27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Luchtballonnen die vredig zweven over een met tempels en bomen bezaaide vlakte. Een rood-oranje zon die onder gaat. Een mysterieus laagje mist dat hangt boven de stad. Stap in het bekendste plaatje van Myanmar, Bagan!

Bagan

Bagan werd in de 9e eeuw gesticht en ligt in het midden van Myanmar aan de Ayeryawady rivier (189 km ten zuiden van Mandalay en 690 km ten noorden van Yangon). De stad bestaat uit twee delen, Oud-Bagan en Nieuw-Bagan, en is vrijwel nog steeds in de originele staat. Het oude Bagan ligt 4 km ten zuiden van het nieuwe Bagan, dat in 1990 is gesticht. Nieuw-Bagan is een stadje waar de lokale bevolking leeft. De twee delen van Bagan zijn met elkaar verbonden door stoffige rode wegen. Deze stoffige rode wegen zijn aangelegd door de locals van Bangan en brengen je van Nieuw-Bangan naar de oevers van de rivier en naar de tempels van het oude Bangan.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Bagan

Vergelijk alle hotels in Bagan
Bekijk hotels Booking.com

Tempels van Bagan

Bagan

De Ananda Pahto, Gawdawpalin Pahto en Thatbyinnyu tempels.

Bagan heeft de grootste verzameling tempels, pagoda’s en stupa’s ter wereld en staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het tempelcomplex is verspreid over een oppervlakte van 104km² en telt 4.000 tempels. De tempels van Bagan laten een prachtig beeld achter op je netvlies. De poorten van de tempels worden vergezeld door stenen leeuwen, de daken lijken te zijn ondergedompeld in een gouden glitterbad en de gedetailleerde houten versiersels van de tempel zijn perfect uitgesneden. Deze tempels in combinatie met de gehele heuvelachtige vlakte van Bagan, waar exotische bomen door de wind waaien en rotsachtige bergtoppen op de achtergrond dansen, maken het plaatje compleet. Door de eeuwen heen is Bagan meer dan eens door een aardbeving overvallen. De laatste was in 2016, waarbij 400 tempels beschadigd raakten. De renovaties van de historische bouwwerken is inmiddels alweer bijna voltooid. Het ‘onbekende’ Bagan wordt wel eens vergeleken met het wereldberoemde Angkor Wat in Cambodja. Beide oude steden bestaan voornamelijk uit tempels en ruïnes maar in vergelijking met Angkor Wat is Bagan vrij onbekend gebleven. Dit is te verklaren door het internationalisatiebeleid van Myanmar. Bagan is momenteel nog steeds een rustig en authentiek tempelcomplex. En in plaats van de welbekende tempel- en kloosterapen vind je hier veel meer dartelende eekhoorntjes op de muren van de ruïnes.

Bagan

Tempels van Bagan bezoeken

Bagan was vroeger de hoofdstad van het Bagan-rijk. Het rijk, dat zorgde voor de Gouden Eeuwen in Myanmar, volgde een speciale Boeddhistische stroom, genaamd het Theravada-Boeddhisme. Door het Theravada-boeddhisme zijn de tempels, pagoda’s en stupa’s die je in Bagan vindt anders dan veel andere soorten tempels in Zuidoost-Azië. Voor de huidige Theravada-boeddhisten is Bagan nog steeds een bedevaartsoord. Je zult daarom tijdens je bezoek aan de tempels van Bagan veel monniken tegenkomen. Vanuit Bagan zelf is het mogelijk om een georganiseerde tour te boeken bij een guesthouse, hostel of reisbureau. Je kunt ook een scooter of fiets huren en er zelf op uit gaan. In de guesthouses en hotels kunnen ze je de mooiste en interessantste tempels aanbevelen. De culturele autoriteiten van Myanmar hebben besloten om aan alle toeristen die Bagan bezoeken een bijdrage te vragen van €20. Sinds maart 2016 is het niet meer toegestaan om op de daken van de tempels te klimmen, vanwege veiligheidsredenen en om de bouwwerken zelf te beschermen.

Zonsopkomst Bagan

Voordat je je Bagan-ontdekkingstocht begint, is het een must om de zonsopkomst te beleven. De licht oranje zon die omhoog komt, het zonlicht dat langzaam over de tempels neerdaalt en de stralen die tussen de sculpturen tevoorschijn komen. Je zult deze zonsopkomst niet snel vergeten. Misschien wordt het wel één van je mooiste zonsopkomsten ooit! Je mag vanaf maart 2016 de daken van de tempels niet meer beklimmen, maar er gaan geruchten dat er een uitkijkpunt zal worden gebouwd, zodat je de zonsopkomst evengoed kunt bewonderen.

Zonsopkomst Bagan
Zonsopkomst Bagan

Luchtballonvaart Bagan

Boven alle tempels zweven terwijl de zon opkomt, zicht hebben over alle tempels in de droge bruine vallei met haar wuivende groene bomen en verder kijken dan je dacht dat mogelijk was. Dit is mogelijk als je in Bagan in een luchtballon stapt! De luchtballonvaarten zijn er elke dag. Een voorwaarde is dat het niet moet regenen. Het is aan te raden om van tevoren een luchtballon te reserveren. Zo ben je zeker van je vlucht, want vliegen boven de tempels van Bagan is erg populair. Een ritje met de luchtballon kost je ongeveer €300.

Luchtballonvaart Bagan

Nyaung U

Dit stoffige maar erg vriendelijke stadje ligt vlak bij Oud- en Nieuw-Bagan. Veel reizigers stoppen hier om te genieten van de goede Birmese restaurants, de levendige markt en de nieuwsgierige locals. Door de vele aanwezige backpackers is de sfeer in Nyaung U erg gezellig. Sightseeing is ook mogelijk in deze stad: een gouden grote tempel genaamd Shwezigon Paya vertegenwoordigt het religieuze beeld van Nyaung U. Nyaung U is bovendien een goede uitvalsbasis van waaruit Bagan verkend kan worden en kent vele guesthouses, hostels en reisbureaus die je verder kunnen helpen met je trip naar Bagan of je reis door Myanmar. Nyaung U is daarnaast een makkelijk te bereiken plaats vanuit andere bekende steden in Myanmar.

Bagan

Bagan. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Bagan – hoe kom je er?

Bagan is een makkelijk bereikbare plaats. Vanuit Mandalay is het mogelijk om met de boot, bus en trein naar Bagan te reizen. Een busrit van 8 uur kost ca. €10. Vanuit Yangon kun je per trein en bus in Bagan komen. Een busrit van 10 uur kost €15. Een kaartje in de tweede klascoupe van een nachtrein vanuit Yangon kost ongeveer €9. Vanuit Inle Lake en Kalaw is Bagan bereikbaar per bus. Kies je er voor om in Nyaung U te verblijven, dan verschilt dit qua reistijd en prijs niet van bovenstaande informatie.

Georganiseerde Myanmar rondreizen die Bagan aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, ANWB Vakanties en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333 Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Bagan

De beste reistijd om naar Bagan te reizen is in het droge seizoen van Myanmar. Dit seizoen is van november t/m februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur warm en is de kans op regenbuien erg klein tijdens je reis naar Bagan.

28 Bagan reiservaringen en tips

 • Eline Weststrate

  “Sprookjesachtig Bagan”

  Geplaatst 19-05-2019

  Bagan was één van de hoogtepunten van onze reis door Azië van 6 maanden. We verbleven in Nyaung U, een leuk dorpje met een straat vol lekkere restaurantjes. We huurden elke dag een elektrisch scootertje, waarmee we naar het tempelgebied gingen en zoveel mogelijk tempels bezochten. Alle tempels zijn anders en vele zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Veel tempels kan je ook betreden en bevatten grote boeddhabeelden en mooie muurschilderingen. Onderweg aten wij vaak bij �39;Be kind to Animals, The Moon', een heel leuk restaurantje, met heerlijke gerechten. Enkele tempels kun je beklimmen, ik zou aanraden om dit te googlen op het moment dat je er bent of om gebruik te maken van de locals die je voor een klein bedragje er heen kunnen brengen. Het is echt heel gaaf om vanaf een tempel de zonsopkomst & zonsondergang mee te maken. Vooral de zonsopgang was magisch! Wat wel jammer was, is dat tussen de tempels veel commerciële kraampjes staan, dat is ook de reden dat Bagan nog geen Unesco World Heritage is. Maar misschien is dat wel weer de reden dat er nog niet mega veel toeristen zijn:).

 • Bas van den Heuvel

  “Een andere wereld op de scooter”

  Geplaatst 11-05-2019

  Dit is het hoogtepunt van een trip naar Myanmar. Een bezoek aan de oude tempels van Bagan. Het is een uitgestrekt gebied en dit kan per fiets of elektrische scooter worden verkend. Taxi's waren er niet zoveel. Gezien de warmte en de afstanden is een scooter het meest geschikte vervoersmiddel. Het verkeer valt mee, alleen moet af en toe op de grindpaden worden opgelet dat men niet onderuit gaat.
  Voor een bezoek aan Bagan kunnen het beste drie dagen worden gepland waarbij een dag in ieder geval vroeg wordt opgestaan voor de zonsopgang. De eerste dag is verkennen en de eerste indruk van de tempels opdoen. Voor de tweede dag is de zonsopgang meemaken een must en een bezoek aan nog meer tempels. Dit aangezien ze er toch weer steeds anders uitzien. De derde dag kan worden overwogen om met de boot de Irrawaddy rivier af te gaan en een moderner tempelcomplex te bezoeken. Dit biedt een mooi uitzicht op de omgeving en daarnaast wordt middels een korte trip met een 4x4 inzicht gegeven in het echte plattelandsleven in Myanmar net buiten de zone die door de meeste toeristen wordt bezocht.

 • Michel Bosch

  “Tempelvlakte bij Bagan”

  Geplaatst 11-05-2019

  Bagan is een relaxte plek. Het dorpje Nyaung U is op fietsafstand van de tempelvlakte bij Bagan en een hele goede uitvalsbasis. Wij huurden hier alle 4 de dagen dat we hier waren een fiets, en op deze manier verken je het gebied op een goede manier. Niet te snel en niet te langzaam. 1x hebben we een paardenkar genomen en hadden daarvan meteen ook spijt. Wat een oncomfortabele manier van je verplaatsen. We bezochten vele tempels ze waren zonder uitzondering erg mooi van zowel binnen als buiten. Een avond hebben we een tempel beklommen voor de sunset. Dat was in 2015, ondertussen is dat geloof ik verboden. Tussen de tempels zijn ook kleine restaurantjes waar je lekker kan eten of gewoon wat drinken. Voor ons was Bagan toch wel een van de hoogtepunten van de reis door Myanmar. Een unieke plek, hopelijk blijft het zoals het was en wordt het niet verpest door massatoerisme in de toekomst.

 • Willem

  “Een groot tempelcomplex”

  Geplaatst 10-05-2019

  Dit vond ik de meest bijzondere plaats in Myanmar. Waar je ook rondrijdt, overal kun je kleine/grote tempel(tjes) ontdekken. Geweldig. Elke tempel is weer anders. Bij de een zijn alle toeristen te vinden, terwijl je bij de andere tempel de enige bent in de wijde omgeving. Het is een magische plek die je absoluut een keer gezien moet hebben. Als je in het juiste seizoen zit, zou ik zeker een ballonvaart overwegen.

 • Floyd

  “Tempels, tempels en gekke apen.”

  Geplaatst 25-04-2019

  Zeg je Bagan, dan zeg je tempels. Deze vlakte in een kleine eeuw geleden helemaal volgebouwd met de ene tempels na de andere. Sommige groots en imposant, andere kleine en vervallen. Met een e-bike( elektrische scooter) kan je deze vlakte perfect verkennen en op avontuur uitgaan, op zoek naar die perfect zonsondergang tempel. Vergeet niet het nabij gelegen mount popa te bezoeken: een vulkanische rots met op de top een nat-tempel, pas wel op voor de vele wilde apen :D

 • Thom

  “In 1 woord: genieten!”

  Geplaatst 15-04-2019

  Bagan, w-a-u-w. Dat was in één woord genieten. Een groot gebied met overal tempeltjes en pagodes waar je lekker met je scootertje doorheen kunt rijden voor 2 euro per dag. Het is erg rustig op te wegen. Af en toe kom je iemand tegen met paard en wagen die vrolijk naar je zwaait. Vanaf de tempels heb je adembenemend uitzicht over het hele gebied.

 • Jolien Oomens

  “Met de scooter langs tempels”

  Geplaatst 14-04-2019

  Overal kun je goedkope (elektrische) scootertjes huren. Zeker doen! Bagan is groter dan je denkt, met overal tempels. Wij sliepen in een hotel met zwembad (goed naar aanbiedingen zoeken), en dat was wel erg lekker na een dag rondrijden. Vraag aan de medewerkers in het hotel naar tips voor leuke tempeltjes. Bij de grote tempels komen namelijk alle toeristen. Wij kregen in het hotel een plattegrondje met hele mooie kleinere tempeltjes, waar het uitzicht net zo gaaf was. Én we waren daar de enige. Dus ook nog eens heel romantisch!

 • Niels Verhoeven

  “Een droom.”

  Geplaatst 30-11-2017

  Wat onwijs jammer dat er niet meer dan 5 sterren zijn. Bagan kun je eigenlijk maar vatten in 1 woord: Bagan. Deze stad is zo bijzonder dat in deze review van alles te plaatsen is, maar waarvan ik overtuigd ben dat het veel beter is om dit zelf te ervaren. Dit stadje met haar rode straten gemaakt van gravel en de roodstenen tempels aan weerszijden van de 2 hoofdwegen (überhaupt de enige 2 wegen) zorgt ervoor dat je terug in de tijd gaat naar de Cowboyscène. Ostello Bello is perfectie, wat duurder, maar een enorme aanrader. Beklim (op een respectvolle manier) een tempel tijdens zonsopkomst en zonsondergang om de mooiste sunrise en sunset te zien die je ooit hebt gezien. Doe dit zeer zeker, maar laat Bagan Bagan en Myanmar Myanmar!

 • Tim de Vries

  “Magisch filmdecor”

  Geplaatst 30-11-2017

  Bagan is een magisch stadje dat je MOET bezoeken wanneer je in Myanmar bent! Houd goed rekening met het plannen want wanneer je voor de zonsopgang in combinatie met de luchtballonnen komt, deze stoppen in april voor een aantal maanden.
  Vroeg opgestaan om de zonsopgang mee te kunnen maken, met de ebike richting de eerste tempel en genieten van het uitzicht. De rest van de middag nog een aantal tempels bezocht en we worden overal aangestaard door locals, want mensen buiten de steden kennen en hebben echt nog nooit westerse mensen gezien. In de middag lekker het zwembad van het hotel ingedoken om bij te komen van de ochtend.

 • Lieke van der Heiden

  “1000 tempels”

  Geplaatst 30-11-2017

  In Bagan is vooral de hoeveelheid tempels spectaculair. Ik zat in een klein dorpje met weinig eetgelegenheden. Het was laagseizoen en daardoor waren er ook weinig toeristen. We hebben daardoor in een heel stil restaurant gegeten waar ik flink ziek werd. Ik raad aan om op te passen met het eten, als er geen drukke plekken zijn, kies dan in elk geval iets dat goed gebakken wordt.


Deel jouw Bagan reiservaring en tips!

Ben jij in Bagan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 70 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook