27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 19 januari, 2022

Houd ervan of haat het, Manilla is een kosmopolitische chaos vol verkeer en smog. Een bonte mix van moderne wolkenkrabbers, Spaanse kerken en armoedige sloppenwijken. Niet bepaald een tropisch paradijs, maar wel een boeiende, rauwe metropool.

Manilla

Vele reizigers beginnen hun Filipijns avontuur in de hoofdstad Manilla, op het eiland Luzon. Hier ligt Metro Manilla, een aaneengegroeide stedelijk agglomeratie die bestaat uit de stad Manilla en zestien andere steden zoals Makati en Quezon. In totaal wonen er in Metro Manilla zo’n 13 miljoen inwoners, waarvan zo’n 1 à 1,5 miljoen in de eigenlijke stad Manilla.

Vliegtickets Manilla

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Manilla
V.a. 445 Cheaptickets.nl

Overnachten in Manilla

Vergelijk alle hotels in Manilla
Bekijk hotels Booking.com

Eerste indruk

Manilla

Manilla verdient geen schoonheidsprijs. Het is een chaotische, smerige en snoeihete metropool die feitelijk een ongeordend samenraapsel is van diverse aan elkaar gegroeide steden en (sloppen)wijken. Een grotendeels arme stad ook, met overal slapende mensen langs de straat. Maar de stad is essentieel als je de Filippijnen wilt leren kennen. Want komend uit andere Aziatische landen zie je ineens overal katholieke kerken, markten die qua kleuren bijna Zuid-Amerikaans aandoen (wandel door volksbuurt Quiapo!), een ommuurd Spaans stadsgedeelte (Intramuros) met paard-en-wagens, Amerikaanse foodketens op elke straathoek, duizenden kleurrijke ‘jeepneys’ die de wegen sieren. En opvallend: erg weinig toeristen en bijbehorende faciliteiten. Geen English breakfasts, happy fruit shakes en cocktailbuckets. Geen drommen westerse jeugd met ontbloot bovenlijf en flesjes bier in de hand. Geen tour companies op elke straathoek. Totaal anders dus dan in bijvoorbeeld Bangkok. De coole Filippino’s kijken ook niet op of om als ze je zien. Waar je in de rest van Zuidoost-Azie met haast onderdanige locals te maken hebt, ben je hier niets bijzonders. Men is vriendelijk en kletst met je, maar je bent niet meer of minder. En zo hoort het!

Manilla

Spaanse en Amerikaanse invloeden

In 1571 – 50 jaar nadat ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan de eilandengroep had ontdekt – eiste de Spaanse conquistador Miguel López de Legazpi de Filipijnen op als een kolonie, met Manilla als hoofdstad. Het land zou deel uitmaken van Spaans-Oost-Indië tot 1898, toen de Verenigde Staten de boel overnamen na de Spaans-Amerikaanse oorlog. De Spanjaarden hadden echter 300 jaar de tijd om de hoofdstad naar hun hand te zetten en dat kwam vooral tot zijn recht met de bouw van de wijk Intramuros in de 16de eeuw. Deze centrale nederzetting aan de rivier bij zee omvat nog altijd vele interessante kerken, ruïnes en musea uit de Spaans-koloniale tijd. Je kunt per paard en wagen een tour maken langs de highlights, erg prettig tijdens de vaak snoeihete dagen in Manilla. Parel op de kroon is de kathedraal, de belangrijkste kerk van het land. Fort Santiago (een oud militair verdedigingswerk) is ook het bezoek waard.

Intramuros, Manilla

De Spaanse kathedraal in Intramuros.

Na de Spanjaarden namen de Amerikanen de touwtjes in handen en dat is te merken aan onder meer de vele fast food restaurants in de stad. De Filipijnen verafgoden nog altijd de Verenigde Staten. Dat zie je vooral terug in de eetcultuur, met talloze ‘Dunkin Donuts’-vestigingen en de overal aanwezige ‘Jollibees’, de Filipijnse versie van McDonalds. Tot een aantal jaren geleden reciteerden Filipijnse leerlingen zelfs nog elke dag de Pledge of Allegiance op school.

De wijken van Manilla: een internationale mengelmoes

Naast Intramuros (aan de zuidoever van de Pasigrivier) bevat de eigenlijke stad Manilla nog talloze andere buurten, die elk verschillen in geschiedenis en cultuur. In het Binondo district, direct aan de noordkant van de rivier, vind je de oudste Chinatown ter wereld: zeer levendig en fantastisch om doorheen te lopen! Ernaast ligt volkswijk Quiapo, ook zeker het bezoek waard. Op de kleurrijke markten bij en rond Plaza Miranda waan je je haast in latijns-Amerika. Je kan hier werkelijk álles kopen. Bij de basiliek (‘Feest van de zwarte Nazarener’) zitten mysterieuze dames die je toekomst kunnen voorspellen.

Intramuros, Manilla

Paard en wagen in Intramuros.

Jeepney, Manilla

Een typische jeepney in Chinatown.

Quiapo, Manilla

Drukke marktstraat in Quiapo.

Volgens Lonely Planet is de wijk Malate het backpack-hoofdkwartier, maar wees niet verbaasd als je een uur lang geen westerse toerist ziet. Wel veel Koreanen en Japanners, die hier zaken doen (Japanners) en Engels leren (Koreanen), met dito restaurants. En de occasional (s)expat. Want Manilla is seedy en prostitutie is overal. Van complete red light district in moderne zaken-voorstad Makati tot shabby verlichte straatbordelen in de volksbuurten. Nabij Malate aan de zeezijde ligt ook de centrale buurt Ermita, waar je kan rondkuieren in Rizal Park. Hier werd de nationale held José Rizal geëxecuteerd door de Spanjaarden, wat hem later een standbeeld opleverde. Het park zelf is een soort mini-Central Park en doet vooral dienst als de groene long van de stad (wat noodzakelijk is door alle uitlaatgassen). Andere noemenswaardige stadsdelen zijn Sampaloco waar de oudste universiteit in Azië ligt (University of Santo Tomas) en San Miguel. Dit is de geboorteplaats van het gelijknamige bier en tevens de plek waar de president verblijft in het Malacañán Paleis.

Rizal Park, Manilla

Het Rizal Park.

Rizal Park, Manilla

Jeepney bij het Rizal Park.

Overnachten in Manilla

Zoals je kan verwachten, is er een ontzettend uitgebreid aanbod aan accommodaties in Manilla en zijn vele voorsteden. Voor ieder is er wat wils, van eenvoudige hostels met slaapzalen tot hyperluxueuze penthouses. De beste wijken om te verblijven zijn de centrale buurten die het hart van Manilla-stad vormen: Malate, Ermita, Intramuros of Quiapo.

Enkele accommodatie tips, in volgorde van budget:

Reizen naar Manilla – hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je met KLM met één tussenstop in zo’n 16 uur naar Manilla, vanaf €800 retour (afhankelijk van de vertrekmaand). De slimme zoeker vindt goedkopere, maar omslachtigere opties. Bijvoorbeeld: vliegen vanuit Düsseldorf, of Bremen (soms met KLM via Amsterdam), vanaf €700. Vliegen vanuit Amsterdam met Cathay Pacific of Emirates, met een overstap in Hongkong of Dubai, kan vanaf €600. Bekijk en vergelijk de prijzen op Cheaptickets.nl.

Als je met het vliegtuig reist, kom je aan in het Ninoy Aquino International Airport, dat sinds oktober 2016 eindelijk voorzien is van een shuttle bus systeem. Je bent dus niet meer genoodzaakt je een weg te banen door het stadsverkeer om een van de andere terminals te bereiken als je een aansluitende vlucht moet halen. Het verkeer in de stad zelf is een ware nachtmerrie met files bij de vleet. De beste manier om je te verplaatsen is via een van de talrijke en kleurrijke jeepneys of via Uber en/of Grab.

Top 3 Filipijnen specialisten

Undiscovered
Undiscovered

Specialist in Nederland voor individuele rondreizen naar de Filipijnen. Uitzonderlijke belevingen op bijzondere locaties; weg van de massa en geheel naar jouw wens!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Verre reizen specialist Shoestring biedt verschillende scherp geprijsde Filippijnen groepsreizen, waaronder een 16-daagse groeps- én singlereis langs de highlights van Luzon en Palawan.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Koning Aap biedt een avontuurlijke rondreis naar de Filipijnen aan waarbij je o.a. de eilanden Luzon en Palawan aandoet.
Bezoek website

4 Manilla reiservaringen en tips

 • Reizende Annie

  “Mwah...”

  Geplaatst 13-05-2019

  Als je van grote shopping malls houdt, dan zul je het heus wel 1 of 2 dagen leuk vinden in Manilla. Maar ben je op zoek naar een leuke en mooie bestemming in de Filipijnen, ga hier dan zo snel mogelijk weer weg! Wij zijn 2 dagen in de stad verbleven en ik voelde me lang niet overal veilig. Door ons hotel werd ook aangeraden om niet met onze telefoons en sieraden in het zicht te lopen. Bij deze waarschuwing werden we al een beetje angstig. Uiteindelijk is ons niets overkomen maar overheerste wel een constant gevoel van ' wat kan hier gebeuren'. Eerlijkheidshalve wil ik ook meegeven dat ik erg ziek ben geworden in Manilla en dat de mensen daar mij toen zo ontzettend goed en lief hebben geholpen! Dat mag ook gezegd worden, maar verder is er niet heel veel te beleven hier.

 • Alex

  “Snel weg of als uitvalsbasis voor Taal vulkaan”

  Geplaatst 04-05-2019

  Grote, drukke stad waar je eigenlijk zsm weg wil: De Filipijnen is te mooi om hier lang te blijven hangen. Wanneer je toch besluit hier te verblijven is een aanrader het Manila Ocean Park. Met name het aquarium vol met zeedieren die voorkomen in de Filipijnen. Extra leuk wanneer je van plan bent te gaan duiken/snorkelen en visjes herkent.
  Ook bijzonder en leuk is de Taal vulkaan nabij Manilla (goed te doen als daytrip).

 • Claire

  “Druk, chaotisch Manilla”

  Geplaatst 25-04-2019

  Waarschijnlijk kom je hier alleen eventjes op het begin of eind van je reis en probeer die tijd ook zo kort mogelijk te houden. Manilla is enorm druk en geen fijne plek om langer te zijn door de vele en vieze uitlaatgassen. Als je je tijd hier moet doden: er is een immens winkelcentrum waar je heel goed kan winkelen.

 • Denise Meertens

  “Vies”

  Geplaatst 05-11-2017

  Manilla, een vieze stad. Niks te doen voor toeristen. Het is lastig om op zoek te gaan naar een plekje waar je leuk kan zitten om iets te drinken. We hebben er één gevonden in de oude binnenstad, het leukste deel van de stad.
  Het reizen is er goed te doen met bv de tricycles of je kunt er makkelijk een über bestellen.
  Maar ik raad iedereen aan: als het kan, vermijd deze stad en vlieg/reis gelijk verder naar de mooie delen van het land, als je echt in Manilla moet verblijven, doe het zo kort mogelijk. Niet alleen vanwege dat er niets te doen is, maar wij voelden ons er ook niet altijd even veilig en zo hadden we dat nog nooit eerder ervaren.


Deel jouw Manilla reiservaring en tips!

Ben jij in Manilla geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Filipijnen rondreis aanbiedingen

Top 3 Filipijnen specialisten

Undiscovered

Undiscovered

Specialist in Nederland voor individuele rondreizen naar de Filipijnen. Uitzonderlijke belevingen op bijzondere locaties; weg van de massa en geheel naar jouw wens!
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Verre reizen specialist Shoestring biedt verschillende scherp geprijsde Filippijnen groepsreizen, waaronder een 16-daagse groeps- én singlereis langs de highlights van Luzon en Palawan.
Bezoek website


Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap biedt een avontuurlijke rondreis naar de Filipijnen aan waarbij je o.a. de eilanden Luzon en Palawan aandoet.
Bezoek website

Meer Filipijnen reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Privé rondreizen.
Bezoek website

Cheaptickets.nl
Cheaptickets.nl

Voor losse vliegtickets.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Voor losse hotels.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Filipijnen

Alle bezienswaardigheden in Filipijnen

Vliegtickets naar Filipijnen


Hotels in Filipijnen zoeken

Hotels in Filipijnen zoeken

Boek je rondreis naar Filipijnen

Undiscovered
1. Undiscovered

Individuele rondreizen .
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

On a budget.
Bezoek website

Koning Aap
3. Koning Aap

Avontuurlijke rondreis.
Bezoek websiteBekijk 4 Filipijnen rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Filipijnen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar de Filipijnen
V.a. 445

Volg ons op Facebook