Laatst bijgewerkt op 30 juli 2024
Je wilt naar Zuid-Afrika, maar hebt slechts 2 à 2,5 week de tijd. Je wilt het liefst veel zien: stad, strand, natuur én safari. Wat is dan de beste route? Hier een ideale korte rondreis.
Door Johannes Keuning
Een mooie route voor 2 à 2,5 weken Zuid-Afrika? Voor de meeste afwisseling in landschap en cultuur vinden wij een autorondreis vanaf Kaapstad de beste keuze, zeker als je maar twee weken de tijd hebt. De route die we hier gaan beschrijven biedt vólop afwisseling: stad, strand, kust, historie, ruige natuur én een safaripark met de Big Five! We hebben de route zelf in 15 dagen gedaan, maar je kan hem naar eigen voorkeur iets korter of langer maken. Het mooie eraan is: het is een echte rondreis-roadtrip, je rijdt nooit hetzelfde stuk twee keer. Een fourwheeldrive is niet persé nodig, met een gewone auto gaat het ook prima.
De route is als volgt:
Eerst Kaapstad, dan een rondje Kaapse Schiereiland, vervolgens naar de wijnlanden, dan via ‘route 62’ door de desolate Karoo en over de Swartberg Pass naar Addo Elephant Park en uiteindelijk langs de Tuinroute weer terug naar Cape Town Airport. Een route die álles in zich heeft!
(PS: je kunt hem uiteraard ook precies andersom doen, en eindigen met relaxtijd in de wijnlanden ipv aan de Tuinroute!)
Je auto haal je op in Kaapstad-centrum, maar pas ná je eerste dagen daar. Tip: download van te voren offline kaarten van Google Maps op je telefoon. Dit werkt ideaal en óveral met alleen locatieherkenning aan!
Dag 1 t/m 3: ‘best of Kaapstad’
Begin je reis in ‘The Mother City’ Kaapstad, volgens sommigen de mooiste stad ter wereld. Het is in ieder geval de mooist gelégen stad, tussen de ruige zee en de fabelachtige Tafelberg. Ervan uitgaande dat je met KLM vliegt kom je pas ’s avonds laat aan, dag 1 ben je dus al kwijt. Een beklimming van de Tafelberg is op dag 2 of 3 (afhankelijk van weer en bewolking…) een absolute must: er zijn meerdere wandelroutes naar de top, maar je kunt ook met de kabelbaan. Van ‘hop-on-hop-off’-bussen zijn we normaal niet zo’n fan, maar die in Kaapstad vonden we érg handig. Je stapt bijvoorbeeld op in Long Street (hartje centrum) en rijdt vervolgens langs de Tafelberg, de stranden van Camp’s Bay en Clifton en het V&A Waterfront weer terug naar de City Bowl, oftewel downtown. Ideaal om in één dag veel van de stad te zien! Camp’s Bay biedt een fraai strand en hippe sfeer, hier komen de rich and famous. Het gezellige V&A Waterfront is ideaal om de dag te eindigen, op een van de vele terrassen aan het water. Wat ruiger op stap? Dan moet je op Long Street zijn, waar de locals mixen met backpackers en reizigers van over de hele wereld. Het straatbalkon van het Beerhouse is de ideale plek!
Op onze tweede volle dag in Kaapstad kozen wij ervoor een township tour te doen door Langa, de oudste en bekendste township van Kaapstad. We twijfelden erg: was het niet teveel ‘aapjes kijken’? En was het wel veilig? Wel: Langa heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en de inwoners laten je met veel trots de vele ‘community’-projecten zien die de buurt alsmaar verder doen opknappen. Ga niet zelfstandig aan de wandel, maar laat je door een local rondleiden en benader iedereen met respect. Wij waren zelf met ons dochtertje van amper twee en het was een highlight van onze reis! Tip: sluit je wandeling af met een Afrikaanse muzikale lunch of diner in het fantastische Mzansi Restaurant. Wij reserveerden gewoon via whatsapp (nummer op de site), en regelden via Mzansi ook onze tour guide. Maar er zijn ook talloze tourbureautjes in het centrum die township tours organiseren.
Mocht je tijd over hebben, is een wandeling door de Bo-Kaap een aanrader. Deze wijk is bekend om zijn kleurrijke historische huisjes. De bewoners zijn voor 90% moslim en zijn grotendeels afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de en 17de eeuw ingevoerd werden vanuit Maleisië, Indonesië en India. Er is ook een klein maar interessant museum.
Tip: installeer de Uber-app op je telefoon! Kaapstad is een echte Uber-stad, binnen 5 minuten heb je een chauffeur en het kost allemaal maar weinig.
Verblijftips Kaapstad
Als je in het hart van de actie wilt verblijven: rond Long Street en Bree Street in de City Bowl zijn talloze hotels, guesthouses en appartementen, kijk hier op Booking.com. Camp’s Bay en Clifton zijn de buurten om aan het strand wakker te worden, maar accommodatie is er prijzig. In Bo-Kaap zijn meerdere leuke airbnb-adresjes; een tof hostel-adres hier is ‘Villa Viva Cape Town’.
Dag 4: rondje Kaapse Schiereiland (op weg naar de wijnlanden…)
Route: Kaapstad – Houtbaai – Kommetjie – Simon’s Town – Vishoek – Kalk Bay – wijnlanden
Reistijd: ca. 4 uur (exclusief stops)
Tijd om je huurauto op te halen en Kaapstad te verlaten! Je volgende overnachtingsplek is in de Kaapse wijnlanden, maar eerst maak je een rondje over het Kaapse Schiereiland. Bijna alle autoverhuurmaatschappijen hebben zowel een vestiging in Kaapstad-centrum als op het vliegveld. Het is dus ideaal om in het centrum je auto op te halen en uiteindelijk bij het vliegveld weer in te leveren. Reserveren kan o.a. bij Sunny Cars. Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!
Omdat je volgende slaapplek in de wijnlanden is, op nog geen 45 minuten rijden van Kaapstad, heb je de hele dag tussen uit- en inchecken volop de tijd. Ideaal om een rondje over het Kaapse Schiereiland te rijden! Dit is eigenlijk één groot natuurpark, met beroemde stranden en wilde kusten omgeven door een prachtige maar onstuimige oceaan.
Rij vanuit Kaapstad-centrum als eerste naar Hout Baai, waar de beroemde Chapman’s Peak Drive begint: een spectaculaire kustweg van 9 kilometer die eindigt bij het schitterende . Ga vervolgens naar Kommetjie en bekijk het evenzo fraaie Long Beach.
Je kunt vervolgens helemaal naar het zuidelijkste puntje van het schiereiland, naar Cape Point & Kaap de Goede Hoop, maar dat is wel anderhalf uur extra rijden (op en neer).
Wij kozen ervoor om van Kommetjie naar Simon’s Town te rijden, waar het bekende Boulder’s Beach ligt met zijn grote pinguïnkolonie. Vanuit hier kun je noordwaarts langs de kust van Vishoek, Kalk Bay (leuke stop!) en Muizenberg. Voordat de R310-weg het binnenland inslaat, zie je links nog de indrukwekkende sloppenwijk Khayelitsha liggen. Eenmaal van de kust af doemen in no-time de groene bergen en wijnvelden op: je bent nu in de Kaapse wijnlanden, waar de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan komen.
Dag 4 t/m 7: wijn proeven en relaxen in de Kaapse wijnlanden
Tijd om een paar dagen te relaxen! De Kaapse wijnlanden zijn er de ideale regio voor, met wijnhuizen en goede restaurants in overvloed en fraaie accommodaties tussen de wijngaarden. De bekendste plaatsen om te verblijven zijn Stellenbosch en Franschhoek. Stellenbosch is een wat grotere stad met mooi oud centrum vol witte historische gebouwen in Kaaps-Hollandse stijl. Het is tevens een studentenstad, met alle levendigheid van dien. Franschhoek is waar in de 17e eeuw de Franse hugenoten zich vestigden; dit kleinere stadje bestaat in feite maar uit één lange hoofdstad vol goede restaurants en leuke winkeltjes. Hier loop je zo de wijnlanden in! Er gaat vanuit Franschhoek ook een wijntram die je langs diverse wijnhuizen brengt voor een proeverij, zo hoeft er niemand te bob-en! Andere mooie stadjes in de wijnregio zijn onder meer Wellington en Tulbagh.
Verblijftip Franschhoek
De Bo La Motte Farm Cottages – fijne huisjes mídden tussen de wijngaarden!
Verblijftips bij Stellenbosch
Roosenwijn Guesthouse, The Country Guesthouse of de Sugarbird Manor.
Dag 7 t/m 9: roadtrip kleine Karoo (‘route 62’) & de Swartberg Pass
Route: Franschhoek – Worcester – Montagu – Barrydale – Ladismith – Calitzdorp – Oudtshoorn – Prins Albert
Reistijd: 6 tot 7 uur (exclusief stops)
Veel Zuid-Afrika-gangers combineren de Kaapse wijnlanden met alleen de Tuinroute, maar slaan daarbij het verdere achterland over. Zonde, want de avontuurlijke ‘route 62’ voert je langs desolate gebergtes, eenzame wijnboerderijen en de indrukwekkende Karoo-woestijn, door haast wildwest-aandoende slaapstadjes. Je kunt via de Karoo-binnenlanden helemaal tot aan Addo Elephant Park rijden. Onderweg rijd je dan ook nog de spectaculaire Swartberg Pass. Van Addo kun je dan zuidwaarts naar de kust en via de beroemde Tuinroute weer terug. Absoluut doen!
De route van de wijnlanden naar Oudtshoorn en/of Prins Albert (zie verderop…) staat garant voor een flinke reisdag: stel je daar op in. Reken op zo’n 6 à 7 uur rijden, maar wel louter prachtige uren! Vanuit Franschhoek neem je eerst de R45 over de Mont Rochelle: meteen al een fraai bergpasje. Rij vervolgens over de R60 naar Montagu met zijn mooie witte kerkje. Hier gaat de weg over in de R62 en begint officieel Route 62, met de eerste stop in het haast Amerikaans aandoende Barrydale. Lunch bij het toffe Diesel & Crème roadside restaurant (foto) of pak iets buiten het stadje een drankje bij Ronnies Sex Shop, een iconische pub in de middle of nowhere. De route gaat verder door een alsmaar kaler wordend semi-woestijnlandschap: dit is de Kleine Karoo. Er zitten stukken van wel 50km zonder stadje bij. Via illustere gehuchtjes als Ladismith en Calitzdorp (bekend om zijn portwijn) kom je uiteindelijk bij ‘struisvogelhoofdstad’ Oudtshoorn.
Je kunt van Oudtshoorn je eindbestemming voor de dag maken, en hier de nacht(en) doorbrengen. Dan ben je vanuit Franschhoek in 4 tot 5 uur rijden klaar. Je kan ook beslissen om nog een stukje verder te rijden, en wel over de spectaculaire Swartberg Pass naar Prins Albert. Dit vonden wij een meer bijzondere plek om te overnachten dan Oudtshoorn, maar het is wel nog een stuk verder rijden. En hoe! Nadat je eerst nog langs de indrukwekkende Cangogrotten komt gaat het asfalt op een gegeven moment over in gravel: het begin van de Swartberg Pass. Deze 27 kilometer lange gravelweg leidt je dwars door de schitterende Swartberge, een bergketen die de scheiding vormt tussen de Kleine en Grote Karoo. Je rijdt naar 1500 meter hoogte langs talloze haarspeldbochten met diepe afgronden, maar de uitzichten maken álles goed!
Eenmaal aan de andere kant ben je direct in Prins Albert, een lieflijk Karoo-slaapstadje met een handjevol uitstekende restaurants én een toffe lokale kroeg (‘de bush pub’!). Prima plek om 2 nachtjes te blijven (en dus een dagje bij te komen van de lange reisdag). Mocht je het bij Oudtshoorn houden: rij dan de Swartberg Pass als dagtrip, en ga terug via Meiringspoort.
Verblijftips Prins Albert
Prince Albert Country Stay, Karoo Masterclass en B&B The Sanctuary (budgettip!).
Verblijftips Oudtshoorn
Thylitshia Villa Country Guesthouse of de goedkope Karoo Soul Backpackers and Cottages.
Dag 9 t/m 11: Addo Elephant National Park
Route: Prins Albert / Oudtshoorn – De Rust – Willowmore – Steytlerville – Kirkwood – Addo Elephant National Park
Reistijd: 4,5 uur(exclusief stops)
De rit van Prins Albert (of Oudtshoorn) naar Addo Elephant National Park is wederom een flinke: zo’n 4,5 uur. Als je vanuit Prins Albert komt rijdt je eerst via de prachtige Meiringspoort-kloof naar het gehuchtje De Rust en vervolgens over de R341 naar Willowmore. Het landschap is er nog desolater en ruiger dan eerder. Willowmore is het laatste fatsoenlijke stadje (ga lunchen bij de antieke koffieshop Sophie’s Choice!), hierna is het bijna 100 kilometer over een soms halfslachtig stukje asfalt (de R329) naar Steytlerville. Pas vanaf Kleinpoort wordt het landschap langzaam vruchtbaarder en groener en keer je weer terug in de bewoondere wereld, vlakbij Addo.
Addo Elephant is het op twee na grootste nationale park van Zuid-Afrika. Het is beroemd om zijn grote kuddes olifanten, maar je kunt de er de gehele big five en zelfs de ‘big seven’ (olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, walvis en witte haai) in hun natuurlijke habitat spotten. Je betaalt zo’n 20 euro aan ‘conservation fee’ per dag en kunt met je eigen auto op pad over goed aangelegde wegen. Overnachten kan zowel buiten als ook binnen het park (dat laatste in diverse officiële tentenkampen en lodges van San Parks). Vanuit het Addo Main Rest Camp – waar het enige restaurant en winkel is – vertrekken ook diverse georganiseerde game drives en wandelingen. Trek minimaal een volle dag uit voor Addo (oftewel: verblijf er 2 nachtjes aangezien je pas einde middag aankomt…).
Verblijftips binnen het park
Domkrag Guesthouse of Nyathi Rest Camp, beide te boeken via de officiële site van San Parks.
Verblijftips buiten het park
Hitgeheim Country Lodge & Eco-Reserve, Woodall Country House and Spa of de budgetvriendelijke Africanos Country Estate.
Dag 11 t/m 15: terug via de Tuinroute
Route: Addo – Port Elizabeth – Jeffreysbaai – Tsitsikamma National Park – Knysna (– George – Mosselbaai – Swellendam – Kaapstad)
Reistijd van Addo naar Knysna: ca. 4 uur (exclusief stops)
Reistijd van Knysna terug naar Kaapstad: 5,5 uur
De beroemde Tuinroute is de populairste autoroute van Zuid-Afrika, met mooie heuvel- en kustlandschappen en vele spectaculaire uitzichten onderweg. De officiële route is zo’n 400 kilometer en loopt van Mosselbaai tot aan havenstad Port Elizabeth, alhoewel soms ook Swellendam en ‘walvisstadje’ Hermanus worden meegerekend.
Vanuit Addo is het nog een klein uurtje zuidwaarts naar Port Elizabeth, het begin- cq eindpunt van de Tuinroute. Een ideaal gebied om je avontuurlijke rondreis goed én relaxed af te sluiten, met volop bezienswaardigheden en toeristische mogelijkheden.
Wij kozen ervoor om de laatste 4 nachten op één plek te blijven aan de Tuinroute. Meest toeristisch en centraal zijn de plaatsjes Plettenbergbaai en Knysna, die laatste gelegen aan een grote lagune vlakbij zee. Ben je een surfer dan is Jeffreysbaai je plek (zij het niet heel centraal…). Wil je de laatste dagen in alle rust aan de ruige zee vertoeven, dan tippen we het kleine plaatsje Wilderness. Let op: de meeste stranden aan de Tuinroute zijn door de harde wind en flinke golven niet geschikt om te zwemmen. Uitzondering zijn enkele stranden bij Plettenbergbaai en het relaxte, ietwat ingesloten Buffelsbaai, vlakbij Knysna.
Tip voor de natuurliefhebber of thrillseeker: het Tsitsikamma National Park strekt zich 80 kilometer lang uit langs de Indische Oceaan tussen Plettenberg en Port Elizabeth. De hoge bergen, diepe kloven, watervallen en machtige bossen lenen zicht perfect voor talloze activiteiten zoals hiken, duiken, skydiven, raften of bungeejumpen vanaf de 216-meter hoge Bloukrans brug!
Tip tot slot: mocht je de rit van bijvoorbeeld Knysna naar het vliegveld van Kaapstad (ca. 5,5 uur) nog willen onderbreken met een overnachting halverwege, dan is Swellendam een leuke plaats. Of, als je in het goede seizoen bent (juli t/m november): ga nog walvissen spotten bij Hermanus!
Verblijftips Knysna
De betaalbare Abalone Lodges, Under Milkwood Resort of Knysna Manor House.
Verblijftips Plettenbergbaai
Bayview hotel, The Robberg Beach Lodge, Milkwood Manor on Sea of de budgetvriendelijke The Paper Fig House.
Verblijftips Wilderness
Dune Beach House (direct aan ’s strand!), Wilderness Beach Resort of de Wilderness on Sea B&B.
Rondreis Zuid-Afrika boeken – onze tips!
Top-5 Zuid-Afrika rondreis aanbieders
- SNP reizen – Actieve vakanties Zuid-Afrika
→ Bekijk aanbiedingen - Koning Aap – rondreizen 2 of 3 weken
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB – groeps- en privérondreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – voor groepen, families & singles
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groepsreizen Zuid-Afrika
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Zuid-Afrika reis regelen
Meer lezen:
- Zuid-Afrika reiservaringen en tips van reizigers
- Alle belangrijkste highlights van Zuid-Afrika
- Lees alles over vliegen naar Zuid-Afrika
- Tuinroute tips en ervaringen
Addo Elephant Park, Kaapstad, Knysna, Tuinroute, Zuid-Afrika