27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 december, 2019

Mandalay is het economische hart van Myanmar en wordt vaak gezien als een hete en drukke stad. Maar je vindt er ook opvallende tempels en pagodes, het leven langs de Ayeyarwady rivier en de prachtige U Bein Bridge in de omgeving.

Mandalay

In de 19e eeuw schreef de in India geboren Britse dichter Rudyard Kipling (auteur van ‘The Jungle Book’) het romantische gedicht ‘Mandalay’. Kipling fantaseerde over het landschap rondom Mandalay, de modderige Ayeyarwady rivier en een Birmees meisje dat hem fascineerde. Mandalay was tijdens de kolonisatie de hoofdstad van Brits-Birma. De Britten bouwden in de stad paleizen en forten, zoals Fort Dufferin, van waaruit zij probeerden te regeren over het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Mandalay ernstig beschadigd en vervolgens door de Japanners als militaire stad gebruikt. De Britten bombardeerden een aantal jaar later Fort Dufferin, waarin de Japanners hun bevoorrading hadden ligge en keerden terug naar het land. In 1948 werd Myanmar onafhankelijk en verplaatste de functie van hoofdstad naar Yangon. De tekst van het gedicht ‘Mandalay’ werd gebruikt door Oley Speaks voor het nummer “On the Road to Mandalay”, welke toegevoegd werd aan het album Come Fly with Me van Frank Sinatra. Een hoop bekendheid voor een tot dan toe best onbekende Birmese stad.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Mandalay

Vergelijk alle hotels in Mandalay
Bekijk hotels Booking.com

Het economische hart van Myanmar

Mandalay is de twee-na-grootste stad van Myanmar. De stad heeft ongeveer 927.000 inwoners. Mandalay heeft, economisch gezien, een gunstige ligging. De stad grenst ten westen aan de Irrawaddy rivier (Ayeyarwady) en ligt middenin het droge gebied van Myanmar. Er lopen twee belangrijke snelwegen langs de stad: eentje van Japan naar Turkije en de ander van Indonesië naar Iran. Hierdoor is Mandalay één van de belangrijkste handelssteden van het land. Mandalay staat bekend om de zijde- en wandtapijtenindustrie. Daarnaast vind je in Mandalay veel jade-, houtsnijd-, lucifers- en marmerfabrieken. Veel Boeddha afbeeldingen, -accessoires en tempelornamenten worden in Mandalay gemaakt. Verder wordt hier ook veel bladgoud en bladzilver verwerkt.

Religieuze bouwwerken

Sandanami Paya

De Sandanami Paya.

Naast het drukke karakter dat Mandalay heeft, vanwege de economische functie als handelsstad, heeft de stad ook een, logisch verklaarbare, religieuze kant. In de kloosters van Mandalay wonen duizenden monniken en je vindt er dan ook heel veel boeddhistische bouwwerken. In het bruisende verleden had Mandalay zelfs iets weg van Bagan. Maar de kers op de taart is toch wel dat volgens de legendes Boeddha himself de Mandalayberg bezocht heeft en in een eerder leven als kip de Shwe-kyet-Kya bezocht; een tempel aan de oevers van de Ayeyarwady rivier.

Maha Myat Muni Paya

De Maha Myat Muni Paya is een tempel gelegen ten zuiden van Mandalay. De tempel is, op de Shwedagon Pagode na, de meest heilige tempel van het land en trekt om die reden ook veel bezoekers. Maha Myat Muni staat daarnaast bekend om het vier meter hoge gouden beeld versierd met juwelen van de boeddhistische leider Mahamuni. Het is alleen voor mannen toegestaan om dichtbij het beeld te komen. Rondom de tempel zijn veel monniken bezig met het maken van Boeddhabeelden, houtsnijwerk, bladgoud en andere religieuze spullen.

Mahamuni Boeddhabeeld

Het Mahamuni Boeddhabeeld.

Shwenandaw Kyaung

De Shwenandaw Kyaung is een klooster dat gebouwd is van teak hout (hout dat afkomstig is van bomen uit de omliggende omgeving). In de houten planken zijn fijne tekeningen gegraveerd. King Mindon had het klooster eigenlijk gebouwd bij het Royal Palace, maar het klooster werd door zijn zoon verplaatst naar de plek waar hij nu staat. En dat is maar goed ook, want het Shwenandaw Klooster is het enige houten bouwwerk dat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Als het klooster op zijn oude plek, bij het Royal Palace, had blijven staan, zou het er nu ook niet meer zijn. In combinatie met andere religieuze en culturele bouwwerken in Mandalay kun je dit klooster bezoeken door een combiticket te kopen dat €10 kost.

Shwenandaw Kyaung

Mandalay Palace

Midden in de stad ligt het Fort van Mandalay; het koninklijke paleis van Mandalay. Het paleis wordt omheind door een zeventig meter brede gracht en een zeven meter hoge muur en is twee bij twee kilometer groot. In de Tweede Wereldoorlog werden de muren en het paleis compleet verwoest door bombardementen. Beiden zijn volledig gerenoveerd en hebben hun originele uiterlijk terug. Het paleis bestaat uit 40 houten gebouwen, waaronder een uitkijkpost. Vanuit deze toren heb je een mooi uitzicht over Mandalay. Een opvallend bouwwerk op het complex is de uit meerdere lagen bestaande piramide. Deze piramide is gebouwd van gouden in elkaar gewikkelde draden. Binnen de stadsmuren vind je ook een cultureel museum. In dit museum wordt het leven van koning Thibaw tentoongesteld, inclusief zijn hemelbed. Verder kom je hier ook wassen beelden van King Mindon (en zijn tombe) en Thibaw tegen. Toeristen kunnen het terrein van Mandalay Palace alleen bereiken via de oost ingang – er worden geen uitzonderingen gemaakt – en bij de ingang moet je je ID of paspoort als borg inleveren. Je kunt een 5-daagse ticket kopen voor €10. Met dit ticket kun je alle tentoonstellingen van het paleis bezoeken.

Mandalay Palace

Mandalay Hill

Gelegen ten noorden van het Fort van Mandalay en het paleis van Mandalay ligt de Mandalay Hill. Vanaf de Mandalay Hill heb je een mooi uitzicht over de stad. De heuvel is 200 meter hoog en kan beklommen worden met 1730 treden. Tijdens de weg naar boven kom je verschillende tempels en kloosters tegen, zoals de Kuthodaw Paya. Deze tempel bevat het grootste boek ter wereld. In het boek staat de tekst van de Tripitaka, de heiligste tekst voor Theravada boeddhisten. De tempel is gebouwd in de 19e eeuw en bestaat uit 729 stupa’s. Op de top van de heuvel staan meer pagoda’s en tempels waar de monniken, die woonachtig zijn in Mandalay, tijdens zonsondergang naartoe wandelen om hier hun Engels bij te spijkeren door te oefenen met toeristen. Maar kijk goed uit, want er zitten ook neppe monniken tussen de groep monniken die je willen rondleiden. Volgens de Vinaya (het totaal aan regels en voorschriften van het boeddhisme) mogen monniken niet om geld vragen. Dus vermijd de geldvragende ‘monniken’.

Mandalay Hill

Jonge monniken op de Mandalay Hill. Foto door Alfons Taekema.

Amarapura & U Bein Bridge

Amarapura is een stad net buiten Mandalay. Het beroemdste bouwwerk van Amarapura is de zeer fotogenieke U Bein-brug welke dient als oversteek van het Taungthaman meer. De U Bein-brug is met 1,2 km de langste teakhouten brug ter wereld. Veel mensen komen naar Amarapura voor deze brug, omdat de brug, vooral tijdens zonsopkomst en –ondergang voor een schitterend beeld zorgt. Deze prachtige scene in combinatie met de overstekende monniken die over de brug heen lopen is een onvergetelijk geheel. De overstekende monniken zijn onderweg van of naar het Mahaghandaron klooster. Dit klooster is een van de beroemdste kloosters ter wereld. Er leven hier meer dan 1000 monniken. Je kunt als toerist het klooster gratis bewonderen via de brug. Kies voor de terugweg een alternatieve route en neem de boot. Vanuit de boot kun je prachtige plaatjes schieten.

U Bein Bridge

Zonsondergang achter de U Bein Bridge. Foto door Alfons Taekema.

U Bein Bridge

Monikken op de U Bein Bridge.

Inwa

Inwa, ook wel Ava genoemd, is een oude hoofdstad van het ‘Ava koninkrijk’. Het lijkt hier alsof je kilometers verwijderd bent van Mandalay terwijl het slechts een half uur tot een uur rijden of varen is. De wereld is hier compleet anders, de tijd lijkt zelfs te hebben stilgestaan. In Inwa vind je veel ruïnes, kloosters en tempels die afkomstig zijn uit de 14e eeuw. Een beroemd klooster is de Bagaya Kyaung. Dit klooster is afkomstig uit 1834 en heeft een bijzonder rood puntdak dat uit lagen is opgebouwd. Wanneer je je in de tempel bent, heb je het idee dat je je diep in het oerwoud bevindt. De exotische bomen rondom de tempel en de donkere kamers in de ruïne zorgen voor dit ultieme junglegevoel. In de tempel vind je houten palen die versierd zijn met pauwen en lotusbloemenmotief. Je kunt Inwa bezoeken in combinatie met Sagaing door middel van een combiticket dat verkrijgbaar is bij de bus- en bootpick-ups in Mandalay. Je kunt Inwa vervolgens op eigen houtje bezichtigen met een scooter of fiets. In de reisbureaus, hostels en hotels in Mandalay kun je georganiseerde tripjes naar Inwa en Sagaing boeken.

Inwa

Pagode ruïnes in Inwa.

Sagaing & Sagaing Hill

Steek de Ayeyarwady-rivier over via de nieuwe brug vanuit Mandalay en je ziet onmiddellijk honderden witte tempels met gouden daken in de verte: welkom in Sagaing, een bijzonder mooi oud-koninklijk Shan-stadje uit de 12e eeuw. De witte religieuze gebouwen steken prachtig af tegen de groene heuvels van Sagaing Hill op de achtergrond. Sagaing heeft in het verleden een belangrijke functie gehad als stad. De stad diende als hoofdstad voor de regio en werd een machtige plaats. Tegenwoordig is de stad het thuisfront voor duizenden monniken en boeddhisten die naar Sagaing komen om te mediteren. Wil je de heuvels van Sagaing Hill beklimmen? Start dan vanaf de markt en loop ongeveer twee kilometer in noordelijke richting. Vervolgens kun je naar boven via een stoffig weggetje of een trap bestaande uit 350 treden. Je kunt Sagaing bezoeken in combinatie met Inwa door middel van een combiticket dat verkrijgbaar is bij de bus- en bootpick-ups. Je kunt Sagaing vervolgens op eigen houtje bezichtigen met een scooter of fiets. In de reisbureaus, hostels en hotels in Mandalay kun je georganiseerde tripjes naar Sagaing en Inwa boeken.

Sagaing Hill
Sagaing Hill

Sagaing Hill.

Mingun

Mingun is een klein stadje gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. De stad heeft drie bijzondere pagoda’s. Veel mensen komen naar Mingun voor de gigantische Mingun Bell. Verder zijn Mingun Paya (een rotsige vierkante tempelruïne), Hsinbyume Paya (een reusachtige uit lagen opgebouwde witte tempel) en Pondaw Paya (een kleine witte tempel naast de rivier met een gouden puntdak) een bezoek waard. Het is een perfecte trip vanuit Mandalay voor een halve dag. Het is ongeveer 35 minuten rijden met de taxi of scooter. Je kunt Mingun ook prima combineren met Inwa en Sagaing, want vanuit Mingun vertrekken er zelfs boten naar Sagaing.

Mingun Paya

Mingun Paya.

Mingun Bell

Een jonge monnik luidt de gigantische Mingun Bell.

Reizen naar Mandalay – hoe kom je er?

Mandalay is een goed bereikbare stad. Er is een internationaal vliegveld waar verbindingen zijn met China, Thailand, India en Singapore. Je kunt vanuit of naar Mandalay ook binnenlandse vluchten boeken. Er zijn goede verbindingen met vrijwel alle bekende en grote toeristische plaatsen in Myanmar. Een enkeltje Yangon – Mandalay kost ongeveer €100. Een enkeltje Nyaung U (Bagan) – Mandalay kost ongeveer €70. Omdat Mandalay aan de Ayeyarwady ligt, kun je het ook bereiken met de boot. Een ferry vanuit Bagan kost gemiddeld €35 en duurt 11 uur. Nachtbussen vanuit Inle Lake doen er gemiddeld tien uur over om naar Mandalay te rijden en kosten ca. €10. Een vierde optie is de trein. Een tweede klas treinticket Bagan – Mandalay kost €5 en duurt ongeveer acht uur. De trein vertrekt ’s avonds om negen uur.

Georganiseerde Myanmar rondreizen die Mandalay aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, ANWB Vakanties, Shoestring en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen voor Mandalay.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Mandalay

De beste reistijd om Mandalay te bezoeken is in het droge seizoen. Dit seizoen loopt van november t/m februari. In deze maanden is er weinig kans op neerslag en zijn de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden.

9 Mandalay reiservaringen en tips

  • Thom

    “Te groot, maar leuke bezienswaardigheden”

    Geplaatst 15-04-2019

    Mandalay is een te grote stad naar mijn mening, maar Mandalay Hill was wel de moeite waard en had een erg mooi uitzicht. Op de trappen versperren de kraampjes je weg, maar sommige mensen verkopen echt hele mooie dingen (ter plekke gemaakte schilderijtjes etc.) dus kijk vooral even rond daar.

  • Lieke van der Heiden

    “Leuke bezienswaardigheden en lieve mensen”

    Geplaatst 30-11-2017

    Mandalay is een grote stad met mooie bezienswaardigheden, maar ook met vieze straten en armoede. Uitstapjes naar de houten brug en het eiland Innwa zijn erg leuk. Ook contact met mensen (vooral studenten) kan mooie ontmoetingen opleveren. Zij willen Engels oefenen en vertellen jou daarbij graag over hun land en de leukste plekjes in de stad.

  • Lisa

    “Goed voor een dagje ”

    Geplaatst 29-11-2017

    Dit was de eerste bestemming die wij deden in Myanmar, we bleven er 1 nachtje en hebben de dingen die we wouden doen dus op een dagje gedaan. Je kan er overal heel goedkoop fietsen huren en dit is leuk om rond het royal palace te gaan verkennen. Daarnaast kan je ook een aantal tempels en kloosters bezoeken met hetzelfde ticket dat je aanschaft bij het royal palace. 's avonds kan je naar de sunset gaan kijken op de mandalay hill dit was een fijne ervaring omdat er monks zijn die hun engels willen oefenen dus leuk om er een praatje mee te slaan. Voor de rest viel er niet heel veel in Mandalay te beleven.

  • Jens

    “Taalles aan de monikken”

    Geplaatst 29-11-2017

    Wil je je trip naar Mandalay uitzonderlijk maken? Zorg dan dat je rond 4u a half 5 op Mandalay Hill (aka Sunset hill) geraakt. Hier komen de locale monniken op af om hun Engels te oefenen! Voor ons was het een heel leuke ervaring om ze wat te laten oefenen, en natuurlijk ook om zelf wat meer te weten te komen over hoe het leven van een monnik zo in zen werk gaat :)

  • Annet van der Stel

    “Mandalay, grote stad en veel te zien”

    Geplaatst 24-11-2017

    Wij waren er in maart, en wat was het toen heet. Rond de 40 graden, echt niet fijn. We zijn drie dagen rondgereden achterop bij onze scootergids en zijn broer. Daarbij hadden we gevraagd om niet-toeristische plekken te bezoeken en daarin is onze gids goed geslaagd. We vonden Mandalay een wat onprettige stad, vies en een markt die we bezochten stelde echt niets voor. Ook was het niet zo makkelijk een leuk eethuisje te vinden. Wel was er een ijstentje, waar we heel wat keertjes zijn geweest.
    Met onze gids zagen we echt bijzondere plekken, zie ook de foto's. Een van de hoogtepunten was het eten met monniken, buiten stonden heel veel paren slippers (hoe ze die uit elkaar houden is me een raadsel) en binnen zaten in rijen de monniken. Prachtig om te zien. Verder bezochten we de slangentempel waar slangen vereerd worden. Er kroop er een over de grond naar een bak met water en een priester liep er steeds omheen met een doek, heel apart. Er waren ook allemaal Naga beelden, slangenbeelden. Schokkend vond ik de ovens waar bakstenen gebakken werden, mensonterend.
    Ik zou iedereen zeker aanraden een scootergids te regelen.

  • Lydia Huidekoper

    “Waterfestival”

    Geplaatst 28-10-2017

    Mandalay is niet de mooiste stad van Myanmar. Hier hebben we het waterfestival gevierd. Dat was geweldig! De hele stad is omgetoverd tot één groot watergevecht. De binnenstad is afgezet en de locals gaan op auto's en scooters langs de brandweerslangen die bij het paleis in de rivier zijn gehangen. Een hele ervaring!

  • Pieter Jaspers

    “Niet de moeite”

    Geplaatst 28-10-2017

    Mandalay is geen must. Het koninklijk paleis is aardig, maar raar om te bezoeken. Je moet als buitenlander op één pad blijven binnen de oude stadsmuren, en je moet borg achterlaten zodat je zeker terugkomt bij de ingang. Het uitzicht vanaf de heuvel is ook aardig. Verder werd ik gewaarschuwd door locals in de rest van het land, dat het een onveilige stad kon zijn.

  • Lianne Bosch

    “Mee eten in een klooster”

    Geplaatst 22-10-2017

    We hadden brommertjes met chauffeur gehuurd in Mandalay. Een hele dag achter op de scooter wat rondtoeren. Onze gids Hla Myo bracht ons naar een afgelegen groot klooster. Hier kwamen geen toeristen zei hij, en inderdaad alleen locals te zien. We waren net op tijd voor de maaltijd (lunchtijd), de laatste maaltijd van de monniken elke dag. In een lange rij kwamen de monniken aangelopen, de oudste voorop, de kleintjes achteraan. Ze hadden allen hun bedelnap bij zich, de zwarte ronde bak met deksel. De slippers werden keurig in een rij gezet en ze gingen naar binnen.
    De maaltijd van die dag was geschonken door een lokale vrouw die 50 was geworden. Dit was haar donatie aan het klooster, een maaltijd voor allen. Ook wij werden uitgenodigd aan te schuiven om mee te blijven eten.
    In lange rijen op de grond zittend kregen wij diverse gerechten opgeschept. Het was een unieke ervaring die ons nog lang bij zal blijven. De plek, het eten, de mensen , echt alles was er uniek aan.

  • Mike Onrust

    “Een stad als geen andere in ZO-Azië”

    Geplaatst 15-11-2016

    Mandalay, een stad als geen andere in Zuidoost-Azië. Van alle landen die ik daar bezocht heb, ben ik nog geen stad tegen gekomen die hiermee te vergelijken valt. Bij aankomst in Mandalay kreeg ik in eerste instantie best wel een cultuurschock omdat ik dit niet gewend was van een stad in zuidoost-azië. En dit was absoluut positief! Voor wie steden als Bangkok, Ho Chi Minh city(Saigon) of Kuala Lumpur gewend is, zul je Mandalay niet eens als stad ervaren. Het lijkt eerder een heel groot dorp. Dit is in mijn ogen voornamelijk te danken aan weinig hoogbouw en dat je niet op iedere straathoek een bar of restaurant vindt. Wij hebben in Mandalay echt moeten zoeken naar een leuke tent om wat te eten, met de lonely planet in onze hand. Helaas was dit een gedateerde versie, want op de plaats van bestemming na 3 kwartier lopen, bleek er niets dat op een restaurant lijkt, gevestigd te zijn. Na verder lopen kwamen we leuke tentjes tegen die soms niet direct op een restaurant leken, maar meer een foodstand met een terras, waarbij bestellen ook nog best een uitdaging bleek, gezien de talenbarrière, en geen menukaart in een andere taal dan Birmees. Juist omdat Myanmar nog niet zo toeristisch is, is het een geweldige ervaring om hier van te proeven, en dat vind je absoluut terug in Mandalay. De bezienswaardigheden zijn goed te verkennen d.m.v. een privé-chaffeur, die je overal je tijd gunt, en dit zijn er nogal wat in deze mooie stad. In bovenstaande tekst staan absoluut de highlights wel beschreven. Mijn persoonlijke favorieten waren de Mahamuni Tempel en Mandalay Hill. Bij de Mahamuni tempel zie je de Birmese mannen volgens traditie bladgoud op de buddha plakken, wat erg bijzonder is. Als je een man bent kun je dit zelf ook doen, dus heb ik zelf ook wat goud achter gelaten op dit heiligdom. Inwa vond ik erg bijzonder om te zien omdat de tijd daar inderdaad stil heeft gestaan, en je daar veel oude pagoda's en dat soort zaken treft. Ik zou bovenstaand advies om er doorheen te fietsen of met de scooter zeker aanraden, want met paard en wagen ben je afhankelijk van de plekken die zij voor je uit kiezen om te stoppen. Al met al is Mandalay een absolute must see voor een reis naar Myanmar. Deze valt zeker niet over te slaan in het rijtje: Bagan, Inle Lake, Kalaw en Yangon.


Deel jouw Mandalay reiservaring en tips!

Ben jij in Mandalay geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Myanmar rondreis aanbiedingen

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek website



Bekijk 53 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook