7 x mooie herfstwandelingen in de Nederlandse bossen

7 x mooie herfstwandelingen in de Nederlandse bossen
in Europa, laatst bijgewerkt op 22 januari 2023
4 minuten lezen · 2 reacties

Frisse lucht, paddenstoelen links en rechts en dan die prachtige herfstkleuren. Niks is lekkerder om in het najaar een lange boswandeling te maken vanuit je vakantiehuisje midden in de natuur. De herfst is het perfecte seizoen om eropuit te gaan in eigen land. Ga jij in de herfstvakantie voor een vakantiepark in Nederland dichtbij de bossen? Dan hebben wij hier alvast zeven mooie herfstwandelingen voor je op een rijtje gezet.

1. Trage Tocht Rheden

Deze 13-kilometerlange herfstwandeling in Gelderland loopt over de Veluwezoom, het oudste Nationaal Park van Nederland. De Veluwezoom is met name bekend van de Posbank, maar er is hier nog veel meer te ontdekken. De Trage Tocht is een echte kuitenbijter en neemt je mee langs de mooiste plekjes van de Veluwezoom. Via het sterk glooiende Herikhuizerveld wandel je naar de Posbank, een uitzichtpunt met prachtige vergezichten over het uitgestrekte heideveld en het IJsseldal. Het tweede deel van de wandeltocht zet zich voort langs het beekdal van de Beekhuizense beek om vervolgens daarna weer flink te stijgen naar de Kamerdalse Berg. Op het laatste deel van de route kom je op landgoed Heuven. Ook hier laat de herfst zich van zijn beste kant zien!

Veluwezoom

2. Wandelsporen Ommen – Vroomshoop

Indrukwekkende landgoederen, de Regge die door het landschap slingert en weidse uitzichten in Overijssel; perfecte elementen voor een mooie herfstwandeling! Vanaf station Ommen loopt de 18 kilometerlange wandelroute over de Besthemenerberg, via landgoed Eerde en de Eerder Achterboek naar het brinkdorp Den Ham. Nergens anders in Nederland is het oorspronkelijke kampenlandschap van akkers, houtwallen, bos en heideveldjes zo goed bewaard gebleven als in het Eerder Achterbroek. Na een korte stop in de gezellige theetuin van bakkerij Kaptein in Den Ham wandel je verder richting natuurgebied De Zandstuve en het eindpunt station Vroomshoop.

Ommen, Overijssel

3. Wandelen rond Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een van de vele buitenplaatsen in de provincie Utrecht. Deze wandelroute van 11 kilometer voert door de prachtige bossen rondom het kasteel en over de Amerongse Berg. Het Amerongse bos is de oudste van de Utrechtse Heuvelrug. Sommige bomen zijn meer dan honderd jaar oud! Ook zijn er op de Amerongse Berg veel resten van grafheuvels gevonden uit de Midden en Late Bronstijd. Nu de eerste bladeren weer geel kleuren staat deze herfstwandeling garant voor schitterende herfstnatuur, erfgoed en cultuur.

Kasteel Amerongen, Utrecht

4. Rondje Keukenhofbos

Deze korte herfstwandeling van 4,8 kilometer loopt door een heuvelachtig bos middenin de bollenvelden van Zuid-Holland. Wandel over lommerrijke paden en lanen met eeuwenoude beuken. Wie omhoog kijkt heeft grote kans om een slapende ransuil of een specht in de bomen te spotten. Het bos dankt haar naam aan Slot Teylingen. Vroeger was de opbrengst, zoals wild, vee, kruiden en bessen, van dit duinbos bestemd voor de keuken van het kasteel. Vandaar de naam Keukenhofbos! Moe gewandeld? Zoek dan een van de vele knusse restaurantjes op voor een warme kop chocolademelk, een rood wijntje of een smakelijk biertje!

TIP: Bekijk alle actuele aanbiedingen van Voordeeluitjes voor een nachtje of weekendje weg in eigen land!

Slot Teylingen

5. Oranjezon in Zeeland

Bij de herfst denk je misschien aan bos, maar er is nog veel meer te ontdekken! De mooiste herfstwandelingen in Zeeland vind je niet alleen in bosgebied, in de vroege herfst kleurt het zeekraal rood en dat zie je vooral aan de zilte kust. In de bossen bij Schouwen-Duiveland vind je damherten, loslopende paarden en in de herfst ook heel veel paddenstoelen. Ook in natuurgebied Oranjezon op Walcheren maak je prachtige herfstwandelingen, ga je vroeg in oktober dan maak je de bronst van de damherten mee. Er zijn verschillende soorten routes uitgezet die je via paaltjes en gekleurde pijlen kunt volgen.

Oranjezon, Zeeland

6. De Loonse en Drunense duinen

In Noord-Brabant ligt een van de mooiste natuurgebieden van Nederland; Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Deze ‘Brabantse Sahara’ bestaat grotendeels uit zandduinen, maar rondom vind je ook prachtige bossen. Een van de mooiste herfstwandelingen die kun kunt maken is de wandelroute Roestelberg. Deze 5,5 kilometerlange wandeling voert je door het stuifzand, maar ook door de bossen en heide. Het natuurpark is zo groot en weids dat je onderweg niet zo heel veel andere mensen tegenkomt. Onderweg kun je lunchen bij de Rustende Jager, een gezellige bosbrasserie met een uitgebreide lunchkaart!

Loonse en Drunense duinen

7. Groene Wissel Hooghalen 2

Direct vanaf de parkeerplaats loop je de eindeloze bossen van boswachterij Hooghalen in Drenthe binnen. Brede lanen die hoge naaldbossen doorklieven wisselen af met heerlijke slingerpaadjes door het bos, over de heide en langs vele vennen. Halverwege deze 18 kilometerlange route kun je een bezoek brengen aan herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit voormalige kamp uit de Tweede Wereldoorlog herbergt tegenwoordig een museum. Na de indrukwekkende geschiedenis van het kamp wandel je verder richting het ‘Melkwegpad’. Hier stuit je op 14 enorme radiotelescopen van het Nederlands instituut voor radioastronomie.

Groene Wissel Hooghalen

TIP: Bekijk alle actuele aanbiedingen van Voordeeluitjes voor een nachtje of weekendje weg in eigen land!

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • avatar
  Schoenmaker op 09-09-2020
  Gast

  Lijkt me fijn om eens een x in ons eigen land te verblijven! (Huisje, want onze caravan staat i.d winterstalling in Z-Frankrijk!!)!

 • avatar
  Paula op 12-09-2020
  Gast

  Herfstvakantie. Mooiste tijd van het jaar.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief