Vakantie in de Poesta: de mooiste plekjes in het oosten van Hongarije

Vakantie in de Poesta: de mooiste plekjes in het oosten van Hongarije

De Hongaarse poesta: een steppelandschap met schapen, runderen en paarden, maar ook met ‘csikós’, de Hongaarse ‘cowboys’ die je graag allerlei ruiterkunsten tonen. Aan de rand van de poesta vind je een bekend kuuroord en de tweede stad van Hongarije: Debrecen. Bekijk alle bezienswaardigden voor een vakantie in het oosten van Hongarije!

Door , laatst bijgewerkt op 2 augustus 2022
5 minuten lezen

Vakantie in de Hongaarse Poesta

De poesta is een vlak steppelandschap in het oosten van Hongarije. Droog en zonnig, maar heel dun bevolkt. Het gebied staat bekend om zijn herders met kuddes schapen en om zijn ruiters, die je kunt vergelijken met de cowboys uit het Wilde Westen van Amerika. Van oudsher wordt de poesta gebruikt om grote kuddes schapen, runderen en paarden te laten grazen op de eindeloze vlakte. De poesta werd bevolkt door schaapherders (juhász), varkenshoeders (kanász), rundveehouders (gulyás) en natuurlijk paardenfokkers en ruiters (csikós). Tegenwoordig wordt de poesta bedreigd door de oprukkende akkerbouw. Natuurreservaten beschermen de nog overblijvende delen van de poesta. Het natuurreservaat van Hortobágy is het bekendste daarvan. Ook het Kiskunság nationale park en de Bugac poesta bestaan uit delen van de oorspronkelijke Hongaarse poesta.

Vakantie Hongarije boeken – onze tips!

Waar staat Het Nationaal Park Hortobágy om bekend?

Hortobágy was het eerste nationale park in Hongarije en is nog steeds het grootste. Het informatiecentrum van het park vind je in het plaatsje Hortobágy, Petőfi tér 9. Het informatiecentrum ligt vlak bij een stenen brug over de rivier Hortobágy, een 92 meter lange brug met negen bogen, die volgens de Hongaren de langste stenen brug is in het land.

In de omgeving zie je ook een toeristische ‘csárda’, een herberg die oorspronkelijk diende om ruiters en paarden te laten uitrusten. Proef in deze csárda eens van de traditionele maaltijden die de ruiters op de poesta (de zogenaamde ‘csikós’) in vroegere tijden aten. De bekende Hongaarse goulashsoep is overigens ontstaan op de poesta. Neem een kijkje in het Pásztor múzeum, een museum dat de geschiedenis vertelt van de herders op de poesta.

Hortobágy, Hongaarse Poesta Nationaal Park Hortobágy, Hongaarse Poesta Nationaal Park Hortobágy, Hongaarse Poesta

Koop in het informatiecentrum kaartjes voor een safaritocht in het nationaal park. De safaribus rijdt door het landschap van de poesta naar het Hortobágy Vadaspark, een dierenpark met dieren die vroeger van nature voorkwamen op de poesta. Je ziet er onder meer Hongaarse grijze runderen met grote horens, ooievaars, pelikanen, wolven en vossen. Vanaf een uitkijktoren kun je een kudde Prezwalski-paarden gadeslaan.

Hortobágy Mátastoeterij

Ruiters en paarden speelden een belangrijke rol in de Hongaarse geschiedenis. De zogenaamde ‘csikós’ waren oorspronkelijk ruiters in het Hongaarse leger. Hun tradities en hun ruiterkunsten leven nog steeds voort op de poesta. Op tal van plaatsen op de poesta kun je ruitershows bijwonen. De paarden worden gefokt in befaamde stoeterijen, waarvan de 300 jaar oude stoeterij Hortobágy Máta de bekendste is. De stoeterij ligt op ca. drie kilometer ten noorden van het dorp Hortobágy.

  • Tijdens een ruitershow laten de csikós hun zwepen knallen, dwingen ze paarden op de grond te gaan liggen en mennen ze drie paarden terwijl ze zich staande houden op twee andere rennende paarden.
  • Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een huifkartocht op de poesta of om zelf paard te rijden (geen nood, de kunstjes van de csikós hoef je niet na te doen).
Csikós, Hongaarse Poesta

Hajdúszoboszló: wellness en waterpret aan de rand van de poesta

Het plaatsje Hajdúszoboszló ligt zo’n twintig kilometer ten oosten van het Nationaal Park Hortobágy. Hajdúszoboszló is vooral bekend om zijn grote wellness-, spa- en waterpark. In het begin van de vorige eeuw werd hier bij toeval een warmwaterbron ontdekt. Wie het Nationaal Park Hortobágy bezoekt, neemt meestal ook een kijkje in Hajdúszoboszló. Het aquapark Hungarospa is met zijn oppervlakte van 30 hectare uitgegroeid tot een van de grootste badcomplexen in Europa.

  • Ben je met kinderen op reis? Dan is een uitstapje naar de baden en glijbanen van Hungarospa een must! Er zijn diverse binnen- en buitenbaden, sommige met thermaalwater, sommige met gewoon chloorwater.
  • Hajdúszoboszló is echter ook een kuuroord, waar je allerlei heilzame behandelingen kunt ondergaan, gaande van hydromassage tot modderbaden en koolstofdioxidetherapie.
Hajdúszoboszló, Hongaarse Poesta

Hongaarse poesta – accommodatietips

  • Appartementen Keller Apartmanok in Hajdúszoboszló
    Appartementencomplex op tien minuten lopen van de thermale baden van Hungarospa. Appartementen met volledig uitgeruste keuken, airco, terras of balkon. Toegang tot de gemeenschappelijke tuin.
  • Pension Hajdu Lovasudvar
    Pension in Hortobágy, omgeven door een mooie tuin met terras. Kamers met een eigen badkamer en gratis wifi. Gedeelde lounge en keuken. Huisdieren toegelaten. Gratis parkeren bij de accommodatie.

Debrecen: grote stad naast de poesta

Debrecen is de op een na grootste stad van Hongarije, zo’n 25 kilometer ten oosten van het Nationaal Park Hortobágy. Debrecen is een universiteitsstad en het centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. De stad wordt daarom ook wel het ‘Calvinistische Rome’ genoemd. Neem zeker een kijkje in de Grote Kerk van Debrecen (Református Nagytemplom), met haar 3.000 zitplaatsen een van de grootste kerken in het land. Wie overigens dacht dat Michiel de Ruyter alleen bekend was in Nederland, heeft het mis. Voor de Grote Kerk van Debrecen prijkt het fiere standbeeld van de Nederlandse zeeheld, die hier wordt geëerd omdat hij in 1674 26 Hongaarse predikanten bevrijdde.

Debrecen, Hongarije

De Grote Kerk ligt aan het centrale plein van de stad, ‘Kossuth tér’. Rond het plein vind je een overvloed aan terrasjes en fraaie gebouwen in de Hongaarse variant van jugendstil. Museumliefhebbers kunnen terecht in het kunst- en volkenkundig Deri museum en in het Modem, een museum voor moderne kunst.

In de omgeving van Debrecen tref je nog een zwemparadijs aan: het Aquaticum. Je vindt hier eveneens thermaalbaden en baden met gewoon chloorwater, inclusief waterattracties als bubbelbaden, waterstromen en glijbanen.

Vakantie Hongarije boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Hongaarse Poesta reiservaring en tips!

Ben jij in Hongaarse Poesta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief