De stad Varaždin in Kroatië – bezienswaardigheden & tips

De stad Varaždin in Kroatië – bezienswaardigheden & tips

Varaždin is de stad van de barok, van pastelkleurige gebouwen en muziekfestivals. Deze stad in het noorden van Kroatië wordt ook wel ‘Klein Wenen’ genoemd. Ook de omgeving is met zijn kastelen en kuuroorden een must voor Kroatië-gangers met passie voor kunst en cultuur!

Door , laatst bijgewerkt op 25 juli 2022
8 minuten lezen

Waar staat Varaždin ofwel het ‘Kleine Wenen’ om bekend?

Kroatië staat bij toeristen bekend om zijn stranden, eilanden, natuurparken en schilderachtige kuststadjes. Maar er is ook een meer klassieke, historische kant. De barokstad Varaždin ligt in Noordoost-Kroatië, een regio die rijk is aan historische kastelen en burchten. Varaždin (ca. 50.000 inwoners) is het toeristische en culturele centrum van de streek.

Gedurende een korte periode in de 18de eeuw was Varaždin zelfs de hoofdstad van Kroatië. De stad is gelegen aan een stuwmeer in de rivier Drava. De pastelkleurige gebouwen uit de hoogtijdagen van de barok en de rococo zijn erg goed bewaard gebleven. In het najaar vindt in Varaždin een beroemd muziekfestival plaats, dat in het teken staat van klassieke barokmuziek. Het historische kasteel van Varaždin moet je bezocht hebben als je in de stad op vakantie bent.

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders
Varaždin

Het stuwmeer in de nabijheid van de stad vormt een mooi natuurgebied waar je kunt zwemmen, wandelen en fietsen. In de omgeving van Varaždin vind je het sprookjesachtige kasteel van Trakošćan, een van de mooiste kastelen in Kroatië. Een uitstapje met naar het waterpark Aquae Vivae in het naburige kuuroord Varaždinske Toplice is een leuk idee voor met kinderen. Het grootste kasteel van Kroatië vind je in Klenovnik, op zo’n 20 kilometer van Varaždin.

Het barokke stadscentrum van Varaždin

Pasteltinten, dat zijn de overheersende kleuren die je aantreft in het historische centrum van Varaždin. Het oude stadscentrum staat vol met gebouwen in barok- en rococostijl. Je kunt er heerlijk rondwandelen in de verkeersvrije straten en je vergapen aan de fraaie architectuur. Uiteraard vind je er ook genoeg terrasjes en restaurants.

Het kasteel van Varaždin

Het historische kasteel van de stad stamt oorspronkelijk uit de 12de eeuw en werd in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en gerestaureerd. Het kasteel heeft een renaissancistisch binnenhof en middeleeuwse torens. Het huidige gebouw doet dienst als stadsmuseum. De collectie omvat onder meer historische documenten, zegelringen, scepters, kanonnen en vuurwapens. De verzameling is ondergebracht in 10 zalen van het kasteel, die elk in een bepaalde kunststijl zijn ingericht. Zo loop je in chronologische volgorde van de renaissancezaal naar de barokzaal, de rococozaal, de empirezaal enzovoorts.

Kasteel van Varaždin

Het Koning Tomislavplein

Dit plein (Trg Kralja Tomislava) vormt het hart van Varaždin. Het stadhuis uit 1525 aan de rand van dit plein is een van de oudste gebouwen in de stad. Aan het plein vind je ook het Draškovićpaleis, dat van 1756 tot 1776 dienstdeed als parlementsgebouw van Kroatië. In die periode was Varaždin de hoofdstad van het land.

Trg Kralja Tomislava plein, Varaždin Trg Kralja Tomislava plein, Varaždin

De kathedraal van Maria-Hemelvaart

De kerk van Maria-Hemelvaart werd pas in 1997 uitgeroepen tot kathedraal. Het gebouw is niet zo groot, maar wel rijkelijk versierd in barokstijl. In deze kathedraal worden regelmatig barokconcerten gegeven. Bemerk ook het prachtige altaar met het wapen van de adellijke familie Drašković, een familie die lange tijd een belangrijke rol speelde in deze regio.

Overige bezienswaardigheden

 • Een ander mooi voorbeeld van een gebouw in barokstijl is de Johannes de Doperkerk aan het plein Franjevački Trg. De kerk stamt uit 1650 en bezit een klokkentoren van 54 meter hoog.
 • Indrukwekkend is ook het gebouw van het Kroatisch Nationaal Theater, dat in neorenaissancestijl werd gebouwd in 1873 door architect Hermann Helmer.
 • Aan de overzijde van de ophaalbrug van het kasteel van Varaždin vind je het Entomologisch Museum, dat eveneens in een barok gebouw werd ondergebracht. Het museum bevat een mooie collectie vlinders en leert je alles over de wereld van insecten.
 • Wie geïnteresseerd is in mooie tuinen, moet beslist een bezoek brengen aan het kerkhof van Varaždin! De begraafplaats werd in 1906 bijzonder aantrekkelijk ingericht. De opzichter knipte heggen en ceders in zodanige vormen dat het kerkhof een voorbeeld werd van mooie tuinarchitectuur!

Highlights in de omgeving van Varaždin

Het bergachtig landschap en het stuwmeer in de omgeving van Varaždin lenen zich uitstekend voor mooie wandeltochten. In de buurt vind je ook enkele schitterende romantische kastelen en een kuuroord. Het is een heel ander Kroatië dan dat van de stranden en havenstadjes in Dalmatië en Istrië.

Het kuuroord Varaždinske Toplice

Een kwartiertje rijden in zuidoostelijke richting vanaf Varaždin brengt je in het lieflijke plaatsje Varaždinske Toplice. Dit dorp was al in de derde eeuw voor Christus bekend omwille van de zwavelhoudende warmwaterbronnen. Tegenwoordig bevindt er zich een modern thermaal revalidatiecentrum.

 • Het thermaal water dat hier uit de grond komt, heeft een temperatuur van 58°C en zou goed zijn tegen reuma en rugklachten. In het dorp werden talrijke overblijfselen gevonden uit de Romeinse tijd. De belangrijkste vondsten stelt men tentoon in het Archeologisch Museum.
 • Interessant voor families met kinderen is het nieuwe waterpark Aquae Vivae, dat in 2015 zijn deuren opende. Dit waterpark omvat vijf binnenzwembaden, een buitenbad, talrijke waterattracties, sauna’s en een wellness centre.
Varaždinske Toplice

Het kasteel van Trakošćan: het meest romantische kasteel in Kroatië

Liefhebbers van romantische kastelen zullen hun hart ophalen bij een bezoek aan het kasteel van Trakošćan. Vanuit Varaždin moet je ongeveer 40 kilometer in westelijke richting rijden om er te komen. Het complex bestaat niet alleen uit het kasteel, maar ook uit de bijgebouwen en het park. Het kasteel is erg mooi gelegen op de top van een heuvel. Op het einde van de 13de eeuw werd op deze plaats een klein fort gebouwd, dat diende als observatiepost. Het fort kwam in de handen van verschillende adellijke families en werd voortdurend aangepast en gerenoveerd.

Het kasteel kreeg zijn huidige uiterlijk in de 19de eeuw, toen het werd verbouwd in neogotische stijl. In het park rond het kasteel legde men ook een kunstmatig meer aan. Een wandeling rond het meer en een bezoek aan het kasteel met zijn sprookjesachtige uiterlijk, voert je terug naar de tijd van de romantiek. Het gebouw is tegenwoordig een museum. De collectie, verspreid over 25 vertrekken, omvat schilderijen, beelden, wapens, kleding en meubels uit de bewogen geschiedenis van het kasteel.

Kasteel van Trakošćan

Overige bezienswaardigheden in de omgeving van Varaždin

Om het grootste kasteel in Kroatië te zien, moet je naar het plaatsje Klenovnik, zo’n 30 kilometer vanaf Varaždin in westelijke richting. Het kasteel van Klenovnik stamt uit de 13de eeuw, en kwam in het bezit van verschillende adellijke families. Voordat het kasteel in 1925 werd gerenoveerd, bestond het uit 90 kamers en 365 ramen. Het gebouw is nu eigendom van de stad Zagreb, en wordt gebruikt als sanatorium voor longpatiënten. Rond het kasteel bevindt zich een mooi park.

In de omgeving van het dorpje Varaždin Breg, tien kilometer ten zuiden van Varaždin, vind je veel wijngaarden. Vooral het bekende Kroatische witte druivenras Graševina komt hier veel voor. De Graševina-druif levert een fruitige witte wijn op.

Het dorp Zelendvor, op 15 kilometer noordwestelijk van Varaždin, is in trek bij jachtliefhebbers. In de buurt worden fazanten, kwartels en patrijzen gekweekt. Jaarlijks zet men hiervan zo’n 100.000 dieren uit, speciaal voor het plezier van de jagers.

Vakantie Varaždin & omgeving – 5x tips

 • Bed and Breakfast Garestin
  B&B op 800 meter afstand van het historische centrum. Beschikt over een groot terras en een fraaie groene tuin. Kamers met gratis wifi.
 • Guesthouse Maltar Varaždin ★★★
  Pension met comfortabele kamers in het centrum. Historische stadskern op loopafstand. Beschikt over een eigen bar met een gezellig terras. Gratis wifi en parkeergelegenheid.
 • Park Boutique Hotel ★★★★
  Modern ingericht hotel in de buurt van het groene park van Varaždin. Kosteloos gebruik van sauna en hot tub. Gratis wifi in gans het hotel. Speeltuin voor de kleinsten.
 • Holiday Homes Fairy Tale ★★★
  Gezinsvriendelijke vakantiehuizen in een rustige groene omgeving, op zeven kilometer van het stadscentrum. Met badminton- en volleybalvelden. Fraaie tuin met zonneterras en barbecue.
 • Bernarda Guest House ★★★
  Vriendelijke bed & breakfast in het centrum van kuuroord Varaždinske Toplice, vlakbij de bekende spa. Met privé-parkeergelegenheid.

Reizen naar Varaždin – hoe kom je er?

Autosnelweg A4 loopt van de Zagreb in noordoostelijke richting naar Varaždin en verder naar de Hongaarse grens. Het is vanuit de Kroatische hoofdstad ongeveer 1 uur en 10 minuten rijden naar Varaždin. De stad is ook per trein vanuit Zagreb bereikbaar.

Klimaat en beste reistijd Varaždin

Varaždin & omgeving kent een warm, gematigd en mild klimaat. Er valt redelijk veel neerslag in de zomer, terwijl in februari de minste neerslag valt. De gemiddelde maximale dagtemperatuur in juli bedraagt 25°C. De koudste maand is januari, met een gemiddelde minimale dagtemperatuur van -1°C. De beste reistijd is de periode van mei tot september.

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16144 - reviews totaal

Deel jouw Varaždin reiservaring en tips!

Ben jij in Varaždin geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief