Albanië essentials

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 3 uur
Richtprijs retourticket: € 250
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, rabiës, tekenencefalitis.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Albanië

Door het strenge communistische beleid dat Albanië heeft gekend, is het toerisme in het Balkanland nog amper ontwikkeld. Het is een land voor ontdekkers. Reisgoeroe’s wereldwijd tippen Albanië als ‘laatste onontdekte parel van Europa’. Daar waar het prachtig is, maar écht ongerept. Waar de mensen supervriendelijk zijn en er álles aan doen om het je naar de zin te maken. Het voorheen communistische land kruipt uit zijn schulp en is met zijn ruige binnenland, pittoreske bergdorpjes, amper bezochte Romeinse ruïnes, schitterende baaien en onontdekte stranden een geweldige (potentiële) reisbestemming. En goedkoop!

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Albanië

De hoofdstad Tirana

Tirana is niet de mooiste hoofdstad van Europa, maar fascineert met zijn rauwe randje en rijke geschiedenis. Bekijk het in Sovjetstijl gebouwde Skanderbegplein, in het centrum van de stad, met daaromheen het Nationaal Historisch Museum, de klokkentoren, de opera, de nationale bank en de oude Et’hem Bey-moskee. Bezoek de Martelarenbegraafplaats, wandel door de hoofdstraat Rruga Bajram Curri, rust uit in een van de parken en neem ’s avonds een cocktail in een van de hippe bars.

Wandelen in de Albanese Alpen

Albanese Alpen

De traditionele cultuur wordt in het noorden, diep in de Albanese Alpen, in ere gehouden door de herders en bergbewoners die hier leven. In ’het land van de witte bergen’ kun je mooie wandelingen maken, zoals een tocht van de Mutton Pass (1.830 m) naar de Thore Pass, langs de watervallen van Thethi en de Grunasi-kloof. Doe ook het pittoreske bergdorpje Boga aan en beklim de Korab, de hoogste bergtop van Albanië op het drielandenpunt met Macedonië en de Servische provincie Kosovo.

Adriatische & Ionische Zee

Kakome, Dhermi, Kakome: de Albanese Riviera is het bestbewaarde geheim van Europa als het gaat om de prachtige stranden en baaien. Mooiste strand is dat van Jale, waar het water blauwer dan blauw is en de zee brandschoon. Jale is een klein kustplaatsje, 55 kilometer onder Vlorë, met slechts enkele restaurants en muziekbarretjes. Een verademing vergeleken bij grote badplaatsen als Velipoja of Ksamili.

< Lees minder

16 Albanië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,2

Op basis van 16 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,8

  • Gastvrijheid: 9,2

  • Natuur: 8,5

  • Stranden: 8,0

  • Eten: 7,8

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Albanië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • Profiel Roanne
    op 21-02-2020
    24 landen bezocht • 3 reviews • 8 waarderingen
    8,4

    “Onondekte parel van Europa”

    Doordat we vorig jaar een huis kochten was ik op zoek naar een reisbestemming die goedkoop, dichtbij, maar ook bijna exotisch is en goed te ontdekken was in ongeveer 2 weken. Daarin sprak Albanië het meeste aan en ik kan niet anders zeggen dan dat deze bestemming dat volledig heeft waargemaakt. Vanaf het moment dat je voet zet in Albanië wordt je ondergedompeld in de chaos van het land maar voel je ook gelijk de gastvrijheid van de ontzettend lieve bevolking. Dat gevoel vond ik een beetje vergelijkbaar met toen ik voor het eerst in Bangkok kwam. Je hebt totaal niet het idee dat je in Europa bent. We hebben met een huurauto het hele land doorkruist en op elke leuke plek in een guesthouse of klein hotel geslapen. Het contact met de mensen daar is heel fijn. Hoewel ze nog niet zo goed Engels spreken, doen ze wel enorm hun best om je met alles te helpen en je verblijf zo mooi mogelijk te maken. Ze zijn simpelweg zó blij en trots dat je hun land komt bezoeken. De natuur is adembenemend, maar je moet soms wel een beetje door de chaos heen kijken. De wegen zijn niet altijd goed en net als in andere armere landen ligt er op sommige plekken veel afval, staan veel gebouwen (onafgemaakt) leeg en lopen er regelmatig straathonden rond. Desalniettemin geloof ik dat dit je niet hoeft te weerhouden om Albanië te bezoeken. Het is er veilig, je kunt er hiken door de bergen, maar ook heerlijk relaxen op het strand, eeuwenoude Griekse steden bezoeken en het eten is voortreffelijk én heel betaalbaar. Kortom, als je net als ik op zoek bent naar een reisbestemming die goedkoop, dichtbij, maar ook exotisch aanvoelt en goed te doen is in 2 weken; denk dan zeker eens aan 'het land van de adelaar!'

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Valbona • Ksamil  • Tirana

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 8

    Gereisd september 2019 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    6 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Danya
    op 11-05-2019
    63 landen bezocht • 39 reviews • 21 waarderingen
    8,8

    “Backpacken in Albanië”

    Albanië is een onzettend gastvrij land met een interessante doch verschrikkelijke geschiedenis. Het land is onder communistisch bewind ontzettend lang afgesloten geweest van de rest van de wereld en is daardoor nog steeds erg arm. De bevolking is echter zeer vriendelijk, ze zijn erg blij met toeristen. We hebben in Tirana een gratis stadswandeling (achteraf een fooi geven) gedaan met een bijzonder bevlogen gids die veel kon vertellen over de geschiedenis. Zo zijn er maar liefst 173.000 bunkers. Bizar! Als je van natuur houdt, is de wandeling van Valbona naar Teth prachtig. Om daar te komen hadden we in ons guesthouse in Shkodër (Shkodër zelf is niet interessant) een bus-ferry-bus ticket gekocht. Deze boottocht is een belevenis opzich. Het is namelijk een oude bus, gelast op een boot. Het landschap is prachtig. We hebben een nacht in Valbona geslapen en een nacht in Teth. Verder zijn we in Berat geweest, ook wel de stad met 1000 ramen genoemd. De stad is gebouwd op een heuvel, allemaal witte Ottomaanse huizen en bovenop een burcht. Erg mooi! We hebben alles met het OV gedaan en dit ging prima, maar was soms wel wat gepuzzel. Tot slot nog een pluim voor het eten in Albanië. Dit was echt overal fantastisch, specifiek ook voor vegetariërs.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Berat • Tirana • Valbona naar Teth

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Gereisd juli 2018 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    8 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Leonie
    op 03-05-2019
    24 landen bezocht • 14 reviews • 7 waarderingen
    7,8

    “Een (nog) onontdekt pareltje!”

    Albanie; bij veel mensen nog niet zo onder de aandacht, maar wat een leuk land is dit! In 2,5 week kun je al veel van het land zien. Heerlijk weer, mooie plekjes, lekkere maaltijden, vers fruit in overvloed (overal langs de kant van de weg te vinden, top!), erg betaalbaar, aardige en behulpzame bevolking, (nog) geen massatoerisme (!) en niet te vergeten de supersterke zelfgebrouwen raki uit oude waterflessen waar iedereen om 8:00 uur al mee op het terras zit. Goed vertoeven:)

    We zijn met een auto naar het zuiden gegaan, vrijheid blijheid! Je kunt een heel stuk langs de kust naar beneden rijden (de SH8, een mooie route) en via het binnenland weer omhoog. Het openbaar vervoer is volgens mij goed te doen en mijn inschatting is dat liften ook erg goed kan in dit land. Maar met een eigen auto kun je toch de wat lastiger bereikbare maar mooiere strandjes beter bereiken en af en toe een stop maken bij een mooi uitkijkpunt. Goed om rekening te houden met het feit dat het wegdek niet fantastisch is.

    Nog mooier vonden we het noorden, de Albanese Alpen. Wat een prachtig gebied. Vanuit Tirana is het gemakkelijk om Shkoder te bereiken met het openbaar vervoer, vanuit daar kun je via de Koman rivier richting Valbona (je backpack/tas kun je evt. in Shkoder laten). Daar zijn verschillende guesthouses middenin de natuur. Je betaalt voor een overnachting en eten. Al het eten wordt lokaal gemaakt en is super lekker. Vanuit Valbona kun je bijv. in een dag naar Thethi wandelen en onderweg drink je ijskoud water uit een van de vele beekjes die je onderweg tegen komt. Maar ook meerdaagse hikes behoren tot de mogelijkheden, voor ieder wat wils! Must go.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Albanese Alpen • SH8 route • Berat

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 6

    Gereisd juni 2017 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    4 waarderingen


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 22 mei 2019 20:33

      Hai Leonie, Hadden jullie een auto gehuurd en op de bonnefooi gereisd? Zo ja, is dit goed te doen en zochten jullie kamers via Booking of via iets anders? Hoor heel graag, alvast hartelijk dank! Mvg Edith


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 22 mei 2019 20:34

      Hai Leonie, Hadden jullie een auto gehuurd en op de bonnefooi gereisd? Zo ja, is dit goed te doen en zochten jullie kamers via Booking of via iets anders? Hoor heel graag, alvast hartelijk dank! Mvg Edith


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 22 mei 2019 20:34

      Hai Leonie, Hadden jullie een auto gehuurd en op de bonnefooi gereisd? Zo ja, is dit goed te doen en zochten jullie kamers via Booking of via iets anders? Hoor heel graag, alvast hartelijk dank! Mvg Edith


    • 24 landen bezocht
      14 reviews
      7 waarderingen
      Geplaatst op 01 januari 2020 13:24

      Hoi Edith, Een beetje late reactie vanuit mij. Ik heb geen melding gekregen van je bericht op m'n post en zie het nu toevallig. Dus voor wat het nog waard is; We hebben een auto gehuurd en op de bonnefooi gereisd inderdaad. Omdat we net voor het hoogseizoen daar waren, kon dat ook prima. Ik weet niet hoe het in het hoogseizoen is, maar het is geen extreem toeristisch land dus ik vermoed dat het wel los zal lopen. We hebben een aantal overnachtingen via Booking.com geboekt, maar de meeste plekken hebben we gewoon ter plekke gevonden. Groetjes!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Sanne
    op 17-04-2019
    23 landen bezocht • 27 reviews • 11 waarderingen
    8,8

    “Fantastisch vakantieland”

    Albanie, het land staat nog niet echt bekend bij ons Nederlanders als ultieme vakantieland, maar dat is het zeker wel. Afgelopen zomer heb ik met mijn vriend 2.5 week door dit fantastische land gereden om de boel te verkennen, en wat is het goed bevallen! Albanie is een land met over het algemeen goede infrastructuur (soms kom je nog wel wat aparte weggetjes met kuilen tegen, rustig rijden is dan genoeg) gezien het feit dat mensen er pas een 20tal jaren mogen/kunnen autorijden. Auto huren kan prima met Sunnycars en hup je bent onderweg! Doordat de infrastructuur vooral in het Noorden (richting de bergen) niet altijd even geweldig is hebben wij niet het hele land gezien maar zijn we langs de kustplaatsen gereden. Zo is Ksamil echt een pareltje, mooi strand en leuke strandtenten, Sarande (grote badplaats met een van de grootste boulevards die ik heb gezien vol met eettentjes en gezelligheid, goed strand) , Syri I Kalter (een hele mooi plek, google maar eens, het water is wel heeel koud!), Berat ( de stad van de 1000 ramen, hele fijne stad, we zijn hier langer verbleven dan we vooraf hadden bedacht maar het is prachtig om naar dit erfgoed te kijken en de sfeer in deze stad is ook super! )

    Ook voor de echte natuurliefhebbers is dat een goed vakantieland, wel zou ik dan aanraden om naar het Noorden te gaan!

    Al met al is dit land super, het is er goedkoop, het is er lekker weer, de mensen zijn vriendelijk en de natuur is super!

    Onterecht geen geliefd vakantieland onder Nederlanders!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Sarande & Ksamil • Berat • Syri I Kalter

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 9

    Gereisd augustus 2018 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    7 waarderingen


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 22 mei 2019 20:36

      Hai Sanne, Hadden jullie een auto gehuurd en op de bonnefooi gereisd? Zo ja, is dit goed te doen en zochten jullie kamers via Booking of via iets anders? Hoor heel graag, alvast hartelijk dank! Mvg Edith

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Annie Buster
    op 12-04-2019
    35 landen bezocht • 26 reviews • 22 waarderingen
    8,4

    “Prachtig afwisselend land vol natuurschoon”

    In Noorwegen is de natuurliefhebber op zijn/haar plaats. Het is geen land voor strandgangers, maar je hebt er wel degelijk prachtige stranden. Woeste, ruige stranden aan de westkust. In het zuiden zijn de stranden lieflijker. Noorwegen is een enorm uitgestrekt land. Even naar de noordkaap rijden is er niet bij, want vanaf Oslo is het nog eens 1500 km naar het noorden eer je er bent. Neem daar dan ook ruim de tijd voor. Zelfs naar de Lofoten is een heel eind. Minimaal drie weken heb je dan wel nodig als je alles vanuit NL met de auto doet. Je kunt ook vliegen en een auto huren. Er zijn genoeg mogelijkheden. Voor een eerste kennismaking met dit prachtige land is een rondrit door het zuidelijk gedeelte meer dan prima!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Hardangervidda • Lofoten • Strien

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: 8

    Gereisd januari 2019 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    8 waarderingen


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 15 augustus 2019 08:47

      Wat heeft Noorwegen te maken met Albanië?


    • 40 landen bezocht
      101 reviews
      128 waarderingen
      Geplaatst op 01 februari 2022 11:16

      Wat doet een beoordeling over Noorwegen op een pagina van Albanie???

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Gitta
    op 07-04-2019
    31 landen bezocht • 13 reviews • 7 waarderingen
    7,6

    “Ontdekte parel van de Balkan”

    Albanië is een erg divers en mooi land, het is nog niet super toeristisch waardoor je een authentieke sfeer te zien krijgt. De bevolking is meer dan vriendelijk, iedereen is bereid jou te helpen of informeren zonder daar iets voor terug te willen. Wij zijn begonnen in skoder en waren hier twee dagen, maar hier kun je gemakkelijk een aantal dagen meer verblijven. Sarande is de plek waar de meeste toeristen en hotels zich bevinden, vanuit hier kun jr een aantal mooie plekken bezichtigen. Het land is momenteel nog erg goedkoop, de wegen nog erg slecht dus hou hier rekening mee. Ga er vooral heen en ontdek dit kleine maar veelzijdige land!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Koman Lake • Llogara nationaal park • Gjirokaster

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 5
    • Stranden: 7

    Gereisd juni 2018 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    4 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Bert
    op 06-01-2019
    16 landen bezocht • 2 reviews • 13 waarderingen
    9,6

    “Adembenemend!”

    Albanië greep ons naar de keel en het liet ons niet meer los. Bezoek deze vooralsnog onontdekte parel nu, voor iedereen het doet. Fantastische berglandschappen en met voorsprong de mooiste stranden van Europa. En ook alles tussen de bergen en de kust was indrukwekkend mooi. Het eten, de gastvrijheid, .. Het laatste best bewaarde geheim van Europa. Dat dit nog niet ontdekt is door het massatoerisme heeft met verschillende factoren te maken, waaronder de zware burgeroorlog in de jaren ';90 en het einde van het communistische tijdperk die nog niet zo ver in het verleden liggen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Valbona • Sarande & Ksamil • Dhermi

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 10

    Gereisd augustus 2018 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    11 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Eddy Willemsen
    op 11-08-2018
    1 review • 13 waarderingen
    4,0

    “Enorme.teleurstelling”

    Wij mogen onszelf ervaren reizigers noemen en hebben tientallen landen bezocht... van rondreizen door de vs tot japan.. van colombia tot nepal.... tijdens onze eurotrip met de auto hebben we Albanië bezocht. Met de ferry van griekenland naar Sarande, daarna Vlore, Durres.. wij vonden het een tegenvaller. Albanie heeft de slechtste wegen ooit gezien, nog rotter dan in Nepal, onafgebouwde steden, braakliggende steden en weinig inspirerende plekken... En daar waar het interessant lijkt te worden verpesten krioelende tyoes in oude mercedessen de culturele pret. Het land is nog veel te veel in de ban van het recente communistische verleden en naar onze indruk nog niet klaar voor het toerisme waarnaar het zo smacht

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 3
    • Gastvrijheid: 5
    • Natuur: 3
    • Eten: 4
    • Stranden: 5

    Gereisd augustus 2018 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    13 waarderingen


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 15 augustus 2019 08:48

      Het wordt tijd dat Albanië bij de EU komt, dan worden de wegen ook opgeknapt.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Albert Van Elst
    op 23-06-2018
    1 review • 7 waarderingen
    8,0

    “Vakantie in een mooie natuur ”

    In de afgelopen week was ik te gast in Sebastiano resort in Lezha eiland. Een prachtig natuurgebied van Lezha stad. Veel mooie vogels in een wilde lagune. Het hotel is uniek in deze omgeving, goede service, groot zwembad, goed eten. Een mooi strand in de omgeving maar in wilde lagune moet je wel je eigen parasols meenemen Kortom perfecte vakantie. Ik kom nog eens terug

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Blue lagoon • Lezha • Shengjin

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 6

    Gereisd juni 2018 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    7 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Lizet Van de Weijer
    op 16-11-2017
    2 reviews • 9 waarderingen
    7,8

    “Land in ontwikkeling, maar zeker de moeite waard”

    De gastvrijheid in het land is fantastisch. Omdat Albanië nog up-coming is in toerisme, vinden locals het geweldig om toeristen te ontvangen. Het is gemakkelijk om een auto te huren en hiermee het land te verkennen. Je rijdt door geweldige gebieden met mooi gebergte. Het is een divers land waar zowel steden/bergdorpjes/bergen en mooie stranden elkaar afwisselen. Buitenom dat is het een goedkoop land om te reizen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Albanië:

    Himarë  • Gjirokaster • Ksamil

    Mijn Albanië beoordeling:
    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: 8

    Gereisd oktober 2017 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    8 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Albanië reiservaring!

Ben jij onlangs in Albanië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)


Top 3 Albanië specialisten

Djoser

Djoser

Djoser is een van de beste reisorganisaties voor verre groepsrondreizen en biedt o.a. een rondreis die Albanië combineert met Noord-Macedonië.
Bezoek website

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Manjola, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

Natuurspecialist SNP biedt als enige een echte wandelreis door Albanië aan, plus een combi-reis met Montenegro.
Bezoek website

Meer Albanië reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Albanië

Vergelijk hotelprijzen Albanië

Top 3 Albanië specialisten

Djoser

Djoser

Djoser is een van de beste reisorganisaties voor verre groepsrondreizen en biedt o.a. een rondreis die Albanië combineert met Noord-Macedonië.
Bezoek website

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Manjola, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen

Natuurspecialist SNP biedt als enige een echte wandelreis door Albanië aan, plus een combi-reis met Montenegro.
Bezoek website

Meer Albanië reisorganisaties