Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

In het midden van Myanmar ligt het authentieke Inle Lake, waar traditionele volkeren op en rondom het meer leven. Een bijzondere plek met huizen op palen, drijvende tuinen en de unieke één been peddelaars.

Inle Lake

Het Inle Lake is een langwerpig zoetwater meer in het Shan Plateau en ligt 400 km ten noorden van de voormalige hoofdstad Rangoon (Yangon). Inle Lake ligt 900 meter boven het zeeniveau en is ongeveer 20 km lang en op het breedste punt 5 km breed. Het landschap rondom Inle Lake is bergachtig, maar de paden rondom het meer zijn goed begaanbaar. Trek je wandelschoenen aan of huur een fiets en verken het bergachtige landschap met om de zoveel meter grazende buffels op eigen manskracht. Een fiets huren is mogelijk bij de verschillende reisbureaus in Nyaungshwe. Deze reisbureaus kunnen je daarnaast wijzen op de natuurlijke hotsprings die te vinden zijn rondom het meer en alle andere ongebaande paden rondom Inle Lake.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Overnachten in Nyaungshwe

Vergelijk alle hotels in Nyaungshwe
Bekijk hotels

Nyaungshwe

Nyaungshwe

Aanmeer haven in het Nan Chaung kanaal in Nyaungshwe.

Nyaungshwe is een sfeervol plaatsje aan de noordoostkant van het Inle Lake. Het plaatsje bevat een ruim aantal guesthouses en hotels van waaruit het Inle Lake prima verkend kan worden. In Nyuangshwe vind je interessante tempels. Zo heeft Nyuangshwe een tempel met, voor Myanmar, unieke stupa’s. In deze tempel vind je elementen terug die je kennis laten maken met het leven van de monniken die hier gewoond hebben. Daarnaast vind je in Nyaungshwe een bijzonder klooster, genaamd Shwe Yaunghwe Kyaung, waar nog steeds monniken leven. Dit klooster is van hout gemaakt en heeft een speciaal interieur en mooie details. De monniken zijn rondom het klooster met van alles bezig. Nyaungshwe heeft een goede verbinding met andere bekende plaatsen in Myanmar vanwege de goede en grote wegen die te vinden zijn rondom het plaatsje. Vanaf Nyuangshwe is er zelfs een directe verbinding mogelijk met de bus, taxi of brommer naar de Thaise grens. Het plaatsje is daardoor erg geliefd bij backpackers.

Boeddhistisch klooster in Nyaungshwe

Boeddhistisch klooster in Nyaungshwe.

Inle Lake boottochten

Vanuit guesthouses, hotels en bij de haven van Inle Lake is het mogelijk om een boot plus bootchauffeur te huren. Tijdens deze boottochten kun je de drijvende dorpen van dichtbij bekijken. Je komt in aanraking met de ambachten, je staat versteld van de drukke en productieve drijvende markten en je leert het zelfvoorzienende leven van de Intha kennen. Op sommige delen is het water dichtbegroeid met waterhyacinten. Tussen deze overwoekerde planten vind je smalle rivierweggetjes. Sla deze kanalen in en je zult het gevoel hebben dat je een van de weinige bent op het meer. De meeste boottochten zijn van tevoren vastgelegd en dus erg toeristisch. Probeer daarom zelf een route uit te stippelen en de bootmannen of –vrouwen te vragen om hun tips. De kans is namelijk groot dat je tijdens een vastgelegde boottocht vooral langs heel veel winkels zult varen.

Inle Lake boottocht

Boottocht over het Inle Lake – neem je fiets mee om het meer over te steken! Foto door Alfons Taekema.

Vissers op het Inle Lake

Wanneer je een boottocht over het Inle Lake maakt, onderweg bent naar een drijvende markt of een trekking langs de oevers van het Inle Lake onderneemt, zul je de traditionele vissers op het meer ontmoeten. Deze lokale vissers gondelen op een bijzondere manier over het meer: met behulp van één hand en één been roeien zij van de ene naar de andere kant. Met de hand die zij over hebben, proberen zij met zelf in elkaar gezette netten vissen te vangen of ze proberen de aangelegde tuintjes te verzorgen. Deze multitaskende manier van peddelen is een bijzonder tafereel om te zien. Met de volgeladen onstabiele bootjes komen de vissers met behulp van één been vooruit. En dat terwijl ze ondertussen bezig zijn met het bemesten van hun tuinen of het vangen van voedsel.

Visser op het Inle Lake

Traditionele één been peddelaar op het Inle Lake.

Etnische minderheid Intha

De Intha is een Birmese-Tibetaanse etnische minderheid die leeft van alles op en rondom het Inle Lake. Tussen de op palen gebouwde huizen gondelen de Intha rond in zelfgebouwde houten bootjes. De Intha zijn goed in creatief denken. Groenten en fruit verbouwen zij op het water. Door een laag aarde vast te binden aan de moerasplanten, hebben de Intha drijvende boomgaarden gecreëerd waarop de verschillende soorten groenten en fruit geteelt worden. De Intha is een hardwerkende zelfvoorzienende bevolkingsgroep. Alle middelen die zij nodig hebben in het leven verbouwen ze zelf. Rondom het meer zijn veel smederijen en werkplaatsen te vinden waar de mensen hun ambachten uitoefenen. Zo vind je in het bekendste drijvende dorp van Inle Lake, Ywana, vele sigarenfabrieken en weverijen. Daarnaast vind je in dit dorp ook veel souvenirswinkels en restaurants.

Intha-dorpje Maing Thauk

De drijvende tuinen bij het Intha-dorpje Maing Thauk. Foto door Alfons Taekema.

Intha dorp

Intha huizen op palen. Foto door Alfons Taekema.

Drijvende markten

Omdat de lokale bevolking rondom het Inle Lake op het water leeft, produceren en verkopen zij hun goederen en waren ook op het water. Dit doen zij op de zogeheten drijvende markten. Deze markten bereik je met de boot. Tijdens de tocht naar een drijvende markt passeer je mannen en vrouwen die op bijzondere wijze hun volgeladen boot voortduwen en ook onderweg zijn naar de drijvende markt. Maar je zult ook bootjes met lege tassen spotten die net van de markt af komen. Het is een dynamische markt en de onderhandelingen stoppen nooit. Op de markt vind je voornamelijk groenten, fruit en brandhout.

Tempels en pagoda’s

Shwe Inn Thein Paya

De Shwe Inn Thein Paya.

Rondom en op het Inle Lake zijn, naast de natuur en de lokale bevolking, nog meer bijzondere bezienswaardigheden te vinden. In het zuiden van Inle Lake vind je verscheidene tempels en pagoda’s die je er opnieuw aan herinneren dat Myanmar een boeddhistisch land is. Een daarvan is de Shwe Inn Thein Paya: een boeddhistisch complex uit de 11e eeuw. Het complex bestaat uit zilver, wit en goud gekleurde stupa’s welke grotendeels in de 17e en 18e eeuw zijn gerenoveerd. Vanaf deze pagoda heb je een prachtig uitzicht over het meer en het dorp Inthein, dat naast het complex ligt. Rondom de Shwe Inn Thein Paya bevinden zich nog veel meer ruïnes van tientallen eeuwen geleden. Een tweede leuk dorpje is Thaung Thut. Dit dorpje ligt 1,5 uur wandelen van Nyaungshwe verwijderd. Vanuit het dorpje is het mogelijk om de bergen in te wandelen waar je zult stuiten op een religieus complex met witte, voor deze regio traditionele, stupa’s. Op het water zelf, in Taunggyi, is een bijzonder op palen gebouwd klooster van hout te vinden. De naam van dit klooster is Nga Phe Chaung. Het klooster is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en bevat veel verschillende soorten Boeddhabeelden uit Myanmar.

Shwe Inn Thein Paya

Shwe Inn Thein Paya.

Inle Lake trekkingen

Een trekking door het oerwoud rondom Inle Lake zal lang in je geheugen gegrift blijven. Vanuit verderop gelegen bergdorpjes is het mogelijk om in een aantal dagen naar het Inle Lake te trekken. Een bergdorp van waaruit meerdaagse trekkingen starten, is Kalaw. Vanuit Kalaw zul je door de dichtbegroeide bossen in de bergen naar het bekende plaatsje Nyaungshwe wandelen. Tijdens de wandeling kom je verschillende etnische minderheden tegen, zoals de Shan Gyi, en word je voorzien van voedsel, plaatsen om te rusten en informatie over de omgeving. Vanuit Yangon is het mogelijk om een trekking vanuit Kalaw te boeken. Als je al vlakbij Inle Lake bent, is het ook mogelijk om een eendaagse trekking te doen. Deze trekkingen vertrekken voornamelijk vanuit Nyaungshwe. Tijdens een eendaagse trekking zul je de omgeving rondom het Inle lake verkennen, de lokale bevolking ontmoeten en kom je in contact met het dagelijks leven van deze mensen.

Kalaw

Trekking vanuit Kalaw.

Inle Lake trekking

Suikerriet in de omgeving van het Inle Lake. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar het Inle Lake – hoe kom je er?

Inle Lake is een goed bereikbaar meer. Dit komt door de goed bereikbare plaatsen die rondom Inle Lake liggen, zoals Nyaungshwe en Taunggyi. Vanuit grote plaatsen zoals Mandalay, Yangon en Bagan, is het mogelijk om via een binnenlandse vlucht naar Hebo te vliegen. Een enkeltje Mandalay – Hebo kost ongeveer €80. Vanuit Hebo kun je een taxi of bus nemen naar zowel Taunggyi als Nyaungshwe. Met de bus bereik je Inle lake via Nyaungshwe vanuit Kalaw, met een busrit van vier uur. Vanuit Bagan duurt de busrit acht uur, vanuit Mandalay duurt de busrit twaalf uur en vanuit Yangon duurt de busrit achttien uur. Een enkeltje Mandalay – Nyaungshwe kost ongeveer €12.

Georganiseerde Myanmar rondreizen het Inle Lake aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, ANWB Vakanties, Kras en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333 Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen voor het Inle Lake.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Inle Lake

De beste reistijd om Inle Lake te bezoeken is in de maanden januari en februari. Dit is het einde van het droge seizoen van Myanmar. De temperaturen in het land zijn aangenaam en niet te warm. Omdat Inle Lake 900 meter boven het zeeniveau ligt, is het hier overdag koeler dan in de rest van het land. ’s Nachts kunnen de temperaturen rondom Inle Lake dalen tot het vriespunt dus het is aan te raden om een warme kleding mee te nemen.

17 Inle Lake reiservaringen en tips • 50 landen bezocht
  26 reviews
  34 waarderingen

  “Een adembenemend groot meer omringd door bergen”

  Geplaatst 24-11-2017

  Toen ik Inle Lake met de boot bereikte, kreeg ik echt kippenvel. Het was een heldere dag waardoor we een top uitzicht hadden over het meer en de omringende bergen wat een adembenemend gezicht was. De lokale dorpjes waar de gewassen op het water worden verbouwd zijn heel interessant om te bezoeken. Op het meer zie je veel vissers die nog traditioneel met hun benen peddelen en je kan er veel lokaal eten/drinken proberen. De beste manier om naar Inle Lake te gaan is een 3 daagse hike vanaf Kalaw waardoor het plattelands leven van Myanmar goed meekrijgt. Tip: in november is het taungyi festival (balloon festival) war echt een dikke aanrader is!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Hike van Kalaw naar Inle Lake”

  Geplaatst 22-11-2017

  De hike van Kalaw naar Inle Lake is niet voor niets populair; de route is mooi, en je krijgt de mogelijkheid om bij locals thuis te slapen (homestay). Uiteindelijk kom je aan bij het gigantische meer, waar je met een lange dunne boot naar het stadje gebracht zult worden. Ondertussen zie je 100000 waterlelies en het bekende plaatje van de visser achterop zijn bootje, met het net aan zijn been.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  8 waarderingen

  “Bijzondere plek”

  Geplaatst 21-11-2017

  Inle lake is een gigantisch meer gelegen in Myanmar. Je kunt hier gemakkelijk een aantal dagen blijven hangen. Je kunt hier met een bootje over het meer om de karakteristieke dorpjes met paalwoningen te bezoeken. Onderweg stop je dan vaak bij een aantal winkeltjes, zoals een sigarenwinkeltje. Daarbij spot je de vissers die met één arm en één been roeien terwijl ze aan het vissen zijn.
  Ook kun je hier een fiets huren en de omgeving rondom het meer op eigen houtje verkennen. Als je naar Myanmar gaat is het Inle Lake echt een must visit!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Prachtige trekking van Kalaw naar Inle Lake”

  Geplaatst 05-11-2017

  De trekking van Kalaw naar Inle Lake met de organisatie 'A1' was voor mij een van de hoogtepunten van mijn reis door Myanmar. Onze gids Geeta kon ons in goed Engels veel vertellen over de natuur en cultuur van Myanmar. Het gebied is nog zo onaangetast, er heerst rust en de natuur is prachtig. 's Ochtends vroeg kom je boeren met wagens getrokken door koeien tegen. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De bevolking is ontzettend vriendelijk en is nog niet zo bekend met toeristen. Dit verandert echter wanneer je bij Inle Lake aankomt. Hier zijn veel meer toeristen en je merkt dat het gebied daardoor al een stuk meer ontwikkeld is en ingespeeld op toeristen (Song of Travel hostel is een aanrader!!). Desondanks is het een prachtig gebied, het meer is zeker met zonsopgang magisch!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 49 landen bezocht
  52 reviews
  12 waarderingen

  “Hoe fantastisch kan een meer zijn?”

  Geplaatst 28-10-2017

  Hoe fantastisch kan een meer nu zijn? Die vraag stelde ik mezelf nadat ik van verschillende mensen had gehoord dat het hier erg mooi moest zijn. Maar ze hadden gelijk. Het is echt een meer zoals ik ze nog niet eerder zag. Drijvende boerderijen, dorpen op palen, mooie piertjes, en leuke bootjes. Ook is het een erg fijn gebied om rond te fietsen naar andere dorpen, tempels, wijngaarden etc. Ik kwam hier met een driedaagse hike vanuit Kalaw. Dit is ook zeer de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  17 waarderingen

  “Te toeristisch (nu al) maar wel prachtig”

  Geplaatst 24-03-2017

  Uiteraard ook een must als je in Myanmar bent, maar helaas is de boottocht over het meer al erg toeristisch.

  Als je het grote meer op komt, dan staan er vissers klaar die alleen puur voor de foto's een showtje ophouden. De echte vissers zijn verder op het meer druk aan het vissen. Wellicht goed dat ze acteurs hebben neergezet om de echte vissers niet te storen in hun werk, maar het oogt wel nep. Bovendien wordt je vervolgens gedropt bij verschillende huizen op palen waar ze een informatie geven over een bepaald onderwerp inclusief een kleine rondleiding wat uiteraard altijd eindigt in een winkeltje. Je kan bijvoorbeeld denken aan een goudsmid, een weverij of een tabaksfabriekje.

  Ik had het zeker niet willen missen, maar alsnog heb ik een beetje een dubbel gevoel overgehouden aan Inle Lake. Zeker doordat we zagen dat er veel en grote hotels uit de grond worden gestampt. Ik ben bang hoe de boottocht en het dorpje er over 10 jaar uit ziet...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 43 landen bezocht
  5 reviews
  0 waarderingen

  “Trekking van Kalaw naar Inle Lake”

  Geplaatst 14-11-2016

  Deze trekking is er in 2 of 3 dagen. Als je de 2-daagse trekking doet, start je op het punt waar dag 2 van de 3-daagse trekking start. Je wandelt door mooi akker-landschap tussen de bergen in, komt langs dorpjes en langs een riviertje. Onderweg een heerlijke lunch met heel veel fruit. Ook is er een theepauze bij een weefster (waar je ook natuurlijk sjaals en tassen kunt kopen, maar niet verplicht). s Middags wandel je verder door het mooie landschap. Aan het einde van de dag stop je bij een huis van een boerenfamilie waar je overnacht op eenvoudige matrasjes. De gids bereidt een heerlijk avondmaal voor je. Het is heel leuk om het leven van een boerenfamilie van dichtbij mee te maken, ze de koeien te zien voeren etc. Onderweg heb je ook veel contact met de lokale bevolking waaronder veel kinderen. De trekking is af en toe aardig zwaar met uphill en downhill en over een rotspad etc., maar zonder iemand met berg-wandelervaring toch goed te doen. Je legt ca 16 km per dag af. Aan het einde van de trekking ga je na een heerlijke lunch verder per boot over het Inle Lake. Een aanrader!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Inle Lake reiservaring en tips!

Ben jij in Inle Lake geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 68 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook