náměstí’) met zijn beroemde astronomische klok. Mijd wel de zomervakantie, dan is het er echt té druk met toeristen en is het schuifelen over de Karelsbrug.

Praag

Wat zijn niet te missen highlights van Praag?

In Praag valt er enorm veel te zien, en om de stad goed te leren kennen heb je wel enkele dagen nodig. Als je maar één dag in Praag kunt doorbrengen, zorg er dan in elk geval voor dat je de onderstaande bezienswaardigheden bezocht hebt.

De Oude Stad

De historische stadskern van Praag wordt de Oude Stad (Staré Město) genoemd. De Oude Stad ligt aan de oostelijke oever van de Moldau. Rond het Oude Stadsplein vind je een ware doolhof van pittoreske straatjes, waardoor je je terug in de middeleeuwen waant. Uiteraard tref je hier het ene souvenirwinkeltje naast het andere aan, en ook aan restaurants en cafés is er geen gebrek.

Het Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí) ligt in het centrum van de oude stadskern en is een absolute toeristische ‘hotspot’ in Praag. Rond het plein bulkt het van de historische bouwwerken uit verschillende tijdperken. Op het plein staat het standbeeld van Johannes Hus, een Tsjechisch hoogleraar die een voorloper was van de Reformatie.

Oude Stadsplein, Praag

Het Oude Stadsplein van Praag. Foto door Alfons Taekema.

Týnkerk, Praag

Het Oude Stadsplein met in het midden de Týnkerk en de gevel van het Storch-huis. Foto door Alfons Taekema.

De gevels van de gebouwen rond het plein vormen een attractie op zich. Let vooral eens op de gevel met het huisnummer 16, het Storch-huis waarop de Heilige Wenceslaus, de ‘nationale heilige’ van Tsjechië, is afgebeeld in jugendstil. Ook niet te missen is de Týnkerk, waarvan de twee asymmetrische torens zichtbaar zijn boven de barokgevels van de huizen rond het plein. Een ander juweeltje is de Sint-Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše), met een witte barokke voorgevel en een interieur dat bol staat van de fresco’s die het leven van Sint-Nicolaas uitbeelden.

Gevels aan het Oude Stadsplein, Praag

Gevels aan het Oude Stadsplein, gezien vanaf het Oude Raadhuis. Foto door Alfons Taekema.

Maar dé toeristische topper op het Oude Stadsplein in ongetwijfeld het Oude Raadhuis (Staroměstská radnice) met het befaamde astronomische uurwerk (Staromĕtský orloj), de oudste nog werkende astronomische klok ter wereld. Elk uur drommen massa’s toeristen samen om het schouwspel te zien van de ‘Parade van 12 apostelen’ die tevoorschijn komt uit twee kleine deuren.

Astronomisch uurwerk van Praag

Het beroemde Astronomisch uurwerk van Praag. Foto door Alfons Taekema.

De Joodse Wijk

De Joodse Wijk Josefov ligt ten noordwesten van het Oude Stadsplein. Deze wijk bestaat al sinds de elfde eeuw. Je vindt er verschillende interessante synagogen, waaronder de Oudnieuwe Synagoge (Staronová synagoga), de oudste nog in gebruik zijnde synagoge in Europa. Je treft er ook het geboortehuis van Franz Kafka aan. Loop ook eens langs het oude Joodse kerkhof, waarvan niemand precies weet hoeveel mensen er begraven liggen, want de graven liggen vaak boven elkaar. Verder kom je er heel wat leuke winkeltjes en uitgaansgelegenheden tegen.

Joodse kerkhof in de Joodse Wijk, Praag

Het oude Joodse kerkhof in de Joodse Wijk.

De Karelsburg

Wandel een eindje langs de oostelijke oever van de Moldau en steek de rivier over via de overbekende Karelsbrug (Karlův most). Deze fraaie voetgangersbrug, bijna zeven eeuwen oud en 520 meter lang, verbindt de oude stadskern met de wijk Malá Strana. Opvallend zijn hier de 30 standbeelden van heiligen aan weerszijden van de brug. Kunstenaars tonen trots hun werk en maken portretten of karikaturen van de massa’s toeristen die elke dag over de brug schuifelen. Een wandeling over de Karelsbrug bij zonsondergang is absoluut een aanrader – het uitzicht over de rivier en de stad is adembenemend.

Karelsburg, Praag

De burcht van Praag

Aan de westelijke oever van de Donau ligt de Praagse burcht (Pražský hrad), de grootste vesting ter wereld waarvan de bouw al begon in de negende eeuw. Het complex bestaat uit een hele reeks gebouwen en tuinen, waarin je urenlang kunt rondlopen en steeds weer nieuwe bezienswaardigheden ontdekt.

Burcht van Praag

De burcht van Praag. Foto door Alfons Taekema.

Een van de bekendste gebouwen in het burchtcomplex is ongetwijfeld de Sint-Vituskathedraal (Katedrála svatého Víta), een kerkgebouw waarin verschillende bouwstijlen te vinden zijn. In de kathedraal bevinden zich de graftombes van de Heilige Koning Wenceslaus en de heilige Vitus. De graven van de Boheemse koningen bevinden zich in de crypte onder de kathedraal. In de Wenceslauskapel, met het praalgraf van Wenceslaus, staat ook de kluis waarin de Tsjechische kroonjuwelen bewaard worden.

Sint-Vituskathedraal, burcht van Praag

De Sint-Vituskathedraal in de burcht van Praag. Foto door Alfons Taekema.

Een ander bekend kerkgebouw op de Praagse burcht is de Sint-Jorisbasiliek (Bazilika svatého Jiří), de oudste kerk in het burchtcomplex met een opvallende barokke gevel uit de 17de eeuw. Naast de basiliek bevindt zich het Benedictijnse Sint-Jorisklooster.

Niet te missen op de Praagse burcht is het Oude Koninklijk Paleis (starý královský palác), oorspronkelijk gebouwd voor prins Bořivoj I van Bohemen. Bezoek de Vladislavsky-zaal, een indrukwekkende ridderzaal die qua volume de grootste ter wereld is. Nog steeds leggen de Tsjechische presidenten in deze zaal de constitutionele eed af. In het Oude Koninklijk Paleis kun je een tentoonstelling zien over de geschiedenis van de Praagse burcht.

Het Gouden Straatje is een steegje in het burchtcomplex vol met kleurrijke oude huisjes, waarvan ook de tuintjes een bezoek meer dan waard zijn.

Stedentrip Praag – accommodatietips

 • Hotel Roma ★★★★
  Viersterrenhotel in een historisch gebouw in het centrum van Praag, op de westelijke oever van de Moldau. Met fitnessruimte en sauna.
 • Hotel Pav ★★★
  Een hotel met twee gezichten: klassiek van buiten en modern van binnen. Ligt op de grens de grens van de Oude en Nieuwe Stad en naast bierlokaal U Fleku.
 • Camping Sokol Praha
  Middelgrote camping op ongeveer twaalf kilometer ten oosten van het stadscentrum van Praag. Eigen taxivervoer naar het nabije metrostation of direct naar het stadscentrum. Met een buitenzwembad en een kleuterbadje.

Overige bezienswaardigheden in Praag

Het Strahov-klooster, ten westen van de Praagse burcht, lijkt misschien niet zo indrukwekkend aan de buitenkant. In het gebouw tref je echter een schitterende historische bibliotheek aan met meer dan 200.000 boeken verdeeld over twee magnifieke zalen. Deze zalen mag je als bezoeker helaas niet binnengaan, maar vanuit de deuropeningen kun je wel een blik werpen op de fraaie boekencollectie en het rijkelijk gedecoreerde interieur.

Strahov-klooster, Praag

De historische bibliotheek in het Strahov-klooster.

De wijk Malá Strana, wat zoveel betekent als ‘Kleine Zijde’, ligt aan de westelijke oever van de Moldau. Het is er een stuk rustiger dan in de Oude Stad. Het Tsjechische parlement zetelt er, en verder tref je verschillende ambassades, barokke bouwwerken en goed verzorgde tuinen aan.

 • Vergeet vooral niet de Sint-Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše – niet te verwarren met de Sint-Nicolaaskerk aan het Oude Stadsplein!) te bezichtigen, een schoolvoorbeeld van barokke bouwstijl. De grandioze groene koepel van de kerk is 75 meter hoog en heeft een diameter van twintig meter.
 • Ga de kerk binnen om het interieur te bekijken, en mis vooral het enorme fresco op het plafond van het middenschip niet – met zijn oppervlakte van 1.500 vierkante meter het grootste fresco in Europa.

Loop vanuit Malá Strana naar de Petřín-uitkijktoren, die op de gelijknamige Petřín-heuvel staat. Het is een mooie, maar vermoeiende wandeling naar de top van de heuvel. Wie de steile klim niet ziet zitten, kan vanaf de straat Újezd een comfortabel ritje maken in een kabeltreintje naar de heuveltop. De Petřín-uitkijktoren is een kleine kopie van de Eiffeltoren. Vanaf het platform op het hoogste punt van de toren kijk je uit over de stad, de rivier en de verre omgeving.

Dansende Huis, Praag

Het Dansende Huis.

Aan de oostelijke oever van de Moldau is er nog een knap staaltje van moderne architectuur te zien: het Dansende Huis (Tančící dům). Dit eigentijdse kantoorgebouw uit 1996, dat in feite uit twee gebouwen bestaat, lijkt met zijn golvende lijnen op een danspaar.

Winkelen in Praag

 • De grote winkelcentra en winkelstraten liggen wat verspreid over de stad. Rond het Oude Stadsplein vind je souvenirwinkeltjes en kleine boetiekjes in overvloed.
 • In Na Příkopě, een straat die gedeeltelijk verkeersvrij is, en in de zijstraten ervan tref je de grotere winkels aan.
 • Aan Na Příkopě liggen onder meer de winkelcentra Černá růže en Myslbek.
 • Aan het Plein van de Republiek bevindt zich het overdekte winkelcentrum Palladium, met meer dan 200 winkels en eetgelegenheden.
 • Schuin tegenover Palladium ligt het warenhuis Kotva.
 • Het Wenceslausplein (Václavské náměstí) wordt omringd door lange winkelstraten met warenhuizen en vestigingen van verschillende modeketens.
 • Voor de duurdere winkels met exclusieve producten moet je in de straat Pařížská zijn, waar je bekende merken als Gucci en Chanel aantreft.
 • Op de Havelsmarkt (Havelské tržiště) vind je marktkramen met fruit, kunst en lokale producten.
 • Wat je zeker moet proberen in Praag is Trdelník, een lokale lekkernij die op veel plaatsen in de stad wordt verkocht.
Trdelník, Praag

Must-try in Praag: Trdelník. Foto door Alfons Taekema.

Tip: als je Praag echt op z’n goedkoopst wil beleven, kies dan buitenwijk Žižkov als uitvalsbasis. Een oude arbeiderswijk met steile, soms wat smoezelige straten vol lokale bruine cafés, boetiekjes en kunstgalerijtjes. Niet zo bekend, maar wel supergoedkoop!

Reizen naar Praag – Hoe kom je er?

De afstand van Utrecht tot Praag bedraagt ongeveer 860 kilometer. Praag is vlot bereikbaar met de auto, maar er rijden vanuit Amsterdam en Utrecht ook rechtstreekse treinen naar de Tsjechische hoofdstad. Neem eventueel een nachttrein, zodat je ’s morgens uitgerust in Praag toekomt. Kijk bij NS International voor treinkaartjes naar Praag vanaf €50. Je bereikt Praag het snelst met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken er directe vluchten vanuit Amsterdam-Schiphol. Vliegtickets zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €50. De vlucht duurt zo’n anderhalf uur.

Voor complete stedentrips naar Praag, inclusief hotel en vlucht, kun je o.a. terecht bij TUI, De Vakantiediscounter en Prijsvrij.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

77 Praag reiservaringen en tips

 • Esmee op 19-05-2022

  “Een van de mooiste steden van Europa!”

  Mijn citytrip naar Praag was simpelweg fantastisch! De gebouwen zijn stuk voor stuk super mooi en het is heerlijk om 's avonds over de Karelsbrug te lopen en de zonsondergang te bewonderen. Ik kan eigenlijk niks bedenken wat ik niet leuk vond aan Praag. In de zomerperiode is er wel vaker een man te vinden die zijn python als toeristische attractie gebruikt, dus wees gewaarschuwd als je bang bent voor slangen en geen 25 euro lichter wil zijn als je de slang even wil vasthouden!

  Enkele aanraders zijn de Praagse Burcht met de Kathedraal van Praag en de Golden Lane, Karelsbrug, Old Town Square met het astronomisch uurwerk, het dansende huis, Týnkerk, de Joodse Wijk en het draaiende hoofd van Franz Kafka. Het is vooral heel erg genieten om de straten van Praag door te struinen. Je kunt op iedere hoek wel iets moois vinden. Een boottocht over de rivier is ook een echte aanrader. Hoewel de kapitein van de boot niet heel goed Engels sprak, wist hij alles toch duidelijk te maken. Je kunt echt prachtige foto's maken op het water, en met de boottocht kom je vanzelf ook langs Kampa Island.

  Een verborgen parel is toch wel het Colloredo - Mansfeldský Palác. Dit is een klein, verborgen paleisje dat in de buurt ligt van de Karelsbrug. Je kunt zelf rondlopen in het gebouw (koop van tevoren wel een kaartje!) en foto's maken. Binnen een kwartier heb je eigenlijk alles wel gezien, maar het is leuk dit gebouw eens vanbinnen te bewonderen.

  Buiten alle bezienswaardigheden kun je ook heerlijk even je rust pakken in Praag. Je hebt hier leuke, authentieke Tsjechische eettentjes maar ook genoeg moderne eettenten als je niet zo houdt van het Tsjechische eten. Je kunt ook heerlijk terrassen met een pul Tsjechisch bier of een emmer vol met je favoriete cocktail! Maar... bier is hier goedkoper dan andere soorten drank, dus leef je vooral uit en wie weet vind je wel een plek waar je nog geen euro hoeft te betalen voor een goede pul bier ;)

 • Lisa Veldhoen op 29-08-2019

  “Toeristische oude stad”

  Ben er nu 2x geweest . Het blijft een mooie stad maar het is er een stuk drukker en toeristischer geworden.
  De prijzen zijn iets omhoog gegaan (nog steeds goedkoop) en er zijn veel meer souvernir winkeltjes dan de laatste keer dat ik er was. Maar zeker de moeite waard. Wij zijn de berg opgelopen naar de burgt en hebben hier van het uitzicht genoten.

 • M. op 11-06-2019

  “Heerlijke stad”

  Praag is een heerlijke stad. Prachtige pleinen en gebouwen, heerlijk eten (voor iedereen, maar als je van stevige kost houdt helemaal), gezellige restaurants en kroegen (met heerlijk pils), gunstig prijspeil.

 • Herma Luiten op 22-05-2019

  “Fantastische stad; fijne sfeer en veel te doen!”

  Praag is een geweldige stad! We zijn er inmiddels 2 keer geweest en ik zou zo weer gaan. De sfeer is fijn en er is veel te doen. Je kunt er ook goedkoop en lekker eten (duik daarvoor de zijstraatjes in en vooral niet aan de drukke pleinen). Bezoek het oude Raadhuis aan het mooie Oudestadsplein, bekijk het astronomisch uurwerk en beklim de toren voor een mooi uitzicht. Er zijn ook genoeg mooie kerken te bezichtigen. Lekker dwalen door de straatjes is ook heerlijk. De Praagse Burcht is ook zeker een bezoek waard! De Karelsbrug is ook erg leuk en de wijk erachter is mooi om te ontdekken; bekijk bijvoorbeeld de John Lennon Wall. Mocht je Praag in de zomer bezoeken en op zoek zijn naar verkoeling, ga dan naar Zlute Lazne, het stadsstrand aan de Moldau. Heerlijk vertoeven! Lekker zonnen, zwemmen, eten en drinken. Het is trouwens ook erg leuk om vanuit de stad naar een van de eilandjes in de rivier te lopen, daar een drankje te doen en lekker te relaxen.

 • Sandra op 20-05-2019

  “Genoten, ondanks het mindere weer”

  Samen met mijn dochter een stedentrip naar Praag. Via booking.com een leuk verblijf geboekt, we zaten heel centraal en vlak bij het centrum. Wat een gezellige en mooie stad is Praag, het voelt er ook heel veilig. Het was geen probleem om met mijn dochter in de avonduren over straat te lopen. Elke ochtend starte we bij Mc Donalds Cafe, eerst de dag weer voorbereiden en dan weer op pad. Er is een OV kaart te koop, waarmee je onbeperkt door de stad kan reizen, het sluit allemaal goed op elkaar aan!

  Diverse leuke en goede eetgelegenheden, vooral de italiaan die op het plein zit tegenover de mooie klok op het oude stadsplein (even plein helemaal oversteken)... verder genoten van de Karlbrug, joodse begraafplaats (indrukwekkend) en de wisseling van de wacht. Het is ook zeker in de avonduren de moeite waard om Praag te verkennen, vele gebouwen zijn dan mooi verlicht!

 • Richard Tronco op 11-05-2019

  “Stedentrip”

  Wij zij met de bus naar Praag gereden. Praag is een oude stad, met een rijke historie. Het oude centrum met het grote plein en de zeer aparte klok, moet je zien. De stad uitlopend ga je de beroemde brug over richting het kasteel op de berg. Dit kan zowel lopend als met de bus of taxi.
  Neem voldoende tijd om de stad goed te zien en daarnaast een verkoelend versnapering te nuttigen.

 • Mark Janssen op 10-05-2019

  “Oude stad ”

  Burcht is hier leuk om te bezoeken en natuurlijk het oude centrum. Praag staat bekend om de grote burcht! Over de rivier de Moldou kan je een leuke boottocht doen met lekker eten en drinken, je vaart in zo'n 3 uur tijd rond en hebt mooi uitzicht over de stad. De Karelsbrug is leuk om overheen te lopen en als je hier het beeld aanraakt beloofd dat geluk! Ook leuk om een voetbalwedstrijd aan Slavia Praag te bezoeken.

 • Sylvia Bouwknegt op 10-05-2019

  “Praag”

  Mooie stad om in een paar dagen te bewonderen. We hebben hier een stadswandeling gemaakt met een gids. Zo kom je toch de mooiste plekjes te zien. Lekker koffie gedronken in een restaurantje tegenover de klok aan het Oudestadsraadhuis . We waren net op het juiste moment om de klok te zien en horen slaan. (maar dat zal de gids natuurlijk zo uitgezocht hebben)

 • Willem op 10-05-2019

  “Eet een Chimney!”

  Overdag is de Karelsbrug vol toeristen, dus sta een keer heel vroeg op of ga laat naar bed, om de brug te zien zonder mensen. Heel bijzonder om dat mee te maken. Overdag is Praag een hele drukke maar gezellige stad. Mooie gebouwen met veel charme, die de rust overbrengen over de vele mensen. Het is erg gemoedelijk. Ga wel sowieso een keer in de rij staan voor een traditionele Chimney (heerlijk!).

 • Freya de Weijer op 09-05-2019

  “Romantisch praag”

  Praag is een mooie en romantische stad. Je vliegt heel goedkoop naar deze stad en is zeker de moeite waard om naartoe te gaan. Let goed op je spullen terwijl je een blik werpt op de Praagse burcht, de rivier oversteekt middels de Karelsbrug of (op tijd) een blik werpt op het astronomisch uurwerk. Wil je overnachten in Praag? Je kan het beste een hotel zoeken dat een beetje buiten het centrum ligt. Je kan namelijk gemakkelijk met de metro reizen van A naar B.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Praag reiservaring en tips!

Ben jij in Praag geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief