27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Mrauk U is een plaatsje in het wilde oerwoud van west-Myanmar. Naar Mrauk U ga je voor eeuwenoude ruïnes en tempels en het ‘einde van de wereld’-gevoel, want Mrauk U is alleen bereikbaar via een boottocht van vier tot zeven uur!

Mrauk U

Mrauk U is een oud stadje in het westen van Myanmar gelegen aan de Kaladan River. Tijdens het Arakan Regime was het één van de rijkste steden van Azië. De stad had veel macht in handen over delen van Bangladesh en Myanmar. Daarnaast werd de stad door Portugese, Spaanse, Nederlandse en Franse ontdekkingsreizigers en handelaren gebruikt als poort naar het vaste land van Azië vanuit de Bengaalse Baai. Hierdoor groeide de rijkdom in de stad. Er werden rijke tempels en pagoda’s gebouwd – welke nu nog steeds te zien zijn. Door de komst van de Europese kolonisten werd Mrauk U, voornamelijk op gebied van architectuur, sterk beïnvloed. In de 17e eeuw werd Mrauk U door veel bezoekers vergeleken met Amsterdam of Londen en gezien als het Venetië van Azië. Maar toen Myanmar (toen Birma) in de 19e eeuw in handen kwam van de Britten, verhuisden zij de functie als poort naar het vaste land van Azië naar de stad Sittwe. Hierdoor raakte Mrauk U in verval en leek de stad steeds verder te verdwijnen in de jungle. Ook vandaag de dag wordt de stad niet door veel reizigers bezocht. Al zal daar een einde aan komen wanneer het langverwachte vliegveld eindelijk wordt aangelegd. Wees de drukte voor en bezoek deze stad nu het er nog rustig is.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587 Cheaptickets.nl

Overnachten in Mrauk U

Vergelijk alle hotels in Mrauk U
Bekijk hotels Booking.com

Boottocht naar Mrauk U

Mrauk U

Mrauk U is gelegen in het dichtbegroeide wilde oerwoud van west-Myanmar. Het is op maar één manier mogelijk om naar Mrauk U te reizen en dat is per boot. De boottocht duurt vier tot zeven uur en neemt je mee over de bochtige Kaladan River. Door deze avontuurlijke tocht, en maatregelen die genomen zijn door de overheid, wordt Mrauk U jaarlijks door niet meer dan 5.000 reizigers bezocht. Het kan voorkomen dat je één van de vele tempels voor jezelf hebt en je het ware ‘aan het einde van de wereld’-gevoel zult ervaren. De kans is echter groot dat je een local tegen het lijf loopt, want de tempels van Mrauk U liggen verspreid over vruchtbare rijstvelden en tussen huisjes en markten waar het nog steeds bruist van het leven. Overnachten kun je in Mrauk U rondom het Palace Museum (ongeveer in het midden van de stad), want daar vind je genoeg hotels en guesthouses.

Mrauk U tempels en ruïnes

Jonge monikken in Mrauk U

Jonge monikken in Mrauk U.

Mrauk U is een stadje van 28 km² waarbinnen de tempels en ruïnes verspreid liggen over een oppervlakte van ongeveer 4 km². De honderden tempels van Mrauk U kunnen onderverdeeld worden in noordelijke, oostelijke, westelijke en zuidelijke groepen. De meeste tempels ten noorden van het Palace Museum kun je te voet ontdekken, maar voor de andere tempels heb je een fiets of een jeep nodig. Deze kun je huren bij je hotel of guesthouse. Het huren van een jeep kost ongeveer €20. Hierbij krijg je een niet-Engelssprekende chauffeur. Een Engelssprekende chauffeur kost extra. Je kunt ook een gratis plattegrond van Mrauk U halen bij L’Amitie Art Gallery. Hierop vind je de locaties en namen van de tempels. De tempels laten je zien hoe er tijdens de gouden tijden van Mrauk U geleefd werd door de locals in de Rakhine dorpen. Je zult tempels zien met hoge gouden daken, tempels die op indrukwekkende wijze gebouwd zijn met grondstoffen als zand en tempels die rijk versierd zijn met kleurrijke details. Sommige tempels zijn net iets specialer, zoals de Haridaung Pagoda. Deze tempel ligt op een heuvel naast een klooster. Vanaf het dak van de tempel heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Tijdens de reis naar Mrauk U word je gevraagd om een bijdrage te leveren voor de tempels van ongeveer €0,50. De meeste tempels kun je dan gratis bezoeken. Sommige tempels, waaronder de Shittaung Paya, van waaruit de meeste reizigers hun ontdekkingstocht beginnen, vragen om extra entree van ongeveer €5.

Dukkanthein Paya, Mrauk U
Dukkanthein Paya, Mrauk U

De Dukkanthein Paya.

Chin dorpjes

Dieper in de jungle gelegen rondom Mrauk U vind je een aantal bijzondere dorpjes. Dit zijn de Chin dorpjes, gelegen in de Chin-staat, waar een van het minst ontwikkelde volk van Myanmar woont: de Chin. Deze etnische minderheid is een Tibetaans-Burmese groep die grotendeels christelijk is. De Chin-staat beslaat een deel van Bangladesh, India en Myanmar. Je kunt in de bergdorpjes kennis maken met de lokale tradities, zoals de getatoeëerde gezichten van de Chin-vrouwen. Daarnaast vind je veel mooie paleizen en tempels die je herinneren aan de bijzondere historie van deze omgeving. Tijdens je tocht over de Lemro River naar de Chin dorpjes kun je genieten van de prachtige natuur en de indrukwekkende valleien die voorbij komen. Een dagtrip naar de Chin dorpjes kost ongeveer €33 en kun je boeken in je hotel of guesthouse.

Koe-Thaung tempel

De Koe-Thaung tempel.

Reizen naar Mrauk U – hoe kom je er?

Mrauk U is bereikbaar met drie verschillende soorten boten, die variëren in snelheid en prijs. De goedkoopste en minst snelle boot is de Inland Water Transport. Deze doet er 7 uur over en kost ongeveer €5. De tweede optie is de privé ferry service. Deze boottocht duurt 4 tot 7 uur en kost ongeveer €12. Een boot alleen voor jezelf en je medereiziger(s) kun je boeken voor €120. Deze boot heeft een paar plastic stoelen en een basic toilet. Er kunnen in totaal vier tot zes mensen op de boot. De kapitein zal twee tot drie nachten overnachten met de boot in Mrauk U. De snelste optie is de speedboat van Shwe Pyi Tan. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en kost ongeveer €18. Al deze boten vertrekken vanuit Sittwe; een dorpje gelegen aan de Kaladan River. De boten vertrekken wel op verschillende dagen, dus raadpleeg je hotel of guesthouse voor exacte informatie.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om Mrauk U via land te bereiken. Al is dit niet altijd de meest comfortabele optie en kan de busrit erg lang duren. Zo duurt de busreis van Yangon naar Mrauk U gemiddeld 21 uur en bedragen de kosten €30 voor een ticket. De reis vanaf Mandalay is met 18 uur iets korter en een ticket (ca. €20) iets goedkoper.

Bij Riksja Myanmar, Van Verre en 333Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen voor Mrauk U.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Mrauk U

De beste reistijd voor Mrauk U is tijdens het droge seizoen van oktober t/m februari. In deze periode heb je de minste kans op heftige tropische regenbuien en zijn de middagtemperaturen niet te heet.

Deel jouw Mrauk U reiservaring en tips!

Ben jij in Mrauk U geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 70 Myanmar rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 587

Volg ons op Facebook