Stedentrip Istanbul: De 14 mooiste plekken & highlights

Stedentrip Istanbul: De 14 mooiste plekken & highlights
in Europa, laatst bijgewerkt op 15 november 2023
11 minuten lezen · 0 reacties

Met meer dan 15 miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije en zelfs van Europa. Het is één groot openlucht museum met tal van mogelijkheden waar twee werelddelen samenkomen. Maar wat zijn nou de mooiste plekken en niet te missen highlights voor een stedentrip Istanbul?

Istanbul is dé metropool van Turkije en de enige stad die zowel in Europa als in Azië ligt. Het is een gigantisch grote stad met tientallen wijken en districten en een smeltkroes van verschillende culturen. Istanbul was de hoofdstad van opeenvolgend het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk en elk van deze rijken drukte zijn eigen stempel op de stad. Tijdens een stedentrip naar Istanbul valt er dan ook een hoop te zien, met name aan de Europese kant. Hieronder een overzicht van de mooiste plekken van Istanbul.

Istanbul stedentrip boeken – onze tips!

1. Hagia Sofia

Hagia Sofia, Istanbul
Hagia Sofia, Istanbul
Hagia Sofia, Istanbul

Eén van de bekendste bouwwerken van Istanbul is de Hagia Sofia, ook wel bekend als de Aya Sofia. Dit UNESCO-museum behoort tot één van ’s werelds grootste archeologische prestaties en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. De voormalig christelijk-orthodoxe kerk werd al in 532 gebouwd en later door de Osmanen omgebouwd tot moskee. In 1934 liet president Mustafa Kemal Atatürk de moskee sluiten en verklaarde hij het tot museum. De Hagia Sophia is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 19:00 uur, behalve op maandag, dan is hij gesloten. Met name het interieur is ongelooflijk indrukwekkend, met extravagant koepels, ramen en decoraties.

Tip: De entree van de Hagia Sofia kost 60 Turkse Lira, maar je kunt ook een Skip-the-Line ticket online boeken, wat aan te raden is aangezien de Hagia Sophia een populaire bezienswaardigheid is die druk wordt bezocht.

2. Sultan Ahmet Moskee (Blauwe Moskee)

Blauwe Moskee, stedentrip Istanbul

Vanaf de Hagia Sofia kun je via het fraai aangelegde Sultanahmet plein oversteken naar de Sultan Ahmet Moskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd. Deze bijnaam dankt de moskee aan de beschilderde tegeltjes die de binnenzijde van de moskee versieren. Toch is de bijnaam vreemd, want de kleur blauw is niet heel dominant aanwezig en er zijn ook groene en roodbruine tegels te zien. Opvallend is dat de moskee niet vier minaretten heeft zoals gebruikelijk, maar zes. De moskee is nog steeds in gebruik en kan dagelijks bezocht worden wanneer er niet wordt gebeden.

3. Basilica Cisterne

Basilica Cisterne
Basilica Cisterne

Steek je vanaf het Sultanahmet plein de straat over dan kom je bij de Basilica Cisterne (ook wel Yerebatan Cisterne), een ondergrondse wateropslagplaats uit de zesde eeuw. Het werd tussen circa 532 en 542 door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als wateropslagplaats voor zijn paleis en om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. Er waren er een heleboel in Istanboel, waarvoor het water vanuit de bergen via aquaducten de stad werd binnengeleid. Op een paar uitzonderingen na zijn ze allemaal ingestort of gevuld met puin. De Basilica Cisterne is de best bewaarde en grootste met 336 zuilen die in 12 rijen staan. Kaarten boek je hier vooraf voor €8,50 p.p.

4. Gekleurde huizen (Yerebatan Street)

Yerebatan Street, Istanbul

Tijd om te lunchen! Als je vanaf Basilica Cisterne verder doorloopt op Yerebatan Street kom je langs een aantal huizen die geschilderd zijn in de meest levendige kleuren. Hier vind je tal van hotels en restaurants, neem bijvoorbeeld plaats bij het Kybele Hotel & Restaurant om van een goede lunch te genieten.

5. Grand Bazaar

Grand Bazaar, Istanbul
Grand Bazaar, Istanbul
Grand Bazaar, Istanbul

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de Grand Bazaar, één van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten en 1.200 winkels. Je treft er van alles aan; van traditionele producten als lantaarns, vloerkleden en sieraden tot kleding, kruiden, souvenirs en nog veel meer. De bazaar wordt niet alleen door toeristen druk bezocht, maar ook door de Turken zelf; houd hier rekening mee en trek er voldoende tijd voor uit. De bazaar is geopend van 8:30 tot 20:00 uur en is elke zondag gesloten. Wil je iets kopen, bereid je dan voor om flink te onderhandelen en af te dingen op de prijs.

6. Süleymaniye-moskee

Süleymaniye-moskee

Deze moskee is misschien niet de bekendste moskee van Istanbul, maar volgens velen wel de mooiste. De Süleymaniye-moskee is gebouwd bovenop op een van de zeven heuvels van de stad en is daardoor vrijwel overal te zien en beeldbepalend voor de skyline van de stad. De moskee werd halverwege de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van sultan Süleymaniye met de bedoeling om het de grootste moskee van de stad te maken. De Hagia Sophia is echter nog steeds iets groter, maar aangezien deze zijn religieuze functie verloor in 1934 werd de Süleymaniye-moskee alsnog de grootste moskee van Istanbul. De moskee is geopend voor het publiek en kan tussen de gebeden door bezocht worden. Gek genoeg blijft de prachtige architectuur van deze moskee enigszins onopgemerkt voor velen omdat de meeste toeristen alleen de Blauwe Moskee bezoeken.

7. Aquaduct van Valens

Aquaduct van Valens, Istanbul

Het aquaduct van Valens is een voormalig Byzantijns aquaduct dat Constantinopel van vers water voorzag. Het werd in 373 in gebruik genomen en is één van de meest indrukwekkende staaltjes van weg- en waterbouw in de geschiedenis. Het bestond uit een heel stelsel van kanalen en bruggen dat uitmondde in grote ondergrondse cisternen in de stad, zoals bijvoorbeeld de Basilica Cisterne die we hierboven al noemden. Tegenwoordig loopt er een belangrijke verkeersader door het aquaduct.

8. Rooftop Kubbe Istanbul

Rooftop Kubbe Istanbul
Rooftop Kubbe Istanbul

Zoek aan het einde van de middag een van de mooiste rooftops van de stad op: Kubbe Istanbul . Hier heeft de onwijs vriendelijke en gastvrije Harun een eenvoudig dakterrras ingericht bovenop een cultuurcentrum, dat een schitterend panoramisch uitzicht biedt over de hele stad. Voor 50 Turkse Lira kun je hier plaatsnemen op een van de kussens en krijg je een kopje thee aangeboden. Om je foto’s nog spectaculairder te maken worden er zeemeeuwen gelokt zodra je je camera tevoorschijn haalt. Het dakterras is een beetje tricky om te vinden omdat het niet staat aangegeven, maar als je het niet kunt vinden, vraag dan een local naar ‘Kubbe’ dat ‘koepel’ bekent.

Nog een aanrader is de rooftop van Hotel Momento aan de andere kant van de Gouden Hoorn, dat met name ’s avonds een geweldig uitzicht biedt over de Galatabrug en de oude stad van Istanbul.

9. Ortaköy-moskee

Ortaköy-moskee, Istanbul

Een mooie plek om de zon op te zien gaan is in de wijk Ortaköy, bij de Ortaköy-moskee (officieel Büyük Mecidiye Camii). Deze neobarokke moskee werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Ottomaanse sultan Abdülmecit. Het verving een oudere, 18e-eeuwse moskee die op dezelfde plek stond. En het is vooral de ligging aan de oever van de Bosporus met de Bosporusbrug op de achtergrond dat deze moskee zo fraai maakt. De hoge ramen zorgen er tevens voor dat het zonlicht dat door het water weerkaatst wordt op het plafond geprojecteerd wordt.

10. Galata toren

Galata toren, Istanbul
Galata toren
Galata, stedentrip Istanbul

Als je vanaf de oude stad de Galata-brug oversteekt kom je in het district Beyoğlu, waar de Galata-toren een opvallend herkenningspunt is. Deze middeleeuwse stenen toren is gebouwd op een heuvel en biedt door zijn hoogte een prachtig uitzicht over de hele stad. Vanaf 9:00 uur kun je naar de top van de toren, kaartjes hiervoor kosten 25 Turkse Lira. De Galata-toren vormt het hart van de wijk en wordt omgeven door tal van trendy cafés en horecagelegenheden en is een ideale plek om te ontbijten.

11. Umbrella Street in Karaköy

Umbrella Street, Istanbul
Umbrella Street, Istanbul

Vlakbij de Galata-toren ligt de charmante wijk Karaköy, met gezellige kleine straatjes vol met restaurantjes en cafés. Geniet hier van de geweldige sfeer en de streetart, waaronder de kleurrijke paraplu’s in Hoca Tahsin Street. In de avond is Karaköy ook een bruisende wijk en een leuke plek om iets te gaan drinken op een van de vele terrasjes.

Bijzonder in Istanbul zijn de vele straatkatten die er rondlopen die zijn geadopteerd door de inwoners van de stad. Dit fenomeen zie je met name rondom Galata, maar ook in andere delen van de stad zoals in Karaköy. Ze worden door winkel- en restauranteigenaren voorzien van eten en daardoor zien deze straatkatten er goed verzorgd uit.

12. Kleurrijk Balat

Balat, Istanbul
Balat, Istanbul

Kun je niet genoeg krijgen van alle kleuren, bezoek dan zeker de traditionele Joodse wijk Balat. Dit is een van de oudste wijken van Istanbul die nog door veel toeristen wordt overgeslagen. Verdwaal hier in de vele kronkelende straatjes die vol staan met prachtige kleurrijke huizen, waar de kinderen op straat spelen en de was buiten hangt. Vergeleken met de drukte in de oude stad is het een verademing om rond te dwalen in deze wijk, ook al komt deze door Instagram steeds meer in trek bij hipsters. Je vindt hier dan ook allerlei hippe tentjes en fotogenieke plekjes. Balat ligt enigszins afgelegen van het centrum van de stad, dus om hier te komen zul je een taxi moeten nemen of – veel leuker – een ferry naar Fener, gelegen aan de rand van de wijk.

13. Boottocht over de Bosporus

Boottocht over de Bosporus, Istanbul
Boottocht over de Bosporus, Istanbul

Over varen gesproken; iets wat je zeker niet mag missen tijdens een stedentrip naar Istanbul is een boottocht over de Bosporus. Deze zeestraat vormt een geologische scheiding tussen Azië en Europa en verbindt de Middellandse Zee met de Zwarte Zee. Het is een van de drukst bevaren waterwegen ter wereld en vormde al in de oudheid de grens en het strijdtoneel tussen het Romeinse en het Byzantijnse Rijk. Tijdens een boottocht zie je pas hoe groot Istanbul wel niet is en kun je in alle rust de indrukwekkende huizen en gebouwen langs de oevers bewonderen. Zoals bijvoorbeeld het Dolmabahçe Paleis, dat als onderkomen diende voor de Ottomaanse sultans en later voor Mustafa Kemal Atatürk. Ook kom je langs een pittoresk eilandje waar de Maiden’s Tower (Meisjestoren) op staat en heb je een mooi uitzicht op de oude stad vanaf het water. Reserveer hier tickets voor een boottocht over de Bosporus.

14. Topkapı-paleis

Topkapı-paleis, Istanbul
Topkapı-paleis, Istanbul
Topkapı-paleis, Istanbul

Een andere schitterende bezienswaardigheid aan de oever van de Bosporus is het gigantische Topkapı-paleis. Hier woonden vroeger de Osmaanse sultans met hun families. Tegenwoordig doet het paleis echter dienst als museum en kun je zien hoe de vroegere sultans hier leefden. Het paleis herbergt vier grote binnenplaatsen met tuinen, kleinere gebouwen, een uitzicht over de rivier en een prachtige harem (waar de vrouwelijke familieleden woonden). Tickets voor het Topkapı-paleis kun je hier vooraf reserveren.

Nog meer zien?

Heb je nog tijd over? Ga dan shoppen in de İstiklâl Caddesi, een 3 kilometer lange winkelstraat in Beyoğlu of ga een avondje uit in de wijk Taksim. Hier vind je diverse bars, disco’s, bioscopen en restaurants (onder andere rondom het welbekende Taksim-plein), en kun je de nostalgische rode tram nemen. Of breng een bezoek aan een hamam, om helemaal geschrobd, gescrubd en gemasseerd te worden in een van de vele oude badhuizen.

Waar overnachten in Istanbul?

Aangezien de meeste bezienswaardigheden in Istanbul zich aan de Europese kant bevinden, is het het meest logisch om aan deze kant te verblijven. Dan heb je nog de keuze om te verblijven aan de kant van de oude stad, of aan de andere kant van de Gouden Hoorn in het district Beyoğlu en rondom het Taksim-plein. Als je maar kort in Istanbul bent, is de oude stad met zijn goedkope hotels de beste optie. Op loopafstand van alle grote bezienswaardigheden en je hebt al een goede tweepersoonskamer voor €60 à €70 per nacht. Ben je er wat langer en wil je ’s avonds op stap, zoek dan een (iets duurder) hotel in Beyoğlu. Check hier het complete hotelaanbod.

3x accommodatie tips Istanbul:

Hotel Sultania

Hotel Sultania ★★★★★

Fantastisch Osmaans boutique hotel in het hart van de historische wijk Sirkeçi en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Bekijken
Romance Istanbul

Romance Istanbul ★★★★

Charmant Ottomaans hotel met unieke ligging in het historisch centrum van Istanbul.

Bekijken
Hotel Momento

Hotel Momento ★★★★★

Modern ingericht hotel met een ideale ligging nabij de Galata-brug en toren. Biedt vanaf de rooftop een geweldig uitzicht over de stad.

Bekijken

Reizen naar Istanbul – hoe kom je er?

Istanbul heeft drie luchthavens; het nieuwe Istanbul Airport, Atatürk Airport en Sabiha Gökçen Airport. Alle drie verwerken dagelijks honderden nationale en internationale vluchten. Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vluchten richting de Turkse metropool. Voordelige tickets zijn onder andere bij Turkish Airlines, Corendon, Pegasus en Transavia te boeken. Kijk en vergelijk voor losse vliegtickets bij vliegticketsites als Cheaptickets.nl en Tix.nl.

Complete stedentrips inclusief vlucht en hotel boek je o.a. bij TUI.

Meer lezen:

Tags: , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief