27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Eén van de meest spectaculaire bestemmingen van Myanmar is Mount Kyaiktiyo: een gouden rots met daarop een stupa die op de rand van de afgrond ligt. Een spannende gewaarwording waar, naast toeristen, ook veel Boeddhisten op afkomen.

De Gouden Rots

In Kyaiktiyo, een bergplaats die 210 kilometer ten zuidoosten van Yangon ligt, bevindt zich een mirakel: Een reusachtige Gouden Rots op het randje van een berg. De Gouden Rots op de 1100 meter hoge Mount Kyaiktiyo trekt elke dag opnieuw veel bezoekers. En dat is niet gek, want deze Gouden Rots lijkt echt elk moment naar beneden te kunnen vallen. Een duw, en daar gaat ie. Maar volgens de legende wordt de bal tegen gehouden door een haar van Boeddha. Gelukkig maar, want anders bestond dit bijzondere fenomeen niet. De Gouden Rots is een granieten bal van ongeveer 7,5 meter hoog, is rondom 15 meter breed en is bedekt met bladgoud. Tijdens zonsondergang wordt het goud door de zon prachtig verlicht en weerschijnt het licht zelfs meters ver.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Kinpun

Vergelijk alle hotels in Kinpun
Bekijk hotels Booking.com

Op de Gouden Rots staat een gouden pagoda die ongeveer 7,3 meter hoog is. Via een trap, die begint in Kyaiktiyo, is de Gouden Rots bereikbaar. Het punt van waaruit de bezoekers naar boven lopen heet Yatetaung. De poort naar boven wordt bewaakt door twee reusachtige stenen leeuwen. Het is de bedoeling dat je je schoenen beneden laat – zoals bij elk boeddhistisch gebouw. De klim duurt ongeveer één uur en leid je door de wildernis heen. Eenmaal bij aankomst bij de Gouden Rots kan het voelen alsof je een hele pelgrimstocht achter de rug hebt.

Bedevaarstoord voor vele Boeddhisten

Gouden Rots

De Gouden Rots.

De Gouden Rots op Mount Kyaiktiyo is een heilige plek en één van de drie belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten in Myanmar. Pelgrimstochten komen van heinde en verre om stukken bladgoud aan de rots toe te voegen. Vooral in het droge seizoen van Myanmar, tussen november en maart, komen veel boeddhisten naar de Gouden Rots en kun je pelgrimstochten in de verte zien aan komen. De boeddhisten brengen kaarsen mee en offeren tot in de late uurtjes hun geschenken aan Boeddha. Er wordt gemediteerd, geëerd en gebeden. Als kers op de taart voegen de boeddhisten hun gouden bladeren toe aan de bal. Ze bereiken de bal via een brug. Oude boeddhisten, die niet meer kunnen lopen, worden gedragen door de anderen zodat iedereen de kans krijgt om zijn gouden blad op de rots te plakken. Bijna iedereen – zelfs toeristen -, maar voor vrouwen is het niet toegestaan om de Gouden Rots aan te raken. Vrouwen mogen niet eens over de brug naar de rots lopen.

Mount Kyaiktiyo
Mount Kyaiktiyo

De top van Mount Kyaiktiyo met de Gouden Rots. Foto door Alfons Taekema.

Hiken op Mount Kyaiktiyo

Gelukkig is het voor vrouwen net zo erg toegestaan als voor mannen om de Mount Kyaiktiyo te beklimmen. En dat is net zo bijzonder, want bovenop de top van de berg heb je een prachtig 360 graden panorama-uitzicht over de hele omgeving. Je hebt uitzicht over de Gouden Rots en de pagoda, de dorpjes eromheen en de wilde jungle. De wandeling – of beter gezegd de trekking – naar de top van de berg is een tocht van vijf uur. Tijdens deze hike word je over een goed onderhouden weggetje door de wildernis naar boven geleid en kom je hier en daar bijzondere tempels tegen. Als je naar de top wilt, maar niet in staat bent om vijf uur naar boven te wandelen, kun je ook met de 4 wheel truck naar boven.

Kinpun

De 4 wheel truck vanuit Kinpun naar de top van Mount Kyaiktiyo.

Kinpun

Kinpun is het dorpje van waaruit velen hun trekking naar de Gouden Rots en/of de top van de berg beginnen. Het is een dorpje waar je veel hotels, guesthouses en restaurants vindt. Er hangt een levendige sfeer in het dorpje door de vele reizigers. Kijk hier voor een overzicht van hotels in Kinpun.

Reizen naar Mount Kyaiktiyo – hoe kom je er?

Vanuit Yangon is Mount Kyaiktiyo te bereiken per bus en trein. De bus vanuit Yangon duurt vijf uur en kost ongeveer €6. De trein vanuit Yangon vertrekt naar Kyaiktiyo en duurt ongeveer vier uur. Een treinkaartje voor de eerste klas kost ongeveer €2. Vanuit Bago is het ook mogelijk om naar Kyaiktiyo te reizen. De busreis van Bago naar Kyaiktiyo duurt 3,5 uur en kost ongeveer €2,50. De bus stopt bij het treinstation van waaruit je een transfer naar Kinpun kunt nemen.

Georganiseerde Myanmar rondreizen die Mount Kyaiktiyo aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, ANWB Vakanties en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333TRAVEL kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Mount Kyaiktiyo

De beste reistijd om naar Mount Kyaiktiyo te reizen is in het droge seizoen van Myanmar. In het regenseizoen worden er extra maatregelen genomen rondom Mount Kyaiktiyo, waardoor sommige delen niet bereikbaar zijn. Het droge seizoen van Myanmar duurt van november t/m maart. De temperaturen van overdag variëren dan ongeveer rond de 30 graden Celsius. Tijdens deze periode is het wel extra druk op Mount Kyaiktiyo, dus houdt hier rekening mee en bezoek de Gouden Rots vroeg of juist laat.

3 Mount Kyaiktiyo reiservaringen en tips

 • J. Jaspers

  28 landen bezocht
  52 reviews
  19 waarderingen

  “Geen aanrader”

  Geplaatst 16-04-2019

  De gouden rots. Als je geen religieuze Burmees bent, kun je deze best overslaan. Het dorpje dichtbij de rots is niet echt gezellig, de overnachtingsopties waren, in 2016 in ieder geval, duur (geen hostels aanwezig). Ik werd bij het busstation in het dorp verzocht in de achterkant van een truck te gaan zitten, met 6 andere mannen op een bankje. Het was proppen geblazen. Natuurlijk is dat onderdeel van het avontuur, maar met 50 man in de laadbak van een vrachtwagentje is wellicht net iets teveel van een goede. Er is behalve de gouden rots en een aardig uitzichtje, niet veel te vinden op deze heuvel. Ga liever meteen door naar Hpa-An.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Annet van der Stel

  51 landen bezocht
  57 reviews
  35 waarderingen

  “Fantastisch om hier een overnachting te doen!”

  Geplaatst 24-11-2017

  Via een soort bestelwagen word je naar boven gereden. Je zit dan op houten bankjes tussen lokale mensen, erg leuk. Het is vrij steil, maar goede rit. Bij aankomst verwachtten we nog een stuk te moeten lopen en namen wij een drager voor onze tas, ze liep echter een klein stukje en was er al. Misrekening van ons. We zagen later wel draagstoelen met mensen erop en indrukwekkend waren de dragers van stapels stenen e.d. Die liepen er best veel, vaak op blote voeten...
  Het was overdag erg druk, beetje kermisachtig, veel mensen, veel monniken en een uitgebreide almronde, monniken en nonnen apart, een heel lange rij. De Golden Rock mag alleen door mannen aangeraakt worden, jammer. 's Avonds werd de rots verlicht en dat was prachtig. Nog mooier was de dienst die gehouden werd. Er werden honderden waxinelichtjes aangestoken en er was een bijzondere sfeer. Wij hielpen met aansteken en ik vond het geheel magisch en was dan ook heel blij dat we een overnachting op de berg geregeld hadden. Dit hotel was overigens erg duur en heel basic, maar ok verder. De volgende dag hebben we nog meer rondgekeken, er is een eetstraatje met allerlei stalletjes en nog een soort tempeltje, wel leuk om te zien. Al met al had ik dit beslist niet willen missen. De Golden Rock is niet altijd te bezoeken, soms is de weg niet begaanbaar.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Lisanne

  21 landen bezocht
  10 reviews
  0 waarderingen

  “Overslaan...”

  Geplaatst 29-10-2017

  Jammer, dit was het enige wat mij echt tegenviel in Myanmar! Het is erg druk naar de berg/rots toe, waar je met hele busladingen Birmeze heen gaat. Je bent zeer waarschijnlijk wel een van de weinige westerse toetisten, maar het hele gebied om de rock heen staat helemaal vol met souvenirkraampjes. Voor de Birmezen is deze plek erg speciaal, maar ik vond zelf de hele commerciële commotie eromheen echt afdoen aan de ervaring. Als vrouw mag je de gouden rots niet aanraken of er in de buurt komen, mannen mogen dit wel.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Mount Kyaiktiyo reiservaring en tips!

Ben jij in Mount Kyaiktiyo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 70 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook