Johannesburg (Zuid-Afrika): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Johannesburg (Zuid-Afrika): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Johannesburg heeft geregeld het predicaat van onveiligste en gevaarlijkste stad ter wereld gekregen. Vandaar dat deze stad voornamelijk wordt bezocht door toeristen op doorreis. Heeft Johannesburg echter zelf niets te bieden?

Door , laatst bijgewerkt op 3 november 2022
4 minuten lezen

Waar staat Johannesburg om bekend?

Johannesburg is met zijn 4,5 miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Deze metropool is in de 19e eeuw flink gegroeid vanwege de aanwezigheid van goud in de grond. De stad is van oorsprong daarom een mijnwerkersdorp. Tegenwoordig zijn er veel internationale bedrijven gevestigd en is Johannesburg de economische motor van het land.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Bezoek township Soweto

De grootste en bekendste sloppenwijk van Johannesburg met ruim 1 miljoen inwoners heet Soweto oftewel South Western Township. Dit township heeft een belangrijke rol gespeeld bij de afschaffing van de apartheid. Dit was namelijk één van de eerste plekken in het land waar de zwarte bevolking in opstand durfde te komen tegen de regering.

Nelson Mandela had kantoor in deze stad en voerde van hieruit campagne tegen het apartheidsregime. Bezoek het huis waarin Mandela heeft gewoond en bekijk hoe mensen hier ook in deze tijd nog leven. Ga eten in één van de lokale restaurantjes en loop binnen bij het Hector Pieterson Memorial Museum.

Soweto

Township Soweto.

Het indrukwekkende Apartheidsmuseum

Een must-do-activiteit in Johannesburg is het bezoeken van het Apartheidsmuseum. Hier worden bezoekers aan den lijve geconfronteerd met wat het regime inhield voor de bevolking en wat de impact hiervan was op het dagelijks leven. Indrukwekkend is dit museum zeker!

Jo’burg City Center

Het stadscentrum van Johannesburg is het zakendistrict van de stad en heeft daarom voor de reiziger weinig te bieden. Sandton, één van de luxere wijken in Johannesburg, is de plek bij uitstek om te verblijven. Hotels, restaurants en winkels zijn hier in overvloed en deze buurt staat over het algemeen bekend als redelijk veilig.

Johannesburg

De skyline van Johannesburg.

Ghandi Sqaure in Johannesburg

Ghandi Sqaure in Johannesburg.

Veiligheid in Johannesburg: is Johannesburg veilig?

Johannesburg, door locals ook wel Jo’burg genoemd, is geregeld in het nieuws vanwege geweld en misdaden. Om veilig van je vakantie te genieten, kunnen de volgende tips handig zijn:

 • Neem dure spullen zoals sieraden en horloges niet mee de straat op.
 • Laat je handtas in het hotel en steek alleen het hoognodige in je broekzak.
 • Sluit autodeuren van binnenuit, laat ramen zolang je in de stad bent dicht en bewaar tassen in de kofferbak.

Het belangrijkste is echter om bewust te zijn van je omgeving. Heb je ergens een slecht gevoel bij? Ga dan weg en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen.

Johannesburg – hoe kom je er?

KLM vliegt dagelijks met een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar het OR Tambo International Airport in Johannesburg. Tip: vanwege de veiligheid is het aan te raden om voor aankomst het vervoer en verblijf voor de eerste dag te regelen.

 • Een huurauto vanuit Johannesburg boek je eenvoudig en 100% verzekerd via Sunny Cars.
 • Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!

Johannesburg als start- of eindpunt rondreis

Voor veel reizigers is Johannesburg de eerste of laatste bestemming van hun rondreis Zuid-Afrika. Johannesburg is namelijk een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Krugerpark. Onderweg hiernaartoe pikken velen de Panoramaroute mee, welke eindigt bij Blyde River Canyon.

3 weken tot een maand de tijd? Rijd vanuit het Kruger Park dan langs de kust naar St. Lucia, Durban en Port Elizabeth om vervolgens in Kaapstad te eindigen. Eventueel kan er vanuit Port Elizabeth nog een uitstapje gemaakt worden naar Addo Elephant National Park.

Johannesburg – beste reistijd

Deze stad kent niet echt een beste reistijd. In de Afrikaanse winter van juni tot september is het weer droog en redelijk fris. De zomermaanden van november tot januari zijn daarentegen warmer, maar natter.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

20 Johannesburg reiservaringen en tips

 • Michelle van Beek op 09-05-2019

  “Goed startpunt voor reis door Zuid-Afrika ”

  Goed punt om je vakantie in Zuid-Afrika te starten, vaak zijn er ook goede tickets te vinden naar Johannesburg. Wij voelden ons alleen niet erg veilig, we sliepen in Vetho 2 Apartments in de buurt van het vliegveld in een hotel maar dit was erg vies en onveilig. De locatie was wel top, en binnen een paar minuten stond je op het vliegveld.

 • Sander op 26-04-2019

  “Interessant maar ook niet heel fijn”

  Gemengde gevoelens bij deze stad. Het heeft interessante plekken en geschiedenis zoals herinneringen aan Nelson Mandela en de sloppenwijken (waar nu enkele luxe cafeetjes zitten) als Soweto met de bijhorende kleurrijke towers. Maar daar een paar straten vanaf voelt het al onguur aan evenals het feit dat er overal bewaakte wijken zijn waar we wel moesten verblijven maar me eigenlijk een dubbel gevoel geeft. Zeker moeite waard om te bezoeken, maar genoeg voor een paar uurtjes op doorreis naar de prachtige natuur en safariparken!

 • wil op 19-04-2019

  “Wegwezen van t vliegveld”

  We kwamen ‘s morgens om tien uur aan op t vliegveld en konden onze huurauto vlotjes ophalen. We waren al van plan om meteen weg te rijden van t vliegveld, omdat we nog moesten wennen aan het links rijden en de drukte van het verkeer. De mensen die ons wilden “helpen” met koffers en aanwijzingen hielden meteen hun hand op daarna. Wij hadden echter nog geen munten om te geven. Tip: zorg dus dat je wat kleingeld hebt. Ik vond dat geen prettige situatie. Op de terugweg vlogen we ‘s morgens vroeg. Toen waren deze mensen nog niet actief. Zorg ook dat je in het donker samen in de auto zit. Hoewel ons niets is overkomen, ook geen pogingen tot, is dat fijner. Ik ging ‘ s avonds alleen tanken, vlakbij het hotel. Het was daar zo druk, ook met een zwerver, dat ik snel weg wilde. De vrouw van het tankstation hielp me heel erg goed. Er was eigenlijk niks aan de hand, maar het ziet er niet prettig uit.
  We bezochten daar het apartheidsmuseum op onze laatste middag en dat was wel super interessant en indrukwekkend. het gaf een heel goed beeld van de gebeurtenissen.

 • Wil Oomen op 15-04-2019

  “Apartheid en onveiligheid”

  Allereerst is het ook best wel een onveilige stad, zoals eigenlijk iedereen ook aangeeft. Zorg er dus voor dat je een gids hebt of dat je door middel van een georganiseerde taxi of hop on hop off-bus de stad verkent. Ga zeker naar het apartheid museum. Wij hebben daar echt drie uur rondgelopen. Ook moet je zeker naar het fort/de gevangenis 'Constitution Hill'. Het is niet echt een stad om dagen te verblijven.

 • debbie op 12-04-2019

  “Verblijf in Rosebank”

  Johannesburg is leuk voor een kort bezoek. Er wordt vaak gezegd dat het er onveilig kan zijn. Daarom verbleven wij in Rosebank. Dit is een nieuwe hippe wijk ten zuiden van het centrum. Er is een mooi winkelgebied met leuke eettentjes, boetiekjes en barren. Elke zondag is er de Rosebank Sunday Market op het dak van het winkelcentrum. Dit is leuk om te zien, al waren de souveniertjes wel vrij duur. De veiligste manier om het centrum van de stad te verkennen is met de rode hop-on-hop-off bus. Vanaf de stop in Rosebank kun je starten en je komt oa langs de zoo, constitution hill, het uitzichtplatform op carlton center en het apartheidsmuseum. Bezoek dit zeker, dat vonden wij echt de moeite waard! Bij sommige busstops gaat er een gids met je mee.

 • debbie op 12-04-2019

  “Bezoek Pretoria op de route Krugerpark naar Johannesburg”

  Deze stad wordt niet vaak in een route door Zuid-Afrika opgenomen omdat ze zeggen dat het er niet heel veilig is. Wij hebben hier een korte stop moeten maken op weg naar Johannesburg om te overnachten. We zijn in het einde van de middag aangekomen en sliepen in een hotel vlakbij de union buildings. We zijn gaan wandelen bij de Union Buildings. We hebben het 9 meter hoge standbeeld van Nelson Mandela zien staan en hebben een wandeling gemaakt door het park. Dit is druk bezet door locals die picknicken en muziek luisteren. We hebben hier ook een bruidspaar gezien dat trouwfoto’s aan het maken waren. Hier hangt een fijne sfeer. Wanneer je hier langskomt, maak dan zeker een stop om deze gebouwen te bekijken.

 • Donna op 11-04-2019

  “Soweto”

  Ik had alleen maar slechte verhalen gehoord over Johannesburg. Nu moet ik zeggen dat ik me niet in elke wijk even veilig voelde, maar er zijn zeker leuke plekken die je niet moet overslaan. Maboneng is bijvoorbeeld zo'n wijk. Heel hip met allemaal leuke terrassen en lekker eten. En een fietstocht door Soweto is zeker de moeite waard! Heel mooi om te kijken hoe mensen daar in de townships leven.

 • M. op 19-11-2017

  “Cultuur en armoede”

  Een fietstour door Soweto gecombineerd met een bezoek aan het apartheidsmuseum is een echte aanrader. Dit geeft je een goed beeld van de uitgebreide historie van Zuid-Afrika en Johannesburg. Johannesburg staat bekend om zijn criminaliteit. Dit kan ik beamen, ik heb vanuit de auto iemand beschoten zien worden. Naast dit incident zelf geen vervelende dingen meegemaakt.

 • Ati op 12-11-2017

  “Mooi, maar niet veilig in de avond”

  Johannesburg is geen veilige stad en ik zou dan ook niet aanraden om hier lang te verblijven. Overdag is het nog wel te doen, maar zodra het donker wordt is het beter als je binnen bent. Doordat het zo onveilig was, hebben we niet veel gezien van de stad zelf, omdat we niet konden wachten om de rest van zuid Afrika te verkennen en naar gebieden te gaan waar we ons wel veilig zouden voelen. Ons hotel lag in een veilige buurt, wat erg fijn was. We voelden ons hier ook niet onveilig in de avond. Het apartheidsmuseum is een aanrader, het zet alle feiten weer even op een rijtje en maakt je zeker even stil.

 • op 10-11-2017

  “Confronterende geschiedenis van een gevaarlijke stad”

  Tijdens een werkvakantie ben ik 3 weken in Johannesburg geweest. Het is een relatief onveilig stad waar je alleen overdag over straat kunt, en het liefst onder begeleiding van locals. Enkele tips:
  - Het Apartheidsmuseum laat je met schaamrood op je kaken achter en laat je nog eens zien hoe groot racisme is.
  - SoWeTo, SouthWesternTownships
  - Ga een avondje in een traditioneel restaurant uit eten, verplicht met je handen eten!
  - Top of Africa -> uitzichttoren Carlton Center
  - Gold Reef City, pretpark met achtbanen etc.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Johannesburg reiservaring en tips!

Ben jij in Johannesburg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief