Huisje huren in Nederland? Tips voor goedkoop vakantiehuis boeken (+ álle aanbieders & hun verschillen!)

Huisje huren in Nederland? Tips voor goedkoop vakantiehuis boeken (+ álle aanbieders & hun verschillen!)
in Europa, laatst bijgewerkt op 9 februari 2024
13 minuten lezen · 0 reacties

Wil je een huisje huren in Nederland? Een vakantiehuis huren in Nederland kan nog een hele opgave zijn, in deze tijd. Véél is al volgeboekt en prijzen rijzen de pan uit! We vertellen je wáár en hoé je het goedkoopst vakantiehuisjes kunt boeken, plus wat de verschillen zijn tussen de diverse vakantieparken & aanbieders.

Vakantiehuis huren in Nederland: steeds populairder én duurder

Sinds de pandemie is vakantie in eigen land aanzienlijk populairder geworden. De vraag is enorm gegroeid, maar het aanbod is gelijk gebleven. Gevolg: verhuurders en aanbieders van vakantiehuizen verhogen hun prijzen, zeker tijdens geliefde periodes. Vervelend natuurlijk, maar aan de andere kant: als men dit niét deed zit alles helemáál zo vol in de schoolvakanties. En dan valt er überhaupt niets meer te boeken. Kortom: het nadeel van de hogere prijzen heeft als voordeel dat er in ieder geval nog wat beschikbaar is.

Vakantiehuis huren in Nederland

Hoe kan ik goedkoop een vakantiehuisje boeken?

Ook al lijkt het alsof vakantiehuizen in Nederland alleen nog maar voor de hoofdprijs te huren zijn: je kunt écht nog wel goede deals scoren! Wij hebben wel eens een 4-persoons huisje op een vakantiepark geboekt voor €50 per nacht. Maar je moet wel weten hoé en wanneer te boeken!

Enkele tips & trucs op een rij:

 • Allereerst: de schoolvakanties zijn vele malen duurder dan daarbuiten. Of het nou de zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie of meivakantie is: de vraag naar vakantiehuisjes schiet dan énorm omhoog en prijzen liggen soms tot wel 3x tot 5x hoger. Dat geldt ook voor de weekenden rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Voorbeeld: een 6-persoons huisje op de Veluwe kost bijvoorbeeld in de zomervakantie €2200 voor een week, maar in een ‘gewone’ week in april is dat maar €750.
 • Eenzelfde vraag-aanbod-principe geldt voor weekenden: weekenden zijn een stuk duurder dan midweken. Immers: doordeweeks werken de meeste mensen, en gaan kinderen naar school. De vraag is dan stukken lager en prijzen dus ook.
 • Ook de prijzen per regio kunnen sterk verschillen. Zeker in tijd van grote vraag betaal je voor huisjes in de populairste regio’s (Veluwe, Waddeneilanden, kust, Drenthe, Friesland, zuid-Limburg) meer dan in de rustiger gebieden (Groningen, Noord-Brabant, noord-Limburg).
 • Tot slot verschillen prijzen ook per maand en seizoen. In z’n algemeenheid zijn lente en zomer duurder dan herfst en winter. De goedkoopste maanden zijn bijvoorbeeld november, januari en februari.
 • Als je uitgaat van een prijs per persoon zijn grote vakantiehuizen vaak goedkoper dan kleinere vakantiehuizen. Voorbeeld: voor een 8-persoons vakantiehuis op vakantiepark x betaal je bijvoorbeeld €160 per nacht, terwijl een (soortgelijk) 4-persoons vakantiehuis op datzelfde park dan €100 per nacht kost. Je zou dus kunnen overwegen samen met een ander gezin of stel één huis te huren, om kosten te sparen!

Samengevat: wil je dus écht een supergoedkoop vakantiehuisje boeken in Nederland, dan moet je op zoek naar een gezamenlijk groter vakantiehuis voor een midweek in november ergens in noordoost-Groningen ;)

Last Minute boeken

Last minute een huisje in Nederland boeken kan soms leuke prijzen opleveren. Vakantieparken of huisjesaanbieders willen toch graag ‘vol’ zitten, aan een leeg huisje verdienen ze helemaal niks. Dus: soms worden, enkele weken of zelfs dagen van te voren, de prijzen ineens aanzienlijk verlaagd! Meerdere aanbieders hebben aparte pagina’s met Last Minute Aanbiedingen. Kijk bijvoorbeeld hier bij:

Huisje huren op een vakantiepark: aanbieders & hun verschillen

Nederland heeft al decennialang een echte ‘vakantiepark’-cultuur. Wij Nederlanders vieren onze vakantie graag samen op een park vol faciliteiten met andere mensen. Welke soorten en ‘merken’ vakantieparken zijn er, en wat zijn hun unieke eigenschappen en onderlinge verschillen?

1. Landal Greenparks

Landal Greenparks
 • Opgericht in: 1954
 • Aantal parken in Nederland: 56
 • Typisch Landal: natuur, rust en ruimte
 • Publiek: gezinnen, stellen, echtparen, natuurliefhebbers, wandelaars
Landal Greenparks

Landal Greenparks focust zich met name op parken in de natuur met veel groen, en huisjes die mooi opgaan in hun natuurlijke omgeving. Vanaf de meeste parken kun je ook ideaal uitstapjes maken in de natuur. De parken zijn dan ook erg geliefd bij wandelaars en fietsers. Je vindt dan ook volop Landal parken op bijvoorbeeld de Veluwe, in Drenthe, Overijssel en Limburg. Maar er zijn ook enkele Landal-parken aan de kust, en op de Waddeneilanden.

Enkele van de meest geliefde en best beoordeelde Landal-parken op reviewplatform Zoover zijn:

De meest luxe Landal-parken zijn Hof van Saksen (Drenthe), Hof van Salland (Overijssel), Landal Aelderholt (Drenthe) en Landal de Waufsberg (zuid-Limburg).

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 56 Landal parken in Nederland


2. Roompot Vakanties

Roompot Vakanties
 • Opgericht in: 1965
 • Aantal parken in Nederland: 123
 • Typisch Roompot: familieparken bij zee
 • Publiek: families, gezinnen met kinderen, strandliefhebbers, kustgangers
Roompot Vakanties

Roompot is opgericht in Zeeland en dat zie je nog steeds terug in hun aanbod. Roompot Vakanties is de grootste aanbieder van vakantieparken aan de Nederlandse kust, al hebben ze ook diverse parken in het binnenland. Het zijn vaak echte ‘gezinsparken’, veelal wat groter met volop faciliteiten voor gezinnen met kinderen. Roompot heeft ook een mooi aanbod van strandhuisjes in Nederland.

Enkele van de populairste en/of best beoordeelde Roompot-parken op reviewplatform Zoover zijn:

De meest luxe Roompot-parken zijn Roompot Resort Arcen (noord-Limburg), Noordzee Résidence Dishoek en Noordzee Résidence Cadzand-Bad (beide in Zeeland).

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 123 Roompot parken in Nederland


3. Center Parcs

Center Parcs
 • Opgericht in: 1953
 • Aantal parken in Nederland: 9
 • Typisch Center Parcs: subtropische zwemparadijzen
 • Publiek: iets meer ‘volks’, zwemliefhebbers, gezinnen, families
Center Parcs

Zeg Center Parcs en je denkt meteen aan grote subtropische zwemparadijzen. De uitgebreide zwembadcomplexen (‘Aqua Mundo’ genaamd) met allerlei glijbanen, wildwaterbanen, koraal/snorkelbaden en bubbelbaden zijn al vele decennia geliefd bij jong en oud. In tegenstelling tot de zwemcomplexen zijn niet altijd alle huisjes even up-to-date. De meeste parken hebben eenzelfde soort uitstraling en bieden veel sport- en spelvoorzieningen. Center Parcs trekt over het algemeen een wat ‘volkser’ publiek, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Landal Greenparks. De parken liggen vaak wat geïsoleerder en verder verwijderd van bezienswaardigheden in de omgeving.

De best beoordeelde Center Parcs-parken op reviewplatform Zoover zijn:

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 9 Center Parcs parken in Nederland.


4. TopParken

TopParken
 • Opgericht in: 2004
 • Aantal parken in Nederland: 15
 • Typisch TopParken: huizen particulier te koop, veel huisjes met sauna/jacuzzi
 • Publiek: gemixt, ook privé-eigenaren in eigen huisjes
TopParken Résidence Lichtenvoorde

TopParken is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse vakantieparkenmarkt. Ze zijn gestart in 2004 en hebben meerdere bestaande vakantieparken opgekocht én nieuwe parken ontwikkeld, op unieke locaties door heel Nederland. TopParken verhuurt niet alleen vakantiehuisjes, ze verkopen ze ook. Veel van de chalets, bungalows en huizen zijn particulier bezit, maar worden wel centraal via de organisatie TopParken verhuurt. Eigenaren geven zelf aan wanneer ze hun huisje willen verhuren of privé willen betrekken. Bij TopParken vind je verhoudingsgewijs veel huisjes met sauna en/of jacuzzi!

De best beoordeelde TopParken op reviewplatform Zoover zijn:

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 15 TopParken in Nederland


5. EuroParcs

EuroParcs
 • Opgericht in: 2008
 • Aantal parken in Nederland: 17
 • Typisch EuroParcs: hoogwaardige resorts met dito faciliteiten, karakteristieke A-locaties
 • Publiek: gemixt, nog te nieuw voor duidelijk ‘eigen’ publiek
EuroParcs

EuroParcs noemt zijn vakantieparken zelf ‘resorts’ en dat is te begrijpen. Het zijn vaak relatief luxe parken met hoogwaardige voorzieningen en faciliteiten, goede service en gelegen op A-locaties (‘Van de Noord-Hollandse wateren en diverse meren tot de Limburgse heuvels’). EuroParcs is een relatief jong bedrijf met nog diverse parken of gedeeltes in aanbouw ook. Op alle parken vind je een breed aanbod aan huisjes: van simpel tot luxe. Ook EuroParcs werkt volgens het concept van TopParken: particulieren kunnen er een eigen vakantiewoning kopen en verhuren via de organisatie van EuroParcs.

De best beoordeelde EuroParcs parken op reviewplatform Zoover zijn:

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 14 EuroParcs parken in Nederland


6. Dutchen

Dutchen
 • Opgericht in: 2010
 • Aantal parken in Nederland: 14
 • Typisch Dutchen: exclusief, zéér luxe
 • Publiek: welbedeelde luxezoekers & wellness liefhebbers
Dutchen

Ben je op zoek naar ruime en luxe ingericht vakantiehuizen op een exclusief, kleinschalig park met veel privacy en luxe faciliteiten? Dan moet je bij Dutchen zijn. “Elke vakantievilla is uniek vanwege de architectuur, de luxe inrichting en de bijzondere locatie. Daarnaast bieden onze vakantievilla’s vele extra’s zoals uw eigen sauna, jacuzzi, buitenkeuken of stookplaats”, aldus hun website. Ze bieden bij veel huizen ook een eigen sauna, stoomcabine, jacuzzi of whirlpool.

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 14 Dutchen parken in Nederland.

LEES OOK: De 10x beste luxe vakantieparken in Nederland


Huisje huren op een camping

Los van de enorme keuze aan soorten vakantieparken in Nederland, kun je ook nog op diverse campings een vakantiehuisje huren! Dat gaat echt allang niet meer alleen om simpele stacaravans of chalets. Veel grotere gezinscampings bieden tegenwoordig een groot aanbod verhuuraccommodaties: van simpele bungalows en luxe safaritenten tot grote vakantievilla’s. De kleinere chalets en bungalows op dit soort campings zijn vaak best goed te betalen!

Onze tips voor vakantiehuizen op de mooiste Nederlandse campings:

RCN Vakantiepark Toppershoedje

Particulier vakantiehuis huren & direct van de eigenaar

Wil je het liefst een particulier huisje huren, direct bij de eigenaar? Dan zul je zelf op zoek moeten naar het juiste adresje. Er zijn volop vakantiehuisjes die een eigen website hebben en je direct bij de eigenaar goedkoper kunt huren. Maar het nadeel is wel dat je écht zelf op zoek moet.

Het is veel makkelijker om particuliere Nederlandse huisjes te vinden via boekingssites. Maar dan betaal je uiteraard wel een extra commissie…

De volgende sites bieden particuliere vakantiehuizen die niét op een park staan:

Particuliere vakantiehuisjes huren

Afgelegen huisjes & huisjes in de natuur

Wil je een huisje huren in de natuur, liefst zo afgelegen mogelijk? Dan moet je echt bij Natuurhuisje kijken! Hier huur je een vakantiehuisje weg van de massa: middenin het bos, aan het water of verlaten in de weilanden.

Bekijk prijzen & beschikbaarheid álle 5000+ Natuurhuisjes in Nederland

Natuurhuisje

Wellness huisjes met sauna en/of jacuzzi

Er zijn in Nederland volop wellness vakantiehuizen en bungalows met eigen sauna en/of jacuzzi te huur. Zowel op vakantieparken als particulier vind je vele huisjes met jacuzzi, bubbelbad, privésauna of hot tub.

We hebben eerder een speciaal eigen blog gewijd aan het vinden en huren van een huisje met jacuzzi!

Luxe wellness villa met jacuzzi en privésauna op de Veluwe

Vakantiehuis met privé-zwembad

Je eigen vakantiehuis met zwembad huren: hoe gaaf is dat? In zuidelijke vakantielanden als Spanje, Frankrijk of Italië zie je het heel veel, maar in Nederland is het aanbod een stuk kleiner. Maar nu het klimaat langzaam opwarmt en onze zomers steeds langer lijken te worden, zie je ook steeds meer Nederlandse vakantiehuizen met privé-buitenzwembad op de markt komen. Vakantiehuizen met een eigen binnenzwembad waren al veel langer, vooral ‘grotere’ luxehuizen en villa’s voor groepen hebben soms een binnenzwembad.

LEES OOK: 20x gave vakantiehuizen met privé-zwembad in Nederland!

Luxe groepsvilla in groene landerijen bij Aalten

Vakantiehuisje met de hond

Op zoek naar een vakantiehuis in Nederland waar de hond welkom is, voor een vakantie met hond? Een hondvriendelijk vakantiepark met hondenfaciliteiten zoals een hondenparcours, speelweide en meer? Of zelfs een speciale ‘hondenbungalow’ met omheinde tuin?

Klik hier verder voor alle:

Vakantiehuisje met de hond

Vakantiehuisjes op attractieparken

Met het hele gezin overnachten op of vlakbij een attractiepark? Er zijn verschillende pretparken in Nederland die hun eigen huisjes hebben waar je kunt overnachten. Ideaal, want dan hoef je na een lange dag pretparkplezier niet naar huis te rijden. Of je kan gewoon een heel weekend genieten in het pretpark. Toegang tot het attractiepark is meestal ínclusief, als je er een vakantiehuis huurt.

Onder meer bij déze attractieparken kun een huisje huren:

Vakantiehuisjes op attractieparken

Meer lezen:

Tags: ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief