27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2021

Een reis naar Cuba is een reis terug in de tijd. Hoofdstad Havana doet denken aan de jaren ’50, maar heeft Spaanse invloeden uit de 17e, 18e en 18e eeuw en Sovjet-Unie invloeden uit de jaren ’60 en ’70. Wie echter doorreist naar de zuidkust van Cuba, gaat verder terug naar de Spaanse koloniale tijd.

Cuba werd in 1492 ontdekt door Columbus en in 1511 begon Diego Velázquez de Cuellar met de verovering van Cuba en werd het een Spaanse kolonie. De oorspronkelijke indianen bewoners stierven binnen honderd jaar daarna, waarna de Spanjaarden slaven uit Afrika begonnen te importeren.

Trinidad

Trinidad

In 1514 stichtte Velázquez de Cuellar Trinidad, dat rijk werd door de export van suiker. De hoogtijdagen van Trinidad lagen in het midden van de 19e eeuw, toen de stad en haar omgeving verantwoordelijk was voor een derde van alle suiker export van Cuba. In deze periode kreeg Trinidad haar elegante verschijning en de politieke en economische veranderingen in de laatste 150 jaar hebben ervoor gezorgd dat de stad goed bewaard is gebleven. Mede hierom werd in 1988 de stad en de omliggende vallei door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed monument.

Trinidad

Tegenwoordig is Trinidad één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Cuba. Maar een belangrijke toeristische bestemming in Cuba ziet er nog totaal anders uit dan in andere plekken op de wereld; hier lopen slechts een paar mensen rond met camera’s en meestal voelt Trinidad aan als een serene plattelands stad dat toevallig een heerlijke plek is.

Plaza Mayor in Trinidad

Hieronder een gids voor de unieke charme van Trinidad en het omliggende platteland:

Dé plek om te verblijven: het Grand Hotel Iberostar Trinidad

Grand Hotel Iberostar Trinidad

Het Grand Hotel Iberostar Trinidad is het enige luxe hotel in Trinidad en beschikt over een elegant en luchtig atrium met marmeren vloeren en Spaanse okerkleurige muren. Sommige kamers hebben openslaande deuren naar een balkon met uitzicht op het rustige Parque Cespedes. Eén nacht kost hier zo’n €142; kijk voor hier voor alle hotels in Trinidad.

Grand Hotel Iberostar Trinidad

Het uitzicht over Trinidad vanaf het Grand Hotel Iberostar Trinidad.

Sfeervol dineren bij ‘paladar’ Sol y Son

'paladar' Sol y Son

Je gaat niet naar Cuba voor het eten. Voor vegetariërs ligt het des te moeilijker, want ondanks dat Cuba in een tropisch gebied ligt, zijn fruit en groenten er schaars. Populair in Cuba zijn de zogenaamde ‘paladars’ – restaurants bij mensen thuis. Deze ontstonden nadat in 1993 zelfstandig ondernemerschap wettelijk werd toegestaan. Het plezier van de avond doorbrengen op de binnenplaats van het prachtige koloniale huis van Sol y Son maakt hier het ontbreken van culinaire hoogstandjes meer dan goed.

Ingenio Manacas: levende geschiedenis

Valle de los Ingenios

Een twintig minuten durende rit met de taxi brengt je naar Ingenio Manacas, een 19e-eeuwse suikerplantage en molen. Het huis van de plantage eigenaar is nu een toeristisch restaurant en ligt dichtbij enkele een-kamer hutten, waarvan sommige zo primitief zijn, dat ze uit de tijd van de slavernij lijken te komen (De slavenhandel in Cuba bloeide tot de late jaren 1860; bijna een miljoen Afrikanen werden als slaven naar Cuba gebracht, waarvan de grote meerderheid op suikerplantages moest werken). In de middaghitte gaan de bewoners hier onder de schrale bomen zitten, naast varkens die languit in de modder liggen. Ingenio Manacas was ooit een plaats van brute arbeid, maar lijkt tegenwoordig dé plek om te luieren.

Playa Ancón: Een dag op het strand

Playa Ancón

Een uitstapje in de tegenovergestelde richting vanaf Trinidad is naar het nabijgelegen Playa Ancón. Het strand is hier land, breed en opvallend verlaten en de zee ongerept en warm. Ga hier in een strandstoel liggen onder een van de parasols van het Hotel Ancón dat uit het Sovjet-tijdperk stamt. Wanneer je met je rug naar dit gedrocht van een hotel gaat zitten, vergeet je al snel dat het er is en rond lunch tijd zal je blij zijn met de verrassend goede pizza’s en ijsjes die je er kunt krijgen.

Casa de la Música: dansen op straat

Zodra het donker wordt is Trinidad een rustige stad, op de klanken van de traditionele Cubaanse muziek na, die je bij Plaza Mayor hoort en toeristen lokt naar Casa de la Música. In dit openlucht muziekhuis wordt in de avonduren naar hartenlust gespeeld en gedanst, waarbij de omliggende trappen dienst doen als dansvloer.

Muziek in Trinidad

Reizen naar Trinidad en omgeving

Trinidad ligt in het midden van Cuba en is vanuit zowel de steden in het westen als die in het oosten een aardig eindje rijden. Westwaarts is het eerst zo’n 1,5 uur naar Santa Clara en nog eens zo’n 4 tot 7 uur extra rijden naar Viñales of Havana. Rij je vanuit Trinidad verder naar het oosten, dan kom je na dik 5 uur in Camagüey.

Kijk voor individuele Cuba-rondreizen die Trinidad en omgeving aandoen o.a. bij Riksja Cuba, ANWB Vakanties en TUI; voor groepsreizen kijk je hier bij Djoser, Shoestring en Sawadee.


 ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)