Camping Friesland aan het water? Top-5 campings bij o.a. de Friese Meren!

Camping Friesland aan het water? Top-5 campings bij o.a. de Friese Meren!
in Europa, laatst bijgewerkt op 18 januari 2022
8 minuten lezen · 0 reacties

Op zoek naar een camping aan het water in Friesland? Er zijn uiteraard vólop leuke campings in Friesland aan het water, zowel voor echte watersporters als voor gezinnen met kinderen! Wij tippen dé 5x beste campings bij de Friese Meren (of ander water) in Friesland.

Inhoud:

 1. RCN De Potten (Sneekermeer)
 2. Camping It Wiid (Earnewald)
 3. Camping De Kuilart (Koudum)
 4. Vakantiepark Bergumermeer (Sumar)
 5. Camping Drijfveer & Tusken de Marren (Akkrum)
 6. Overzicht álle campings Friesland aan water

Kamperen aan het water in Friesland

Friesland is natuurlijk dé waterprovincie van Nederland! Van de schitterende Friese Meren tot de Waddenzee en van de oude vissersdorpen aan het IJsselmeer tot de vele binnenvaarten- en riviertjes: Friesland is een vakantiewalhalla voor elke watersporter- én liefhebber. Rond de Friese Meren barst het van de leuke campings, maar ook bij het IJsselmeer en de Friese Waddenkust vind je volop campings en kampeerplekken.

In dit blog hebben de 5 populairste en best beoordeelde campings in Friesland aan het water geselecteerd. Stuk voor stuk goed beoordeeld (7,5 of hoger gemiddeld op Zoover*) en geliefd bij zowel watersportliefhebbers als gezinnen met kinderen. Ben je meer op zoek naar een vakantiehuis op een bungalowpark met eigen aanlegsteiger? Bekijk dan onze aparte blogs met vakantieparken Friese Meren of onze tips voor een luxe vakantiehuis Friesland aan het water!

Voor een goede camping aan het water in Friesland lees je hieronder verder!

1. RCN de Potten ★★★★ (Sneekermeer) – ideale gezinscamping voor kinderen

 • Faciliteiten: Recreatieteam, speeltuinen, piratenschip, sportvelden, zwemrecreatie, brasserie aan het water, snackbar, winkeltje, wasserette, fiets-, skelter- en bootverhuur, kampeerhaven, ligplaatsen
 • Aantal kampeerplaatsen: 310 (waarvan 127 vaste staanplaatsen)
 • Ook huuraccommodaties? Ja, safaritenten, bungalows, chalets en villa’s
 • Beoordeling: 7.8 op Zoover*
Camping RCN de Potten Camping RCN de Potten

RCN De Potten noemt zichzelf ‘het mooiste vakantiepark van Friesland’. En toegegeven: ze behoren zeker tot de beste campings in Friesland aan het water! Vooral voor gezinnen met kinderen is deze levendige camping aan het Sneekermeer een ideale keuze, want er is van alles te doen. RCN De Potten is een camping én bungalowpark ineen en heeft volop faciliteiten gericht op kinderen: van animatieteam (tijdens 8 weken hoogseizoen), recreatiestrand, speeltuinen en piratenschip tot sportvelden, minigolf, air trampoline en eigen zeilschool voor kids. De eigen Brasserie de Potten serveert lunch, diner en borrel met terras aan het water!

De Potten is verder een waar paradijs voor watersportliefhebbers. De campingplaatsen, bungalows, chalets of villa’s hebben een prachtig uitzicht over de Friese Meren en zijn omgeven door veel extra ruimte. Er zijn kampeerplaatsen op ruime velden, maar ook kampeerplaatsen direct aan het water en/of de kampeerhaven. Het is mogelijk een eigen boot bij de kampeerplaats in het water te leggen. Alle staanplaatsen in de kampeerhaven hebben een eigen watertappunt, aansluiting op de riolering en tien ampère elektra. Per seizoen 2021 beschikken een aantal kampeerplaatsen ook over privé sanitair!

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken


2. It Wiid ★★★★★ (Earnewald) – camping aan het water bij Nationaal Park De Alde Feanen

 • Faciliteiten: receptie, openluchtzwembad, eetcafé, supermarktje, zeilcursussen, bootverhuur
 • Aantal kampeerplaatsen: 370
 • Ook huuraccommodaties? Ja, stacaravans & vakantiehuizen
 • Beoordeling: 8.2 op Zoover*
Camping It Wiid Camping It Wiid

It Wiid biedt de ideale combinatie van water én natuur. De populaire camping ligt aan het water tussen Drachten en Leeuwarden, míddenin het schitterende Nationaal Park De Alde Feanen. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit moerasbossen, kleine sloten en meren, weilanden en rietland; je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, fietsen, suppen, zeilen en kanoën, of met een “fluisterboot” ga op zoek naar bijzondere vogels zoals de visarend en plantensoorten. De Alde Feanen is een geliefde plek voor natuur- én waterliefhebbers, waar je je zelfs als niét-watersporter meer dan vermaakt.

It Wiid is zowel een camping als een bungalowpark en biedt kampeerplaatsen direct bij het nationale park, op fietsafstand van de gezellige watersportplaats Eernewoude of Earnewâld (ook bekend van het Skûtsjesilen!). Je kunt er bootjes huren, of je eigen boot meenemen en aanleggen bij je vakantiewoning of in de eigen jachthaven. De camping biedt diverse faciliteiten: van openlucht zwembad en eigen eetcafé tot supermarktje, speeltuinen, tennisbanen en uiteraard álle soorten waterrecreatie. Op het 28 hectare grote terrein vind je in totaal 370 kampeerplaatsen voor eigen tent, caravan of camper, waaronder plaatsen direct aan het water. Huren kan ook: er zijn chalets/stacaravans en luxe vakantiehuizen te huur!

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken kampeerplaatsen

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken huuraccommodaties


3. De Kuilart ★★★★★ (Koudum) – prachtige watersportcamping aan de Fluessen

 • Faciliteiten: binnenzwembad, grand café, animatieteam, bowling, zeillessen, surfcursus, flyboarden, praamzeilen, tennisbaan, supermarktje, fietsverhuur, speeltuinen
 • Aantal kampeerplaatsen: 495 (waaronder deel vaste plaatsen)
 • Ook huuraccommodaties? Ja, bungalows, watervilla’s, appartementen & stacaravans
 • Beoordeling: 7.5 op Zoover*
De Kuilart Camping De Kuilart

Vakantiepark De Kuilart heeft een ideale ligging in zuidwest-Friesland. Niet alleen ligt het park direct aan de Fluessen (het een na grootste meer van Friesland na het Tjeukemeer), ook zit je hier vlakbij het IJsselmeer. Genoeg vaarroutes mogelijk dus! Maar je zit ook op korte afstand van enkele van Frieslands mooiste en meest authentieke havenstadjes: Lemmer, Hindeloopen en Stavoren. Hier vind je volop terrasjes, gezelligheid en vakantiesfeer!

De Kuilart is net als zijn voorgangers in dit blog een vakantiepark én camping ineen: naast de vele kampeer- en camperplaatsen (sommigen direct aan het water!) kun je er diverse soorten en maten stacaravans, bungalows, water villa’s en appartementen huren. Er zijn volop faciliteiten voor jong en oud: allereerst een fijn binnenzwembad en een eigen grand café (‘It Skippershûs’) met terras aan het water. Het enthousiaste animatieteam verzorgt tijdens de schoolvakanties leuke activiteiten voor jong en oud. Verder biedt De Kuilart bootverhuur, fietsverhuur, een klein supermarktje, keurig sanitair en vele speelfaciliteiten voor kinderen (waaronder een piratenschip!). Tot slot, aldus een gast op Zoover: “Een grote pluim voor het personeel van de Kuilart. De een is nog vriendelijker dan de ander. Zeer gastvrij en behulpzaam!

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken


4. Vakantiepark Bergumermeer ★★★★★ gezellige kindercamping met zwembad én recreatiestrand

 • Faciliteiten: binnenzwembad, grand café, animatieteam, bowling, zeillessen, surfcursus, flyboarden, praamzeilen, tennisbaan, supermarktje, fietsverhuur, speeltuinen
 • Aantal kampeerplaatsen: 357 (waaronder 223 vaste staanplaatsen)
 • Ook huuraccommodaties? Ja, beachlodges, waterlodges, vakantiehuizen, bungalows, chalets en safaritenten
 • Beoordeling: 7.0 op Zoover*
Camping en vakantiepark Bergumermeer Camping en vakantiepark Bergumermeer

Camping en vakantiepark Bergumermeer ligt, zoals de naam al suggereert, dírect aan het Bergumermeer (Fries: Burgumer Mar). Dit meer in het noordoosten van Friesland is een populair watersportgebied met verschillende jachthavens, ten oosten van Bergum. Vakantiepark Bergumermeer is een druk, maar erg gezellig recreatiepark dat zowel geliefd is bij watersporters als bij gezinnen met kinderen. Jonge kids vermaken zich ’s zomers vooral op het eigen recreatiestrand aan het meer. Voor minder warme of regenachtige dagen is er ook een binnenzwembad mét glijbaan (44 meter!) en kinderbad vol speeltoestellen. Naast het zwemgedeelte is er ook een indoor speelparadijs met ballenbak, springkussen, draaimolen en klimkooi! Uiteraard is er ook een animatieteam aanwezig tijdens de schoolvakanties; voor de wat oudere jeugd is een eigen ‘jeugdhonk’.

Op de camping is ook een eigen zeilschool en je kunt er diverse soorten bootjes en kano’s huren, of je eigen boot aanleggen. Het meer zelf is fraai, maar via de verschillende kanalen en binnenvaarten ontdek je ook makkelijk de rest van Friesland. Je vaart bijvoorbeeld zo naar het fraaie Nationaal Park de Alde Feanen! In het Bergumermeer en het Prinses Margrietkanaal jaagt de visliefhebber op karper en snoek. “Een camping waar jong en oud zich prima kan vermaken.”, aldus een recensie op Zoover.

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken


5. Drijfveer & Tusken de Marren ★★★ (Akkrum) – knusse camping in Friesland aan het water

 • Faciliteiten: speeltuin, bootverhuur, jachthaven, animatie (in hoogseizoen), gratis Wifi
 • Aantal kampeerplaatsen: 75 (waaronder 30 vaste staanplaatsen)
 • Ook huuraccommodaties? Ja, waterbungalows aan de overkant
 • Beoordeling: 8.8 op Zoover*
Camping Drijfveer & Tusken de Marren Camping Drijfveer & Tusken de Marren

Camping Drijfveer & Tusken de Marren ligt pal naast een grote jachthaven, op loopafstand van watersportplaats Akkrum. Tusken de Marren is letterlijk Fries voor: ‘tussen de meren’. Deze typische watersportcamping bevindt zich direct aan de ‘Meine Sleat’ in het hart van de Friese Meren. Camping Drijfveer is de kleinste camping uit dit blog, met slechts 75 staanplaatsen (waaronder 30 vaste staanplaatsen). Er zijn camperplaatsen direct aan het water, trekkersplaatsen (vanaf 1 nacht al!) en vaste seizoensplaatsen.

Camping Drijfveer is echt zo’n gezellige camping voor watersportliefhebbers met persoonlijke contact en een vast, klein team. Kampeerders, zeilers, losse bezoekers en teamleden zorgen samen iedere zomer voor een unieke warme sfeer. Centrale ‘ontmoetingsplek’ is Haventerras De Koken, waar je heerlijk chillt met een biertje in loungebanken uitkijkend op de haven. Liever een vakantiehuis huren? Dan moet je aan de overkant van de vaart zijn, bij Recreatiepark Tusken de Marren.

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken (kampeerplaatsen)

Klik hier voor meer informatie, prijzen en boeken (vakantiewoningen)


* Score april 2021

Meer lezen:

Tags: , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief