Mooiste plekken Turkije: 12 absolute hoogtepunten!

Mooiste plekken Turkije: 12 absolute hoogtepunten!
in Europa, laatst bijgewerkt op 26 juli 2023
7 minuten lezen · 1 reactie

Een rondreis door Turkije laat je zien dat Europese, Aziatische en Arabische invloeden hand-in-hand gaan. Griekse opgravingen, islamitische bouwwerken, ongerepte valleien en tropische stranden vind je hier allemaal. Geen idee waar je moet zijn? Lees dan verder, want in dit blog vind je een opsomming van de mooiste plekken van Turkije.

Inhoud:

 1. Istanbul
 2. Side
 3. Pamukkale
 4. Taurusgebergte
 5. Lycian Way
 6. Cappadocië
 7. Efeze
 8. Kuscenneti National Park
 9. Ölüdeniz
 10. Dalyan
 11. Nationaal Park Kaçkar Daglari
 12. Köprülü Canyon National Park
 13. Nemrut Dağı
 14. De grotten van Altinbesik

1. Istanbul

Blauwe Moskee, Istanbul

De Blauwe Moskee in Istanbul.

Istanbul is dé stad waar Azië en Europa letterlijk samenkomen. Midden door de stad loopt de grens tussen deze twee continenten waardoor Istanbul rijk is aan invloeden uit twee continenten. Mede door de ligging van Istanbul op diverse handelsroutes, vind je in de stad kerken, moskeeën, bazaars, minaretten en monumenten in verschillende bouwstijlen. Drie van de bekendste bouwwerken zijn de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis en het Basilica Cisterne. Deze laatste werd gebruikt als decor voor de James Bond-film ‘From Russia with Love’.

Lees meer Istanbul bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

2. Side

Tempel van Apollo bij Side

De tempel van Apollo bij Side.

Side is een bekende vakantiebestemming aan de Turkse Rivièra. Naast een mooi strand om te zonnen en te zwemmen heeft Side een aantal interessante opgravingen uit de Oudheid. De tempel van Apollo, die bovenop een klif staat, is hier het bekendste voorbeeld van. Vanaf deze tempel heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Daarnaast vind je in Side ook één van de grootste amfitheaters van Turkije.

Lees meer Turkse Rivièra bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

3. Pamukkale

Pamukkale, Turkije

Tussen Izmir en Antalya, in de vallei van de Curuksu rivier, liggen de bronnen van Pamukkale. Ondanks de drukte zijn deze kalkafzettingen een must-see tijdens je rondreis door Turkije. Pamukkale betekent letterlijk ‘kasteel van katoen’. Het ‘kasteel’ bestaat uit door kalk gestold water wat de vorm van een terrasbedding heeft aangenomen. In de terrassen staat water wat sinds de Romeinse tijd al gebruikt wordt als kuuroord.

Lees meer Pamukkale bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

4. Taurusgebergte

Taurusgebergte

Het hoogste berggebied van Turkije is het Taurusgebergte. Dit gebergte ligt vlakbij Antalya aan de Middellandse zee en biedt van bovenaf een prachtig uitzicht over de kustlijn en het binnenland. Je kunt hier goed hiken, want er zijn speciale routes en paden door het berglandschap. Tijdens een hike tref je veel verschillende soorten flora en fauna aan, zoals de welbekende bloemenweide.

LEES OOK: Swim up kamer Turkije? 10x beste Turkse hotels & resorts met swim-up kamers!

5. Lycian Way

Lycian Way, Turkije

Volgens The Sunday Times is de Lycian Way één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Dit wandelpad is 400 kilometer lang en loopt van het westen van het land vanaf Fethiye naar Antalya. Het pad loopt via grillige natuurverschijnselen vlak langs de Mediterrane zee en wordt bewegwijzerd door rode en witte strepen. De route doet een aantal bekende plaatsen aan, waaronder Sidyma, Kas, Karaoz en de ruïnes van Patara Lycia.

6. Cappadocië

Cappadocië

Cappadocië is een bekend en uniek landschap in het midden van Turkije dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Je kunt het gebied op verschillende manieren ontdekken. De bekendste manier, die je vaak ziet op typische reisfoto’s van deze regio, is met de luchtballon.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Cappadocië is Göreme. In de vallei bij dit oude stadje staan tientallen van aardewerk gemaakte gebouwen, zoals kerken en piramiden. De binnenkant van de huizen zijn beschilderd met vrolijke kleuren. De vallei van Göreme wordt ook wel de liefdesvallei genoemd, omdat het landschap in combinatie met de oude kerken een romantisch beeld geeft en daardoor vaak het decor is. van.huwelijksaanzoeken.

Het rotsachtige landschap van Cappadocië werd honderden jaren geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen. Ter preventie besloten de bewoners van Üçhisar, een dorpje dat middenin dit gebied ligt, om grotwoningen te bouwen. Een bekende grotwoning, die je als reiziger kunt bezoeken, is Urgup.

Lees meer Cappadocië bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

7. Efeze

Efeze

Efeze is één van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid en stamt uit het jaar 6000 v. Christus. Deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde stad was lange tijd een grote haven- en handelsstad van Klein-Azië tijdens de Oudheid. In de 19e eeuw werd Efeze door Engelse archeologen ontdekt en opgegraven. Bekende bouwwerken in Efeze zijn de tempel van Artemis, de poorten van Mazaeus en Mithridates, de tombe van apostel Johannes, de tempel van Hadrianus en het Odeon van Efeze.

Lees meer Efeze bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

8. Kuscenneti National Park

Kuscenneti National Park, Turkije

Vogelliefhebbers halen hun hart op in het Kuscenneti National Park. Dit natuurgebied ligt in het noordwesten van het land, vlakbij de stad Bandirma. In het nationale park ligt een groot meer waar rondom veel bomen en struiken groeien. De combinatie van water en bos trekt het hele jaar door veel vogels aan. Onder andere flamingo’s hebben hun heil in dit natuurgebied gevonden.

LEES OOK: All inclusive vakantie in Turkije: de 5 leukste badplaatsen & 15 beste hotels

9. Ölüdeniz

Öludeniz

Voor een parelwit strand en een turkooisblauwe zee ga je naar Ölüdeniz, gelegen aan de Zuid-Egeïsche Kust. Deze ongerepte badplaats is, in tegenstelling tot andere Turkse badplaatsen, beschermd gebleven tegen de hoogbouw van hotels en appartementen. Hierdoor wordt het strand omringd door met groene struiken en bomen bedekte heuvels en rotsen in plaats van hoge betonblokken. Daarnaast heeft de baai van Ölündeniz een bijzondere vorm wat het uitzicht op sommige punten fenomenaal maakt.

Lees meer Zuid-Egeïsche Kust bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

10. Dalyan

Graftombes bij Dalyan

Graftombes bij Dalyan.

Eén van de oudste steden van Turkije is Dalyan. Dit vissersstadje in het zuidwesten van Turkije ligt in het beschermde natuurgebied Köycegiz-Dalyan en is het thuisfront voor de Caretta Caretta zeeschildpad. Deze grootste zeeschildpad van Europa legt hier haar eieren wat daarom de reden is dat dit gebied beschermd wordt. In Dalyan vind je daarnaast ook resten van de oude Karische stad Kaunos met tal van graftombes in uitgehakte rotswanden.

11. Nationaal Park Kaçkar Daglari

Kaçkar gebergte, Turkije

In het oosten van Turkije, tussen de Coruh rivier en de Zwarte Zee in, ligt het ruige Kaçkar gebergte. Dit nationale park bestaat uit steile rotswanden, kristalheldere meren en uitgestrekte alpenweiden. Hier kun je stevige hikes maken naar de Kaçkar Dagi berg. Deze berg is met 3937 meter het hoogste punt van het gebied.

12. Köprülü Canyon National Park

Köprülü Canyon National Park, Antalya

Voor een adrenaline rush ga je naar de Köprülü canyon. Deze kloof is 400 meter diep en door de ruige rotspartijen stroomt het water als een gek tussen de muren door. Het is een perfecte plek om te raften, je vindt er watervallen van verschillende formaten. Köprülü ligt vlakbij Antalya. Naast raften kun je in het natuurgebied er om heen goed hiken en mountainbiken.

13. Nemrut Dağı

Nemrut Dağı, Turkije

In het oosten van Turkije ligt de bergtop Nemrut Dağı. Deze bergtop is op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen vanwege het eeuwenoude religieuze complex dat hier te vinden is. Op de 2150 meter hoge berg staat een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide. Dit is waarschijnlijk de graftombe van koning Antiochus Theos die in het jaar 40 v. Chr. stierf. Voor de graftombe staan mega grote sculpturen van leeuwen, adelaars, Griekse goden en de koning zelf. Nemrut Dağı is vanwege de ligging een mooie plek om de zonsopgang te bewonderen.

Lees meer Nemrut Dağı bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

14. De grotten van Altinbesik

De grotten van Altinbesik, Turkije

Niet ver van Antalya liggen de grotten van Altinbesik. Deze grotten zijn tweeënhalve kilometer lang en beschikken over veel natuurlijke bruggen en 40 meter hoge travertijnen. Uiteraard tref je hier ook tal van stalactieten aan stalagmieten.

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

1 reactie

 • avatar
  lars op 08-09-2023
  Gast

  pragtig land

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief