27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2022

Wie aan Panama denkt, denkt direct aan het Panama-Kanaal, maar Panama heeft zoveel meer plekken die het land een bezoek waard maken. Van de groene hooglanden tot paradijselijke eilanden, dit zijn de zes mooiste plekken in Panama!

Door Eva van Dijk

1. San Blas eilanden

San Blas eilanden

Wanneer je naar Panama reist mag je de San Blas eilanden niet overslaan! San Blas bestaat uit ruim 350 eilanden voor de Caribische kust. De beste manier om deze eilanden te verkennen is per boot. Huur bijvoorbeeld een boot met schipper en zeil enkele dagen langs deze paradijselijke eilanden. Als je geluk hebt kent de schipper een Kuna indianen familie en mag je bij de familie ‘binnen kijken’ en wellicht een feestje meemaken. Omdat de Kuna een hoge mate van zeggenschap hebben gekregen over de archipel, zul je er geen grote hotels en resorts aantreffen. Geniet van witte zandstranden en wuivende palmen en leef enkele dagen met niets meer dan een bikini of zwembroek. Het ultieme genieten!

2. Nationaal Park Coiba

 Nationaal Park Coiba

Ook wel de Galapagos van Panama genoemd: Nationaal Park Coiba. Coiba bestaat uit 38 eilanden en is gelegen aan de zuidkust van de provincie Veraguas. Het park is alleen te bereiken met de boot en je doet er afhankelijk van de boot en de weersomstandigheden ongeveer 4 uur over. Het park is beschermd natuurgebied en je hebt dus toestemming nodig om het eiland te betreden. Dit zorgt er voor dat er zeer weinig toerisme is en de plek ongerept. Enkele van de dieren die je hier tegen zult komen: de geelvleugelara , de bedreigde wurgarend, bultruggen, potvissen en orka’s. Het zal je niet verbazen dat het Nationaal Park voor duikers een waar paradijs is!

3. Casco Viejo

Casco Viejo

In de historische wijk Casco Viejo in het centrum van Panama maak je kennis met het rijke koloniale verleden van Panama-Stad. De historische wijk vol prachtige gebouwen, oude kerken, smalle straatjes en pittoreske pleinen, staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Loop rustig rond tussen de gerestaureerde koloniale gebouwen, monumenten en gezellige pleinen. Drink een cocktail op één van de prachtige terrassen en eet ’s avonds een pizza in een gezellig restaurantje. De restauratie van de wijk is nog steeds in volle gang, maar ondanks dat is het nu al de meest trendy plek van Panama-Stad.

4. De hooglanden (Boquete)

Panama hooglanden (Boquete)

Het plaatsje Boquete ligt middenin de groene hooglanden van Panama. Door haar unieke ligging geniet Boquete van een eeuwige lente en adembenemende panoramische uitzichten op de omliggende bergen. Vanuit Boquete kun je tal van activiteiten ondernemen. Maak een natuurwandeling door de nevelwouden en rond de hoogste berg van Panama, Volcan Baru. Benieuwd naar het proces van koffieboon naar dat heerlijk geurende kopje koffie? Bezoek een koffieplantage en proef de beste Panamese koffie. Ben je op zoek naar meer spanning en avontuur ga dan raften of kajakken op de Chiriqui Viejo rivier.

5. Quetzal Trail

Quetzal Trail

De Quetzal Trail of ‘Sendero los Quetzales’, is zonder enige twijfel de meest populaire wandeltocht in de hooglanden van Panama. De wandeling wordt bovendien gezien als één van de mooiste van Midden-Amerika! De route is ongeveer 8 km lang en kost je ongeveer tussen de vier en zeven uur wandelen. Het pad loopt tussen Cerro Punta en Boquete. Vanaf Cerro Punta wandel je meer bergaf en van Boquete loopt de route omhoog, maar alleen het laatste gedeelte is erg steil. De naam van de trail zegt het al: je hebt tijdens de wandeling grote kans om de nationale vogel van Guatemala te spotten, de schitterende Quetzal!

6. Portobelo

Portobelo

Dit Caribische vissersdorpje straalt zo’n relaxte en lome sfeer uit dat het haast onmogelijk lijkt dat dit plaatsje ooit de grootste Spaanse haven in Midden-Amerika was. Portobelo dankt zijn naam aan Christoffel Columbus die de baai waar aan Portobelo ligt ontdekte in 1502. Hij noemde de haven ‘Puerto Belle’ (mooie haven). Portobelo was van de zestiende tot de achttiende eeuw een belangrijke zilver-exporthaven. Je vindt hier veel ruïnes, waaronder het fort San Lorenzo dat ook op de Werelderfgoedlijst staat. In het Real Aduana de Portobelo is een museum gevestigd en voor 5 dollar entree leer je alles over de geschiedenis van de stad.

Reizen naar Panama?

  • Individuele rondreizen door Panama worden aangeboden door o.a. ANWB Vakanties en Tenzing Travel, vaak in combinatie met landen als Costa Rica en Nicaragua.
  • Bij reisorganisaties als Shoestring en Djoser vind je mooie groepsreizen die Panama aandoen.
  • Je eigen Panama combireis samenstellen kan bij Riksja Travel.
  • Losse vliegtickets naar Panama (het internationale vliegveld bij Panama City) zijn er vanaf zo’n €500 retour.
  • Kijk voor het boeken van losse hotels & appartementen op Booking.com

Door Panama gereisd? Plaats jouw persoonlijke reisreview of lees de reisverhalen en ervaringen van anderen.


 , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)