Lake Nakuru (Kenia): meer vol roze flamingo’s

Lake Nakuru (Kenia): meer vol roze flamingo’s

Lake Nakuru in Kenia staat voornamelijk bekend vanwege de enorme hoeveelheid flamingo’s die er leven. Dit zorgt voor unieke plaatjes waarbij het meer vaak helemaal roze kleurt.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Miljoenen flamingo’s
 2. Wildlife in Lake Nakuru National Park
 3. Op safari rond Lake Nakuru
 4. Faciliteiten in het park
 5. Reizen naar Lake Nakuru
 6. Beste reistijd Lake Nakuru
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat Lake Nakuru om bekend?

Lake Nakuru is een van de meren van de Grote Slenk en ligt ten zuiden van het stadje Nakuru, in centraal-Kenia. Het meer beschikt over een uniek ecosysteem dat zorgt voor de groei van enorm veel algen. De algen vormen geliefd voer voor de flamingo’s, waardoor deze in grote getalen het meer opzoeken.

Het landschap rond het meer is afwisselend met enerzijds grasvlaktes en acaciabomen en anderzijds heuvels en natuurlijk het blauwe meer zelf. Het unieke meer wordt beschermd door de instelling van het Lake Nakuru National Park en door UNESCO, die het meer in 2011 uitriep tot beschermd Werelderfgoed.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Miljoenen flamingo’s

In Nakuru National Park leven 2 soorten flamingo’s: de kleine flamingo en de ‘gewone’ flamingo. De kleine flamingo, die met zijn gemiddelde grootte van 1 meter helemaal niet zo klein is, heeft een lichtroze kleur met op de vleugels donkerroze en zwarte punten.

De gewone flamingo is met ongeveer 1,5 meter een stuk groter dan zijn soortgenoot. Ook is deze flamingosoort over het algemeen iets dieper roze van kleur. Er wordt geschat dat er op bepaalde momenten ongeveer 2 miljoen (!) flamingo’s aanwezig zijn op en rond het Nakurumeer. Dit zorgt voor een kleur- en geluidsspektakel dat zijn weerga niet kent.

Lake Nakuru flamingo's

Wildlife in Lake Nakuru National Park

Het Nakurumeer staat dan wel bekend om de vele flamingo’s, toch is er ook genoeg ander wild te zien. Het totale nationale park heeft een oppervlakte van 188 km2 en huist onder andere giraffen, bavianen, zwarte neushoorns en witte neushoorns.

 • De zwarte neushoorn is helaas in trek bij stropers in Afrika, waardoor de populatie hiervan gestaag krimpt.
 • Leeuwen, cheeta’s en luipaarden kun je ook aantreffen in Lake Nakuru National Park, al zijn de eerste twee hier zeer zeldzaam.
 • Naast de flamingo’s leven in het gebied ook honderden andere vogelsoorten, waaronder pelikanen en adelaars.
Lake Nakuru wildlife Lake Nakuru baviaan

Op safari rond Lake Nakuru

De wegen in het park zijn voor het merendeel onverhard, waardoor een safari met een 4×4 is aan te raden. Je kunt prima zelf een jeep huren en een dagje rondrijden door het park. De wegen zijn redelijk goed onderhouden, ondanks dat ze onverhard zijn.

Alleen in het regenseizoen kunnen de gravelwegen veranderen in flinke modderstromen. Uiteraard is het ook mogelijk om een safari onder begeleiding van een gids en chauffeur te maken. Voordeel hiervan is dat deze goed de weg weten en daardoor bekend zijn met de vaste hangplekken van bepaalde wilde dieren.

Lake Nakuru safari

Faciliteiten in het park

Lake Nakuru National Park is in vergelijking met andere nationale parken in Kenia vrij klein qua oppervlakte. De keuze aan overnachtingsmogelijkheden en overige faciliteiten is beperkt. In het park zijn naast een aantal kampeerplekken twee lodges te vinden:

De kampeerplekken zijn erg basic; overnachten doe je in een tentje en eten en drinken moet zelf worden meegebracht. Net buiten het Lake Nakuru Park liggen diverse lodges en hotels, vooral in het plaatsje Nakuru. Hier zijn meerdere simpele hotelletjes vanaf €20 per nacht.

Lake Nakuru– hoe kom je er?

Het Nakurumeer ligt op ruim 160 kilometer van hoofdstad Nairobi: een dagtrip is een prima optie. Met een auto is het nationale park in ongeveer 2 uur rijden te bereiken. Naast het huren van een auto is het ook mogelijk om een dagtour te boeken vanuit Nairobi waarbij je ’s ochtends wordt opgehaald bij je hotel, een dagje Lake Nakuru bezoekt en ’s avonds weer terug wordt gereden naar Nairobi. Bij meerdaagse tours (3 tot 7 dagen) wordt ook regelmatig Hell’s Gate National Park aangedaan.

 • Met de lokale bus kun je vanuit Nairobi rechtstreeks naar het stadje Nakuru rijden. Vanuit hier kun je een taxi of lift regelen naar de ingang van het park. Houd er wel rekening mee dat er in het park geen openbaar vervoer is.
 • Een gangbare route is om vanuit Lake Nakuru in ongeveer 5 uur tijd naar de Masai Mara bij de grens van Tanzania te rijden om daar de Kenia reis voort te zetten.

Rondreizen Kenia (georganiseerd) die Lake Nakuru aandoen vind je o.a. bij ANWB Vakanties, Sawadee en Djoser, of stel je zelf samen met de bouwstenen van Riksja Travel.

Wat is de beste reistijd voor Lake Nakuru?

De beste reistijd voor Lake Nakuru staat min of meer gelijk aan de beste reistijd voor de Masai Mara. Op safari gaan kan het beste in de droge periode van juni tot en met september, aangezien wilde dieren dan beter te spotten zijn. In januari en februari valt er over het algemeen ook weinig neerslag, al kunnen de temperaturen dan boven de 30 graden komen waardoor het erg heet kan zijn. In de maanden maart tot en mei en van oktober tot en met december is het regentijd.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

9 Lake Nakuru reiservaringen en tips

 • Davy Goossens op 13-04-2019

  “Flamingo's en unieke uitzichten”

  Het meer was gevuld met vele vogels, waaronder ook vele flamingo's. Onze gids gaf aan dat ze dit jaar wel in kleinere getalen aanwezig waren dan voorgaande jaren. Doordat de waterstand hoger was geworden, zijn veel bomen gestorven, welke nu in als dode stammen in het water staan. Uniek om te zien.
  Tijdens de safari zijn we rond het hele meer gereden en hebben we veel dieren gezien, voor ons waren dit de eerste zebra's van onze reis.

 • Roderick op 27-11-2017

  “Kamperen tussen de wilde dieren”

  In Nakuru NP kun je nog echt tussen de wilde dieren slapen. Zet je eigen tentje op op één van de "campings" in het park. Zorg er wel voor dat je een kampvuur maakt zodat de hyena's 's nachts niet té dichtbij komen.
  Het is maar een klein park, maar de vele dieren en het meer met de roze gloed van flamingo's is een bezoek meer dan waard.

 • Silvia op 22-11-2017

  “Veel wildlife en slapen in een tent”

  Er zijn in Lake Nakuru National Park veel dieren te zien. Het gebied is niet enorm groot, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het meer zelf, waar het park naar vernoemd is, vond ik niet heel bijzonder, maar we hebben wel veel wildlife gezien. O.a. neushoorns, leeuwen, zebra's, gazelles, giraffen, waterbuffels, bavianen en vele soorten (water)vogels. Vooral de vele neushoorns (ook één neushoorn met een jong) vond ik mooi om te zien. Naar neushoorns hoef je in dit park niet echt te zoeken want er zijn er veel.

  Wij verbleven voor één nacht in Flamingo Hill Tentend Camp in het national park zelf. Wat een geweldige ervaring was dat. Je slaapt in een tent, dus het voelt alsof je heel dicht bij de wilde dieren bent gedurende de nacht. Dikke aanrader, heerlijk geslapen tussen het Afrikaanse wild. Al die geluiden die je 's nachts hoort; heel bijzonder.

 • Iris op 21-11-2017

  “Ons favoriete parkje in Kenia”

  Het is geen groot park, maar je ziet heel veel dieren. De duizenden flamingo's, boom klimmende leeuwen, neushoorns en hyena's zie je bijna gegarandeerd. Wij kamperen altijd graag in het park. We hebben daar de meest bijzondere ontmoetingen met dieren gehad. Hyena's die langs ons kampvuur oplopen als we zaten te eten, een buffel die opeens achter mij stond te grazen (doodeng) en luipaarden die langs liepen. En natuurlijk de bavianen die hier in de bomen wonen. Heerlijke plek.

 • Daphne Smit op 19-11-2017

  “Bijzonder landschap”

  De gamedrive die we hebben gedaan was niet onze mooiste, misschien zijn we erg verwend op andere plekken. Met de truck hebben we rond het meer gereden. Doordat het waterniveau was gestegen zijn er nu minder flamingo's dan voorheen. We konden even uit de truck bij het meer, daardaprachtige hebben we prachtige foto's gemaakt van de vele dode bomen die uit het water reikte. Ook een mooi uitzichtpunt waar je het hele nationale park kon bekijken.

 • Eva Walraven op 29-10-2017

  “Neushoorns in de regen”

  Lake Nakuru is een natuurpark wat rond het meer ligt. We hebben o.a. neushoorns, boomklimmende leeuwen, vechtende giraffes en een grote bavianenfamilie gezien. Erg bijzonder! Helaas zijn de flamingo’s verhuisd naar ondiepere meren, al hebben we toch nog een paar groepjes vogels gezien. Wat een contract, de miljoenenstad Nakuru en het fotogenieke National Park. Een land van tegenstellingen!

 • Adriaan Witjes op 06-02-2016

  “Aantal flamingos veel minder sinds 2013”

  Afgelopen september daar geweest maar duizenden flamingo's zijn er niet meer, laat staan miljoenen.
  In 2013 is de waterspiegel in Lake Nakuru, Lake Baringo, e.d. meters gestegen (en daarna weer wat gedaald) zonder duidelijke oorzaak. Daardoor is (uiteraard) de biotoop behoorlijk veranderd en kunnen de flamingo's er weinig voedsel meer vinden en zijn ze massaal weg getrokken of doodgaan.
  Erg jammer, maar het gebied blijft de moeite waard om te bezoeken!

 • Marcel Tinkhof op 05-02-2016

  “Duizenden Flamingo's in Lake Nakuru”

  In 2005 in Lake Nakuru geweest na een trip naar Nairobi. Vanuit het hotel zijn we met een busje naar Lake Nakuru gereden, was een rit van 2 uur, en hebben daar een dag op het park doorgebracht. Vooral het meer met de duizenden flamingo's heeft indruk gemaakt. Neushoorns en vele andere dieren gezien. In de middag nog een heerlijke lunch gehad met een fantastisch uitzicht over het park. De foto's zijn door een reisgenoot gemaakt.

 • LouiseJan Pieper op 05-02-2016

  “PRACHTIG GEBIED, VOL NATUUR EN LEVEN”

  Heel veel wild gezien, zelfs een luipaard op 10 meter ! Baboon Cliff bezocht, en uiteraard foto's van de duizenden flamingo's, maraboes, pelikanen, neushoorns, zebra's, buffels en nog veel meer. Camping was voor ons prima !

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Lake Nakuru reiservaring en tips!

Ben jij in Lake Nakuru geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief