Curaçao: alle bezienswaardigheden, stranden, duiken & tips voor een Curaçao vakantie!

Curaçao: alle bezienswaardigheden, stranden, duiken & tips voor een Curaçao vakantie!

Curaçao heeft bewezen veel meer te zijn dan een cliché vakantiebestemming. Het heeft een ongelooflijk rijke cultuur en de (koloniale) geschiedenis van het eiland is nog overal terug te vinden.

Laatst bijgewerkt op 14 januari 2023

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. De plantagehuizen
 3. Willemstad
 4. Mooiste stranden van Curaçao
 5. Duiken
 6. Eten & drinken
 7. Overnachten op Curaçao
 8. Reizen naar Curaçao
 9. Beste reistijd Curaçao
 10. Reiservaringen en tips

Introductie: waar staat Curaçao om bekend?

Curaçao ligt 25 kilometer uit de kust van Venezuela in het Caraïbisch gebied en heeft Willemstad als hoofdstad. Samen met het onbewoonde eiland Klein Curaçao vormt het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met Aruba en Bonaire behoort het tot de ABC- eilanden die samen de Kleine Antillen vormen. Tot 2010, toen ze werden opgeheven, was Curaçao het grootste eiland van de Nederlandse Antillen.

Curaçao ontleent zijn naam waarschijnlijk aan het Portugese woord ‘cua’ (genezing). Er zouden Portugese zeelieden met scheurbuik op het eiland zijn gedropt die vervolgens volledig genazen. Curaçao telt meer dan honderdvijftigduizend inwoners. De voertalen zijn Nederlands en Papiaments.

Je gaat naar Curaçao voor het klimaat, de stranden, de interessante geschiedenis én natuurlijk ook voor de natuur. Christoffelpark, het Nationale Park van Curaçao, ligt in het noorden van het eiland en herbergt tal van zeldzame dieren en planten, zoals het witstaarthert en de cottontail. De gelijknamige berg, Christoffelberg, is het hoogste punt van het eiland en die kun je beklimmen.

Curaçao heeft rond de veertig prachtige stranden. De leukste exemplaren liggen aan de zuidwestkust, ten westen van Willemstad. Op de meeste stranden is er een barretje waar je eten en drinken kunt bestellen. Curaçao is ook een goede duik- en snorkelplek. Snorkelen kun je in iedere baai. Voor een unieke duikervaring ga je naar Porto Marie/The Valley. Hier spot je verpleegsterhaaien. Voor de kust van het eiland ligt ook een aantal scheepswrakken, zoals Superior Producer en Tugboat.

Curaçao vakantie boeken – onze tips!

Geschiedenis Curaçao: een introductie

Wanneer je op Curaçao bent, mag een verdieping in de geschiedenis niet ontbreken. Tot de vijftiende eeuw leefden er op Curaçao voornamelijk Indianen. In 1499 zette de Spaanse conquistador Alonso de Odeja voet aan wal en zorgde ervoor dat rond de tweeduizend Indianen naar plantages op het eiland Hispaniola werden gestuurd om als slaaf te werken.

In de zeventiende eeuw gaven de Spanjaarden het eiland over aan de Nederlanders. Vandaag de dag zie je nog veel terug op het eiland wat herinnert aan het koloniale tijdperk en de slavenhandel. Vooral de plantagehuizen (grote woonhuizen in Nederlandse stijl die de Nederlanders bouwden) kom je regelmatig tegen. Landhuis Knip is een van de bekendste, omdat hier in 1795 de grootste slavenopstand van Curaçao plaatsvond.

Wat je ook zeker niet mag missen, is een bezoek aan de hoofdstad Willemstad. De meest bezochte wijken zijn Punda en Otrabanda. In Punda kom je veel koloniale huizen tegen en in Otrabanda vind je het slavernijmuseum Kura Hulanda.

Bezienswaardigheden Curaçao

De plantagehuizen

De plantagehouders waren vooral Hollanders die in de zeventiende eeuw het eiland veroverden op de Spanjaarden. De meeste plantagehouders bouwden op een heuvel een grote woonhuizen in Hollandse stijl, vanwaar ze de hele plantage konden overzien. Een bekend plantagehuis is Landhuis Knip. In 1795 vond hier de grootste slavenopstand van Curaçao plaats. Andere bekende landhuizen de je kunt bezichtigen, zijn de huizen: Brievengat, Santa Martha, Jan Kok, Doktertuin en Ascension.

Plantagehuizen, Curaçao

Willemstad

De hoofdstad van Curaçao wordt in tweeën gesplitst door de Sint Anna-baai. Twee veel bezochte wijken zijn Punda en Otrabanda (letterlijk: de andere kant). Deze wijken worden verbonden door de Koningin Emmabrug (ook wel pontjesbrug genoemd) en is de enige drijvende houten brug ter wereld.

 • Het mooi gerestaureerde Otrabanda heeft onder meer een bibliotheek, een congrescentrum en je vindt hier het slavernijmuseum Kura Hulanda.
 • Punda staat bekend om zijn prachtige koloniale huizen in Hollandse stijl, waarschijnlijk het meest gefotografeerde deel van de stad.
 • Als je van winkelen houdt moet je in Riffort zijn. Dit winkelcentrum heeft een zeer smaakvol en gezellig binnenplein met hier omheen verschillende winkels, kunstgalerijen en eetgelegenheden.
Willemstad, Curaçao

Hato grotten

In de Hato grotten bevinden zich rotstekeningen die waarschijnlijk gemaakt zijn door de eerste bewoners van het eiland: de Arawak indianen. Tot op de dag van vandaag is de betekenis hiervan onduidelijk. In latere tijden werden de Hato grotten gebruikt als schuilplaats door slaven die aan hun eigenaar ontsnapt waren. De grotten zijn dagelijks toegankelijk voor het publiek en je hebt de mogelijkheid om een rondleiding te volgen.

Christoffelpark

Het Christoffelpark is het Nationaal Park van Curaçao en bestaat uit drie voormalige plantages. Daarvan is de plantage Savonet nog steeds te bezichtigen. In het park leven zeldzame dieren zoals het witstaarthert en de cottontail. Verder groeien er verschillende cactussoorten, orchideeën en bromelia’s.

 • Je kunt het park op eigen houtje verkennen met de auto, maar er lopen ook acht wandelroutes door het park variërend van zeer makkelijk tot uiterst pittig.
 • Het beklimmen van de Christoffelberg (het hoogste punt van het eiland) is ook mogelijk. Verder zijn er nog allerlei rondleidingen en excursies in het park.

De stranden

Curaçao telt ongeveer 40 stranden. De beste en leukste stranden liggen aan de zuidwestkust ten westen van Willemstad. Op een paar na zijn de stranden van het eiland relatief klein; op Curaçao vind je geen kilometerslange zandstranden. Bij de meeste strandjes is er de mogelijkheid een duik- of snorkeluitrusting te huren en meestal is er ook een kleine bar of eetgelegenheid aanwezig.

Het populairste strand van Curaçao is Mambo Beach. Hier vind je ook het Curaçao Sea Aquarium waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Andere bekende stranden zijn: Grote Knip, Playa Lagun, Barbara Beach en Cas Abao Beach.

Grote Knip strand, Curaçao

Het Grote Knip strand.

Duiken

De duiksport kun je op Curaçao heel goed beoefenen. Over het hele eiland verspreid zijn er interessante duiklocaties. Er zijn echter een paar locaties die je absoluut niet mag missen. Er liggen een paar interessante wrakken voor de kust van Curaçao, zoals het vrachtschip Superior Producer en de sleepboot Tugboat.

Bij Porto Marie/The Valley kun je kleine verpleegstershaaien spotten tijdens je duik. Als je beschikt over een duikbrevet, kun je voor ongeveer veertig euro een duik maken inclusief begeleider. Ook heb je de mogelijkheid om op de vele duikscholen op Curaçao een PADI- duikbrevet te halen en (uiteraard) spullen huren.

Duiken Curaçao

Eten en drinken

De Antilliaanse keuken is, evenals de bevolking, een smeltkroes van (eet)culturen. Bekende Curaçaose gerechten zijn pastechi (Antilliaanse pastei), Johnnycake (gefrituurd broodje) en sopi piska (vissoep). Ook stoofschotels (stobá) zijn erg geliefd. Deze worden bereid met rund, kip, geit (kabritu), leguaan of schelpdier (karkó). Verder eten de Antillianen veel vis. Bij veel restaurants staan lokale vissoorten als barracuda, wahoo en tonijn op de kaart.

Overnachten

Op Curaçao zijn hotels en resorts te vinden voor ieder budget. Een betaalbaar en goed hotel is het Trupial Inn. Het Mariot Beach Resorts behoort tot de duurdere en luxere overnachtingsplekken. De directe ligging aan de Piscadera Baai, immense infinity pool en formidabele kamers zijn enkele cent waard.

 • Liever een all inclusive vakantie naar Curaçao? Dan zijn het betaalbare Kunuku Resort en het 5-sterren Mangrove Beach Resort goede opties.
 • Honeymooners zullen zich als een vis in het water voelen bij het Kontiki Beach Resort aan het charmante Mood Beach.
 • Ook zijn er veel villa’s en huizen te huur op Curaçao. Campings en hostels komen op Curaçao niet voor.

Reizen naar Curaçao – hoe kom je er?

De beste optie om naar Curaçao te reizen, is per vliegtuig. Er vertrekken dagelijks directe vluchten van Schiphol naar Curaçao en andersom: al vanaf €500 met TUI fly. Ook chartervluchten hebben een ruim aanbod en vliegen zeker wekelijks naar Willemstad. Je kunt ook voor een vlucht kiezen met een of meerdere tussenstops. Vaak is dit goedkoper, maar de reisduur is ook langer. Een andere mogelijkheid om Curaçao te bereiken, is het boeken van een cruise. Vanuit Amerika doen diverse cruiseschepen het Caraïbisch gebied aan. Als je reisdoel uitsluitend Curaçao is dan is dit geen reële optie.

Wat is de beste tijd om naar Curaçao te gaan?

Welke maand je ook gaat, de omstandigheden zijn altijd goed. Door de noordoostenwind is het nooit te warm en de gemiddelde temperatuur ligt op 28 graden. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen een aangename 26 en 29 graden. Vanaf januari tot en met juni is het erg droog op Curaçao.

In de andere maanden kan het hard waaien en is er kan op een regen- of onweersbui. Dit komt voornamelijk door orkaanactiviteiten op honderden kilometers van het eiland. De kans op een orkaan op Curaçao is, door de ligging vlakbij het vasteland van Zuid-Amerika, bijzonder klein.

Curaçao vakantie boeken – onze tips!

5 Curaçao reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 16-05-2019

  “Curacao, superleuke vakantie”

  Curaçao vonden wij prachtig. We hebben met een huurauto het eiland rondgereden en enorm veel gezien. Willemstad was erg leuk, met de gekleurde huizen en de pontonbrug. De stranden zijn prachtig, maar er is ook een groot vreselijk stuk historie, de slavernij tijd. Ook daarvan kun je nog e.e.a. zien. Verder was bijzonder leuk de Netto bar met groene rum in Willemstad, het bezoek aan de struisvogelfarm, en de aloe vera plantage.
  Er was zoveel te zien, dat we veel minder tijd doorbrachten op het strand dan tevoren verwacht. Helemaal niet fijn was de keer dat ik alleen snorkelde en een flinke barracuda tegenkwam. Daarna bleef ik steeds bij andere mensen. Het snorkelen was op sommige stukken erg leuk, maar soms was er weinig te zien. Wel waren er aan de noordpunt ook zeeschildpadden in het water, helaas hadden wij toen geen snorkelspullen bij ons. Wij zaten in een appartement in Willemstad, maar hadden beter noordelijker kunnen zitten, want we reden steeds naar het noorden en moesten dan helemaal door Willemstad heen.

 • Michelle van Beek op 07-05-2019

  “Curacao, heerlijk relaxen”

  Curacao is heerlijk om te relaxen. Het is wel een echt een aanrader om een auto te huren om het eiland rond te touren. Bij Westpunt heb je prachtige kleine baaitjes. Maar natuurlijk mag je ook de verschillende Happy Hours niet missen, voor mij is het al weer een aantal jaren geleden, maar destijds waren de Happy Hours van Wet & Wild en Mambo aansluitend op zondag en heerlijk om een drankje te doen met je blote voeten in het zand. Een dagtripje naar Klein Curacao is ook heerlijk met de catamaran, doe dit wel als je al een paar dagen/weken op het eiland bent, want je verbrand hier heel snel. Kortom voor een relaxte zonvakantie ben je hier zeker aan het goede adres

 • Puck Bruinsma op 06-05-2019

  “Een klein stukje Nederland midden in Amerika”

  Toen ik op Curaçao vond ik het een dorre boel en een troep. Langs de weg ligt heel veel afval en op de stranden liggen veel lege blikjes en ander verpakkingsmateriaal. Het is qua eten niet heel bijzonder, veel vis wel. De hoofdstad Willemstad is een bijzonder vrolijk gekleurde plek met de haven, bruggen en gekleurde huisjes. De geschiedenis van dit eiland is erg interessant aangezien het over onze voorvaders gaat en 'wij' er dus een grote rol in hebben gespeeld. Leuk om een keer geweest te zijn en om te geschiedenis vanuit een ander perspectief te zien maar verder vond ik het niet heel indrukwekkend.

 • Brenda Delahaye op 20-04-2019

  “Eerste vliegvakantie met gezin”

  Curacao is een lang met een prachtige natuur waar je in een klein stuk veel welzijn en armoede tegen komt. Een land waar ze nog de oude gulden, Antilliaanse gulden, gebruiken waardoor veel producten goedkoper zijn. Huur een auto en kom makkelijk van zuid naar west. Vind bij kura hulanda een rijke historie waar Nederland een grote rol in speelde. Ontdek de mooie bounty stranden waar je heerlijk kunt snorkelen en de meest mooie vissen te zien zijn. Wees wel voorzichtig met de zon, aangezien er vaak een lekker briesje aan het strand is heb je minder snel door hoe warm het is maar vooral tijdens het snorkelen verbrand je ontzettend snel. Tip: bij restaurant jaanchies kun je leguaan eten, de leguaan kom je overal in curacao tegen. Het smaakt naar kip maar eigenlijk moet je het gewoon een keer geprobeerd hebben, het is de hele ervaring in dit restaurant wat het leuk maakt. Met de suikerdiefjes en de eigenaar van het restaurant die de lopende menukaart is.
  Voor de mensen die wel van mensen om hun heen houden zijn jan Tiel beach en Zanzibar.

 • sammy tempels op 18-04-2019

  “Curacao, zon, zee en strand”

  Curacao daar ga je naartoe voor de stranden. Stel je talloze kleine of iets grotere strandjes voor met wit zand, palmbomen en uiteraard een azuurblauwe zee. Aan de zuidkant vind je de drukkere stranden zoals Jan Thiel en Mambo beach. Persoonlijk vind ik de kleine en soms compleet verlaten baaien van het westen, de westpunt, veel mooier. Aanrader zijn Playa Grandi (zwemmen met heel veel zeeschildpadden) en Playa Abou (middelgroot redelijk druk strand maar met de mooiste zee die je ooit gezien hebt). Playa Jeremi is een aanrader voor wie helemaal alleen wil zijn. Verlaten strand (geen voorzieningen) met aan de rechterzijde mooie rotsen waar je kan snorkelen. Verder kan je Willemstad bezoeken, voor ons een tegenvaller want veel meer dan de gekende gekleurde gevels en de "pontjesbrug" is er niet te beleven. Je kan de pittige klim op de Kristoffelberg maken of het Shete Boka nationaal park verkennen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
4.7 16142 - reviews totaal

Deel jouw Curaçao reiservaring en tips!

Ben jij in Curaçao geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?