Waar staat Sarlat om bekend?
Jaarlijks komen zo’n twee miljoen toeristen naar Sarlat toe om de prachtig bewaarde historische binnenstad te bezoeken. In de met kasseien geplaveide straten staan tal van middeleeuwse herenhuizen, kerken en monumenten met goudkleurige stenen, waarvan de kathedraal, het Maison de La Boétie en Manoir de Gisson tot de mooiste behoren.

Sint-Mariakerk
De authentieke uitstraling van Sarlat maakt het plaatsje ook een geliefde filmlocatie voor historische films en series. Delen van onder meer ‘Ever After: A Cinderally Story’ (1998) met Drew Barrymore, de film ‘Chocolat’ (2000) met Johnny Depp en ‘Fortune de France’ (2024) zijn er opgenomen.
Daarnaast heeft Sarlat een schitterende ligging in het groene landschap van het departement Dordogne. Rondom het stadje zijn volop bossen, grotten en rivieren te vinden. Verder kan er op de markten en in de restaurants kennisgemaakt worden met culinaire specialiteiten als zwarte truffels en foie gras.

Place de la Liberté
Geschiedenis van Sarlat
Sarlat werd rond de negende eeuw gesticht als een klein kloosterdorp en groeide al snel uit tot een belangrijk religieus en cultureel centrum. In de dertiende eeuw werd Sarlat ook een belangrijke handelsstad, mede dankzij de strategische ligging in de (vruchtbare vallei van) de Périgord Noir.
Ook het feit dat de Franse kroon speciale handelsrechten en privileges had toegekend aan Sarlat, speelde hierbij een grote rol. Hierdoor was het Sarlat o.a. toegestaan om (jaar)markten te organiseren, waardoor het een aantrekkelijke vestigingsplaats werd voor handelaren.

Sarlat vanuit de lucht
Ondanks de vele conflicten en oorlogen in de regio, waaronder de Honderdjarige Oorlog, wist Sarlat zijn welvaart te behouden, wat nog altijd te zien is aan de indrukwekkende architectuur uit de middeleeuwen en Renaissance.
In de negentiende en twintigste eeuw verloor Sarlat geleidelijk aan economisch belang door de industrialisatie, waardoor de stad grotendeels geïsoleerd bleef van moderne ontwikkelingen. Ironisch genoeg zorgde deze achterstand ervoor dat het historische centrum vrijwel intact bleef en niet werd aangetast door grootschalige modernisering.

Historisch huis in Sarlat

Les Trois Oies, een eerbetoon aan de gans
In de jaren ‘60 ontstond er hernieuwde interesse in het behoud van historisch erfgoed, wat leidde tot grootschalige restauratie van Sarlat. Tegenwoordig zijn er in de oude binnenstad meer dan 70 beschermde monumenten te vinden.
Historische binnenstad
De oude binnenstad van Sarlat wordt beschouwd als een van de mooiste van Frankrijk. Het is ook niet voor niets een geliefde filmlocatie voor historische films. Kenmerkend voor de oude binnenstad zijn de goudkleurige gebouwen met leien daken, kronkelende steegjes en geplaveide pleinen.

Straatje in de historische stad
Aangezien het centrum compact en grotendeels autovrij is, kun je er heerlijk ronddwalen. Ook zijn er mooie bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Saint-Sacerdos-kathedraal en het Maison de La Boétie.
Een andere mooie plek in de oude binnenstad is het Place de la Liberté, waar twee keer per week markt wordt gehouden. Verder zijn er in de historische binnenstad volop boutiques, ambachts- en delicatessenwinkels met streekproducten als foie gras, truffels en walnoten te vinden. Ook restaurants en cafés zijn er in overvloed, variërend van gezellige bistro’s tot verfijnde eetgelegenheden met regionale gerechten.
3x goede hotels in/bij het centrum van Sarlat!
Markt in Sarlat
Sarlat staat bekend om zijn levendige markten die wekelijks op woensdag en zaterdag worden gehouden. De woensdagmarkt is kleiner van omvang en vindt voor het grootste gedeelte plaats op de Place de la Liberté, midden in het historische centrum. Hier kun je vooral verse producten als groente, fruit, kaas en brood kopen. Ook worden er lokale specialiteiten – o.a. foie gras en zwarte – verkocht.
De zaterdagmarkt is de grootste en populairste markt van Sarlat. De kramen staan door de gehele binnenstad, inclusief de Rue de la République en het gebied rond de Saint-Sacerdos-kathedraal. Naast verse producten vind je hier ook kleding, sieraden, handgemaakte producten en ambachtelijke souvenirs.

Kraampje met foie gras
Een deel van de woensdag- en zaterdagmarkt wordt gehouden in de voormalige Sainte-Marie kerk. Dit indrukwekkende gebouw, gerenoveerd door architect Jean Nouvel, biedt onderdak aan kramen met streekproducten zoals truffels, foie gras, kazen en wijnen.
- Ook buiten de markten om is de overdekte markt in de Sainte-Marie kerk geopend: in het hoogseizoen dagelijks van 08.30 – 14.00 uur en op vrijdag van 09.30 tot 20.00 uur, in het laagseizoen (m.u.v. de donderdag) van 08.30 tot 13.00 uur.

Entree overdekte markt
Verder vindt er in Sarlat op donderdag een avondmarkt plaats aan de Place de la Poste. Deze markt staat volledig in het teken van biologische levensmiddelen als groente, fruit, eieren, deegwaren en gebak. Daarnaast worden er in juli en augustus zomermarkten gehouden op maandag, dinsdag en zondag.
Bezienswaardigheden Sarlat
Ondanks dat het centrum van Sarlat niet groot is, zijn er enkele interessante bezienswaardigheden en plekken te vinden. Deze kunnen uitstekend te voet verkend worden: de historische binnenstad van Sarlat is grotendeels autovrij.
Cathédrale St-Sacerdos
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sarlat is de Cathédrale St-Sacerdos. Deze voormalige abdijkerk, die tevens fungeert als co-kathedraal van het bisdom Périgueux, ligt aan de Place du Peyrou in het zuidelijke deel van het historisch centrum en is van een afstand al te zien.

Cathédrale St-Sacerdos
De bouw van de Cathédrale St-Sacerdos begon in de 12e eeuw, alhoewel het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 14e en 17e eeuw. Opvallend is de unieke mix van architectuurstijlen. Zo is de toren gebouwd in Romaanse stijl en het kerkgebouw zelf is gotisch.
Binnenin de kerk kunnen prachtige glas-in-loodramen, schilderijen en beelden bewonderd worden evenals een overhangend orgel uit 1770. De kerk is dagelijks geopend en de toegang is gratis.
Maison de la Boétie
Van alle historische herenhuizen in Sarlat wordt Maison de la Boétie als de belangrijkste beschouwd. Dit huis aan Place du Peyrou werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd door Antoine de la Boétie en vormde het ouderlijk huis van zijn zoon Etienne de la Boétie, die later bekendheid verwierf als schrijver en filosoof.

Maison de la Boetie (rechts)
In 1889 kreeg Maison de la Boétie de status van monument, waarna het in 1910 werd gerestaureerd. Het is niet mogelijk om het huis te bezoeken, al is het zeker de moeite waard om er even langs te lopen en de in Italiaanse renaissancestijl opgetrokken voorgevel te bewonderen.
Lanternes des Morts
De Lanternes des Morts, ofwel ‘de dodenlantaarn’, is een van de belangrijkste herkenningspunten van Sarlat-la-Canéda. Deze 9 meter hoge uitvaartstoren uit de late 12e eeuw staat op de begraafplaats Saint-Benoit en diende als gedenkteken voor de doden.

Lanternes des Morts
Het werd gebruikt om de begraafplaats te verlichten en fungeerde als symbool van hoop en licht. Ook elders op begraafplaatsen in Frankrijk zijn dodenlantaarns te vinden, bijvoorbeeld in de kleine plaatsen Civray, Antigny en Fenioux.
Manoir de Gisson
Het Manoir de Gisson is een 13e-eeuws herenhuis in het hart van Sarlat, bestaande uit twee verschillende gebouwen en een zeshoekige toren. Sinds 2011 fungeert het als museum en kunnen toeristen luxe vertrekken van de voormalige bewoners – de familie Gisson – bewonderen.

Manoir de Gisson
Een van de mooiste delen van Manoir de Gisson is het terras met uitzicht op de oude stad en Place des Oies en wie van rariteiten houdt, moet de gewelfde kelder betreden. Hier bevindt zich een bijzonder ‘curiosity cabinet’ met vreemde artefacten en souvenirs van ontdekkingsreizigers uit de 17e en 18e eeuw.
Truffel- en foie gras festival
In Sarlat is het gehele jaar door van alles te beleven. Een van de bekendste festiviteiten is het truffelfestival dat jaarlijks halverwege januari plaatsvindt. Tijdens dit meerdaagse festival, dat volledig in het teken staat van de truffel, staan er in de straten van Sarlat allerlei kraampjes, vinden er kookdemonstraties plaats en worden er workshops gehouden.

Sarlat Fest’Oie
Ben je niet in de gelegenheid om La Fête de la Truffe bij te wonen? Dan zijn de vet- en truffelmarkten een leuk alternatief. Deze markten vinden plaats op zaterdagochtend (eind november t/m half maart) op de Place Boissarie.
Een ander belangrijk festival is het Sarlat Fest’Oie. Bij dit festival, dat jaarlijks in het eerste weekend van maart plaatsvindt, staat foie gras (de vervette lever van ganzen of eenden) centraal. Naast het proeven van foie gras kun je er ook genieten van livemuziek, demonstraties bijwonen en deelnemen aan workshops.
3x goed beoordeelde campings bij Sarlat!
Beste reistijd
Sarlat kan het best bezocht worden aan het eind van het voorjaar (mei/juni) of in de nazomer (september). In deze maanden is het weer aangenaam met een gemiddelde dagtemperatuur van tussen de 20 en 25 graden. In juli en augustus loopt het kwik op naar zo’n 25 tot 30 graden en kan het flink druk worden in de stad. Ook liggen de prijzen voor overnachtingen in deze periode vaak – een stuk – hoger.
Reizen naar Sarlat: hoe kom je er?
Sarlat ligt in de Périgord Noir in het zuidoosten van Dordogne, op zo’n 1.000 kilometer van Utrecht. De stad is zowel met de auto, het openbaar vervoer als met het vliegtuig te bereiken. Afhankelijk van waar in Nederland je vertrekt, bedraagt de reistijd met de auto zo’n 10 tot 12 uur.
Wie liever met het openbaar vervoer gaat, kan vanaf meerdere stations in Nederland de Eurostar naar Parijs (Gare du Nord) nemen. Zie voor tijden, tickets en prijzen de website van NS International. Vanaf Paris Gare du Nord vertrekken diverse treinen naar steden nabij Sarlat, vanaf waar met de bus verder gereisd kan worden. Reken op een reistijd van minimaal 10 uur.
Met het vliegtuig naar Sarlat afreizen is ook een optie. Vanaf Rotterdam vertrekken meermaals per week directe vluchten naar Bergerac. Een retourtje boeken kan vanaf ongeveer €100. Vanaf Aéroport Bergerac Dordogne Périgord is het zo’n 1 uur en 15 minuten rijden naar Sarlat (tip: huur een auto bij Sunny Cars). Ook is het mogelijk om met het openbaar vervoer van Bergerac in Sarlat te geraken. Met de bus ben je zo’n 1,5 uur onderweg, met de trein iets meer dan een uur.
Over de schrijver - Jasmijn Veldhuizen
Jasmijn heeft twee passies - schrijven en reizen - en combineert deze in haar werk als redacteur en blogger bij 27vakantiedagen. Ze is een heuse Griekofiel, maar ook dol op stedentrips en auto- of treinvakanties in heel Europa. Lees meer over Jasmijn
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!