Guanajuato (Mexico): prachtige stad vol bezienswaardigheden en sfeer

Guanajuato (Mexico): prachtige stad vol bezienswaardigheden en sfeer

Het spectaculaire Guanajuato is één van de mooiste steden van Mexico, zo niet de hele wereld. De stad werd gesticht in de 16e eeuw door de Spanjaarden en is anno nu UNESCO Werelderfgoed.

Door , laatst bijgewerkt op 18 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Centrum Guanajuato
 2. Opbouw van de stad
 3. Bezienswaardigheden Guanajuato
 4. Het Mummiemuseum
 5. Buiten het centrum
 6. Overnachten in Guanajuato
 7. Reizen naar Guanajuato
 8. Beste reistijd Guanajuato
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Guanajuato bekend om?

In het centrale deel van Mexico liggen veel interessante koloniale steden, met als hoogtepunten San Miguel de Allende en Guanajuato. Guanajuato ligt in het hart van Mexico zo’n 370 km boven Mexico-Stad. Vroeger geliefd onder kolonisten om zijn nabijgelegen zilvermijnen; nu een stad vol gezellige pleintjes, steile straten en pastelkleurige huizen met karakteristieke balkonnetjes.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Wat is er te zien in het centrum van Guanajuato?

In Guanajuato kan het je gebeuren dat je taxi zomaar ineens ondergronds duikt. Deze unieke, kleurrijke stad heeft een enorm ondergronds gangenstelsel waar een groot deel van het verkeer rijdt. Dat maakt de rest van het centrum heerlijk rustig. Er zijn ontzettend veel sfeervolle pleintjes waar je kan zien hoe de Mexicanen hun leven leiden. Ga er op een bankje zitten om gewoon eens te kijken wat er gebeurt. Voor je het weet komen er Mariachi-muzikanten in vol ornaat voorbij wandelen met hun instrument onder de arm. Of er komt een omaatje met een breiwerkje naast je zitten.

Ronddwalend door de smalle steegjes zie je dat het vuilnis nog met ezeltjes wordt opgehaald en moet je je tegen de muur drukken om ze voorbij te laten gaan. Uit de ramen klinkt muziek. De felgekleurde huizen zijn fotogeniek, zeker met ondergaande zon. Vanaf de heuvels of de trap van de universiteit maakt je schitterende foto’s. Geen wonder dat Guanajuato wel de mooiste stad van Mexico wordt genoemd.

Guanajuato

Overzicht over de kleurrijke stad Guanajuato.

Guanajuato

Opbouw van de stad

Na de vondst van rijke zilveraders werd de mijnstad Guanajuato door de Spanjaarden gesticht in 1559. Vanwege het heuvelachtige terrein konden ze hier niet hun beproefde schaakbord-stratenpatroon gebruiken. Dit resulteerde in een stad vol bochtige straten die tegen de omringende heuvels is opgegroeid, met talloze kronkelige steegjes waar je gemakkelijk verdwaalt.

Onder de stad is een heel wegenstelstel aangelegd door de oude tunnels voor waterafvoer. Deze tunnels zijn nu niet meer nodig en nu rijdt hier een groot deel van het verkeer. Er zijn zelfs ondergrondse bushaltes. Je kunt hier veilig gebruik van maken.

LEES OOK: De 6 mooiste steden van Mexico

Bezienswaardigheden in Guanajuato

In Guanajuato stikt het van de restaurantjes, bars en leuke terrasjes om neer te strijken. Guanajuato is net even anders dan andere typisch Mexicaanse steden, want de stad heeft niet perse één groot centraal plein met een kathedraal, maar juist verscheidene kleinere pleinen, elk met zijn eigen karakter.De pleintjes nodigen je uit om mensen te kijken en de sfeer te proeven.

 • De Jardín de la Unión is het sociale hart van de stad en hier vind je ook het imposante Theater Juárez.
 • Bij het centrale Plaza de la Paz ligt de gele kathedraal ‘Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato’, die het stadsgezicht bepaalt.
Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato

Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato.

Guanajuato heeft dankzij de rijkdom die hier vergaard werd door de zilverbaronnen prachtige architectuur in de vorm van koloniale kerken en grote huizen. De Alhondiga de Granaditas was bedoeld als graanpakhuis, maar speelde niet lang na de voltooiing een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Mexico. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd.

Guanajuato

De schilder Diego Rivera, ook bekend als de partner van Frida Kahlo, is geboren in Guanajuato en zijn geboortehuis is nu ook een museum. De universiteit van Guanajuato is een markant wit gebouw dat vanuit elke plek in de stad te zien is. Vergeet niet door de steegjes te wandelen, verdwalen hoort er een beetje bij hier.

Het bekendste steegje is de romantische Callejón del Beso (‘Steegje van de Kus’), waar de balkonnetjes elkaar bijna raken en de geliefden die er woonden elkaar zo konden kussen (althans, zo gaat het verhaal).

Het Mummiemuseum

Een hele speciale en eigenlijk ronduit bizarre bezienswaardigheid in Guanajuato, is het Mummiemuseum. Bij toeval ontdekte men in Guanajuato in 1865 dat veel overledenen op de begraafplaats op natuurlijke wijze werden gemummificeerd. Meer dan 100 van deze mummies worden nu tentoongesteld in het museum. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, maar verder is dit unieke museum absoluut een bezoek waard.

Buiten het centrum

De geschiedenis van de Guanajuato is nauw verbonden met de zilvermijnen. In 1558 werd een zeer rijke zilverader gevonden en tot 1800 werd hier zilver gewonnen in gigantische hoeveelheden, wat allemaal naar Spanje werd geëxporteerd.

 • Rondom de stad liggen nog talloze oude zilvermijnen, waarvan sommige nog in gebruik zijn. Te bezichtigen is onder andere de Valenciana-mijn. Hier vlakbij staat ook een mooie kerk met dezelfde naam.
 • Ietsje buiten de stad ligt ook de voormalige ‘hacienda’ San Gabriel de Barrera, waar je kunt zien hoe de elite vroeger leefde en er is een mooie tuin bij.
Guanajuato

Vroeger zilvermijnen, nu ondergrondse tunnels voor verkeer.

Overnachten in Guanajuato

Guanajuato heeft een heel goed aanbod aan sfeervolle middenklasse-boetiekhottelletjes, vaak gelegen in mooie koloniale panden in de oude binnenstad. Prima 4* hotels zijn er al vanaf €50 of €60. Kijk hier voor een overzicht aan hotels en accommodaties. Onze favorieten zijn:

Guanajuato – hoe kom je er?

Guanajuato kun je bereiken per langeafstandsbus. Vanuit Mexico-Stad is het 4,5 uur. Er is een vliegveldje voor binnenlandse vluchten op 30 km afstand.

Beste reistijd Guanajuato

Guanajuato is het hele jaar door goed te bezoeken. Er is wel een natte en een droge tijd. De natte tijd loopt van juni tot oktober. De stad ligt op 2000 meter hoogte.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Guanajuato reiservaringen en tips

 • Sander op 01-05-2019

  “Prachtige stad”

  Dit is een werkelijke prachtige stad midden in de bergen met veel hoogteverschillen, gekke straatjes , leuke pleinen en mooie bouwwerken. Dit is zo'n stad waar je van te voren niet zoveel van af weet maar wat je dan vervolgens overdondert. Op sommige plekken is het uitzicht over de gekleurde stad geweldig en kun je hier prima genieten met een drankje als de zon onder gaat.

 • Milou Brand op 10-11-2017

  “Gezellige studentenstad ”

  Voor een half jaar heb ik in Guanajuato gestudeerd en gewoond. Het is een gezellig, studenten stadje om een leuke tijd door te brengen. Wat meteen opvalt zijn de vrolijke, gekleurde huizen die je door de hele stad vind en de stad een leuke uitstraling geven. Loop door het autovrije centrum met zijn historische gebouwen, smalle steegjes en leuke pleintjes.

 • Emma op 01-11-2017

  “Ontdek de kleine straatjes”

  Deze kleurrijke stad heeft mij helemaal blij gemaakt. Ik had er wel eens van gehoord van andere Mexicanen dat het mooi zou zijn, maar zo mooi? Nee dat niet! Het is een kleine stad met veel kleine straatjes. Een aantal schattige pleinen, een universiteit en een mooi uitkijkpunt. Als je een camera mee hebt dan kun je hier urenlang terecht voor het schieten van mooie foto's. De kleurrijke huizen maken je foto's extra mooi. Guanajuato is helaas vrij noordelijk dus niet heel veel toeristen hebben de tijd om vanaf het zuiden helemaal naar boven te reizen. Maar ben je in Mexico City of heb je voldoende tijd? Bezoek dan zeker deze mooie stad.

 • Iris Cornelis op 01-11-2017

  “Wat een bijzondere en kleurrijke stad! ”

  Guanajuato is tot nu toe mijn favoriete plaats van Mexico. Het is een hele bijzonder plek omdat de infrastructuur helemaal via tunnels gaat. Overal zijn gekleurde huisjes en straatjes, een gezellige levendige stad met veel jonge mensen, heel erg makkelijk te bereiken vanuit verschillende grote plaatsen per bus. Het uitzicht over de stad vanaf de San Miguel heuvel is fantastisch! Het mummie museum was erg bijzonder. Verder vooral lekker door de stad slenteren en genieten van de mooie kleurrijke steegjes en de heerlijke sfeer.

 • Jolein op 29-10-2017

  “Kleurrijk, sfeervol en gezellig”

  Als je in de buurt bent mag je Guanajuato niet overslaan. Het is een vrolijke stad vol jonge mensen, dankzij de universiteit die er staat. Guanajuato is makkelijk te bereiken vanaf Mexico-Stad, per ADObus of Primera Plus bus. Je komt aan op het busstation buiten de stad, waarna je met een taxi of uber naar het centrum kan gaan. Je rijdt de stad binnen door de tunnels, leuk om mee te maken.

  We zijn één dag in Guanajuato geweest (dagtripje vanuit San Miguel) en dat was voor mij ook voldoende. Een nachtje hier slapen kan ook leuk zijn, zodat je lekker uitgebreid uit eten kunt gaan én wijntjes/tequila kunt drinken.

  De highlights van de stad; de Mirador, die je met een soort bergllift/kabelbaan bereikt. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn gekleurde huisjes. Vervolgens kun je door de kronkelende steegjes weer naar beneden lopen.
  De stad staat verder vol oude, bijzondere gebouwen, zoals de universiteit, het theater, verschillende kerken etc.
  Het mummy museum hebben we ook bezocht, maar let op, dit is niet echt op loopafstand, ookal zie je de bordjes al in het centrum van de stad staan. Met de taxi deden we er zo'n 20 minuten over. Een bizar museum met 'moderne' mummies, allemaal afkomstig uit Guanajuato.

 • Jeroen Osinga op 01-04-2016

  “Mooier dan Guanajuato bestaat niet”

  Geen enkele plek in Mexico overtreft de charme, sfeer en pracht van Guanajuato. De vrolijk geschilderde huizen waar de verf hier en daar afbladdert, de kronkelige steegjes, de authentieke cafés en restaurants, de prachtige koloniale kerken, het spectaculaire uitzicht vanaf de "Pípila", de ezels die af en toe door de straatjes lopen, de vele feesten en optochten die hier worden gehouden, de fraaie balkons met bloemen, de vele oude mijnen in de omgeving, het spectaculaire Christusbeeld van Cristo Rey op de top van de Cerro del Cubilete, de sfeervolle Jardín de la Unión waar mariachibands tot 's avonds laat spelen, de nog sfeervollere Plaza de San Fernando met leuke terrassen, het prachtige, hoewel vrij nieuwe universiteitsgebouw dat boven de andere gebouwen uitsteekt, de spectaculaire ligging in een ravijn tussen twee bergruggen... Guanajuato is liefde op het eerste gezicht! Deze stad is zo puur en authentiek dat je Mexico een stuk beter zult begrijpen al je hier een bezoek aan brengt. Hoewel de stad vrij klein is (in één dag heb je het hele centrum gezien) zou ik aanraden om hier langer te blijven, alleen al om de ongedwongen en gezellige sfeer die er heerst. Enige nadeel: je wilt hier nooit meer weg...

 • Lisette de Jong op 08-12-2015

  “Echt een bijzondere stad”

  Een van de meest bijzondere steden in Mexico. Ik zat in een bed en breakfast ergens in het oude centrum en had vanuit mijn slaapkamerraam een schitterend uitzicht over de stad. Dit vind je echt nergens anders met die kleuren, steegjes, pleintjes, heel erg fotogeniek allemaal. Het mummiemuseum vond ik inderdaad bizar en uniek, zoiets heb iik ook nog nergens anders gezien. Dit is echt een aanrader!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Guanajuato reiservaring en tips!

Ben jij in Guanajuato geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief