27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 december, 2019

In Yangon, de belangrijkste stad van Myanmar, voel je het koloniale verleden en het bruisende Boeddhisme door de straten stromen. Struin langs de koloniale gebouwen, sta versteld van de rijke religieuze tempels en plof neer in een van de gezellige theehuisjes.

Yangon

Yangon – voorheen, en in de volksmond, Rangoon – werd tijdens de Britse kolonialisatie, de hoofdstad van Brits-Myanmar. Tijdens de Britse kolonialisatie veranderden de Britten Yangon tot het commerciële en politieke hart van het land. De Britten bouwden de stad op zo’n manier dat Yangon vanuit alle windstreken te bereiken was. Daarnaast bouwden zij ziekenhuizen en stichtten zij de Universiteit Ragoon. In 1948 werd Myanmar onafhankelijk. Tot 2005 was Yangon het officiële centrum van het land, maar in de maand november van dat jaar besloot het militair bewind van Myanmar dat Yangon niet langer de hoofdstad van Myanmar was. De nieuwe hoofdstad werd Naypyidaw; een stad die 320 km boven Yangon ligt. Ondanks dit besluit heeft Yangon het bruisende imago van een hoofdstad behouden. Vele winkelcentra, een nationaal museum, gezellige Engelse theehuisjes, goede restaurants en meer koloniale herinneringen zorgen ervoor dat je je niet snel zult vervelen.

Vliegtickets Yangon

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Yangon
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Yangon

Vergelijk alle hotels in Yangon
Bekijk hotels Booking.com

Bruisende koloniale stad

Yangon

De combinatie van een Boeddhistische stad met oud-koloniale gebouwen maken Yangon tot een heel bijzondere plaats in zuidoost-Azië. Als je door de stad loopt, krijg je af en toe het gevoel alsof je twee eeuwen terug in de tijd bent. In 1996 besloot het Stadsontwikkelingscomité van Yangon alle oude gebouwen en bouwwerken op te nemen op een beschermende stadserfgoedlijst. Er mag niets gesloopt worden, enkel verbouwd. De koloniale panden, zoals het oude gerechtshof, historische hotels en de voormalige gebouwen van het secretariaat, zijn niet meer helemaal in tact, maar hierdoor nog wel in originele staat. De uit vier verdiepingen bestaande panden zijn dan ook erg duur en gewild onder de rijke Birmezen. Naast dit koloniale imago heeft Yangon ook een bruisend commercieel imago. In de jaren ’90 trokken veel binnen- en buitenlandse investeerders naar Yangon. De door het regime van Ne Win verslechterde infrastructuur in de jaren ’60 t/m ’80 kreeg een boost van moderniteit door deze buitenlandse bezoekers. Helaas werden veel inwoners van de stad gedwongen om te vertrekken en te verhuizen naar andere steden. Er moest namelijk plaats gemaakt worden voor hotels, kantoorgebouwen en winkelcentra. Naast al deze moderne toevoegingen, kent Yangon uiteraard heel veel traditionele en bijzondere religieuze gebouwen. De een oogt net iets rijkelijker en kolonialer dan de ander.

Shwedagon Paya

Shwedagon Paya

De Shwedagon Paya.

Eén van de bijzonderste tempels van Myanmar is de 2500 jaar oude Shwedagon Paya. Deze pagode, die een paar kilometer ten noorden van Yangon ligt, is de grootste tempel van Myanmar. Het is daarnaast de heiligste pagode van het land. De tempel is 98 meter hoog, bevindt zich 50 meter boven zeeniveau en bedekt een oppervlakte van 46 hectare. De Shwedagon Paya is versierd met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen. In het donker van de nacht, met de maan op de achtergrond en de straatverlichting die op de tempel schijnt, schittert deze rijke versiering aan alle kanten. Maar overdag is de Shwedagon Paya net zo mooi. De tempel is gebouwd door de Mon-bevolking tussen de 6e en 10e eeuw ter ere van de acht Gautama Boeddha’s. Delen van de tempel zijn sinds de bouw vele malen vernield en vervolgens gerenoveerd. Maar je vind hier nog veel overblijfselen van de originele bouw. De tempel is te bereiken via vier overdekte wandelgangen (ook wel “Zaungdan”). Deze wandelgangen zijn versierd met kleurrijke bloemen, Boeddhabeelden, ceremoniële paraplu’s en boeken. Bij intrede van de wandelgangen word je welkom geheten door twee religieuze stenen leeuwen (ook wel “Chinthes”) van negen meter hoog. Vervolgens kun je met de trap omhoog gaan. De beste tijd om de tempel te bezoeken is vroeg in de ochtend of laat in de middag. Op deze manier vermijd je de drukte en de heetste temperaturen.

Shwedagon Paya
Yangon

Kandawgy Lake

In het hart van het centrum vind je Kandawgy Lake; een meer dat door de Britten gebouwd is om te dienen als waterreservoir. Rondom en op het meer vind je bijzondere religieuze bouwwerken, zoals het drijvende altaar Shin Upagot. Dit altaar dient ter ere van de boeddhist Upagot wie mensen beschermde tegen ernstig gevaar. Ten oosten van het meer ligt het Karaweik Palace. Hier kun je een traditionele waterpoppenshow bekijken. Het meer is op zijn mooist tijdens de zonsondergang wanneer de Shwedagon Paya haar lichten reflecteert in het water van Kandawgy Lake.

Chauktagyi Paya

Chauktagyi Paya

Het Chauktagyi liggende Boeddha beeld.

Chauktagyi Paya is een liggende Boeddha van 65 meter lang. De door een metalen dak bedekte Boeddha lijkt op de liggende Boeddha’s van Bago. Bij de voeten van de Chauktagyi Paya vind je een altaar. Dit altaar dient ter ere aan Ma Thay. Ma Thay is een heilige man die, volgens de legende, de bovennatuurlijke krachten had om de regen te laten stoppen en schippers een veilige reis te bieden. Vlak naast de overdekte Boeddha ligt het Shweminwon Sasana Yeiktha Meditation Centre waar veel locals komen om te mediteren.

Inya Lake

Een meer dat vijf keer groter is dan het Kandawgy Lake en ook is gebouwd door de Britten als waterreservoir, is Inya Lake. Dit meer ligt in het noorden van Yangon. De wijken rondom Inya Lake worden beschouwd als een van de meest prestigieuze wijken van Yangon. Je vindt hier de universiteit van Yangon, het huis waar Aung San Suu Kyi zes jaar gevangenschap spendeerde en de Amerikaanse ambassade. Rondom het meer vind je kleine parkjes waar je kunt genieten van het uitzicht, de rust en het groen. Het is ook mogelijk om over het meer te zeilen. Dit kun je doen bij Yangon Sailing Club.

Yangon bezienswaardigheden

Yangon bezienswaardigheden

De Sule Paya.

Er is zoveel te zien in Yangon. Je hebt de prachtige religieuze gebouwen, de rustgevende parken en de indrukwekkende koloniale gebouwen. De stad ontdekken kun je op verschillende manieren. Zo zijn er specifieke walking tours die je langs de koloniale gebouwen, zoals het oude gebouw van de winkelketen Rowe & Co, het ‘Harrods’ van het oosten, Engelse tuintjes en ministeriepanden meenemen. Een ander leuk alternatief is de stad ontdekken op de fiets. Tijdens een bike tour ontdek je de ongebaande paden van de stad en zul je tegenliggers tegenkomen die je anders misschien niet had gezien. Een derde optie is de Yangon Circle Line. Dit is een drie uur durende treinrit door de stad waarbij je ook het platteland rondom Yangon te zien krijgt. Deze treinreis kost ongeveer €1. Informatie kun je krijgen in één van de hotels of guesthouses of in een van de reisbureaus in Yangon.

Reizen naar Yangon – hoe kom je er?

Yangon is goed te bereiken. Vanuit bekende plaatsen als Mandalay en Inle Lake kun je met zowel de trein, bus als het vliegtuig in Yangon komen. Vanuit Bagan kun je naar Yangon reizen met de bus en met de trein. Een busticket Bagan – Yangon kost €13 en duurt 10 uur. Een treinticket Bagan – Yangon kost €14 en duurt ook ongeveer 17 uur.

Yangon

Het koloniale centrum van Yangon. Foto door Alfons Taekema.

Vrijwel alle Myanmar rondreizen beginnen of eindigen in Yangon. Kijk voor georganiseerde rondreizen bij o.a. Sawadee, ANWB Vakanties, Shoestring en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen voor Yangon.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Yangon

Het beste seizoen om Yangon te bezoeken is van november t/m februari. De warmte van overdag is te overen en de avonden zijn koel.

8 Yangon reiservaringen en tips

 • Willem

  “Groot maar met charme”

  Geplaatst 10-05-2019

  Normaal gesproken houd ik niet van grote steden (veel te druk), maar Yangon had echt z’n charme. Sowieso de bekende Schwedagon pagode in het midden van de stad is prachtig. Vergeet geen sokken mee te nemen als je geen verbrande voetzolen wilt. Er zijn overdekte en niet-overdekte markten en leuke restaurantjes (moet je soms wel goed voor zoeken).

 • Floyd

  “Prachtige gouden stad met een vies randje”

  Geplaatst 25-04-2019

  Een goede stad om gelijk in het hectische Myanmar te duiken. De stad is oud en vies, maar het leeft wel. Op straat word allerlei eten bereid en verkocht, het verkeer is druk en chaotisch en op elke straat hoek word je weer verrast. Maar waar Yangon en Myanmar vooral bekend om staan zijn zijn gouden pagoda's. De gigant Shwedagon kan je van veel plekken in de stad al zien en is een epische gouden pilaar van wel 100 meter hoog. In Yangon krijg je een goed beeld van Myanmar en de birmezen voordat je reis echt begint.

 • J. Jaspers

  “Ondergewaardeerd”

  Geplaatst 16-04-2019

  Yangon was een erg leuke hoofdstad. Het was als eerste bestemming van mij in Myanmar ook meteen een behoorlijke cultuurshock. Vooral het continu kauwen en spugen van het betelblad was iets waar ik aan moest wennen. Mensen met rode, rotte tanden spugen overal de rode zooi op straat. Verder zie je hier voor het eerst dat mensen met een soort hout hun wangen insmeerden, en geel maakten. Als versiering, maar ook tegen de zon. De stad is hier en daar prachtig. Vooral de grote tempel is geweldig om een halve dag te spenderen en mensen te kijken. Mensen spreken je ook echt aan uit interesse, en niet omdat ze je iets willen verkopen. Myanmar heeft mijns inziens de vriendelijkste mensen van Azië.

 • Thom

  “Een en al leven, cultuur en vrolijkheid”

  Geplaatst 15-04-2019

  Een en al leven, cultuur en vrolijkheid op straat, maar dan zonder die pure chaos zoals bijvoorbeeld in India. Het was er wel echt drukkend warm, als een warme deken die over je heenvalt zodra je buitenkomt. De Schwedagon Pagode is de bezienswaardigheid in Yangon, en terecht. Het is een enorme gouden pagode in het midden, met daaromheen allemaal kleinere tempeltjes. Vergeet geen sokken mee te nemen want je voeten verbranden levend als je daar in de zon rondloopt (en geen schoenen aan mag).

 • Jolien Oomens

  “Leuke grote stad, lieve mensen”

  Geplaatst 15-04-2019

  Het was erg zoeken naar een fatsoenlijk restaurantje. We hadden eerst een klein plaatselijk restaurantje waar we het eten echt niet weg gekregen omdat het zo vies was. Uiteindelijk vonden we zelfs een bakkertje met heerlijk brood en stroopwafels! Yangon is een grote stad, maar heeft wel hele mooie bezienswaardigheden. Zelf waren we er ook een voor de plaatselijke bevolking. De mensen zijn heel vriendelijk en willen je overal mee helpen. We dachten dat we naar de tempel konden lopen, maar dat bleek toch veel verder te zijn dus heeft een lokale man ons aangeboden ons daarheen te brengen met zijn auto, gratis. Hartstikke lieve mensen.

 • Zoe

  “Bijzondere, maar drukke stad”

  Geplaatst 21-11-2017

  Yangon is een ongelofelijk drukke stad. Overal waar je kijkt lopen mensen, rijden auto's. De straten zijn ook overal bedekt met rode vlekken van de betel nuts die de lokale bevolking op de grond spit. Het is niet een hele fijne stad om in te verblijven, maar de stad is een must see wanneer je in Myanmar bent, met name door de Shwedagon pagoda. Dit is de mooiste tempel die ik ooit heb gezien. Neem hier een gids, zodat je snapt wat de betekenis is van de verschillende plekken. Vergeet niet om sokken mee te nemen als je op slippers komt, want je voeten branden weg door de warme stenen. Een grappige bijkomstigheid is dat je als blanke toerist met iedereen op de foto moet. Kinderen worden bij je gezet en hele fotoshoots worden gehouden bij de tempel.

 • Michel Bosch

  “Het gouden sprookje van de Shwedagon Paya”

  Geplaatst 01-11-2017

  Mocht je in Yangon zijn, dan kan je eigenlijk niet om deze pagode heen. De Shwedagon Paya. Een joekel van een pagode die je van verre ziet. Hij staat dan ook op een heuvel, maar de pagode is echt heel erg groot. De pagode is overdekt met bladgoud en gedecoreerd met vele edelstenen. Rondom de grote stoepa die 98 meter hoog is zijn kleinere gebouwtjes, pagoda's en vele tempeltjes met prachtige beelden. In de avond wordt het allemaal nog net iets mooier als alle kaarsen zijn aangestoken. Overal lopen monniken en nonnen en tel daarbij op de vele locale bezoekers en het sprookje is compleet. Ergens in deze tempel worden enkele haren bewaard van de laatste buddha, wat het tot een bijzondere plek maakt. Wij waren er tijdens een hevig onweer, maar zelfs toen was het schitterend. We hebben gewacht tot het donker werd, het is beslist een magische plek!

 • Lydia Huidekoper

  “Yangon”

  Geplaatst 28-10-2017

  De eerste dag kwamen we in Yangon geen blanke toerist tegen. De bevolking is erg vriendelijk. Vaak is het moeilijk om je in het Engels te redden maar met handen en voeten kom je een heel eind. We zijn naar de markt geweest die echt voor de locals is: de Theingyi Zei. Geweldig om te zien hoe de mensen handel drijven. Erg druk en krap tussen alle stoffen, bij de slagersafdeling is het een stuk rustiger. Een sterke maag is gewenst.


Deel jouw Yangon reiservaring en tips!

Ben jij in Yangon geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 70 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook