Stedentrip Skopje (Noord-Macedonië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Stedentrip Skopje (Noord-Macedonië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Skopje, hoofdstad van Macedonië en gelegen in het noorden van het land, is een bijzondere Balkan metropool. Deels grotesk en een beetje opzichtig, deels authentiek met een aantal interessante overblijfselen uit het Ottomaanse en Byzantijnse tijdperk.

Door , laatst bijgewerkt op 25 mei 2022
4 minuten lezen

Stedentrip Skopje

Hoewel Skopje nog steeds onderdoet voor Ohrid is het toerisme er wel in opkomst. En waarom ook niet, de stad heeft voldoende bezienswaardigheden en gezelligheid om een citytrip mee te vullen.

Vakantie Noord-Macedonië boeken – onze tips!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Skopje

De Turkse Bazaar

De oude Turkse bazaar is een must-see bij een bezoek aan Skopje. Men zegt dat het de grootste bazaar van de Balkan is na de bekende bazaar van Istanbul. Hoe dan ook, het is een perfecte plek om een heerlijk in te verdwalen. In de nauwe straatjes van de Bazaar vind je talrijke historische gebouwen, theehuisjes, moskeeën, musea, restaurantjes en zelfs een aantal hippe cafeetjes voor het nodige avondvertier.

Turkse Bazaar, Skopje

Stenen brug over de rivier de Vardar

Eén van de bekendste blikvangers in Skopje is de 15e eeuwse stenen brug die het nieuwe en oude centrum van de stad met elkaar verbindt. De brug is gebouwd in opdracht van Sultan Mehmed II en heeft een behoorlijke reeks van aanslagen en rampen overleefd. Rondom de rivier, aan de oever van de Vardar, liggen een aantal gezellige kroegjes en restaurantjes.

Stenen brug, Skopje

Macedonië plein

Het Macedonië plein is een typisch voorbeeld van de grootheidswaanzin van de Macedonische regering. Het plein is volgebouwd met nét iets te protserige standbeelden en fonteinen. Laten we zeggen; je moet ervan houden. Desondanks is het plein wel een belangrijk centraal punt in de stad waar vrijwel alle belangrijke straten en ook de stenen brug op uit komen en waar een aantal belangrijke musea, waaronder het Macedonisch museum, te vinden zijn.

Macedonië plein, Skopje Skopje

Sveti Spas kerk

Midden in de Oude Bazaar staat de Sveti Spas kerk, één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Skopje. De kerk ligt deels verzonken in de grond (de Ottomanen verboden kerken hoger dan moskeeën) en valt van buiten helemaal niet zo op. Pas binnen wordt het interessant. In de kerk zijn een aantal bijzondere kunstwerken en een volledig uit hout gesneden 12 meter (!) hoge muur te vinden. In de tuin van de kerk ligt de 19e eeuwse revolutionair Gotse Deltsjev begraven.

Sveti Spas kerk, Skopje

Moeder Teresa gedenkhuis

Moeder Teresa is de beroemdste oud inwoner van Skopje. Ze is er geboren en woonde tussen 1910 en 1928 in de stad. Op de plaats van de Rooms Katholieke kerk waar moeder Teresa werd gedoopt staat nu het moderne Moeder Teresa Memorial House. Van binnen is het memorial house vrij klein maar er is interessante informatie over het leven van Moeder Teresa te zien inclusief een aantal van haar persoonlijke bezittingen.

Moeder Teresa gedenkhuis, Skopje

Skopje Zoo

De dierentuin van Skopje is een middelgrote dierentuin met zo’n 100 verschillende diersoorten. Eigenlijk willen we deze dierentuin niet promoten omdat deze in het verleden de naam had geen goede leefomstandigheden voor zijn dieren te bieden. Maar de laatste jaren heeft de Macedonische regering geïnvesteerd in de dierentuin waardoor we ze het voordeel van de twijfel willen geven. Én het is een fijne getaway uit de drukke stad.

Reizen naar Skopje – hoe kom je er?

De goedkoopste en snelste manier om Skopje te bereiken is met Wizz Air vanuit Eindhoven of Brussel. Je hebt al een retourvlucht voor €135.

Georganiseerde rondreizen die Skopje aandoen vind je o.a. bij TUI.

Beste reistijd Skopje

Waar aan het water in hoogzomer nog wel een verfrissend briesje kan staan is dat in Skopje niet het geval. Vermijd dus de maanden juli en augustus, het is dan vaak te heet voor een stedentrip. De beste maanden om Skopje te bezoeken zijn het voorjaar (mei/juni) en het najaar (september/oktober)

Vakantie Noord-Macedonië boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

6 Skopje reiservaringen en tips

 • Kev Cutler op 21-05-2022

  “Lived in Skopje”

  I worked in Skopje for quite some time (18 months). Like other 'reviewers' I noted the Soviet-era architecture etc. The older part of the city (across the Stone-Bridge) is a beautiful place to visit. What surprises me in the reviews is that none I've seen mention how incredibly friendly the people are. I don't mean 'tourist, I want your money' friendly. I mean genuinely friendly and helpful. On the newer side of the city, there are also so many beautiful restaurants, bars, cafes and the new city centre-thing with the statue of Alexander can easily be ignored.
  A Macedonian colleague of mine summed the new statue and the fake Arc-de-Triumph nicely.....
  'Our Grand-children will still be paying for that while they have no railway'
  Some beautiful shaded cafes in the most unlikely places. Good food. Safe, but my best memory is how friendly Macedonia was to me.

 • Danya op 11-05-2019

  “Bizar opgepoetste stad”

  Skopje is leuk om een keer te zien. De stad staat enerzijds nog vol met Sovjet-beton, maar anderzijds proberen er ze ook wat van te maken door overal willekeurig fonteinen, standbeelden en een heuze Arc de Triomphe neer te poten. Gebouwen krijgen prachtige Romeinse facades met Griekse pilaren. Verbetering of geschiedvervalsing? Voor beide valt wat te zeggen. Ze hebben nog wel een klein stukje authentiek oude stad (Ottomaanse stijl), leuk om rond te wandelen. Al met al wel leuk om een keer gezien te hebben als je toch in de buurt bent, maar ik zou er niet speciaal voor heen gaan.

 • Wendy op 07-05-2019

  “Kijk eens achter de facade”

  Skopje is de hoofdstad van Macedonie.
  Wij deden het als dagtrip vanuit Struga (aan het meer van Ohrid, waar je supergoedkoop heen kunt). Gewoon met het openbaar vervoer, prima te doen.
  Als je Skopje inkomt, zie je allemaal grote, nieuwe gebouwen. Het is echt pracht en praal, niet normaal. Achter deze hele nieuwe boulevard kom je in het oude gedeelte. Dat is autovrij en het is een soort souk. Allemaal oude straatjes met kleine winkeltjes en restaurantjes. Leuk en gezellig. Precies zoals Macedonie het land graag op de kaart zet. Loop je echter iets verder door, dan zie je 1 grote vervallen zooi. We raakten aan de praat met een meneer die een jaar in Nederland had gewoond. Toevallig was dat vlakbij waar wij nu wonen. Hij sprak redelijk goed engels en wilde ons maar wat graag vertellen over de onvrede die er heerst bij de bevolking. Hoe belachelijk hij het vind dat er miljoenen zijn besteed aan de bouw van de boulevard, terwijl de meeste mensen in kapotte huizen wonen. Een stad met 2 gezichten dus. Maar wel een leuke stad!

 • Sander op 29-04-2019

  “Een hele rustige hoofdstad”

  Skopje is de hoofdstad van Macedonië maar eigenlijk heel rustig en hier kun je makkelijk overal lopen zonder hordes mensen of verkeer. De recente nieuwbouw, pleinen en standbeelden zijn een contrast met de oudere delen van deze stad. Leuk straatjes, mooie kerkjes en lekker eten voor een goede prijs. In een dag of 2 wel alles te zien.

 • Danielle de Jong op 25-04-2019

  “Wereldse stad midden in de natuur”

  In Skopje vind je veel diversiteit. Gloednieuwe winkelcentra en een heel oud centrum. Veel staal en steen omringd door heuvels met mooie natuur. De bestemming is prettig voor de portemonnee en erg gezellig. De mensen zijn vriendelijk, gastvrij, maar spreken niet altijd Engels. Lekker uit eten en stappen kan er ook, maar wel lekker op zijn Balkans.

 • marjolein op 12-04-2019

  “hoofdstad in opkomst”

  Mooie stad die nog in opkomst is. De scheiding tussen oud en nieuw is hier nog heel duidelijk aanwezig. Het waterpark midden in de stad is echt een aanrader, wanneer je van glijbanen houdt, of verkoeling zoekt op een warme dag.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Skopje reiservaring en tips!

Ben jij in Skopje geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief