Kopački Rit (Kroatië) – het Amazonegebied van Europa!

Kopački Rit (Kroatië) – het Amazonegebied van Europa!

Het natuurgebied Kopački Rit ligt in het oosten van Kroatië en vormt een van de grootste moerasgebieden in Europa. Een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, die dit ongerepte natuurpark kunnen bezoeken met de boot, met de fiets of te voet.

Door , laatst bijgewerkt op 22 juli 2022
5 minuten lezen

Waar staat Kopački Rito om bekend?

In het uiterste oosten van Kroatië, in de regio Slavonië nabij de grens met Servië, bevindt zich een van de meest uitgestrekte moerasgebieden in Europa: Kopački Rit. De rivier Drava vloeit hier samen met de Donau. Bij grote regenval of dooi overstroomt het terrein tussen de Drava en de Donau, wat een uniek moerasgebied doet ontstaan. In dit beschermde natuurgebied met een oppervlakte van 177 vierkante kilometer tref je meer dan 250 verschillende soorten watervogels aan.

Kopački Rit is eveneens de habitat van marters, eekhoorns, wilde zwijnen, herten, vossen en nog vele andere zoogdieren. Je kunt het park bezoeken op de fiets, te voet of met een bootje. De kastelen van Tikveš, in het noordoosten van het natuurpark, vormen een interessante bezienswaardigheid. De historische stad Osijek bevindt zich ten zuidwesten van het natuurpark en is eveneens een bezoekje waard.

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders
Kopački Rit, Kroatië

Het natuurpark Kopački Rit bezoeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om het natuurpark te verkennen. In het park heeft men voor de wandelaars een aantal natuurpaden uitgezet. Informatieborden geven je de nodige uitleg over de plaatselijke fauna en flora.

Wil je met de fiets het natuurgebied verkennen? Dat is zeker mogelijk! Door heel het park zijn fietspaden aangelegd. Bij de bezoekersingang kun je fietsen huren. Boten worden eveneens te huur aangeboden. Bovendien rijdt er een toeristentreintje dat je naar verschillende delen van het park brengt.

Kopački Rit, Kroatië

Het is zeker aan te bevelen om deel te nemen aan een georganiseerde tocht met een gids. De begeleide tours bestaan meestal uit een combinatie van een wandeling en een boottocht. Je hebt de keuze uit meerdere tochten, die één tot vier uur duren. Een boottocht is vooral aanbevolen als het water hoog staat en de bomen met hun wortels in het water staan. Onder water krioelt het van de vissen, waterschildpadden, kikkers en zelfs … slangen!

Kopački Rit

Activiteiten in Kopački Rit

Vogels kijken in het park

Vogelliefhebbers komen meer dan aan hun trekken in Kopački Rit. De beste manier om vogels te spotten in het moerasgebied, is deelnemen aan een ‘Birdwatching Tour’. Tijdens deze begeleide tour, die één tot zes uur kan duren, is het in de lente en de zomer mogelijk om meer dan 50 verschillende vogelsoorten te observeren. Normaal wonen er in het natuurgebied zo’n 20.000 vogels.

 • In bepaalde perioden van het jaar strijken hier ook trekvogels neer, waardoor het aantal aanwezige vogels oploopt tot meer dan 70.000.
 • Deze tour is ook erg geliefd bij natuurfotografen, die hier naar hartenlust schitterende natuurfoto’s schieten. Voor de Birdwatching Tour moet je wel enkele dagen op voorhand reserveren.

Sportvissen

Wie in zijn vrije tijd aan het water zit om een vislijntje uit te gooien, is in Kopački Rit eveneens welkom. Je hebt wel een visvergunning nodig, die je aan de ingang van het park kunt aanschaffen. In het natuurgebied vind je bewegwijzerde visplaatsen. Meer dan 40 verschillende vissoorten leven in het gebied, waaronder baars, snoek, karper en brasem.

Kanovaren

In Kopački Rit worden verschillende kanotochten georganiseerd. Je moet er op voorhand voor reserveren. De duur van de kanotochten varieert, afhankelijk van de gekozen tocht, van 1 uur tot 7 uur. Alle kanotochten vertrekken van het Sakadaš Lake, dat zich centraal in het natuurgebied bevindt. De langste kanotocht brengt je helemaal naar het plaatsje Aljmaš, gelegen aan de Donau op de grens tussen Kroatië en Servië.

De kastelen van Tikveš

Een interessante bezienswaardigheid in het noorden van het gebied vormen de kastelen van Tikveš. Vanaf het plaatsje Kozjak loopt er een kaarsrechte weg naar Tikveš. Een van de kastelen is gebouwd met rode baksteen en is een voormalig jachtslot, dat door de Joegoslavische leider Tito werd gebruikt om zijn gasten te verwelkomen. Een tweede kasteel, bestaande uit gele baksteen met op de eerste verdieping een houten balkon, is een oud jachtslot dat behoorde aan de Oostenrijkse keizer Frans Jozef.

Osijek: stad aan de Drava

Ten zuiden van Kopački Rit ligt de stad Osijek. Deze stad is de grootste stad in de Kroatische regio Slavonië. Osijek grenst aan de rechteroever van de rivier Drava. In de stad is een universiteit gevestigd.

Osijek, Kroatië

De belangrijkste bezienswaardigheid in Osijek is ongetwijfeld Tvrđa. Dit stadsdeel aan de oever van de Drava was oorspronkelijk een militair fort. Dit werd in het begin van de 18de eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

 • Tvrđa was niet alleen een militair fort, maar ook een nederzetting waar zowel burgers als militairen woonden. In dit stadsgedeelte ontstond de eerste middelbare school en later de universiteit. De resten van de fortificaties vind je nog terug aan de rivierzijde.
 • In Tvrđa staan er vele barokke gebouwen. De kerk van Sint-Michaël is daar een mooi voorbeeld van. Aan de rand van het centrale plein in Tvrđa, het plein van de Heilige Drie-eenheid, tref je het Museum van Slavonië aan. Het museum bevat een collectie van meer dan 130 000 voorwerpen uit de geschiedenis van de regio. Centraal op het plein staat het monument van de Heilige Drie-eenheid.

De grootste kerk in de stad is de Sint-Petrus- en Sint-Pauluskathedraal, gebouwd op het einde van de 19de eeuw. Deze kathedraal in neogotische stijl is beslist een bezoekje waard. De muren en plafonds van het gebouw zijn voorzien van kleurrijke fresco’s.

Verblijven bij Kopački Rit – 5 accommodatietips

 • Baranjska eko drvena kuća ★★★★
  Sfeervolle houten pension met airco, een bar, een tuin, barbecuefaciliteiten en gratis wifi op 600 meter van het centrum van Kopačevo.
 • Farm stay Lackovic ★★★
  Accommodatie in een groene omgeving. Slechts vier kilometer van het natuurpark. Comfortabel ingerichte kamers. Fietsenverhuur ter plaatse. Paardrijden, kanovaren en hengelen in de buurt.
 • Hotel Osijek ★★★★
  In het verkeersvrije centrum van Osijek, aan de oever van de Drava. Het hotel biedt gratis fitness- en wellnessfaciliteiten met een stoombad, hot tub en sauna.
 • Appartementen Osijek by the River ★★★★
  Rustig gelegen aan de oever van de Drava, in de buurt van een gezellig strandje. Centrum van Osijek op een kilometer afstand, aan de overzijde van de rivier.
 • Guesthouse Maksimilian ★★★
  In een prachtig gerenoveerd 19de-eeuws gebouw in het centrum van Osijek. Verzorgde tuin met zonneterras. Fietsen te huur in het pension. Gratis wifi.

Reizen naar Kopački Rit: hoe kom je er?

Vanuit Zagreb volg je autosnelweg A3, waarna je in de buurt van Sredanci autosnelweg A5 neemt richting Osijek. Vanaf Osijek volg je de gewone weg naar het bezoekerscentrum in het plaatsje Kopačevo. Vanaf Zagreb kun je ook met de trein naar Osijek reizen, waarna je een bus neemt naar het natuurpark. Osijek heeft eveneens een luchthaven. Voor vluchten vanuit Brussel of Amsterdam naar Osijek moet je overstappen in Zagreb.

Klimaat en beste reistijd Kopački Rit

In Kopački Rit en Osijek heerst een gematigd landklimaat met koelere winters en warme zomers. De maanden juli en augustus zijn het warmst, met een gemiddelde maximale dagtemperatuur van 27°C. Januari is de koudste maand met een gemiddelde minimum dagtemperatuur van -4°C. De regenval is verspreid over het hele jaar. Een bezoek aan Kopački Rit is niet aan te raden in de winter, omdat de moerassen dan bevroren zijn en je geen trekvogels kunt zien. In de zomer wordt het gebied geplaagd door muggen, maar kun je de vele vogels wel aanschouwen. De beste reistijd voor Kopački Rit is daarom het einde van de lente (april – mei) en het begin van de herfst (september – oktober).

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16144 - reviews totaal

Deel jouw Kopački Rit reiservaring en tips!

Ben jij in Kopački Rit geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief