27 Vakantiedagen

Reizen binnen Portugal – openbaar vervoer & transport

Vooral in de grotere steden van Portugal is het openbaar vervoer goed geregeld. Het openbaar vervoer is relatief goedkoop. Je kunt gebruik maken van bussen, metro’s, trams, treinen en natuurlijk vliegtuigen. Het is ook mogelijk om een auto, motor of camper te huren.

Bussen

Portugal heeft elf regionale busmaatschappijen en circa 150 maatschappijen die lokale of interlokale diensten verzorgen. De belangrijkste busmaatschappij is Rede Expressos. Er zijn 78 buslijnen die binnen de grote steden reizen, maar je ook van stad naar stad kunnen brengen. Een enkeltje met de bus binnen de grote stad kost €0,90 en tickets kunnen op de busstations, in de bus zelf of online worden gekocht. Dagkaarten kosten tussen de €6,- en €8,- en kunnen gebruikt worden voor de bus, metro én tram.

Metro’s en trams

Lissabon en Porto zijn de enige twee steden met een metro- en tramnetwerk. De metro van Lissabon heeft vier lijnen, 52 metrostations en rijdt dagelijks van 06:30 tot 01:00 uur. Een ritje kost €1,40 en een dagkaart €6,-. Het metronetwerk van Porto bestaat uit zes lijnen. Tickets kun je kopen bij een balie of bij de kaartautomaten op de stations.

Tram in Lissabon

De tram in Lissabon en Porto kun je gebruiken als openbaar vervoer, maar er worden ook mooie stadsrondritten mee verzorgd. Het tramnetwerk in Lissabon bestaat uit vijf lijnen. De tram wordt ingezet in smalle en steile straten die voor de bus onbegaanbaar zijn. Vooral de iconische, gele tram 28 is erg populair onder toeristen. Deze tram rijdt door de historische wijken van de stad met zeer smalle straatjes, steile hellingen en scherpe bochten! Een enkel ritje met de tram in Lissabon kost €2,85. Porto heeft drie tramlijnen waarop enkel gerestaureerde trams uit de jaren twintig, dertig en veertig rijden. Een enkel ritje met de tram in Porto kost €2,50.

Vliegen

Portugal heeft in totaal 13 vliegvelden. De meest aangevlogen luchthavens binnen Portugal zijn die van Lissabon, Faro, Porto, Madeira en de Azoren. De nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal is TAP Portugal. Een andere relevante Portugese vliegtuigmaatschappij is SATA International. Er gaan dagelijks regelmatig vluchten van Nederland naar verschillende luchthavens in Portugal. Retourtickets zijn er al vanaf €50. Lees hier meer over vliegen naar Portugal.

Treinen

Portugal heeft een groot spoornetwerk dat alle grotere steden in het land met elkaar verbindt. Er zijn verschillende type treindiensten:

  • Regionale en interregionale diensten voor korte afstanden en tussen grote steden
  • Intercity treinen (intercidades) die de grote steden met elkaar verbinden zonder dat de trein op elk station stopt
  • Forenzen treinen (urbanos) rondom Lissabon en Porto
  • De hogesnelheidstrein (Alfa Pendular) die het traject Braga – Porto – Coimbra – Lissabon – Faro rijdt

Alle treintickets kunnen ter plekke bij de balies op de treinstations worden gekocht of via de RENFE website voor nachttreinen.

Auto & motor

Portugal is een uitstekend land om er zelf op uit te trekken met de auto of de motor. De infrastructuur is goed onderhouden en verhard, ook op de eilanden. De plattelandswegen zijn wel van iets mindere kwaliteit. Een auto huren is vrij eenvoudig. Je kunt dit vooraf in Nederland regelen (o.a. via Sunny Cars) of ter plekke bij één van de vele autoverhuurders. De minimum leeftijd (19, 21 of 25 jaar) om in Portugal een auto te mogen huren, verschilt per bedrijf en per autocategorie. Bij vrijwel alle autoverhuurders geldt dat de huurder minimaal één jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs. Voor motorrijders is Portugal ook fantastisch; weinig verkeer, amper flitsers en veel bochtenwerk. Het is mogelijk om in Portugal een motor te huren.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Portugal specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Portugal aanbieder met meer dan 200 vakanties: van Algarve en Costa Lisboa zonvakanties tot Madeira en Azoren rondreizen.
Bezoek website


D-reizen

D-reizen

Vergelijk alle aanbiedingen naar Portugal in één overzicht.
Bezoek website


Prijsvrij

Prijsvrij

Prijsvrij is een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen en last minutes. Handig is dat je er ook kunt zoeken op kleinere, goedkopere vertrekvliegvelden.
Bezoek website

Meer Portugal reisorganisaties

Eliza was Here
Eliza was Here

Kleinschalige accommodaties.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet only stuntprijzen.
Bezoek website

Portucasa
Portucasa

Vakantiehuizen in de Algarve.
Bezoek website

Kras
Kras

Zonvakanties, stedentrips en meer.
Bezoek website

Sunweb
Sunweb

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

All In Portugal
All In Portugal

Vakantiehuizen in de Algarve.
Bezoek website

Girassol Vakanties
Girassol Vakanties

Vakanties op maat.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Rondreizen & flydrives.
Bezoek website

Primavera Reizen
Primavera Reizen

Portugal specialist.
Bezoek website

Boek je vakantie naar Portugal

TUI
1. TUI

‘Allround’ Portugal aanbieder.
Bezoek website

D-reizen
2. D-reizen

Vergelijk alle deals.
Bezoek website

Prijsvrij
3. Prijsvrij

'Internet only' prijzen.
Bezoek websiteBekijk Portugal aanbiedingen
Vanaf €100 incl. vliegticket

Vliegtickets Portugal

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Portugal
V.a. 22