Introductie Curaçao: Nederlands praten in de Caraïben!
Curaçao ligt 25 kilometer uit de kust van Venezuela in het Caraïbisch gebied en heeft Willemstad als hoofdstad. Samen met het onbewoonde eiland Klein Curaçao vormt het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Met Aruba en Bonaire behoort het tot de ABC-eilanden die samen de Kleine Antillen vormen. Tot 2010, toen ze werden opgeheven, was Curaçao het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het Caribische eiland telt meer dan honderdvijftigduizend inwoners en de voertalen zijn Nederlands en Papiaments.
Je gaat naar Curaçao voor het klimaat, de stranden, de interessante geschiedenis én natuurlijk ook voor de natuur. Christoffelpark, het Nationale Park van Curaçao, ligt in het noorden van het eiland en herbergt tal van zeldzame dieren en planten, zoals het witstaarthert en de cottontail. De gelijknamige berg, Christoffelberg, is het hoogste punt van het eiland en kan beklommen worden.
Curaçao heeft rond de veertig bounty stranden. De leukste exemplaren liggen aan de zuidwestkust, ten westen van Willemstad. Op de meeste stranden is er een barretje waar je eten en drinken kunt bestellen. Curaçao heeft ook goede duik- en snorkelplekken. Snorkelen kun je in iedere baai.
Voor een unieke duikervaring ga je naar Porto Marie/The Valley, waar verpleegsterhaaien rondzwemmen. Voor de kust van het eiland ligt ook een aantal scheepswrakken, zoals Superior Producer en Tugboat.
Hoe komt Curaçao aan haar naam?
Curaçao ontleent zijn naam waarschijnlijk aan het Portugese woord ‘cua’ (genezing). Er zouden Portugese zeelieden met scheurbuik op het eiland zijn gedropt die vervolgens volledig genazen.
Hoe lang is Curaçao vliegen?
Een directe vlucht naar Curaçao neemt tussen de 9 en 10 uur in beslag. Soms maken vliegtuigen een tussenstop op een Aruba of Bonaire. Je bent dan een paar uurtjes langer onderweg. Een eventuele tussenlanding staat duidelijk vermeld in je reisschema als je een vakantie naar Curaçao boekt.
Wat is de beste reistijd?
Curaçao is het hele jaar door een heerlijke bestemming om te bezoeken. Het meest gunstige weer heb je tussen januari en juni; dan schijnt de zon het meest en valt er de minste regen. In het regenseizoen (oktober t/m december) valt de meeste regen, gemiddeld zo’n 100 millimeter per maand. De buien zijn meestal kort, maar krachtig.
Laat dit je er echter niet van weerhouden naar Curaçao te gaan, de meeste neerslag valt ’s nachts en ’s ochtends vroeg. Ook in deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond een graad of 30 en waait er een verfrissend windje. En een groot voordeel: de vakanties zijn meestal wat goedkoper!
Is Curaçao een betaalbaar eiland?
Vooropgesteld: een vakantie naar Curaçao kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wel ligt het prijsniveau er hoger dan in Nederland. De boodschappen kosten er iets meer (gemiddeld 10 procent) en ook voor tours en activiteiten moet het nodige betaald worden. Uiteten gaan kost ongeveer hetzelfde als in Nederland, al verschilt het wel waar je een vorkje gaat prikken.
Wie een beetje op de kleintjes wil letten op Curaçao kan geld besparen door inkopen te doen bij de lokale supermarkt, zelf op ontdekking te gaan met een huurauto (tip: zie Sunny Cars) of de gratis stranden te bezoeken.
Ook een last minute boeken kan flink schelen in de kosten, vooral Corendon doet enkele dagen voor vertrek veel van de prijs af. Bij TUI fly zijn vaak ook vliegtickets te vinden voor scherpe prijzen.
Wat is het mooiste deel van het eiland?
Op Curaçao kijk je je ogen uit. Stranden als de Grote Knip en Playa Porto Marie lijken uit een droom weggelopen en ook de natuurgebieden – waaronder het Christoffelpark – ontvangen veel lof. De mooiste bezienswaardigheid is misschien wel Klein Curaçao met haar spierwitte stranden.
Zeeschildpadden komen graag op dit onbewoonde eiland, dus er is een kans dat je er eentje tegenkomt! Ook de grotten van Hato en de schilderachtige wijk Punda in Willemstad moeten zeker bezocht worden tijdens een vakantie op Curaçao.
Curaçao vakantie boeken – onze tips!
- TUI – scherpe pakketdeals
→ Bekijk aanbiedingen - dé VakantieDiscounter – internet only-prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusive specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets va. €450 retour
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – hotels en appartementen
→ Bekijk aanbiedingen
Curaçao: een stukje geschiedenis
Wanneer je op Curaçao bent, mag een verdieping in de geschiedenis niet ontbreken. Tot de vijftiende eeuw leefden er op Curaçao voornamelijk Indianen. In 1499 zette de Spaanse conquistador Alonso de Odeja voet aan wal en zorgde ervoor dat rond de tweeduizend Indianen naar plantages op het eiland Hispaniola werden gestuurd om als slaaf te werken.
In de zeventiende eeuw gaven de Spanjaarden het eiland over aan de Nederlanders. Vandaag de dag zie je nog veel terug op het eiland wat herinnert aan het koloniale tijdperk en de slavenhandel. Vooral de plantagehuizen (grote woonhuizen in Nederlandse stijl die de Nederlanders bouwden) kom je regelmatig tegen. Landhuis Knip is een van de bekendste, omdat hier in 1795 de grootste slavenopstand van Curaçao plaatsvond.
Curaçao ervaringen & tips van Nederlandse bezoekers!
Curaçao is al decennialang en geliefd warm toevluchtoord voor veel Nederlanders. Zeker in onze koude herfst en wintermaanden is het dé ideale tropische zonbestemming waar ook nog eens Nederlands gesproken wordt! Het eiland heeft echter meer te bieden dan alleen zon, zee en stranden. Op onze Facebookpagina’s Het Mooiste van Nederland en De Wereld in 27 Vakantiedagen gaven talloze bezoekers onlangs hun mening.
Een greep uit de vele recente Curaçao ervaringen en belevenissen:
“3 keer geweest, heerlijk eiland! Jan Tiel vinden wij te druk en te massaal. Midden op het eiland is een heerlijk resort: Kunuku Aqua Resort Curacao – Trademark by Wyndham, altijd fijn en een absolute tip! Huur een auto en je kunt zelf alle mooie stranden bezoeken. Wij vinden het heerlijk daar!”
– Niny Rob Evenboer
“Curacao is top! Mooie stranden, boottocht naar klein Curaçao, mooie hotels. Huurauto nemen en zelf rondrijden is mijn tip. Bezoek mooie baaitjes zoals de Blue Lagoon. Curaçao is ook mooi te combineren met Aruba.”
– Gerdien Wassink
“2 keer geweest. De eerste keer Jan Thiel baai en de tweede keer Willibrordus. Tweede locatie heeft onze voorkeur vanwege de natuur. Zéker een auto huren om de stranden te bereiken. Heerlijke temperatuur, relaxte sfeer, vrolijke mensen, prachtige baaien, mooie snorkelplekken. Kortom: aanrader om allemaal te ontdekken.”
– Henny Koolen
“Mijn tip om te verblijven zijn de Jan Kok Lodges! Nederlandse eigenaren, dé place to be als je van natuur houdt en niet van volle toeristenstranden.”
– Josje van der Putten
“Vergeet ook even niet de markt op te gaan om de heerlijke lokale gerechten te eten. En bezoek in Willemstad de prachtige oude wijk Otrobanda, wat zo mooi is opgeknapt om rond te lopen met al zijn beschilderingen.
Maar ook het Slavernij Museum, de Joodse synagoge in Punda, met zeilboot naar klein-Curaçao, de te bezoeken landhuizen en mangrovebossen, etc. Naast mooie stranden en snorkelen is Curaçao zoveel meer.”
– Jane Geene
“Curaçao is vergeleken met Aruba meer Nederlands gericht dus voel je als Nederlander snel thuis.”
– Thalia A Croes-Wiersma
“Ik ben op alle drie de ABC-eilanden geweest in iets meer dan een jaar. Het leuke ervan vind ik dat ze allemaal weer anders zijn en allemaal de moeite waard. Je moet wel een auto huren, dan zie je het meest. En dan de minder toeristische plekjes opzoeken, rustige strandjes met super helder water met prachtige vissen en schildpadden, lekker eten bij de foodtrucks en vooral alles op het gemak doen en genieten.”
– Noranda Hoevenaren
VIDEO: Curaçao filmpje
Curaçao in 2024-2025: wat is nieuw, wat is leuk?
Het toerisme op Curaçao blijft zich ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor dit artikel dat we zo actueel mogelijk proberen te houden. Elk jaar opnieuw zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje: van de leukste festivals en evenementen tot nieuwe hotels en reistrends.
Leuke festivals en evenementen:
- Fuikdag: jaarlijks feest waarbij mensen zich al drijvend (vaak op een boot) verzamelen in de Fuikbaai en genieten van muziek (5 januari 2025).
- Tumba Festival: groot muzikaal evenement waarbij artiesten strijden om van hun lied het officiële Carnavals lied te maken (3 t/m 7 februari 2025).
- Carnaval Curacao: carnavalsfeesten en -parades (28 februari – 5 maart), in de aanloop naar carnaval ook festiviteiten.
- Oogstfeest: grootste culturele evenement van Curaçao. Wordt gevierd op paasmaandag. Bewoners kleden zich in traditionele kleding en dansen in de straten van Willemstad (21 april 2025).
- International Film Festival: 10e editie van het internationaal film festival in Willemstad (april , n.t.b.)
- Chobolobo Summer Fair: gezellige markt bij Landhuis Chobolobo in Willemstad (n.t.b.).
- Pride Curaçao: pride festival met optochten, feesten en andere activiteiten (n.t.b.).
- Curacao North Sea Jazz Festival: meerdaags jazz festival met internationale artiesten (n.t.b., Piscadera Bay)
- KLM Curaçao Marathon: hardloopwedstrijd met 4 verschillende afstanden (5, 10, 21,1 en 42,2 km) over een uniek parcours (n.t.b.).
Bijzondere feestdagen: Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Vlag (2 juli) en Dag van Curaçao (10 oktober).
Curaçao leeft van het toerisme en dat is ook te merken aan de bouw op het eiland. TUI gaat een nieuw ‘Blue hotel’ op het eiland vestigen en Corendon heeft zich op de kaart weten te zetten met het super-de-luxe Corendon Mangrove Beach Resort. Naast het succesvolle 5-sterren hotel heeft Corendon nóg een hotel geopend: The Rif at Mangrove Beach. Gasten van dit Ultra All Inclusive hotel mogen ook gebruik maken van de faciliteiten van Corendon Mangrove Beach Resort.
Verder schieten ook kleinschalige boutique hotels als paddenstoelen uit de grond en dan met name in Willemstad. Met name het trendy Boho Bohemian Boutique en Wynwood Boutique in Willemstad zien eruit om door een ringetje te halen én zijn zeker Instagram worthy.
Wie liever de schoonheid van de natuur ervaart, kan sinds enkele jaren ook terecht in het Curaçao Rif Mangrove Park. In dit unieke mangrovegebied in Rif Otrabanda kun je over verschillende boardwalks lopen en een uitkijktoren beklimmen. Elke 1,5 uur vertrekt er een wandeltour en ook is het mogelijk om in het park te kajakken; een super leuke activiteit voor jong en oud! Kijk voor meer informatie, excursiemogelijkheden en ticketprijzen op Mangrovepark.org.
Tot slot bezoeken ook steeds meer Nederlanders Curaçao voor een duikvakantie. Rondom het eiland zijn meer dan 80 duikspots aanwezig met opties voor zowel beginnende als gevorderde duikers. Daarnaast is Curaçao ook een hele geschikte plek om je PADI te halen; de duikplekken zijn beschermd tegen sterke stroming en onder water is er goed zicht. Onder meer TUI biedt vakanties aan naar hotels met een eigen duikschool.
Wil je nog veel meer weten over het eiland Curaçao? Lees dan hieronder rustig verder voor álle highlights, bezienswaardigheden én onze verblijftips!
De must see bezienswaardigheden op Curaçao
De plantagehuizen
De plantagehouders waren vooral Hollanders die in de zeventiende eeuw het eiland veroverden op de Spanjaarden. De meeste plantagehouders bouwden op een heuvel grote woonhuizen in Hollandse stijl, vanwaar ze de hele plantage konden overzien. Een bekend plantagehuis is Landhuis Knip.
In 1795 vond hier de grootste slavenopstand van Curaçao plaats. Andere bekende landhuizen de je kunt bezichtigen, zijn de huizen Brievengat, Santa Martha, Jan Kok, Doktertuin en Ascension.
Willemstad: het kleurrijke hoofdstadje
De hoofdstad van Curaçao wordt in tweeën gesplitst door de Sint Anna-baai. Twee veel bezochte wijken zijn Punda en Otrabanda (letterlijk: de andere kant). Deze wijken worden verbonden door de Koningin Emmabrug (ook wel pontjesbrug genoemd) en is de enige drijvende houten brug ter wereld.
- Het mooi gerestaureerde Otrabanda heeft onder meer een bibliotheek, een congrescentrum en je vindt hier het slavernijmuseum Kura Hulanda.
- Punda staat bekend om zijn prachtige koloniale huizen in Hollandse stijl, waarschijnlijk het meest gefotografeerde deel van de stad.
- Als je van winkelen houdt moet je in Riffort zijn. Dit winkelcentrum heeft een zeer smaakvol en gezellig binnenplein met hier omheen verschillende winkels, kunstgalerijen en eetgelegenheden.
Hato grotten
In de Hato grotten bevinden zich rotstekeningen die waarschijnlijk gemaakt zijn door de eerste bewoners van het eiland: de Arawak indianen. Tot op de dag van vandaag is de betekenis hiervan onduidelijk.
In latere tijden werden de Hato grotten gebruikt als schuilplaats door slaven die aan hun eigenaar ontsnapt waren. De grotten zijn dagelijks toegankelijk voor het publiek en je hebt de mogelijkheid om een rondleiding te volgen.
Verblijftips: 3x all inclusive hotels
LEES OOK: All inclusive Curaçao: 5x de beste all-in resorts & hotels op Curaçao
Christoffelpark: het Nationaal Park van Curaçao
Het Christoffelpark is het Nationaal Park van Curaçao en bestaat uit drie voormalige plantages. Daarvan is de plantage Savonet nog steeds te bezichtigen. In het park leven zeldzame dieren zoals het witstaarthert en de cottontail. Verder groeien er verschillende cactussoorten, orchideeën en bromelia’s.
- Je kunt het park op eigen houtje verkennen met de auto, maar er lopen ook acht wandelroutes door het park variërend van zeer makkelijk tot uiterst pittig.
- Het beklimmen van de Christoffelberg (het hoogste punt van het eiland) is ook mogelijk. Verder zijn er nog allerlei rondleidingen en excursies in het park.
De stranden van Curaçao
Curaçao telt ongeveer 40 stranden. De beste en leukste stranden liggen aan de zuidwestkust ten westen van Willemstad. Op een paar na zijn de stranden van het eiland relatief klein; op dit Caribische eiland vind je geen kilometerslange zandstranden. Bij de meeste strandjes is er de mogelijkheid een duik- of snorkeluitrusting te huren en meestal is er ook een kleine bar of eetgelegenheid aanwezig.
Het populairste strand van Curaçao is Mambo Beach. Hier vind je ook het Curaçao Sea Aquarium waar zeedieren als dolfijnen, haaien en flamingo’s te bewonderen zijn. Andere bekende stranden zijn: Grote Knip, Playa Lagun, Barbara Beach en Cas Abao Beach.
Duiken bij Curaçao
De duiksport kun je op Curaçao heel goed beoefenen. Over het hele eiland verspreid zijn er interessante duiklocaties. Er zijn echter een paar locaties die je absoluut niet mag missen. Er liggen een paar interessante wrakken voor de kust, zoals het vrachtschip Superior Producer en de sleepboot Tugboat.
Bij Porto Marie/The Valley kun je kleine verpleegstershaaien spotten tijdens je duik. Als je beschikt over een duikbrevet, kun je voor ongeveer veertig euro een duik maken inclusief begeleider. Ook heb je de mogelijkheid om op de vele duikscholen op Curaçao een PADI- duikbrevet te halen en (uiteraard) spullen huren.
Eten en drinken
De Antilliaanse keuken is, evenals de bevolking, een smeltkroes van (eet)culturen. Bekende Curaçaose gerechten zijn pastechi (Antilliaanse pastei), Johnnycake (gefrituurd broodje) en sopi piska (vissoep). Ook stoofschotels (stobá) zijn erg geliefd. Deze worden bereid met rund, kip, geit (kabritu), leguaan of schelpdier (karkó). Verder eten de Antillianen veel vis. Bij veel restaurants staan lokale vissoorten als barracuda, wahoo en tonijn op de kaart.
Verblijftips: 3x goedkope hotels
LEES OOK: Waar verblijven op Curaçao? 10x beste hotels & resorts!
Reizen naar Curaçao – hoe kom je er?
Curaçao kan het best per vliegtuig bereikt worden. Er vertrekken dagelijks directe vluchten van Schiphol naar Curaçao en andersom: al vanaf €450 retour met TUI fly. Ook Corendon vliegt tegenwoordig op Curacao vanaf €199 enkele reis.
Je kunt ook voor een vlucht kiezen met een of meerdere tussenstops. Vaak is dit goedkoper, maar de reisduur is ook langer. Een andere mogelijkheid om het Caribische eiland te bereiken, is het boeken van een cruise. Vanuit Amerika doen diverse cruiseschepen het Caraïbisch gebied aan. Als je reisdoel uitsluitend Curaçao is dan is dit geen reële optie.
Curaçao vakantie boeken – onze tips!
- TUI – scherpe pakketdeals
→ Bekijk aanbiedingen - dé VakantieDiscounter – internet only-prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusive specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets va. €450 retour
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – hotels en appartementen
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!