Thousand Islands (Canada): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Thousand Islands National Park

Thousand Islands (Canada): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Thousand Islands National Park

De Thousand Islands vormen een bijzonder natuurlijk fenomeen in de Saint Lawrence rivier, aan de Canadees-Amerikaanse grens. De vele kleine riviereilandjes zijn ontstaan uit de granieten restanten van een bergketen.

Door , laatst bijgewerkt op 6 april 2022
5 minuten lezen

Waar staan de Thousand Islands bekend om?

De Thousand Islands zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd, die dateert van zo’n 10.000 jaar geleden. Zachte gedeelten land werden door erosie weggeslepen, harde gedeelten bleven overeind. Door overstromingen transformeerden deze zich tot talloze granieten eilandjes in de ontstane Saint Lawrence River. Volgens de officiële teller gaat het om liefst 1864 eilanden in totaal. Het gebied heeft een geheel eigen ecosysteem en flora en fauna, met veel dennenbomen, zeldzame schildpadden en vogelsoorten.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Liggen de Thousand Islands in Amerika of Canada?

De vele eilanden in de groenblauwe rivier behoren zowel tot Canadees als Amerikaans territorium. Veel van de eilandjes zijn privé-eigendom en staan vol grote vakantiehuizen. Leukste voorbeeld daarvan is het minuscule eilandje genaamd Just Room Enough, hier past precies één huis op!

Thousand Islands Thousand Islands, Canada

De Thouslands Islands bezoeken

Het deel van het park dat in Canada ligt, is benoemd tot Thousands Islands National Park. Meest logische uitvalsbasissen voor een bezoek aan de Canadese 1000 Islands zijn de rivierstadjes Kingston en Gananoque. Vooral het relaxte Gananoque is ook geliefd als vakantiestadje voor Canadezen zelf, die er vakantiehuizen hebben en ook diverse bed & breakfasts en inns uitbaten.

In Gananoque begint ook de Thousands Islands Parkway, een schitterende autoroute langs en over de rivier. Ook buiten de stad vind je meerdere mogelijkheden voor overnachten aan het water. Tips:

Gananoque, Canada

Het relaxte rivierstadje Gananoque.

Boottochten & kajaktours

Vanuit zowel Kingston als Gananoque beginnen diverse georganiseerde boottochten. Let erop dat – als je alleen een Canadees visum hebt – de tours alleen Canadese eilandjes aandoen en niet op Amerikaanse eilanden (zoals Boldt Castle) van land gaan. Dan heb je namelijk een Amerikaans visum nodig!

Een andere manier om de Thousand Islands te ontdekken is met een kajaktrip. Je kunt zowel dagtrips als tweedaagse trips boeken inclusief onder meer picknick, avondeten en kampeerovernachting.

Kingston

De stad Kingston (120.000 inwoners) ligt aan de noordelijke oever van Lake Ontario en vormt net als Gananoque een beginpunt voor rondvaarten door de Thousand Islands. De studentenstad kent zelf ook een rijke historie, die je in een dag prima kunt ontdekken.

 • De City Hall van Kingston is gebouwd tijdens de Engelse renaissance. Hier kun je een fraai staaltje architectuur uit die tijd bewonderen.
 • Er zijn ook talloze musea in Kingston: bezoek onder meer het populaire Bellevue House en het gevangenismuseum Correctional Service of Canada.
 • Bij de Fort National Historic Site zie je de wisseling van de wacht en wordt in de zomermaanden een speciale sunset ceremonie gehouden.

Kingston is meer een stad dan Gananoque en is dus ideaal als je de 1000 Islands wil ontdekken vanuit een plek met wat meer mogelijkheden. Er zijn volop hotels, motels, inns en b&b’s in Kingston.

Kingston, Canada

Kingston en zijn mooie City Hall.

Thousand Islands bij Kingston

Boot in de rivier vlakbij Kingston.

Mallorytown Landing & Visitor Centre

De Mallorytown Landing vormt een beschermd natuurgebied aan de rivier waar Canadese families graag samenkomen om te picknicken en te barbecueën.

 • Je kunt er met een eigen boot, kajak of paddelboard te water gaan of samen met een parkwachter wandelingen maken.
 • Bij Mallorytown Landing heb je kans om de zeldzame zwarte ratelslang te spotten.
 • Er is ook een bezoekerscentrum waar je alles te weten kan komen over de historie, de natuur en het dierenleven in het park. Let er op dat het centrum alleen open is van eind mei tot en met begin september en op dinsdagen en woensdagen gesloten is.

Hill Island & de Thousand Islands Bridge

Ter hoogte van Hill Island worden de Canadese en Amerikaanse oevers door de spectaculaire Thousand Islands Bridge (1937) met elkaar verbonden. Vanaf de Thousand Islands Parkway rij je makkelijk naar deze bijzondere brug toe. De brug hangt boven een gedeelte van de Thousands Islands. Je moet tol betalen om over het Canadese deel naar Hill Island te rijden.

Thousand Islands Bridge

De spectaculaire Thousand Islands Bridge.

Op het Canadese deel van Hill Island vind je de Thousand Islands Observation Tower, die 130 meter hoog is een geweldige uitzichten biedt over de omgeving. Via een snelle lift bereik je het eerste platform, waarna je de trap neemt naar het Skydeck. Vanuit hier kan je bij helder weer tot wel 65 kilometer ver kijken. De toren is geopend van half april tot eind oktober.

Upper Canada Village

Een stuk verder noordoostwaarts langs de Saint Lawrence rivier ligt Upper Canada Village, één van de mooiste openluchtmusea van Canada. Hier ga je terug in de tijd en waan je je in een lokale boerencommunity uit 1860.

 • Molens, boerderijen en oude werktuigen uit die tijd vind je hier allemaal terug.
 • Traditionele ambachten worden hier uitgevoerd door mensen in klederdracht.
 • Het museum is dagelijks geopend tussen mei en augustus; entreekaartjes kosten zo’n 20 dollar (volwassenen) of 13 dollar (kinderen). Kinderen onder de vijf jaar kunnen gratis naar binnen.
Upper Canada Village

Upper Canada Village.

Reizen naar de Thousand Islands – Hoe kom je er?

Rondvaarten door de Thousand Islands boek je vanuit Kingston of Gananoque; met een eigen huurauto of camper volg je de Thousand Islands Parkway om dit gebied te ontdekken. De dichtstbijzijnde grote internationale vliegvelden zijn die van Toronto en Montreal, vanaf beide steden is het zo’n 2 à 3 uur rijden naar Kingston of Gananoque. Air Canada en KLM bieden rechtstreekse vluchten aan. Kijk en vergelijk bij vliegticketsites als Cheaptickets.nl. Tip: TUI biedt vaak goedkope fly & drive combi’s naar Toronto.

Complete Oost-Canada autorondreizen die de Thousand Islands aandoen vind je onder meer hier bij TUI. Of stel je eigen reis samen met bouwstenen bij Riksja Canada of via 333 Travel.

Wat is de beste reistijd voor Thousand Islands?

Tussen de maanden mei en oktober zijn de temperaturen het meest aangenaam, met gemiddelden die variëren tussen de 16 en 25 graden. In de winter is het een stuk kouder en ligt de maxima rond het vriespunt. Er valt eveneens regelmatig sneeuw tussen oktober en maart.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Thousand Islands reiservaring en tips!

Ben jij in Thousand Islands geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief