Het Peneda-Gerês National Park in Portugal: tips & bezienswaardigheden

Het Peneda-Gerês National Park in Portugal: tips & bezienswaardigheden

Penedes-Gerês National Park is het oudste natuurpark van Portugal en hier komen mens, natuur en wilde dieren harmonieus samen. Grillige, granieten bergketens, weelderige bossen en weidse hoogvlaktes worden afgewisseld door traditionele dorpjes en landbouw.

Door , laatst bijgewerkt op 1 augustus 2022
5 minuten lezen

Waar staat het Peneda-Gerês National Park om bekend?

Het Parque Nacional da Peneda-Gerês ligt in het uiterste noorden van Portugal. Tussen de Alto Minho en Trás-os-Montes vormen de gebergten Serra da Peneda en Serra do Gerês een beschermd natuurgebied waar mens en natuur harmonieus samenkomen. Ook staat het gebied bekend om alle tradities die in ere zijn gebleven. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 700 km2 en grenst direct aan het Spaanse natuurgebied Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés.

Peneda-Gerês National Park is in 1971 in het leven geroepen en is daarmee het oudste natuurpark van Portugal. Het landschap van het park is erg divers. Van dichte vegetatie met snelstromende rivieren tot uitgestrekte heidevelden met prachtige bloemen. In het Peneda-Gerês huizen ook een aantal wilde dieren, waaronder reeën, wilde zwijnen, roofvogels, vossen, wilde katten én de Iberische wolf.

Peneda-Gerês National Park vakantie boeken – onze tips!

Landschap van het Peneda-Gerês National Park

Dwars door het Peneda-Gerês National Park hebben de Romeinen 2000 jaar geleden de Via Geira aangelegd. De Via Geira is een verharde weg waarvan delen bewaard zijn gebleven, inclusief de Romeinse zuilen, mijlpalen en ingesleten karrensporen. Het landschap bestaat uit grillige bergketens, steile ravijnen, rivieren, watervallen, weelderige bossen en uitgestrekte heidevelden. Deze woeste natuur wordt afgewisseld met traditionele dorpjes tussen groene heuvels en kleinschalige landbouw.

Parque Nacional da Peneda-Gerês Parque Nacional da Peneda-Gerês

Het landschap van Parque Nacional da Peneda-Gerês is via diverse wandelroutes of te paard te verkennen! Karakteristiek voor het landschap zijn de zogenoemde ‘branda’s’, ‘espigueiros’ en ‘inverneiras’:

  • Branda is een verzamelnaam voor zomerdorp waar vroeger enkel in de zomer werd gewoond. Ze liggen hoog tegen de glooiende hellingen en er worden voornamelijk aardappelen en rogge geteeld.
  • Espigueiros zijn opslagplaatsen van hout of graniet waar boeren het maïs of het graan bewaren. De gebouwtjes hebben meestal een kruis op het dak, waardoor het soms net graftombes lijken.
  • Beschut in de dalen liggen de inverneiras: de winterdorpen, waar maïs en groente wordt verbouwd op geïrrigeerde terrassen.
Peneda-Gerês National Park

Dorpjes in het Peneda-Gerês National Park

De mooiste dorpjes in het Peneda-Gerês National Park zijn als volgt.

Vila do Gerês wordt ook wel Caldas do Gerês genoemd wat de ‘warmwaterbronnen van Gerês’ betekent. In dit dorpje liggen dan ook warmwaterbronnen. Gerês doet dienst als belangrijk kuuroord. In de omgeving vind je ook het etnografisch museum. Het dorp Soajo bestaat uit kleine huisjes gemaakt van granieten blokken. Op het dorpsplein staat een schandpaal, de pelourinho. Een nationaal monument sinds 1910. Soajo trekt bezoekers voornamelijk om zijn mooie espigueiros.

Peneda-Gerês National Park

De beroemde ‘Vinho Verde’ is afkomstig uit deze regio. Het dorp Castro Laboreira staat bekend om zijn hondenras de Cão de Castro Laboreiro. Deze Portugese herdershond is nog steeds talrijk in het dorp aanwezig en verdedigt vee en huis tegen de Iberische wolf! Lindoso ligt op een helling boven een smal deel van de vallei van de Rio Lima rivier. Het dorp wordt gedomineerd door het aanzicht van het Castelo do Lindoso uit de dertiende eeuw. Ook in Lindoso zijn de fraaie espigueiros te bezichtigen. De bedevaartsoorden São Bento da Porta Aberta en Peneda trekken ook relatief veel bezoekers.

Lindoso

Lindoso.

Reizen naar Peneda-Gerês National Park – hoe kom je er?

De snelste manier om in het Peneda-Gerês te komen, is met het vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Porto.

  • Er gaan rechtstreekse vluchten van Amsterdam, Maastricht en Eindhoven naar het Fransisco Sá Carneiro, maar ook vanuit Brussel, Keulen, Dortmund of Düsseldorf vertrekken regelmatig vluchten. Een vlucht duurt gemiddeld 2 uur en 50 minuten.
  • Vanaf Porto is het nog ongeveer 110 kilometer naar het park. Met de auto duurt dit ritje gemiddeld 1 uur en 6 minuten. Bekijk en vergelijk vliegtickets prijzen op Cheaptickets.nl.

Het park heeft 7 hoofdingangen. Van het noordwesten tot het noordoosten zijn dat: Lamas de Mouro, Mezio, Campo de Gerês, Caldas do Gerês, Ermida, Fafião en Pitões das Júnias.

Peneda-Gerês National Park weer en klimaat

Het Peneda-Gerês National Park heeft een gematigd zeeklimaat. Het voor- en najaar zijn hier koeler dan in de rest van Portugal. In de zomermaanden is het gemiddeld 25 graden Celsius en in de wintermaanden is het gemiddeld 11 graden. De meeste neerslag valt van oktober tot maart.

Peneda-Gerês National Park beste reistijd

De beste tijd om het Peneda-Gerês National Park te bezoeken, is van april tot augustus. Dan is het overwegend droog en is wandelen het aangenaamst. In het voorjaar staan alle bloesems in bloei en in de herfst kleurt de natuur geel, oranje en rood.

Peneda-Gerês National Park vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Peneda-Gerês National Park reiservaring

  • Manon Bijl op 22-11-2018

    “Prachtig doch wreed park”

    Peneda Geres is een bijzonder mooi park. Samen met vriend en onze 2 honden, een zwitserse herder en teckel, prachtige wandelingen gemaakt. Tot het noodlot toesloeg. Hoog in de bergen viel onze witte herder verstijfd in een kramp neer met schuim, slijm rondom haar bek. Doodsstrijd duurde ongeveer een kwartier. Het bleek dat ze lokaas met strychnine voor wolven gegeten had eerder tijdens de wandeling. Dorpsbewoners beaamden dit alsmede het hoofdkantoor van het park. Wolven en boeren met schapen en geiten blijft lastig. Ondanks de compensatie die bij verlies van vee gegeven wordt. De dood van onze hond had niet nodig geweest. Zo zonde. Zo verdrietig.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Peneda-Gerês National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Peneda-Gerês National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief