Lillehammer (Noorwegen): bezienswaardigheden & tips voor deze unieke winter bestemming

Lillehammer (Noorwegen): bezienswaardigheden & tips voor deze unieke winter bestemming

Lillehammer is sinds jaren een populair Noors ski oord, maar het werd pas echt beroemd door de Olympische winterspelen van 1994.

Door , laatst bijgewerkt op 28 juni 2022
4 minuten lezen

Waar staat Lillehammer om bekend?

Veel van de Olympische sportfaciliteiten van ‘Lillehammer 1994’ zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik en open voor bezoekers. Naast een fantastisch wintersportgebied is Lillehammer een relaxed stadje gelegen aan het Mjøsa meer met een aantal interessante musea, historische gebouwen en een variëteit aan ambachtelijke winkels, bars en restaurants. De stad wordt omgeven door bossen, bergen en traditionele Noorse boerderijen.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Tip: kijk op Netflix de hilarische serie Lillehammer, met Springsteen-gitarist en acteur Steven Van Zandt (o.a. The Sopranos) als maffioso die vanuit New York noodgedwongen naar Lillehammer verhuist!

Lillehammer

Wat is er te doen in Lillehammer?

Nadat Lillehammer de winterspelen van 1994 kreeg toegewezen werd er veel geld gestoken in de infrastructuur van de stad en de sportfaciliteiten. Het werd één van de succesvolste sportevenementen uit de geschiedenis van Noorwegen. De voorzieningen in Olympiaparken zijn nog steeds in gebruik en te bezoeken.

 • Aanraders zijn de ijshockeyhal en de 136 meter hoge skischans, vanuit hier wandel je langs watervallen en de rivier zo het centrum in.
 • Bij Håkons ijshockey hal ligt het Noors Olympisch museum, een goed opgezet museum dat zowel de algemene geschiedenis van de Spelen laat zien als die van de Noorse Olympische spelen.
Olympisch dorp, Lillehammer

Toeristen die de Olympische ski-schans in de zomer bezoeken.

Lillehammer in de winter

De omgeving van Lillehammer in de winter.

Maihaugen

Vlakbij het centrum van Lillehammer ligt het bijzonder leuke openluchtmuseum Maihaugen. Hier vind je een verzameling van 180 gebouwen daterend uit de middeleeuwen tot nu. Bijzonder is de Staafkerk van Garmo uit 1150, traditionele huizen uit Gudbrandsdalen en een straat met winkels en een posttrein uit de jaren 50. Maihaugen heeft daarnaast een foto archief en een museum met tentoonstellingen en rondleidingen.

Lillehammer in de zomer

Lillehammer in de zomer.

Lillehammer Kunstmuseum

Het Lillehammer Kunstmuseum is één van de belangrijkste kunstmusea van Noorwegen en zowel van de buitenkant als van binnen fascinerend. De collectie bestaat uit meer dan 1500 werken van de 19e eeuw tot nu waaronder beroemde schilders als Edvard Munch en andere Noorse en internationale kunstenaars.

Huis in Lillehammer

Typisch oud huis in de winter.

Overnachten in Lillehammer

In Lillehammer zijn enkele tientallen hotels, guesthouses en appartementen, waaronder een aantal (voor Noorse begrippen) budgetvriendelijke vanaf zo’n €85 per kamer per nacht. Kijk hier op Booking.com voor een overzicht en enkele tips.

Reizen naar Lillehammer – hoe kom je er?

De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Oslo, een retourtje vanaf Schiphol heb je al vanaf €90. Vanuit Oslo Airport reis je in iets meer dan anderhalf uur naar Lillehammer met de bus of trein. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de auto. Vanuit Oslo is Lillehammer in ongeveer 2 uur te bereiken. Vanuit Nederland duurt de trip met de auto circa 17 uur.

Lillehammer klimaat & weer

Het klimaat van Lillehammer is te vergelijken met dat van Nederland, maar dan net een stukje kouder. In de winter is de sneeuwzekerheid groot waardoor het een perfecte wintersportbestemming is. Temperaturen liggen dan ook overdag onder het vriespunt, terwijl het weer in de zomer zacht is met een gemiddelde temperatuur van 18 graden van juni tot september.

Beste reistijd Lillehammer

Lillehammer is het hele jaar door goed te bezoeken. In de zomer is de omgeving van de stad prima te voet, op de fiets of op vele andere manieren te verkennen terwijl de winterperiode perfect is voor een wintersportvakantie. Het wintersportseizoen begint rond november en eindigt in april.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Lillehammer reiservaring en tips!

Ben jij in Lillehammer geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief