In Johannesburg geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 18 Johannesburg reiservaringen

De geschiedenis van Johannesburg

Johannesburg is met zijn 4,5 miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Deze metropool is in de 19e eeuw flink gegroeid vanwege de aanwezigheid van goud in de grond. De stad is van oorsprong daarom een mijnwerkersdorp. Tegenwoordig zijn er veel internationale bedrijven gevestigd en is Johannesburg de economische motor van het land.

Vliegtickets Johannesburg

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Johannesburg
V.a. 482 Meer over vliegen naar Zuid-Afrika

Overnachten in Johannesburg

Vergelijk alle hotels in Johannesburg
Bekijk hotels

Bezoek township Soweto

Soweto

Township Soweto.

De grootste en bekendste sloppenwijk van Johannesburg met ruim 1 miljoen inwoners heet Soweto oftewel South Western Township. Dit township heeft een belangrijke rol gespeeld bij de afschaffing van de apartheid. Dit was namelijk één van de eerste plekken in het land waar de zwarte bevolking in opstand durfde te komen tegen de regering. Nelson Mandela had kantoor in deze stad en voerde van hieruit campagne tegen het apartheidsregime. Bezoek het huis waarin Mandela heeft gewoond en bekijk hoe mensen hier ook in deze tijd nog leven. Ga eten in één van de lokale restaurantjes en loop binnen bij het Hector Pieterson Memorial Museum.

Het indrukwekkende Apartheidsmuseum

Een must-do-activiteit in Johannesburg is het bezoeken van het Apartheidsmuseum. Hier worden bezoekers aan den lijve geconfronteerd met wat het regime inhield voor de bevolking en wat de impact hiervan was op het dagelijks leven. Indrukwekkend is dit museum zeker!

Jo’burg City Center

Johannesburg

De skyline van Johannesburg.

Het stadscentrum van Johannesburg is het zakendistrict van de stad en heeft daarom voor de reiziger weinig te bieden. Sandton, één van de luxere wijken in Johannesburg, is de plek bij uitstek om te verblijven. Hotels, restaurants en winkels zijn hier in overvloed en deze buurt staat over het algemeen bekend als redelijk veilig.

Ghandi Sqaure in Johannesburg

Ghandi Sqaure in Johannesburg.

Veiligheid in Johannesburg

Johannesburg, door locals ook wel Jo’burg genoemd, is geregeld in het nieuws vanwege geweld en misdaden. Om veilig van je vakantie te kunnen genieten, kunnen de volgende tips handig zijn. Neem dure spullen zoals sieraden en horloges niet mee de straat op, laat je handtas in het hotel en steek alleen het hoognodige in je broekzak. In de auto zorg je ervoor dat de deuren van binnenuit gesloten zijn, blijven de ramen zolang je in de stad bent dicht en bewaar je tassen in de kofferbak. Het belangrijkste is echter om bewust te zijn van je omgeving, heb je ergens een slecht gevoel bij ga dan weg en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen.

Johannesburg – hoe kom je er?

KLM vliegt dagelijks met een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar het OR Tambo International Airport in Johannesburg. Tip: vanwege de veiligheid is het aan te raden om voor aankomst het vervoer en verblijf voor de eerste dag te regelen.

Top 3 Zuid-Afrika specialisten

Kras
Kras

Kras biedt een breed aanbod aan groepsreizen, safari reizen, individuele rondreizen en fly drives naar Zuid-Afrika, tegen scherpe prijzen.
Bezoek website

Askja Reizen
Askja Reizen

Maak een reis door Zuid-Afrika en ontdek het land van de Big Five. Het ademt natuur, cultuur en geschiedenis. Boek je reis op maat bij Askja Reizen!
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar Zuid-Afrika. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Zuid-Afrika reis.
Bezoek website

Johannesburg – beste reistijd

Deze stad kent niet echt een beste reistijd. In de Afrikaanse winter van juni tot september is het weer droog en redelijk fris. De zomermaanden van november tot januari zijn daarentegen warmer, maar natter.

Reisinspiratie

Alle Zuid-Afrika artikelen

Zuid-Afrika rondreis aanbiedingen

18 Johannesburg reiservaringen en tips • 35 landen bezocht
  27 reviews
  4 waarderingen

  “Wegwezen van t vliegveld”

  Geplaatst 19-04-2019

  We kwamen ‘s morgens om tien uur aan op t vliegveld en konden onze huurauto vlotjes ophalen. We waren al van plan om meteen weg te rijden van t vliegveld, omdat we nog moesten wennen aan het links rijden en de drukte van het verkeer. De mensen die ons wilden “helpen” met koffers en aanwijzingen hielden meteen hun hand op daarna. Wij hadden echter nog geen munten om te geven. Tip: zorg dus dat je wat kleingeld hebt. Ik vond dat geen prettige situatie. Op de terugweg vlogen we ‘s morgens vroeg. Toen waren deze mensen nog niet actief. Zorg ook dat je in het donker samen in de auto zit. Hoewel ons niets is overkomen, ook geen pogingen tot, is dat fijner. Ik ging ‘ s avonds alleen tanken, vlakbij het hotel. Het was daar zo druk, ook met een zwerver, dat ik snel weg wilde. De vrouw van het tankstation hielp me heel erg goed. Er was eigenlijk niks aan de hand, maar het ziet er niet prettig uit.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 15 landen bezocht
  47 reviews
  5 waarderingen

  “Apartheid en onveiligheid”

  Geplaatst 15-04-2019

  Allereerst is het ook best wel een onveilige stad, zoals eigenlijk iedereen ook aangeeft. Zorg er dus voor dat je een gids hebt of dat je door middel van een georganiseerde taxi of hop on hop off-bus de stad verkent. Ga zeker naar het apartheid museum. Wij hebben daar echt drie uur rondgelopen. Ook moet je zeker naar het fort/de gevangenis 'Constitution Hill'. Het is niet echt een stad om dagen te verblijven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  74 reviews
  8 waarderingen

  “Verblijf in Rosebank”

  Geplaatst 12-04-2019

  Johannesburg is leuk voor een kort bezoek. Er wordt vaak gezegd dat het er onveilig kan zijn. Daarom verbleven wij in Rosebank. Dit is een nieuwe hippe wijk ten zuiden van het centrum. Er is een mooi winkelgebied met leuke eettentjes, boetiekjes en barren. Elke zondag is er de Rosebank Sunday Market op het dak van het winkelcentrum. Dit is leuk om te zien, al waren de souveniertjes wel vrij duur. De veiligste manier om het centrum van de stad te verkennen is met de rode hop-on-hop-off bus. Vanaf de stop in Rosebank kun je starten en je komt oa langs de zoo, constitution hill, het uitzichtplatform op carlton center en het apartheidsmuseum. Bezoek dit zeker, dat vonden wij echt de moeite waard! Bij sommige busstops gaat er een gids met je mee.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  74 reviews
  8 waarderingen

  “Bezoek Pretoria op de route Krugerpark naar Johannesburg”

  Geplaatst 12-04-2019

  Deze stad wordt niet vaak in een route door Zuid-Afrika opgenomen omdat ze zeggen dat het er niet heel veilig is. Wij hebben hier een korte stop moeten maken op weg naar Johannesburg om te overnachten. We zijn in het einde van de middag aangekomen en sliepen in een hotel vlakbij de union buildings. We zijn gaan wandelen bij de Union Buildings. We hebben het 9 meter hoge standbeeld van Nelson Mandela zien staan en hebben een wandeling gemaakt door het park. Dit is druk bezet door locals die picknicken en muziek luisteren. We hebben hier ook een bruidspaar gezien dat trouwfoto’s aan het maken waren. Hier hangt een fijne sfeer. Wanneer je hier langskomt, maak dan zeker een stop om deze gebouwen te bekijken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  40 reviews
  7 waarderingen

  “Soweto”

  Geplaatst 11-04-2019

  Ik had alleen maar slechte verhalen gehoord over Johannesburg. Nu moet ik zeggen dat ik me niet in elke wijk even veilig voelde, maar er zijn zeker leuke plekken die je niet moet overslaan. Maboneng is bijvoorbeeld zo'n wijk. Heel hip met allemaal leuke terrassen en lekker eten. En een fietstocht door Soweto is zeker de moeite waard! Heel mooi om te kijken hoe mensen daar in de townships leven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  28 reviews
  5 waarderingen

  “Cultuur en armoede”

  Geplaatst 19-11-2017

  Een fietstour door Soweto gecombineerd met een bezoek aan het apartheidsmuseum is een echte aanrader. Dit geeft je een goed beeld van de uitgebreide historie van Zuid-Afrika en Johannesburg. Johannesburg staat bekend om zijn criminaliteit. Dit kan ik beamen, ik heb vanuit de auto iemand beschoten zien worden. Naast dit incident zelf geen vervelende dingen meegemaakt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  0 waarderingen

  “Mooi, maar niet veilig in de avond”

  Geplaatst 12-11-2017

  Johannesburg is geen veilige stad en ik zou dan ook niet aanraden om hier lang te verblijven. Overdag is het nog wel te doen, maar zodra het donker wordt is het beter als je binnen bent. Doordat het zo onveilig was, hebben we niet veel gezien van de stad zelf, omdat we niet konden wachten om de rest van zuid Afrika te verkennen en naar gebieden te gaan waar we ons wel veilig zouden voelen. Ons hotel lag in een veilige buurt, wat erg fijn was. We voelden ons hier ook niet onveilig in de avond. Het apartheidsmuseum is een aanrader, het zet alle feiten weer even op een rijtje en maakt je zeker even stil.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Confronterende geschiedenis van een gevaarlijke stad”

  Geplaatst 10-11-2017

  Tijdens een werkvakantie ben ik 3 weken in Johannesburg geweest. Het is een relatief onveilig stad waar je alleen overdag over straat kunt, en het liefst onder begeleiding van locals. Enkele tips:
  - Het Apartheidsmuseum laat je met schaamrood op je kaken achter en laat je nog eens zien hoe groot racisme is.
  - SoWeTo, SouthWesternTownships
  - Ga een avondje in een traditioneel restaurant uit eten, verplicht met je handen eten!
  - Top of Africa -> uitzichttoren Carlton Center
  - Gold Reef City, pretpark met achtbanen etc.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  90 reviews
  83 waarderingen

  “een bijzondere maar gevaarlijke stad”

  Geplaatst 09-11-2017

  Ik heb de eerste nacht geboekt in de Silverstone Guesthouse om 2 redenen: de eerste was dat het hotel in een veilige wijk ligt (niet onbelangrijk in Johannesburg) en de tweede reden was dat ze een airport-service aanbieden zodat ik s'nachts geen taxi hoef te nemen. Dat is de sfeer van Johannesburg. Het ontbijt is lekker maar het valt op dat ondanks de beloofde veilige buurt waarin het hotel ligt er toch wel veel beveiliging is. Een grote hoge muur rond het hotel, een zware poort, camera’s,prikkeldraad, De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik de stad Johannesburg niet bezocht heb. Maar ik wil heel graag Soweto onder jullie aandacht brengen omdat deze Township zo een negatieve reputatie heeft maar ook zo boeiend om te bezoeken is (en tenslotte is dit toch een deel van Johannesburg)……Om 8u heb ik een afspraak gemaakt met Martien Jonkers. Deze Nederlander woont al enkele jaren in Soweto, de beroemde en vooral beruchte Township van Johannesburg. Ik heb deze man leren kennen via internet en hij biedt tours aan door Soweto tegen een gunstige prijs maar vooral op een originele manier. Niet in een auto, niet veilig in een bus maar gewoon te voet door de sloppenwijk! Bij ons vertrek heeft iedereen ons nogmaals gewaarschuwd voorzichtig te zijn in de Townships en de verhalen die gelezen heb op internet gingen van goed tot slecht en soms tot ware horror! Mensen die schreven dat je in Soweto zelfs geen deftige schoenen mocht aandoen want dat ze je schoenen beroofden. Mensen die schreven (en het nog echt meenden ook) dat je geen ringen mocht aandoen want dat ze gewoon je vinger afhakken, mensen die zeiden dat het onverantwoord was om deze buurt te doorkruisen enz. Allemaal veelbelovend dus. Om half negen komt Martien ons oppikken en hij ziet er niet direct beroofd of ongerust uit. Wanneer ik hem confronteer met de verhalen lacht hij en zegt dat we vanavond een beter en duidelijker beeld over Soweto zullen hebben. We vertrekken en zien dat Soweto totaal anders is dan dat we verwachten. We bevinden ons in Soweto, of één van de buitenwijken en rijden tussen prachtige huizen. Villa’s met 2 garage’s is het laatste wat je verwacht in een sloppenwijk. Deze wijk is dan ook enorm groot, groter dan de gemiddelde vlaamse gemeente zelfs! Het verschil in klasse is hier ook duidelijk en in de buitenwijken wonen diegene die de beste zaken gedaan hebben. Het totaal aantal inwoners van Soweto is onbekend, er wordt zelfs geen schatting meer gemaakt. We rijden verder en zien de twee beschilderde koeltorens die de wijk kenmerken. Nadat we een supergrote kerk zijn gepasseerd (plaats voor 50000man) komen we in de armere buurten. We zien superkleine huisjes, armtierig maar proper en in steen. Wanneer Martien vraagt of we eens binnenin willen gaan kijken stopt hij en stapt uit. Aan één van de huisjes zit een grootmoeder, met kleindochter en een klein meisje. Martien legt uit dat we toeristen zijn en dat we graag eens in hun huisje willen komen kijken. Tot mijn verbazing is dit geen enkel probleem en zijn we welkom. Stel je maar eens voor dat er straks 3 vreemden bij je aanbellen die zeggen dat ze naar je huis komen kijken. Het huisje bestaat uit een kleine kamer met keuken en 2 kleine kamertjes waar een bed staat. Armtierig maar netjes. Deze familie heeft een totaal inkomen van minder dan 250euro per maand en daarom heeft de regering hen uit een krot gehaald en gratis! Dit huisje moeten ze zelf onderhouden en dient als een nieuwe start. Het was de belofte dat iedereen in Zuid Afrika die onder dit minimum inkomen leeft zijn krot kon verlaten en zo een huisje zou krijgen, en de regering is daar ook mee bezig, maar aan het aantal krotten en inwoners te zien is dit een werk dat nog jaren zal duren. We verlaten de vriendelijke familie en rijden verder. Verderop komen we in de buurt van de echt armen. Dit is wat je van een krottenwijk verwacht. We hebben al één en ander gezien maar dit is echt erg! Krotten die zelfs die naam niet meer waard zijn, open riolen, geen straten maar modderstromen en mensen die vuil en smerig gekleed zijn. We stappen uit en zelfs hier voelen we ons niet onveilig, hoogstens een beetje onwennig en bekeken. Ik kijk naar beneden en zie dat ik nog altijd mijn schoenen aanheb en dat ik nog alle tien mijn vingers, inclusief ringen heb. Overal zie je mensen op straat de was in een kleine kuip met smerig water doen. Kinderen komen kijken naar die rare toeristen. De kinderen zien ongelooflijk vuil en hebben kapotte stinkende kleren aan maar lachen en zwaaien naar ons. Overal op straat zie je groene, kleine containers staan zoals je bij ons op de bouwwerven ziet. Dit zijn de toiletten. Elke straat heeft een toilet buiten staan waar de inwoners hun behoefte kunnen komen doen. Zelfs de asresten uit de kachel worden verzamelt en tot “bollen” gedraaid zodat ze in de zon kunnen drogen en weer worden gebruikt. De smerige mensen en kinderen, de geur en de levensomstandigheden maken een diepe indruk en met een krop in de keel rijden we verder.

  Martien stopt, we stappen uit en zijn op de dagelijkse markt. Markt in Soweto, in Antwerpen en Brussel steek ik onmiddellijk mijn portefeuille ergens anders. Hier echter geen probleem, niemand kijkt je aan of niemand probeert je geld af te zetten. Zelfs de verkopers laten je ongemoeid passeren. Het is echt ervaring om hier tussen de plaatselijke bevolking over straat te lopen. Na het middagmaal vertrekken we naar de meest toeristische buurt van de wijk. We bekijken het huis van bisschop Tutu, zien de woning van Nelson Mandela en bezoeken het kleine museum in het oude huis van de voormalige president. We wandelen door Vilakazi street, de enige straat ter wereld waar twee nobelprijswinnaars wonen en gaan naar het Hector Pieterson museum. Hier krijg je de geschiedenis van Soweto te zien in mooie beelden. De studentenopstand en zijn verschrikkelijke gevolgen worden hier pijnlijk duidelijk. Wel valt mij op dat het een heel eerlijk museum is, ook de acties en gruwelijkheden die de zwarten gedaan hebben worden hier vermeld en getoont (anders dan in Vietnam waar alleen de gruwel van de Amerikanen te zien was en over de fouten van de Vietnamezen in alle talen werd gezwegen). Terug in het hotel ben ik nog steeds overtuigd van onze veilige buurt maar wanneer ik in het hotel vraag waar we best kunnen gaan eten zegt hij in het donker over straat lopen niet te doen en te gevaarlijk is! Ik ben zo blij dat we in een veilige wijk zitten!!! Geef mij dan maar de vriendelijke mensen in Soweto! Toch was dit een geweldige dag en Soweto heeft een indruk gemaakt die ik niet snel zal vergeten. Voor de mensen die dit lezen en Soweto ook willen bezoeken: laat je niet bang maken, ga niet alleen maar onder begeleiding van een gids en wanneer je dan je gezond verstand gebruikt en niet loopt te showen met dure juwelen en camera’s zal je mensen ontmoeten die heel vriendelijk zijn en die je het echte leven in Afrika leren kennen. We hebben een volledige dag over straat gelopen en niemand heeft ons lastig gevallen of zelfs maar geprobeerd ons iets te verkopen of aan te smeren. Alleen en zonder begeleiding Soweto bezoeken is misschien nog iets te vroeg maar met een gids die de plaats kent is het echt geen probleem. Het adres en de gegevens van Martien Jonckers kan je altijd bij mij verkrijgen, de man is zeker een aanrader! Ik hoop echt dat meer mensen, misschien mede door deze review, Soweto gaan bezoeken. Je ziet het pure en rauwe Zuid Afrika en daarvoor bezoek je toch een land aan het andere eind van de wereld?

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Mooie musea over apartheid”

  Geplaatst 05-11-2017

  Als je van museums houdt en graag de geschiedenis in duikt ben je in Johannesburg goed. Hier heeft veel apartheid plaatsgevonden en vind je tal van museu's en vind je veel over Nelson Mandela terug. Verder heeft de stad niet zo veel te bieden. Wij zijn bij het Apartheid museum geweest dit vond ik erg indrukwekkend, ondanks dat ik niet zo geinteresseerd ben in geschiedenis, ik ben meer van natuur en cultuur. Dat racisme zo een grote rol heeft gespeeld merk je in dat museum echt goed. Verder hebben wij het Mandela huis bezocht wat ook een leuk uitstapje was om te zien hoe deze man geleefd heeft.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Johannesburg reiservaring en tips!

Ben jij in Johannesburg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Zuid-Afrika specialisten

Kras

Kras

Kras biedt een breed aanbod aan groepsreizen, safari reizen, individuele rondreizen en fly drives naar Zuid-Afrika, tegen scherpe prijzen.
Bezoek website


Askja Reizen

Askja Reizen

Maak een reis door Zuid-Afrika en ontdek het land van de Big Five. Het ademt natuur, cultuur en geschiedenis. Boek je reis op maat bij Askja Reizen!
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar Zuid-Afrika. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Zuid-Afrika reis.
Bezoek website

Meer Zuid-Afrika reisorganisaties

NRV
NRV

Privé -en groepsrondreizen
Bezoek website

TUI
TUI

Diverse rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook familiereizen!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Zuid-Afrika op maat.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Vliegtickets naar Zuid-Afrika


Meer over vliegen naar Zuid-Afrika

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Boek je rondreis naar Zuid-Afrika

Kras
1. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Askja Reizen
2. Askja Reizen

Je Zuid-Afrika reis op maat.
Bezoek website

Van Verre
3. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 314 Zuid-Afrika rondreizen
Vanaf €950 incl. vliegticket

Vliegtickets Zuid-Afrika

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika
V.a. 640 Meer over vliegen naar Zuid-Afrika