27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 mei, 2024

In het midden van Myanmar ligt het authentieke Inle Lake, waar traditionele volkeren op en rondom het meer leven. Een bijzondere plek met huizen op palen, drijvende tuinen en de unieke één been peddelaars.

Inle Lake

Het Inle Lake is een langwerpig zoetwater meer in het Shan Plateau en ligt 400 km ten noorden van de voormalige hoofdstad Rangoon (Yangon). Inle Lake ligt 900 meter boven het zeeniveau en is ongeveer 20 km lang en op het breedste punt 5 km breed. Het landschap rondom Inle Lake is bergachtig, maar de paden rondom het meer zijn goed begaanbaar. Trek je wandelschoenen aan of huur een fiets en verken het bergachtige landschap met om de zoveel meter grazende buffels op eigen manskracht. Een fiets huren is mogelijk bij de verschillende reisbureaus in Nyaungshwe. Deze reisbureaus kunnen je daarnaast wijzen op de natuurlijke hotsprings die te vinden zijn rondom het meer en alle andere ongebaande paden rondom Inle Lake.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Nyaungshwe

Vergelijk alle hotels in Nyaungshwe
Bekijk hotels Booking.com

Nyaungshwe

Nyaungshwe

Aanmeer haven in het Nan Chaung kanaal in Nyaungshwe.

Nyaungshwe is een sfeervol plaatsje aan de noordoostkant van het Inle Lake. Het plaatsje bevat een ruim aantal guesthouses en hotels van waaruit het Inle Lake prima verkend kan worden. In Nyuangshwe vind je interessante tempels. Zo heeft Nyuangshwe een tempel met, voor Myanmar, unieke stupa’s. In deze tempel vind je elementen terug die je kennis laten maken met het leven van de monniken die hier gewoond hebben. Daarnaast vind je in Nyaungshwe een bijzonder klooster, genaamd Shwe Yaunghwe Kyaung, waar nog steeds monniken leven. Dit klooster is van hout gemaakt en heeft een speciaal interieur en mooie details. De monniken zijn rondom het klooster met van alles bezig. Nyaungshwe heeft een goede verbinding met andere bekende plaatsen in Myanmar vanwege de goede en grote wegen die te vinden zijn rondom het plaatsje. Vanaf Nyuangshwe is er zelfs een directe verbinding mogelijk met de bus, taxi of brommer naar de Thaise grens. Het plaatsje is daardoor erg geliefd bij backpackers.

Boeddhistisch klooster in Nyaungshwe

Boeddhistisch klooster in Nyaungshwe.

Inle Lake boottochten

Vanuit guesthouses, hotels en bij de haven van Inle Lake is het mogelijk om een boot plus bootchauffeur te huren. Tijdens deze boottochten kun je de drijvende dorpen van dichtbij bekijken. Je komt in aanraking met de ambachten, je staat versteld van de drukke en productieve drijvende markten en je leert het zelfvoorzienende leven van de Intha kennen. Op sommige delen is het water dichtbegroeid met waterhyacinten. Tussen deze overwoekerde planten vind je smalle rivierweggetjes. Sla deze kanalen in en je zult het gevoel hebben dat je een van de weinige bent op het meer. De meeste boottochten zijn van tevoren vastgelegd en dus erg toeristisch. Probeer daarom zelf een route uit te stippelen en de bootmannen of –vrouwen te vragen om hun tips. De kans is namelijk groot dat je tijdens een vastgelegde boottocht vooral langs heel veel winkels zult varen.

Inle Lake boottocht

Boottocht over het Inle Lake – neem je fiets mee om het meer over te steken! Foto door Alfons Taekema.

Vissers op het Inle Lake

Wanneer je een boottocht over het Inle Lake maakt, onderweg bent naar een drijvende markt of een trekking langs de oevers van het Inle Lake onderneemt, zul je de traditionele vissers op het meer ontmoeten. Deze lokale vissers gondelen op een bijzondere manier over het meer: met behulp van één hand en één been roeien zij van de ene naar de andere kant. Met de hand die zij over hebben, proberen zij met zelf in elkaar gezette netten vissen te vangen of ze proberen de aangelegde tuintjes te verzorgen. Deze multitaskende manier van peddelen is een bijzonder tafereel om te zien. Met de volgeladen onstabiele bootjes komen de vissers met behulp van één been vooruit. En dat terwijl ze ondertussen bezig zijn met het bemesten van hun tuinen of het vangen van voedsel.

Visser op het Inle Lake

Traditionele één been peddelaar op het Inle Lake.

Etnische minderheid Intha

De Intha is een Birmese-Tibetaanse etnische minderheid die leeft van alles op en rondom het Inle Lake. Tussen de op palen gebouwde huizen gondelen de Intha rond in zelfgebouwde houten bootjes. De Intha zijn goed in creatief denken. Groenten en fruit verbouwen zij op het water. Door een laag aarde vast te binden aan de moerasplanten, hebben de Intha drijvende boomgaarden gecreëerd waarop de verschillende soorten groenten en fruit geteelt worden. De Intha is een hardwerkende zelfvoorzienende bevolkingsgroep. Alle middelen die zij nodig hebben in het leven verbouwen ze zelf. Rondom het meer zijn veel smederijen en werkplaatsen te vinden waar de mensen hun ambachten uitoefenen. Zo vind je in het bekendste drijvende dorp van Inle Lake, Ywana, vele sigarenfabrieken en weverijen. Daarnaast vind je in dit dorp ook veel souvenirswinkels en restaurants.

Intha-dorpje Maing Thauk

De drijvende tuinen bij het Intha-dorpje Maing Thauk. Foto door Alfons Taekema.

Intha dorp

Intha huizen op palen. Foto door Alfons Taekema.

Drijvende markten

Omdat de lokale bevolking rondom het Inle Lake op het water leeft, produceren en verkopen zij hun goederen en waren ook op het water. Dit doen zij op de zogeheten drijvende markten. Deze markten bereik je met de boot. Tijdens de tocht naar een drijvende markt passeer je mannen en vrouwen die op bijzondere wijze hun volgeladen boot voortduwen en ook onderweg zijn naar de drijvende markt. Maar je zult ook bootjes met lege tassen spotten die net van de markt af komen. Het is een dynamische markt en de onderhandelingen stoppen nooit. Op de markt vind je voornamelijk groenten, fruit en brandhout.

Tempels en pagoda’s

Shwe Inn Thein Paya

De Shwe Inn Thein Paya.

Rondom en op het Inle Lake zijn, naast de natuur en de lokale bevolking, nog meer bijzondere bezienswaardigheden te vinden. In het zuiden van Inle Lake vind je verscheidene tempels en pagoda’s die je er opnieuw aan herinneren dat Myanmar een boeddhistisch land is. Een daarvan is de Shwe Inn Thein Paya: een boeddhistisch complex uit de 11e eeuw. Het complex bestaat uit zilver, wit en goud gekleurde stupa’s welke grotendeels in de 17e en 18e eeuw zijn gerenoveerd. Vanaf deze pagoda heb je een prachtig uitzicht over het meer en het dorp Inthein, dat naast het complex ligt. Rondom de Shwe Inn Thein Paya bevinden zich nog veel meer ruïnes van tientallen eeuwen geleden. Een tweede leuk dorpje is Thaung Thut. Dit dorpje ligt 1,5 uur wandelen van Nyaungshwe verwijderd. Vanuit het dorpje is het mogelijk om de bergen in te wandelen waar je zult stuiten op een religieus complex met witte, voor deze regio traditionele, stupa’s. Op het water zelf, in Taunggyi, is een bijzonder op palen gebouwd klooster van hout te vinden. De naam van dit klooster is Nga Phe Chaung. Het klooster is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en bevat veel verschillende soorten Boeddhabeelden uit Myanmar.

Shwe Inn Thein Paya

Shwe Inn Thein Paya.

Inle Lake trekkingen

Een trekking door het oerwoud rondom Inle Lake zal lang in je geheugen gegrift blijven. Vanuit verderop gelegen bergdorpjes is het mogelijk om in een aantal dagen naar het Inle Lake te trekken. Een bergdorp van waaruit meerdaagse trekkingen starten, is Kalaw. Vanuit Kalaw zul je door de dichtbegroeide bossen in de bergen naar het bekende plaatsje Nyaungshwe wandelen. Tijdens de wandeling kom je verschillende etnische minderheden tegen, zoals de Shan Gyi, en word je voorzien van voedsel, plaatsen om te rusten en informatie over de omgeving. Vanuit Yangon is het mogelijk om een trekking vanuit Kalaw te boeken. Als je al vlakbij Inle Lake bent, is het ook mogelijk om een eendaagse trekking te doen. Deze trekkingen vertrekken voornamelijk vanuit Nyaungshwe. Tijdens een eendaagse trekking zul je de omgeving rondom het Inle lake verkennen, de lokale bevolking ontmoeten en kom je in contact met het dagelijks leven van deze mensen.

Kalaw

Trekking vanuit Kalaw.

Inle Lake trekking

Suikerriet in de omgeving van het Inle Lake. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar het Inle Lake – hoe kom je er?

Inle Lake is een goed bereikbaar meer. Dit komt door de goed bereikbare plaatsen die rondom Inle Lake liggen, zoals Nyaungshwe en Taunggyi. Vanuit grote plaatsen zoals Mandalay, Yangon en Bagan, is het mogelijk om via een binnenlandse vlucht naar Hebo te vliegen. Een enkeltje Mandalay – Hebo kost ongeveer €80. Vanuit Hebo kun je een taxi of bus nemen naar zowel Taunggyi als Nyaungshwe. Met de bus bereik je Inle lake via Nyaungshwe vanuit Kalaw, met een busrit van vier uur. Vanuit Bagan duurt de busrit acht uur, vanuit Mandalay duurt de busrit twaalf uur en vanuit Yangon duurt de busrit achttien uur. Een enkeltje Mandalay – Nyaungshwe kost ongeveer €12.

Georganiseerde Myanmar rondreizen het Inle Lake aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, ANWB Vakanties en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333 Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen voor het Inle Lake.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Inle Lake

De beste reistijd om Inle Lake te bezoeken is in de maanden januari en februari. Dit is het einde van het droge seizoen van Myanmar. De temperaturen in het land zijn aangenaam en niet te warm. Omdat Inle Lake 900 meter boven het zeeniveau ligt, is het hier overdag koeler dan in de rest van het land. ’s Nachts kunnen de temperaturen rondom Inle Lake dalen tot het vriespunt dus het is aan te raden om een warme kleding mee te nemen.

17 Inle Lake reiservaringen en tips

 • Eline Weststrate

  “Inle Lake”

  Geplaatst 19-05-2019

  Inle Lake is een hele leuke plek in Myanmar. Het dorpje is toeristisch, met veel leuke restaurantjes. Op dag 1 huurden wij fietsen en fietsen we over de noordelijke oever van het meer naar een punt, waar vandaan je het meer over kon steken per boot met fiets en al. Aan de overkant vervolgende we onze fietstocht naar een soort wijnboerderij. Heel grappig om in Myanmar een wijnproeverij te doen. De wijn was er niet heel lekker, maar het uitzicht erg mooi. De volgende dag deden we een boottocht over het meer en bezochten we allerlei dorpjes aan en op het meer. Vooral het klooster op het water dat we bezochten (Jumping Cat Monastry) vond ik erg bijzonder. De boottocht was wel erg toeristisch en we werden vaak naar een soort winkeltjes gebracht, waar wij niet zo van houden. De dag erna was ik helaas ziek, anders waren we nog naar een soort zwembad geweest op de noordelijke oever.

 • Floyd

  “Mooi meer... als er geen toeristen waren”

  Geplaatst 26-04-2019

  Inle Lake word geprijsd als één van de hoogtepunten van Myanmar. Het is dan ook een prachtig meer. Het waterlichaam één van de grootste in Myanmar en op en rond het meer vind je prachtige natuur. Veel watervogels, rijstvelden, bergen en waterbuffels. Helaas zijn de authentieke bewoners en dorpjes rondom het meer niet zo authentiek meer en vooral gericht op toeristen zoveel mogelijk geld af te troggelen. Een boottochtje op het meer leid je vaak langs de vele souvenirshops en werkplaatsen. Kan je daar doorheen kijken kan je hier toch een hoop zien en beleven voor een dag of twee.

 • Thom

  “Heel rustgevend”

  Geplaatst 15-04-2019

  We hadden ergens gelezen dat je niet bij agencys en tochtje over het meer moet regelen, maar dat je op de brug moet gaan staan en dan komen er jongens van familiebedrijfjes naar je toe die je trips aanbieden. Dat klopt! Zij bieden je dezelfde trip voor veel minder geld. Je vaart de hele dag over het meer, met tussenstops bij marktjes en tempels. Maar het meer zelf is het meest magisch. Overal bootjes en vissers die met 1 voet peddelen en met hun handen bezig zijn met het visnet.

 • Tim de Vries

  “Mooie wandeling ”

  Geplaatst 30-11-2017

  Een wandeling van 60 km verdeeld over 3 dagen -- Kalaw naar Inle Lake. Ik had nooit verwacht dat ik deze wandeling ooit zou doen of uberhaupt vol zou houden, maar ik kan het iedereen aanraden. Bij Uncle Sam hebben we de wandeling geboekt en werden begeleid door een super lieve gids en sliepen bij gastvrije locals. De gehele dag worden we geïnformeerd over alles wat we onderweg tegen komen en hij laat ons alles proeven en proberen. De tocht is 3 dagen genieten door het binnenland van Myanmar.
  Aangekomen bij het Inle Lake maken we een boottocht over het meer. Het bekende plaatje, de vissers op de boot, zie je overal op . het meer. Inle lake is een gezellig stadje, met allerlei restaurantjes. Na de tocht was een massage meer dan verdiend, genieten en goedkoop. Daarnaast hebben we een kookcurcus gedaan waar we super lekkere gerechten mochten maken.

 • Lieke van der Heiden

  “Prachtig en ontspannen”

  Geplaatst 30-11-2017

  Het Inle Lake was één van mijn favourite plekken in Myanmar. Het meer is mooi en bijzonder, het is heel ontspannen om er met een boot te varen en het dorpje is een gezellige backpackersplek. Hierdoor is er ook iets meer keus aan restaurantjes.

 • inzedi

  “Must see in Myanmar”

  Geplaatst 29-11-2017

  Het Inle Lake is wat mij betreft een van de meest bijzondere bestemmingen in zuid-oost Azië. Dit meer is gigantisch en de omgeving is prachtig. We verbleven in het dorp Nyaung Schwe, zoals de meeste backpackers. In dit dorp vind je een aantal leuke restaurantjes en een marktje, maar verder is er niet heel veel te doen. Een echte aanrader is om een fiets te huren en de omgeving rondom het meer te bekijken. Een boottocht over het meer kan ook niet missen bij een bezoek aan het Inle Lake. Je komt hier de vissers tegen die met één been en één arm peddelen. Bijzonder om te zien! Ook zie je hoe de lokale bewoners wonen, namelijk op paalwoningen op het meer. Midden op het meer vind je dan ineens een klein dorpje. Ook hebben ze drijvende plantages gemaakt, welke ook midden op het meer staan. Tijdens de boottocht maak je verschillende stops, zoals bij een museumpje, een sigaar makerij en nog wat winkeltjes. Wij zijn drie dagen bij het Inle Lake geweest en achteraf had ik nog wel langer willen blijven.

 • Jens

  “Prachtige plek voor foto's! ”

  Geplaatst 29-11-2017

  Als je houdt van fotografie is dit echt een van de beste plekken in Myanmar! Op het meer weerspiegelt alles wanneer de weersomstandigheden juist zitten, wat enorm mooie kiekjes kan opleveren! Boottochtjes zijn betaalbaar en nemen echt de tijd om de vissers (die roeien met hun voeten) van dichtbij te bekijken. Ook de tuinen en houten huisjes op het water geven mooie foto's!

 • Lisa

  “Heel mooi, teveel souvenir shops”

  Geplaatst 28-11-2017

  Het meer zelf is echt prachtig, maar bij zo een mooie toeristische plek zijn er altijd zoveel shops waar ze iets willen verkopen en waar ze niet eerlijk zijn over de prijzen, dit is jammer.. Leuk om een stukje langs het meer te fietsen en dan de oversteek te maken naar de andere kant! Stadje bij het meer is leuk om te verblijven, veel leuke horeca zaakjes.

 • Annet van der Stel

  “Dorp Nyaung Schwe bij het Inlemeer, aanrader”

  Geplaatst 24-11-2017

  Wij verbleven bij het Inlemeer in het dorp Nyaung Schwe gedurende een paar dagen. We hebben daar een kookworkshop gedaan bij Sue en dat was superleuk. Eerst naar de markt voor inkopen, dan samen koken en daarna de maaltijd. Het geld wordt gebruikt om een weeshuis te ondersteunen. Ik kan dit aan iedereen aanraden. Verder hadden we een geweldig hotel met zwembad, het Princess Garden hotel, zie foto. Voor 1 euro huurden we bij een fietsenzaakje een dag fietsen en hebben we de omgeving verkend. Er was ook nog een poppenspeler, dit is bijna verdwenen in Myanmar dus grijp je kans en ga ernaartoe, echt leuk!

 • Annet van der Stel

  “Prachtig om de beenroeiers te zien”

  Geplaatst 24-11-2017

  s ochtends vroeg vertrokken we vanuit Nyaung Schwe met de boot en het was toen best fris. Het is fijn als je dan iets warms aan kunt doen, zoals bv een winddicht jack. Het was een flinke tocht en er werd hard gevaren. We zijn uiteindelijk helemaal aan de overkant van het meer beland, waar toen de markt was die gedurende 5 dagen rouleerde langs dorpen. Op het meer waren uiteraard de bekende beenroeiers te zien, erg leuk. Wel wat toeristisch natuurlijk, er werd voor ons geposeerd en ik werd zelfs in de boot uitgenodigd. Verder nog de drijvende tuinen bezocht, dorpjes en een sigarenfabriekje. Bijzonder was het bezoek aan een bedrijfje waar van lotusstengels draden getrokken werden om sjaals van te maken. Heel kostbaar waren die ook uiteraard. Al met al zal iedereen die Myanmar bezoekt deze boottocht doen, hoort er beslist bij.


Deel jouw Inle Lake reiservaring en tips!

Ben jij in Inle Lake geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 70 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook