27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2022

Zuid-Afrika, The Rainbow Nation, land van overweldigende natuur en natuurlijk de ‘Big Five’. Ook op reis naar Zuid-Afrika om er wildlife te spotten? We delen graag onze tips!

Door Annette van Es

Game drive of zelf op pad?

Zuid-Afrika game drive

Zie jij jezelf al zitten? Daar in die jeep? Verrekijker in de ene hand, fotocamera hangend om je nek en een grote lach op je gezicht. Water mee en je bent klaar; je vertrekt op je eerste game drive om de Big Five te spotten! Ok, klinkt misschien redelijk makkelijk hè? Maar we hebben het nu dan ook over game drives. Deze tochten zijn georganiseerd om wildlife te spotten. Je gaat op pad met een grote fourwheeldrive, gids en sporenzoeker. Iemand die een verse pootafdruk van een leeuw herkent, of ziet dat de grote stomende hoop die midden op het pad ligt van een olifant is die minder dan een half uur geleden is gepasseerd. Deze game drives kun je in elk park boeken.

Maar natuurlijk is er ook nog een andere manier om op pad te gaan: op eigen houtje. Als je zelf op pad wilt gaan huur je een auto en koop je een kaart van het park. Welke paden je dan kiest én hoe lang jouw tour duurt is aan jou! In de meeste parken in Zuid-Afrika mag je dus zeker zelf op pad gaan, zolang je de auto niet verlaat, want dit kan gevaarlijk zijn. Beide opties hebben voor- en nadelen, maar één ding is zeker; als je op eigen houtje gaat, zul je jouw avontuur zelf moeten initiëren.

Alsjeblieft! Hieronder vind je onze tips voor een paar van de mooiste parken om wildlife te spotten! Hierbij vermelden we meteen welke opties je hebt per park voor het spotten van de Big Five, het is namelijk niet overal toegestaan om zelf op pad te gaan.

De mooiste wildparken van Zuid-Afrika

1. Kruger National Park

Kruger National Park

Het beroemde Kruger National Park is waarschijnlijk één van de meest prachtige parken om wildlife te bewonderen. Ga hier zelf op pad óf boek een game drive om hier de Big Five (neushoorn, olifant, leeuw, buffel en luipaard) te vinden en vergeet de vogels, giraffes of wilde honden niet. Er zijn verschillende gebieden. Zo is het zuiden groener omdat er meer regen valt. Hier vind je wel neushoorns, buffels en zebra’s, maar minder roofdieren omdat er weinig eten voor hen is. In het midden en oosten van het park vind je deze roofdieren wel. Dus houd hier je ogen open voor de leeuw, luipaard en cheeta. Tip: ga zo vroeg mogelijk op pad! Er zijn 13 verschillende restcamps (accommodaties) in het Kruger Park. Zij openen hun poorten met zonsopgang (tussen 04.30 en 06.00 uur), als jij dan de eerste bent die op een pad rijdt is de kans groot dat er leeuwen midden op de weg nog een dutje liggen te doen.

2. Hluhluwe-Imfolozi Park

Hluhluwe-Imfolozi Park

Spreek uit als: Slu-slu-wee Oem-Folozie. Dit oudste natuurpark in Zuid-Afrika ligt in het westen, in centraal Zoeloeland. Het is een park met typische, eigen schoonheid. Het biedt een heuvelachtig landschap met veel geschiedenis, waarbij de oude jachtroutes van Koning Shaka nog steeds bestaan. As je fan bent van neushoorns moet je hier zeker een bezoekje aan brengen, je vindt hier namelijk witte én zwarte neushoorns. Bijzonder: je kunt hier ook kiezen voor een night drive. Op eigen houtje mag dit niet, maar met een gids wel. Deze man weet bijvoorbeeld de kleinste kameleon uit de bosjes te toveren! Overdag mag je trouwens wél zelf op pad gaan met je huurauto.

Nog een tip: grenzend aan dit park vind je iSimangaliso Wetland Park. Hier boek je een georganiseerde boottocht zodat je krokodillen en nijlpaarden van dichtbij kunt bewonderen.

3. Thornybush Game Reserve

Thornybush Game Reserve

Dit privé reservaat ligt tegen het Kruger Park aan en is één van de vele private parks in Zuid-Afrika. Thornybush mag je alleen binnengaan met een game drive, zelf rijden is niet toegestaan. Overnachtingen in private parks, vaak inclusief een aantal game drives, zijn prijzig maar zeker de moeite waard. Je verblijft er meestal in prachtige luxe-lodges, midden tussen de dieren, waar je bijvoorbeeld ook een ‘morning walk’ kunt doen. Tijdens zo’n walk kun je bijvoorbeeld ineens oog in oog staan met een giraffe. Wat verder handig is aan georganiseerde game drives in Thornybush is dat er alle tijd wordt genomen om de dieren te observeren (een half uur het paringsritueel van leeuwen bekijken of middenin een groep olifanten staan: daar moet je de tijd voor nemen).

Zelf op pad? Tips om een volleerd wildlife spotter te worden

Kijk, een olifant die je weg blokkeert kun je niet missen en uiteraard steekt de lange nek van een giraffe vaak boven de bomen uit. Maar als je zelf op pad gaat, kun je deze tips vast goed gebruiken.

 • Let op de bomen! Als het warm is zal een luipaard vaak een dutje doen op een grote tak van een boom.
 • Bosje die bewegen kan betekenen dat er grote dieren aan het verplaatsen óf eten zijn.
 • Speur lege vlaktes af of bezoek de waterholes.
 • Ben je al eens mee geweest met een game drive? Kijk dan mee met de sporenzoeker. Binnen no time kun je sporen onderscheiden als je zelf op pad gaat.

Rondreis Zuid-Afrika boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika rondreis aanbieders

Door Zuid-Afrika gereisd? Plaats jouw persoonlijke reisreview of lees de reisverhalen en ervaringen van anderen.


 , , , , ,

1 reactie

 • avatar
  Lo C.H. Peetoom op 23-05-2015
  Gast

  Beste De Wereld in 27 Vakantiedagen,
  Helaas is er een foutje in jullie artikel over het Hluhluwe-iMfolozi Park geslopen. Dit park ligt al sinds zijn oprichting absoluut niet in het westen van Zuid-Afrika, maar in de provinccie KwaZulu-Natal. Deze provincie ligt toch echt aan de oostkant van Zuid-Afrika aan de Indische Oceaan – in ieder geval nog, toen ik afgelopen februari in Zuid-Afrika was.
  Met vriendelijk groet,
  Lo Peetoom.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)