27 Vakantiedagen

Reizen binnen Malawi – openbaar vervoer & transport

Reizen binnen Malawi is relatief gemakkelijk. De afstanden tussen de highlights zijn relatief kort en je kunt gebruik maken van het openbaar vervoer, het vliegtuig, de boot of natuurlijk zelf een auto huren.

Bussen

Malawi beschikt over drie soorten bussen. De eerste is de Coachline: een luxe, non-stop buslijn met airco, serveersters die snacks en drankjes aanbieden, gordels en een toilet. Deze bus rijdt tussen Lilongwe en Blantyre, Lilongwe en Mzuzu en internationaal van Blantyre naar Johannesburg, Zuid-Afrika via Harare in Zimbabwe en naar Zambia, Tanzania en naar Kenia. De tweede lijnbus is de Express bus. Deze hebben een gelimiteerd aantal stops en rijden tussen de meeste grote steden en bezienswaardigheden. In de meer afgelegen gebieden rijdt de Express bus niet. De derde bus is de Shire Bus Company country bus. Deze bussen volgen dezelfde routes als de Express bus, maar zijn veel langzamer en stoppen bij élke bushalte (ongeveer om de twee kilometer vind je een bushalte).

Vliegen

Lilongwe International Airport, ook wel Kamuzu International Airport genoemd, is het centrale vliegveld van Malawi. Het ligt op 26 kilometer van de hoofdstad Lilongwe en is goed onderhouden. Malawi heeft 29 vliegvelden, waarvan slechts zes met een geasfalteerde landingsbaan. De nationale luchtvaartmaatschappij is Malawian Air, die ook vliegt op luchthavens in Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Binnenlands vliegen is erg goedkoop. Een enkeltje Lilongwe – Blantyre ligt is er al vanaf €47.

Treinen

In Malawi loopt een spoorlijn, maar de treinen rijden amper, zijn langzaam en overbevolkt. De spoorlijn loopt van Lilongwe naar Blantyre via Salima, van Blantyre naar Nsanje (vlakbij de grens van Mozambique) via Luchenza en van Liwonde naar Nayuchi.

Boot

De Ilala Ferry brengt mensen en goederen over Lake Malawi. De ferry is geschikt voor 450 personen, maar zit altijd een stuk voller. Het is een hoogtepunt voor veel bezoekers van Malawi. Hij gaat elke week één keer van Chilumba naar Monkey Bay en andersom. De Ilala stopt onderweg op dertien plaatsen. Er zijn vier klassen aan boord, namelijk cabin class, first class, second class en economy class. Er zijn ook faciliteiten als bars en restaurants. Een economy class ticket is er al vanaf € 2,50.

Auto

Zelf eropuit trekken met een 4WD is een aanrader. Zo kun je Malawi het best ontdekken. Houd er wel rekening mee dat iedereen in Malawi links rijdt. Auto’s kunnen worden gehuurd in Lilongwe en in Blantyre. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld vanuit Tanzania een auto te huren en door te rijden naar Malawi. Alleen de doorgaande wegen zijn geasfalteerd. De overige wegen bestaan uit zand- of modderwegen. Vooral in het regenseizoen wordt aangeraden om met een 4WD auto te rijden, omdat de wegen dan minder begaanbaar zijn. Bij de kleinere autoverhuurbedrijfjes kun je vaak afdingen op de prijs.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer in Malawi bestaat uit matolas (goedkope minibusjes), de bus, fietstaxi’s en bootjes. Het nadeel van reizen met matolas is dat deze alleen in de grotere steden rijden en naar de kleine dorpjes langs de doorgaande weg. De matola chauffeurs proberen op deze manier wat geld bij te verdienen, dus een enkeling rijdt ook grote afstanden. Ze vertrekken als ze helemaal vol zijn, stoppen overal en hebben geen vaste vertrektijden.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Malawi specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Tenzing biedt diverse individuele Malawi reizen aan, ook in combinatie met omliggende landen. Of vraag een reisplan op maat!
Bezoek website


Jambo Safari Club

Jambo Safari Club

Jambo Safari Club organiseert luxe vakanties, reizen, safari's en rondreizen naar Afrika inclusief Malawi.
Bezoek website

Meer Malawi reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen met lokale reisexperts.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Malawi

Sawadee
1. Sawadee

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Jambo Safari Club
3. Jambo Safari Club

Luxe rondreizen.
Bezoek websiteBekijk Malawi rondreizen
Vanaf €4189 incl. vliegticket

Vliegtickets Malawi

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Malawi
V.a. 748