Bagamoyo (Tanzania): vissersdorp vol historie

Bagamoyo (Tanzania): vissersdorp vol historie

Het kleine stadje Bagamoyo is met zijn oude gebouwen in het historische centrum en vriendelijke bevolking opkomend bij reizigers. Het vissersdorp kent een rijk handelsverleden en staat momenteel op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Door , laatst bijgewerkt op 16 april 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. De lokale haven en de vismarkt
 2. De ruïnes van Kaole
 3. Overnachten in Bagamoyo
 4. Reizen naar Bagamoyo
 5. Beste reistijd Bagamoyo
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Bagamoyo om bekend?

Het historische stadje Bagamoyo ligt op zo’n twee uur rijden ten noorden van Dar es Salaam in Tanzania. Bagamoyo is gelegen aan de Indische Oceaan in het oosten van Tanzania en het stadje heeft een rijke historie en geschiedenis van onder meer slaven- en ivoorhandel, maar ook van katholieken en moslims die er geloof probeerden te verspreiden.

Het centrum van Bagamoyo stikt van de boeiende historische huizen en gebouwen. Sommigen zijn goed onderhouden of gerenoveerd, terwijl anderen juist in verval zijn geraakt. Het maakt het stadje alleen maar interessanter. Tijdens een wandeling door Bagamoyo zijn ook de vele arts & crafts marktjes interessant om te bezoeken.

Tot 1891 was Bamgamoyo de hoofdstad van het Duits Oost-Afrikaanse rijk en in deze tijd was het één van de grootste havens in deze regio. Tegenwoordig wonen er ongeveer 30.000 mensen in Bagamoyo en is dit sfeervolle historische stadje uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Ga naar Bagamoyo voor de massa’s toeristen komen

De meeste toeristen die naar Tanzania gaan, komen voor de grote trekpleisters zoals Zanzibar, de Kilimanjaro of de Serengeti. Bagamoyo is opkomend qua toerisme, waardoor alles nu nog kleinschalig is en je daarom op de markt voor een klein bedrag souvenirs kunt inslaan of lokale gerechten kunt proeven.

Ook accommodaties zijn nu nog (vooral) kleinschalig en betaalbaar. Recht voor de kust van Bagamoyo ligt echter Zanzibar en er zijn plannen om hier een directe ferryverbinding naartoe te maken. Wil je dit rustige, historische dorp in Tanzania bezoeken voor de massa op gang komt? Dan moet je snel zijn!

Bagamoyo

Bagamoyo is nu nog relatief rustig.

De lokale haven en de vismarkt

Bagamoyo was vroeger één van de grootste handelssteden in de regio. Inmiddels komen alle grote schepen in het nabijgelegen Dar es Salaam aan, waardoor de haven van Bagamoyo veel rustiger is en voornamelijk door lokale inwoners wordt gebruikt. De haven staat tegenwoordig bekend om de vele dhows die hier jaarlijks worden gemaakt en verhandeld. Dit zijn houten zeilschepen die de lokale bevolking gebruikt om de oceaan op te gaan om bijvoorbeeld te vissen.

 • Loop door de haven en aanschouw hoe de lokale vakmensen deze dhows maken.
 • Wandel naar de vismarkt op het strand, waar altijd druk wordt gehandeld door de lokale bevolking.
 • Honger? Kies een vis of garnalen uit en laat deze ter plekke bereiden!
Bagamoyo markt

De markt op het strand.

Bagamoyo strand

Het strand van Bagamoyo.

De ruïnes van Kaole

Een paar kilometer ten oosten van Bagamoyo liggen de ruïnes van Kaole, een eeuwenoude vesting van moslims. Tussen de 13e en 15e eeuw werden er aan de oostkust van Afrika diverse Perzische stadsstaatjes opgericht door Arabieren uit de Shiraz-regio. Kaole was er een van. Nu is het een archeologische site met onder meer de ruïnes van 2 moskeeën en 30 tombes.

Ruïnes van Kaole, Bagamoyo

De ruïnes van Kaole.

Accommodatie in Bagamoyo

Vanwege de kleinschaligheid van het stadje beschikt Bagamoyo maar over enkele hotels, guesthouses en bed & breakfasts. Velen hiervan zijn gelegen in het nieuwere gedeelte van de stad. Het is echter super leuk om te verblijven in één van de oude gebouwen in het historische centrum.

Een toplocatie is het boetiek guesthouse Firefly gelegen in een gerenoveerd pand op steenworp afstand van de oceaan en de vismarkt. Een super relaxed guesthouse met een mooie tuin vol palmen en zwembad.

Bagamoyo kerk

De heilige geestkerk in Bagamoyo.

Bagamoyo – hoe kom je er?

Het stadje Bagamoyo ligt op ongeveer 75 km van Dar es Salaam. Houd er vanwege de drukte in de metropool rekening mee dat het zeker twee uur rijden is.

 • Veel georganiseerde reizen slaan Bagamoyo over, vandaar dat je hier het beste met een huurauto of lokale bus kunt komen.
 • Vanuit het stadscentrum van Dar es Salaam nabij het postkantoor vertrekken dagelijks meerdere bussen naar Bagamoyo.

Beste reistijd Bagamoyo

Bagamoyo is gelegen in de regio Dar es Salaam. De beste reistijd is daarom voor deze twee plekken hetzelfde. Dit gebied kent per jaar 2 regenperiodes en 2 droge periodes.

 • In maart, april en mei regent het geregeld, evenals in de maanden november en december.
 • De rest van het jaar is het vrij droog. Het gehele jaar door kan het hier redelijk vochtig zijn, waardoor het benauwd aanvoelt.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Bagamoyo reiservaring

 • Mirte op 28-11-2015

  “Heerlijk”

  Bagamoyo is een prachtig dorp/stadje waar je heerlijk kunt rond lopen en dwalen. Ik heb me er erg veilig gevoeld. Vele prachtige gebouwen, beetje zanzibar style, leuke marktjes met souvenirs, en witte stranden. We zijn ook een dagje met een dhow, houten vissersboot, naar een eilandje geweest. Nog nooit zo'n wit zand gezien! En toen het hoog water werd moesten we snel de boot weer in, 5 min was er geen eiland meer te zien. Een geweldig dagtripje (behalve het zeeziek zijn op de terugweg).
  Maar omg, het eten staat me nog het meest bij. Elke dag zeiden we tegen ons zelf dat we een lichte lunch zouden doen, zodat we savonds lekker konden smullen. Maar het is ons geen een keer gelukt, het eten was veel ste lekker. Al die verse vis die ze daar hebben, mmmmmm wij hebben echt gesmuld.
  Smorgens een wandeling door het dorp, smiddags op het strand en tussendoor heerlijk eten.
  Bagamoyo kan ik absoluut aanraden, een geweldige plek om een paar dagen naar toe te gaan!!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Bagamoyo reiservaring en tips!

Ben jij in Bagamoyo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief