3 Kirgizië reiservaringen en tips
Bezienswaardigheden
Gastvrijheid
Natuur
Stranden
Eten
Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling
Filter op reisvorm
-
Lianne Bosch op 30-08-2024
Gereisd augustus 2024 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig“Best bewaarde geheim”
Geweldig mooi land. Hier moet je heen voor de overweldigende natuur, de meest vriendelijke mensen. Het prijsniveau is goedkoop. De benzine ook slechts 0.80€ per liter. Want een huurauto liefst een 4x4 is de manier om dit land te ontdekken. Een mooie combi qua cultuur en natuur waar de natuur overheerst. Maak ook zeker een tocht op een paard bij de bergmeren. En woon een roofvogelshow bij waar ze jagen met de vogels.
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Kirgizië:
Kel Suu meer • Song Kol • Burana tower
Mijn Kirgizië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 7
- Natuur: 10
- Eten: 8
- Stranden: N.v.t.
-
Joran Buursema op 03-05-2019
Gereisd augustus 2019 • 3 weken lang • met familie • autovakantie“Adembenemende natuur, een aanrader!”
Een paradijs voor natuurliefhebbers. Het was een adembenemend mooie reis. Het land heeft prachtige valleien, meren, hooggebergtes, vlaktes, watervallen, rivieren, noem het maar op. Fantastisch om met een 4x4 doorheen te rijden. Door de vele onverharde wegen duurt het lang om een bepaalde afstand te overbruggen, maar dat maakte ons alleen nog maar enthousiaster. Het land is onontdekt, je komt weinig toeristen tegen. De meeste mensen die wij tegen kwamen, waren er om te hiken. Ook wij trokken onze wandelschoenen aan om door werkelijk fantastische landschappen te trekken. Wij hebben op het hoogtepunt 5 dagen niet gedoucht, in tenten geslapen en zonder internet geleefd. Dat kwam door onze route en kan ook anders, maar een dag of twee zonder faciliteiten ontkom je bijna niet aan. Son Kol, Tash Rabat en Karakol waren voor ons de hoogtepunten. Neem vooral eens een risico door een zijweggetje in te slaan, dat wordt rijkelijk beloond. Culturele bezienswaardigheden en steden zijn niet echt interessant.. De cultuur van de oorspronkelijke bevolking is dat daarentegen wel. Zo hebben wij geslapen in traditionele tenten (yurts), roofvogelsporten gezien en ontzettend veel mensen te paard over de vlaktes zien rijden.
Bishkek is de hoofdstad. Ik raad je aan om daar z.s.m. te vertrekken. Het is een typische communistisch ingedeelde stad waar weinig te zien is.Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Kirgizië:
Son Kol • Tash Rabat • Karakol
Mijn Kirgizië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 10
- Natuur: 10
- Eten: 4
- Stranden: N.v.t.
-
Dagmar op 29-12-2014
Gereisd juli 2013 • 2 weken lang • alleen • groepsrondreis“Onontdekt Kirgizië met prachtige natuur”
Kirgizië heeft me in positieve zin verrast. Wat een prachtige landschappen!
Ik ben er met een overland truck doorheen gereisd. We hebben veelal gekampeerd, wildkamperen. Dat is waar het land zich prima voor leent.
Ook hebben we een paar keer een homestay gehad. Kirgizië heeft een groot netwerk van homestays. Slapen bij de mensen en zij verzorgen tevens het eten. Alle keren hebben we meer dan genoeg en lekker te eten gekregen!
Onderweg stopten we in steden als Kochkor en Karakol om daar eten te kopen voor onze kampeernachten en onze lunches. Er was genoeg te kopen om verschillende maaltijden te koken. Diverse groentes en daarnaast vooral aardappels en vlees. Tevens had je soms ook de mogelijkheid om te pinnen of geld te wisselen.
Via Oezbekistan kwamen we het land binnen. Allereerst reden we langs velden met bloemen en een prachtig blauwe rivier. Hoe verder we het land in kwamen, hoe desolater en groener het werd. Onderweg zagen we yurts en wilde paarden. Prachtig uitgestrekte vlaktes, maar ook erg bergachtig. Lang niet alle wegen waren geasfalteerd., maar dat vond ik alleen maar bijdragen aan de schoonheid.
De eerste twee nachten sliepen we ergens in de Kirgizische Fergana vallei. Het enige wat we zagen was, onze truck, onze tenten, bergen en de ondergaande zon. Het rijden tussen de twee plekken werd mooier, toen de luiken van de truck open gingen en we nog beter konden genieten van de veranderende uitzichten.
We hebben twee nachten in een yurt geslapen bij het Song Kul meer, dat ligt op z’n 3000 meter. Daar hebben we ook geitpolo gezien. Mannen van ons tentenkamp hadden mannen van andere kampen opgetrommeld om ons hun oude sport te laten zien. Ze waarschuwden ons al dat als ze eenmaal aan het spelen zijn, op hun paarden zitten en de geiten proberen te pakken om ‘m vervolgens op het doel te droppen, ze vol zitten van adrenaline en geen oog meer hebben voor wat er om hen heen gebeurt. Dat bleek inderdaad het geval. Op volle snelheid kwamen ze naar ons, toeschouwers. Gelukkig konden we bijna allemaal snel genoeg aan de kant en degene die het niet kon, is het goed van af gekomen.
Bij het Song Kul meer heb je de mogelijkheid om te wandelen of te paardrijden.
Het slapen in een yurt met z’n tienen was een ervaring op zich. De bewoners van het kamp verzorgden onze heerlijke maaltijden.
Verder rijdend door het gebergte gingen we richting Isyk Kul, maar niet zonder gestopt te zijn voor een eagle hunt “show”. Ook dat gebeurt eigenlijk niet veel meer in Kirgizië, dus onze gids heeft de eigenaar van de adelaar ’s ochtends een seintje gegeven dat hij even kon stoppen met zijn adelaar te voeren, zodat ie de show voor ons kon doen en zich op een konijntje kon storten…
Allereerst konden we met de adelaar op de foto als we dat wilden. Ja tuurlijk! Wat een machtig beest! Daarna werd er een konijn in een kuil gezet, de kap van de kop van de adelaar gehaald en kreeg ie de opdracht om het konijn te pakken. Ook al was het in scene gezet en hebben we eigenlijk betaald voor de dood van het konijn, toch was het wel gaaf om te zien.
Nadat de tenten die middag waren opgezet bij het prachtige Issyk Kul meer met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, nodigde het meer ons hard uit om een duik te nemen. Nadat het kampvuur aanging, en de zon onder, kwam van achter de bergen de volle maan tevoorschijn die een mooie reflectie gaf op het meer.
De dag erna hebben we in Kochkor een klein vilt museum /winkel gezien waar ze ons het vilt maken nog hebben gedemonstreerd.
De volgende dag hebben we koers gezet naar de Jeti-Oguz vallei. Aan het begin van de vallei waren er intens rode rotsformaties te zien. We moesten meerdere bruggetjes over de hard stromende rivier. Toen de truck vast kwam te zitten in het zompige gras, werd dat onze kampeerplek voor twee nachten. De stromende rivier was een prima koelkast voor het drinken. In de vallei kon je paardrijden of een wandeling maken naar de waterval. Ik heb gekozen om alleen de wandeling naar de waterval te maken, aangezien ik paarden mooi vind om te zien, niet om op te zitten, we matchen niet… Tijdens het klimmen, konden we in de verte de gletsjer zien liggen.
Vanuit daar reden we naar Karakol . Daar hebben we ons voornamelijk voorbereid op de trip met Russische militaire voertuigen naar de Altyn Arashan vallei. Naast het bezoeken van de Dungan moskee heb ik weinig gezien van Karakol. De stad nodigde niet uit om meer te bekijken.
De tocht naar de Altyn Arashan vallei was nogal bumpy. Er leek soms niet eens een weg te lopen, dus de militaire voertuigen hobbelden over grote keien en rotsen. Aangekomen in de vallei waren de belachelijk warme hotsprings een aangename ontspanning.
Meer dan in de hot springs liggen en genieten van het prachtige uitzicht hebben wij niet gedaan. Dat maakt wel dat we vonden dat het lang rijden was voor weinig. Je kan er ook naar toe wandelen, dat zou het wellicht aantrekkelijker maken.
In Cholpon-Ata hebben we nog een stop gemaakt om een veld te bezoeken met duizende petroglieven. Van mij hadden we dat mogen skippen, ik heb er niet veel mee.
Onze laatste kampeerplek voor Bishkek was in Chong Kemin valley. Daar zou je ook kunnen raften. Helaas werd die activiteit bij ons geannuleerd, maar we hebben wel verkoeling gezocht in de ijskoude rivier. Prima plek om te badderen en je haren in te wassen ☺.
Bishkek was het eind punt van de trip. Terug in de grote stad, dat was wennen na zoveel natuurschoon te hebben gezien. Struinen in een groot winkelcentrum, zittend op een terras om de prachtige trip te bespreken. De musea had ik die dag geen zin meer in.
Het mooie aan de georganiseerde trip was, dat we alles mee hadden in de truck. Doordat we zelfvoorzienend waren, konden we prima wildkamperen. Absoluut een aanrader in Kirgizië. Nadeel vind ik wel dat je daardoor weinig tijd en mogelijkheden hebt om echt contact te maken met de bevolking. Ik was er in juli en de temperatuur rond de 25 graden denk ik, soms ook warmer, (hoger gelegen gebieden waren logischerwijs kouder) en de passen waren allemaal sneeuwvrij en open.
Het is een prachtig land, veel gebergte en nog niet toeristisch. Je kan reizen met shared taxi’s en door de community based tourism, zijn er veel homestays.
Drie foto’s kunnen de schoonheid en afwisseling van het land niet laten zien. Dus houd je van mooie, onaangetaste natuur en weinig toeristen; ga naar Kirgizië!
Het cijfer van het eten moet eigenlijk lager zijn, maar dan gaat het hele cijfer van Kirgizië omlaag en dat vind ik zonde, want het is zeker een aanrader. Alle cijfers wegen even zwaar, terwijl de natuur het mindere eten toch echt overtreft!Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Kirgizië:
Jeti-Oguz vallei • Issyk Kul meer • Song Kul meer
Mijn Kirgizië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 10
- Eten: 8
- Stranden: N.v.t.