27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 20 september 2023

Een zonvakantie naar de ABC-eilanden Aruba, Bonaire of Curaçao klinkt velen heerlijk in de oren. Een warm klimaat, witte zandstranden en de azuurblauwe Caribische zee. Maar welk eiland is leuker en moet je kiezen; wat zijn de verschillen? Kun je ook eilandhoppen?

Door Sietske Tol

Door het koloniale verleden hebben de ABC-eilanden een onmiskenbaar Nederlands tintje. De eilanden zijn stuk voor stuk mooie vakantiebestemmingen; maar hebben elk hun eigen publiek. Een artikel over de hoogtepunten en mooiste plekken van Aruba, Bonaire en Curaçao, en hun onderlinge verschillen. Na het lezen hiervan weet je welk eiland het beste bij jouw wensen past!

curacao_beach

Aruba: One Happy Island

Aruba is het kleinste, droogste en meest winderige eiland van de drie, maar heeft door zijn prachtige zandstranden het meest ontwikkelde toerisme. De mooie plekjes moet je delen met vooral veel Amerikanen, die veelal verblijven in grootschalige resorts, en het prijsniveau ligt gemiddeld hoger dan op Bonaire en Curaçao. Betalen doe je op Aruba met de Arubaanse gulden. Het eiland is goed met een huurauto in een paar dagen te verkennen. Let bij de keuze van een autotype op wat je ter plaatse wilt doen. In het ruige noorden en in het Arikok National Park is een jeep noodzakelijk. De rest van het eiland is met een reguliere huurauto goed te bereiken. Palm Tours is het grootste excursiebedrijf op Aruba. Zij bieden voor de massa jeepsafari’s, boottochten en andere (dag-) excursies aan. Voor reizigers die meer van kleinschalig georganiseerde excursies houden is een ander excursiebureau aan te bevelen. Het loont om voor vertrek wat onderzoek te doen op bijvoorbeeld Tripadvisor.

Aruba

Hoogtepunten van Aruba:

De mooiste stranden

De parelwitte zandstranden van Aruba worden tot de mooiste van de wereld gerekend en zijn meteen ook de grootste trekpleister van het eiland. Bijna alles op Aruba staat in het teken van zon, zee en strand. De mooiste stranden liggen tussen Arashi Beach en Surfside Beach aan de westkust. Babybeach aan de oostkust is geliefd bij gezinnen met jonge kinderen vanwege de ligging aan een binnenbaai.

aruba_babybeach

Duiken naar wrakken

De grootste onderwaterattracties van Aruba zijn niet de koraalriffen, maar de wrakken van schepen en vliegtuigen. Het van dichtbij bewonderen van de wrakstukken is op Aruba niet alleen voor duikers weggelegd. Met SNUBA, een combinatie tussen duiken en snorkelen, kun je zonder duikervaring tot zes meter diepte afdalen. De zuurstoftank drijft in een bootje op het wateroppervlak en is met een lange luchtslang verbonden met een mondstuk.

Duiken Aruba

Arikok National Park

Het Arikok National Park ligt in het noordoosten van Aruba. Rijdend of wandelend over de onverharde wegen kun je de mooiste plekjes van de noordkust van Aruba verkennen. Zwemmen is hier door de ruige zee en sterke stroming niet mogelijk, met uitzondering in Conchi, een klein natuurlijk zwembad. Met veel geweld beuken de golven op de rotsen bij Boca Prins en spatten uiteen. Er zijn verschillende natuurlijke bruggen, waarvan de grootste in 2005 is ingestort. De route naar Conchi per jeep is een avontuurlijke en hobbelige rit over een onverharde rotsachtige weg. In het nationaal park zijn verschillende mooie grotten te bezoeken. Het mooist is de Guadirikiri grot, door het daglicht dat door openingen in het dak naar binnen valt. In de Fontein grot zie je druipsteenpilaren en indiaanse rotstekeningen.

aruba_wildcoast

Strandvakanties Aruba: hier boek je het best!

De goedkoopste zon- en strandvakanties (ook all inclusive) naar Aruba vind je hier bij TUI en dé VakantieDiscounter .

Lees hier nog veel meer info & tips over Aruba!

Bonaire: dierentuin zonder hekken

Bonaire is qua omvang het middelste eiland en is de ideale bestemming voor rustzoekers, natuurliefhebbers en duikers. Het noorden van Bonaire is heuvelachtig, het zuiden juist heel vlak, met uitzondering van grote piramides van zeezout, gewonnen uit het pekelmeer. Grote cactussen domineren het landschap. De wind waait er altijd en maakt Bonaire tot een paradijs voor windsurfers. Het eiland is goed per auto te verkennen. In het Washington Slagbaai Nationaal Park mag je enkel met een jeep over de onverharde wegen rijden. De Amerikaanse dollar is het betaalmiddel op Bonaire.

bonaire

Hoogtepunten van Bonaire:

Bonaire Marine Park

Bonaire wordt ook wel het ‘divers paradise’ genoemd. Langs de kust liggen prachtige koraalriffen die grotendeels vanaf het land bereikbaar zijn. Het gehele Bonaire Marine Park is beschermd gebied. Duikers en snorkelaars zijn verplicht een penning van Stinapa (Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen) aan te schaffen en bij zich te dragen. De penning kost $25 en geeft een jaar lang toegang tot het Bonaire Marine Park.

bonaire duiken

Klein-Bonaire

Klein-Bonaire is een onbewoond eiland dat achthonderd meter voor de kust van Bonaire ligt en te bereiken is per watertaxi vanuit Kralendijk. Hier is geen massatoerisme en er zijn geen voorzieningen. Er is alleen maar prachtig en fijn wit zand en zeewater in wel vijftig tinten blauw. Een klein paradijsje!

Klein Bonaire

Caribische flamingo

Bonaire is één van de belangrijkste broedplaatsen van de Caribische flamingo. Grote kolonies zijn onder andere te vinden in het Gotomeer, het Washington Slagbaai Nationaal Park en het pekelmeer. Deze laatste plek is aangewezen als flamingoreservaat.

Flamingo's op Bonaire

Lac Bay

Onder begeleiding van een gids kun je een kajaktocht maken en snorkelen door de mangrovebossen van Lac Bay. In het brakke water is veel te zien; vissen en kwallen zoeken bescherming tussen de mangroven. De steken van de kleine kwallen zijn voor mensen niet voelbaar. Smeer je wel goed in met een insectwerend middel om je te beschermen tegen de steken van muggen die in grote getalen rond Lac Bay vliegen.

Strandvakanties Bonaire: hier kun je het beste boeken

De goedkoopste zon- en strandvakanties (ook all inclusive) naar Bonaire vind je hier bij TUI en Corendon, maar check ook de ‘internet-only’-aanbiedingen van dé VakantieDiscounter.

Curaçao: Caribische kleuren en Nederlandse invloeden

Curaçao is het grootste eiland van de ABC-eilanden en de ideale mix tussen rust en vertier, natuur en cultuur. Vooral rond Willemstad is er veel bedrijvigheid. Hoe verder je naar het Westpunt rijdt, hoe rustiger het wordt. Curaçao heeft een breed aanbod van prachtige stranden. Van kleine strandjes aan pittoreske baaien tot grote zandstranden. Het eiland is vooral geliefd bij Nederlandse toeristen. De Antilliaanse gulden is de munteenheid.

Lees hier nog veel meer info & tips over Bonaire!

LEES OOK: All inclusive Bonaire? In déze 2 allin-resorts kan het (én dit zijn de verschillen)!

Strandje op Curacao

Hoogtepunten van Curaçao:

Christoffelpark

Dit natuurgebied in het noordwesten van Curaçao heeft – in tegenstelling tot de nationale parken op Aruba en Bonaire – geasfalteerde wegen en is met een reguliere huurauto toegankelijk. De routes rond de Christroffelberg en langs de kust zijn echter door het hoogteverschil en pittige bochten niet minder avontuurlijk. Er zijn ook verschillende wandelroutes aangelegd en sportievelingen kunnen de 377 meter hoge Christoffelberg beklimmen. Natuur en cultuur komen samen in dit nationale park. Ook vind je hier het fraaie Landhuis Savonet en de ruïne van landhuis Zorgvlied.

Roofvogel in het Christoffel Park

Willemstad

Het centrum van de grootste stad van de Kleine Antillen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ademt koloniale historie. De gepleisterde muren van de gebouwen aan de Handelskade zijn in bonte kleuren geschilderd, ervoor liggen gezellige terrasjes in de zon. De Koningin Emmabrug is de enige drijvende draaibrug ter wereld die nog dagelijks wordt gebruikt en verbindt de wijken Punda en Otrobanda. Deze wijken zijn goed te voet te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

curacao_willemstad

LEES OOK: Waar verblijven op Curaçao? 10x beste hotels & resorts!

Onderwaterwereld

De onderwaterwereld van Curaçao is groots in omvang en diversiteit. Mooie duik- en snorkelplekken liggen op korte afstand van de kust. Curaçao heeft geen indrukwekkende grote wrakken zoals Aruba, maar een klein gezonken sleepbootje in de Caracasbaai is een geliefde plek onder snorkelaars.

aWrak sleepbootje Curacao

Strandvakanties Curaçao: hier boeken!

De goedkoopste zon- en strandvakanties (ook all inclusive) naar Curaçao vind je hier bij TUI, Corendon, Stip Reizen en de VakantieDiscounter.

Lees hier nog veel meer info & tips over Curaçao!


 , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)