Montepulciano (Toscane): bezienswaardigheden, tips & overnachten in Montepulciano!

Montepulciano (Toscane): bezienswaardigheden, tips & overnachten in Montepulciano!

Een goed glas wijn en een schitterend uitzicht op het Toscaanse landschap; nergens komt deze combinatie beter tot zijn recht dan in het hoog op een heuvel gelegen Montepulciano.

Door , laatst bijgewerkt op 12 april 2023
4 minuten lezen

Waar staat het stadje Montepulciano in Toscane om bekend?

Montepulciano ligt in het zuidoosten van Toscane, niet ver van het Trasimenomeer in Umbrië en op een klein uurtje rijden van Siena. Dit fraaie Toscaanse stadje staat wereldwijd bekend om zijn wijnen, en dan vooral de Vino Nobile di Montepulciano. Montepulciano is vrij langgerekt waardoor je op veel plekken mooie doorkijkjes op het omringende landschap hebt. De bruin tot goudkleurige huizen torenen prachtig boven de groene omgeving uit.

Ook in het middeleeuwse stadje zelf zijn talloze mooie bezienswaardigheden. Aan het Piazza Grande liggen enkele van de mooiste bouwwerken, zoals Duomo de Santa Maria en het Palazzo Comunale met bijbehorende toren. Aan de voet van Montepulciano ligt de beroemde bedevaartskerk San Bagio. Zowel de kerk en de wandeling ernaartoe zijn zeer de moeite waard. Lees verder voor meer tips voor je bezoek aan Montepulciano of lees hier alles over Toscane en al zijn highlights.

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders
Montepulciano

Het Piazza Grande

Het hart van Montepulciano wordt gevormd door het indrukwekkende Piazza Grande. Aan dit plein staan enkele van de belangrijkste bouwwerken van het stadje.

 • De Duomo is een prachtige kathedraal die dateert uit de 12e eeuw. Binnen is een grote verzameling fresco’s en schilderijen te bewonderen waaronder een bijzonder drieluik van Taddeo di Bartolo.
 • Verder liggen er een aantal Palazzi aan het plein: het Palazzo Nobili Tarugi, het Palazzo Contucci en het Palazzo Comunale. De toren bij dit Palazzo is te beklimmen en biedt je een fantastisch uitzicht over de omgeving.
Piazza Grande in Montepulciano

Piazza Grande in Montepulciano.

Montepulciano centrum

Typisch huis in het oude centrum.

De wijnen van Montepulciano

Wie Montepulciano zegt, zegt wijn. Het dorp staat bekend om de uitstekende wijnen, de Vino Nobile di Montepulciano is hiervan het bekendst. Deze rode wijn hoort tot de beste van heel Italië en wordt gemaakt van de Sangiovese-druif, lokaal bekend als de Prugnolo gentile.

 • De Vino Nobile is helaas behoorlijk aan de prijs. Heb je een kleiner budget? Dan is de Rosso di Montepulciano een prima alternatief.
 • Deze wijn wordt van dezelfde druif gemaakt als de Vino Nobile, maar van jongere stokken met een kortere rijping. In Montepulciano zijn diverse wijnhuizen te bezoeken en veel restaurants hebben de lokale wijnen op de kaart staan.
Montepulciano wijn

Wijnoogst in de omgeving van Montepulciano.

Tip! Ieder jaar op de laatste zondag van augustus rollen de wijnvaten door de straten van Montepulciano tijdens de Bravio delle Botti. Krachtpatsers nemen het tegen elkaar op door zware wijnvaten de heuvel op te rollen. Ook is er een Middeleeuwse optocht en kun je genieten van een feestmaal op het Piazza Grande.

Wandeling naar de San Biagio bedevaartskerk

Vanuit het centrum van Montepulciano loopt een wandelpad naar de schitterende kerk van Madonna di San Biagio, net buiten de stad. De kerk is gebouwd in de 16e eeuw, de architect heeft zich in het ontwerp laten beïnvloeden door de Sint Pieter kathedraal in Rome. De San Biagio heeft net als de Sint Pieter een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis. De binnenkant is sober en symmetrisch ingericht. Het travertijn waarmee de San Biagio bekleed is en de Toscaanse zon geven de San Biagio een zeldzaam mooie gouden gloed.

San Biagio, Montepulciano Montepulciano

San Biagio.

Verblijf in of rond Montepulciano – 5x tips voor overnachten

 • La Terrazza Di Montepulciano ★★
  Comfortabel en budgetvriendelijk hotel met sfeervolle ontbijttuin in hartje centrum, vlakbij Piazza Grande.
 • Borgo Tre Rose ★★★★
  Sfeervol hotel- en appartementencomplex (logies & ontbijt) met zwembad op 5 kilometer van het centrum van Montepulciano.
 • Camping Badiaccia
  Middelgrote familiecamping aan het Trasimenomeer, op 30 min van Montepulciano. Met div. zwembaden en strand aan het meer.
 • Camping Village Parco delle Piscine
  Ruim opgezette schone camping met zwembaden gevuld met bronwater, naast het middeleeuwse stadje Sarteano. Met o.a. stacaravans.

LEES OOK: De 11 mooiste campings van Toscane

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Montepulciano reiservaring en tips!

Ben jij in Montepulciano geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief