Weekendje Den Haag? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Den Haag!

Weekendje Den Haag? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Den Haag!

Weekendje weg in Den Haag? De statige hofstad vlakbij zee is de derde stad van Nederland en biedt vólop unieke bezienswaardigheden en activiteiten voor een leuke stedentrip. Ontdek hier wat te doen in Den Haag en bekijk direct de leukste hotels en beste aanbiedingen!

Door , laatst bijgewerkt op 20 februari 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten & tips wat te doen
 3. Winkelen
 4. Eten & uitgaan
 5. Overnachten: 5x leuke hotels!
 6. Weekendje Den Haag boeken
 7. Reiservaringen en tips

Stedentrip Den Haag

Weekendje of nachtje Den Haag? De hofstad wordt ook wel ‘s-Gravenhage genoemd en is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, met meer dan 530.000 inwoners. In Den Haag valt er ontzettend veel te zien en doen. De stad heeft een goede mix van cultuur, attractieparken, winkels én stranden nabij. Bij een dagje of weekendje Den Haag hoort natuurlijk een bezoek aan het Binnenhof, Mauritshuis, Madurodam en Panorama Mesdag, afgesloten met een echte ‘Haagsche Kakker’ van bakkerij Hessing in de Reinkenstraat. Hofstad Den Haag is een stad in beweging en perfect te combineren met een dagje strand in Scheveningen. Lees hieronder verder voor alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips wat te doen tijdens je weekendje Den Haag.

Weekendje Den Haag boeken – onze tips!

Top-9 bezienswaardigheden Den Haag

1. Het Binnenhof & de Ridderzaal

Het Binnenhof is hét centrum van de politieke macht in Nederland. Hier bevinden zich de Eerste en Tweede Kamer, het iconische Torentje – de werkplek van onze premier – én de Ridderzaal, waar op Prinsjesdag de troonrede wordt voorgelezen door de Koning.

 • Het indrukwekkende monumentale gebouwencomplex ligt middenin het centrum van de stad en heeft een rijke geschiedenis die terugvoert naar de 13e eeuw.
 • Het is het oudste parlementscomplex in Europa dat nog als zodanig dienstdoet: de vergaderzaal van de Eerste Kamer stamt uit 1655 en wordt gezien als oudste in gebruik zijnde parlementaire vergaderzaal van Europa.
 • Je kunt een rondleiding volgen waarbij je zowel de Ridderzaal als Tweede Kamer bezoekt; alleen het Torentje is helaas niet te bezoeken.
 • Maar ook wie geen georganiseerde rondleiding volgt, kan Het Binnenhof vrij betreden vanuit het ‘Buitenhof’ of via het ‘Plein’.
Den Haag Het Binnenhof, Den Haag

2. Het Vredespaleis

Door velen wordt het wereldberoemde Vredespaleis genoemd als één van de hoogtepunten van een bezoek aan Den Haag. Het paleis dat in Renaissancestijl in de 19e eeuw werd gebouwd, speelde een belangrijke rol voor de wereldvrede. Tegenwoordig zijn o.a. de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof hier gevestigd.

Naast de ingang van het Vredespaleis ligt het bezoekerscentrum, deze heeft een gratis audiotour. Het paleis wordt vaak vanaf de buitenkant op de foto gezet, maar ook de binnenkant is de moeite waard. Voor €11 kun je een rondleiding volgen, boek deze wel vooraf want ze zitten vaak vol.

Het Vredespaleis, Den Haag

3. Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde vormt het werkpaleis van de Koning en de Koninklijke Stallen. Het paleis is altijd middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koninklijke familie. Wat veel mensen niet weten, is dat je tuin van Paleis Noordeinde gewoon vrij kunt bezoeken!

Paleis Noordeinde, Den Haag

4. De Gevangenpoort

De Gevangenpoort bestaat al sinds de 13 eeuw en is zeker een bezoekje waard. Het is lange tijd gebruikt als gevangenis. Het gebouw dient tegenwoordig als museum waar je meer te weten komt over misdaad en straffen door de eeuwen heen. Wist je dat er een aantal succesvolle ontsnappingen hier plaatsvonden?

De Gevangenpoort, Den Haag

5. Meer bijzondere musea in Den Haag

Er zijn zoveel musea in Den Haag, dat kiezen lastig wordt.

 • Bezoek als liefhebber sowieso het Kunstmuseum Den Haag – een museum voor moderne kunst en kunstnijverheid – met meer dan 160.000 kunstwerken.
 • Rond de Hofvijver aan het Binnenhof liggen vier musea vlak bij elkaar, die je op één handige kaart (de Hofvijverpas) kunt bezoeken: Museum de Gevangenpoort, het Haags Historisch Museum, Galerij Prins Willem V en Museum Bredius.
 • Een andere populaire bezienswaardigheid voor kunstliefhebber is Escher in Het Paleis, een kunstmuseum in het uit 1764 daterende Paleis Lange Voorhout gewijd aan het werk van de Nederlandse graficus Maurits Cornelis Escher.
 • Of bewonder Hollandse Meesters zoals Rembrandt en Vermeer in het Mauritshuis.
 • In Scheveningen vind je het Panorama Mesdag, met het beroemde panoramische zeegezicht van de 19e-eeuwse schilder Hendrik Mesdag.

6. Madurodam & meer gezinsparken!

Nederland in het klein zien? Een bezoekje aan Madurodam is leuk voor alle leeftijden! Dit toeristische attractiepark trekt jaarlijks circa 600.000 bezoekers en is erg geliefd bij gezinnen. Madurodam heeft ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Andere leuke parken in of rond Den Haag voor het hele gezin zijn Drievliet, Sealife, Museon, Duinrell en het Omniversum.

7. De Haagse Markt

In Den Haag vind je de grootste en meest uitgebreide markt van Nederland: De Haagse Markt. Vier dagen per week staan er kramen met allerlei koopwaar tussen de Hoefkade en het Hobbemaplein. Soms trekt deze markt wel meer dan 25.000 bezoekers per dag!

8. Chinatown

Den Haag heeft een heus eigen Chinatown met volop Chinese winkeltjes, versieringen en restaurants, én mooie Chinese poorten. Erg leuk om doorheen te lopen, zeker ’s avonds! De buurt ligt, als je op de Grote Marktstraat staat, direct achter de Media Markt en De Bijenkorf. Vroeger was dit de Haagse jodenbuurt. Na de Tweede Wereldoorlog stond verpauperde de wijk en stonden de meeste panden leeg. In de jaren ’70 van de vorige eeuw besloot de gemeente de wijk op te knappen en vestigden zich meer en meer Chinezen in de buurt.

9. De boulevard, het strand en de pier van Scheveningen

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken: Scheveningen is géén ‘eigen’ plaats maar een stadsdeel van Den Haag. Vroeger was het een vissersplaats, maar anno een wijk en badplaats binnen de stad Den Haag. Je kunt er makkelijk heen met de tram vanuit het centrum.

Scheveningen

Activiteiten & tips wat te doen in Den Haag

Wat te doen in Den Haag? Naast de genoemde bezienswaardigheden zijn dít leuke activiteiten om te ondernemen!

 • Trek in een zelf gebrouwen biertje? Dan moet je bij de Willibrorduskapel zijn! Boven de winkel staat de kapel met prachtige glad in lood ramen. Wil je meer lekkernijen proeven, ga dan voor de Haagsche kakker, Wassenaarse Poffer of Haagse Ooievaartjes.
 • Den Haag heeft flink wat stadsparken waar je heerlijk kunt wandelen of relaxen. Het Westbroekpark en het Zuiderpark zijn favoriete parken waar je kunt genieten van honderden verschillende planten en bloemen. Erg mooi in het voorjaar! Voor een versgebakken scone en thee stop je bij het schattige theehuisje aan het water. Andere prachtige parken zijn Clingendael en Park Sorghvliet. Daarnaast heeft Den Haag ook een mooi duingebied én meer dan 10 kilometer aan strand. Tip: Achter de Kloosterkerk vind je het Rusthofje, een een oase van rust die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken.
 • Bij Den Haag hoort natuurlijk ook de badplaats Scheveningen, waar je prima kunt loungen, eten en dansen aan het strand. Ook vind je hier de Pier, Holland Casino, het Circustheater Den Haag, het Museum Beelden aan Zee en Skyview de Pier: een groot reuzenrad.
 • Bekijk de bijzondere kunstmatige krater, ontworpen door James Turrel. ‘Het Hemels Gewelf’ staat in Kijkduin, een aparte verschijning. Je kunt de krater in lopen over houten treden en via een betonnen doorgang. Vervolgens kun je plaatsnemen op de bank van natuursteen om de (sterren) hemel te bekijken.
 • Een stadswandeling door het centrum is een must, waarbij je natuurlijk het Binnenhof, Vredespaleis, Chinatown en alle andere bekende bezienswaardigheden bezoekt (hierboven in dit blog genoemd!). Dat kun je op een eigen houtje doen, maar er zijn ook georganiseerde wandeltours te boeken met lokale privégids of tours in groepsvorm.
Park Clingendael, Den Haag

Park Clingendael.

Overnachten in Den Haag – 5x leuke hotels

 • Boutique Hotel Corona ★★★★
  De naam is in deze tijd bepaald niet gelukkig, maar dit is een uitstekend boetiekhotel gevestigd in 3 17e-eeuwse gebouwen aan het Buitenhof, op slechts 200 meter van tramhalte Centrum.
 • Staybridge Suites The Hague – Parliament ★★★★
  Geliefd suitehotel mét fitnessfaciliteiten gelegen aan de Hofvijver, vlakbij Paleis Noordeinde en het Binnenhof.
 • Best Western Den Haag ★★★
  Prima budgetvriendelijke keuze, dit pas gerenoveerde 3-sterrenhotel in een voormalig herenhuis middenin de ambassadewijk. Mooi uitzicht op een klassieke vijver!
 • Hilton The Hague ★★★★★
  Betaalbaar 4-sterrenhotel direct tegenover het Centraal Station, met prima ontbijtbuffet én gratis entreekaartje voor een rondvaart.
 • Hotel Indigo The Hague – Palace Noordeinde ★★★★
  Gaaf! Overnachten in een voormalig bankgebouw met fraaie oude decoraties en koninklijke portretten in de kamers en gangen. Mét bar in de voormalige bankkluis!

Winkelen in Den Haag

De Haagse binnenstad is perfect voor een dagje shoppen. Leuke winkels en restaurants vind je in de middeleeuwse straatjes Oude Molstraat en Molenstraat. Vanuit de zijstraatjes heb je zelfs zicht op Paleis Noordeinde. Natuurlijk zijn er ook bekende warenhuizen en winkelketens, modeboetiekjes en conceptstores. Het maakt niet uit wanneer je gaat, de winkels zijn zeven dagen per week geopend.

Must do: Shoppen en lunchen in het geliefde Zeeheldenkwartier, een stadswijk waar je authentieke lokale winkeltjes, restaurantjes, trendy koffietentjes en prachtige Jugendstil panden vindt.

Wil je winkelen op chique? Vervolg je weg dan naar de Passage. Deze luxe winkelgalerij bestaat al sinds 1882 en heeft een allure die zich makkelijk kan meten met galerijen in Milaan, Brussel en Moskou.

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

Eten en uitgaan in Den Haag

Ook ’s avonds vier je het leven in Den Haag. Goed en betaalbaar eten kun je op vele plekken.

 • Onze tips: Simonis voor de beste vis en ’t Goude Hooft, de oudste herberg van de stad.
 • Uitgaan doe je op het Plein, de Grote Markt of natuurlijk lekker met de voetjes in het zand aan het Scheveningse strand.
 • Een aantal bekende clubs aan zee in Scheveningen zijn de Crazy Piano’s, Club Indigo en Zanzibar Beachclub.
 • Een van de meest populaire plekken om te eten in Den Haag is het Zeeheldenkwartier, dé upcoming wijk van Den Haag met tal van creatieve ondernemersinitiatieven, hippe winkeltjes, fijne lunchrooms en cafés.
 • Een aantal interessante design- en conceptstores in deze buurt zijn onder andere Yurt Store en Bij Priester aan de Zoutmanstraat en Bar en Zo (inclusief fantastische koffie!) aan de Prins Hendrikstraat.
Eten en uitgaan in Den Haag

Weekendje Den Haag boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Den Haag reiservaring

 • Sridevi Lakshmana op 04-03-2021

  “Royal city of Netherlands ”

  We went to the beach in Den Haag on a nice summer.
  Even though the temperature is warm, the water is ice cold. The place is easily connected from the train station. You can use a daily pass to travel to and from the beach. There are many eat joints near the beach from cuisine all over the world.
  You can spend the whole day in the area with lot of attractions.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Den Haag reiservaring en tips!

Ben jij in Den Haag geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief