135 Zuid-Afrika reiservaringen en tips


Cultuur & bezienswaardigheden

8,6

Gastvrijheid

8,6

Natuur

9,6

Stranden

8,2

Eten

8,3

Gemiddelde beoordeling

8,7
Op basis van 135 Zuid-Afrika ervaringen

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

 • 7,4

  18 landen bezocht
  2 reviews
  2 waarderingen

  “Zuid Afrika: Heel mooi, maar heel verwarrend”

  Geplaatst 29-05-2018 • gereisd augustus 2017 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

  Zuid-Afrika, voorafgaand zeer interessant om naartoe te gaan, maar ook zeer stressvol. Lichtelijk slapeloze nachten gehad voorafgaand aan de reis, want volgens verschillende websites was de criminaliteit en de onrust sterk gestegen de laatste jaren en je hebt geen idee hoe de sfeer in Zuid-Afrika nou echt is.

  Wij hebben Zuid-Afrika bezocht in augustus, in een combinatie met Swaziland. De vliegreis naar Zuid-Afrika verliep helemaal goed en was heerlijk. We hadden het reisprogramma braaf uitgeprint en meegenomen, maar degene die ons op het vliegveld had opgewacht had het ook nog eens voor ons uitgeprint. Degene die ons stond op te wachten op het vliegveld was zeer aardig en gaf ons handige tips over reizen door Zuid-Afrika. Het was een zeer warme ontvangst. Toen we bij het vliegveld van Johannesburg naar buiten stapte, was het wel even schrikken. De sfeer rondom het vliegveld was afschuwelijk en overal waren zwervers. Zwervers zijn overal een groot probleem, vooral in Kaapstad. In Kaapstad zagen we op een gegeven moment een zwerver eten halen uit een prullenbak met een verscheurde luier aan en zijn broek zat op zijn knieën. Voor veel kan ik me emotioneel afsluiten, maar dit choqueerde mij echt. De houding tegenover zwervers is sowieso niet heel tolerant. De Zuid-Afrikaanse politie wil dat de zwervers wegblijven van toeristen. Toen een zwerver ons benaderde greep een politieagent in. Hij trok de zwerver aan haar schouder naar achter en zei: "Get a job."
  Van Kaapstad had ik verwacht dat het een echte moderne stad zou zijn met een mooi oud stadshart, maar Kaapstad viel me eigenlijk wel een beetje tegen. De oude gebouwen in het centrum van Kaapstad werden afgewisseld door afschuwelijke betonnen torens uit de jaren '60. Wat ik in Kaapstad geweldig vond was het Victoria & Alfred Waterfront. Dit is een groot winkelcentrum in het oude havengebied van Kaapstad, compleet met reuzenrad en neonverlichting. Eigenlijk houd ik totaal niet van winkelcentra, maar in Kaapstad vond ik het helemaal geweldig, aangezien ik na drie weken een andere cultuur hunkerde naar mijn eigen "westerse" cultuur. Blijkbaar winkelcentra met neonverlichting dus.
  Het verschil tussen de verschillende bevolkingsgroepen is zeer duidelijk te zien. De rijke, blanke, mensen wonen in (met schrikdraad) omheinde hekken. Toen mijn moeder dat aan mijn tante vertelde zei die: "Oh, wat gek! Voor de dieren zeker?" Nee, voor de mensen... Als je eenmaal buiten een "rijke" buurt komt, kom je in sloppenwijken terecht, waar de sfeer een beetje raar is. Sommige sloppenwijken waren qua sfeer wel "gezellig", maar andere sloppenwijken waren qua sfeer erg vijandig. Een enge sloppenwijk is die bij Port-Elisabeth. Overal langs de weg stonden bordjes met "Hijacking hotspot" erop. Dit is griezelig als je daar in je luxe huurauto zit. Op een gegeven moment was, midden in de sloppenwijk, een weg afgezet door de politie. Wij reden naar de politieauto toe en vroeger wat er aan de hand was. Hij kon er niks over vertellen, maar hij zag er zichtbaar angstig uit en zijn shotgun lag binnen handbereik op de passagiersstoel. We keerden natuurlijk direct om en kwamen weer bij een bordje met "Hijacking hotspot" erop. 'Moeten we geen foto maken?' vroeg mijn vader, doelend op het bordje. De rest van de auto gilde natuurlijk nee. Daarna zagen we een autootje voorbij rijden, die op een afstand door een dwaas achtervolgd werd. Het leek op een beginnende straatroof.
  Iets wat ook opvalt in Zuid-Afrika is dat niemand op straat oogcontact met je maakt. Als je iemand probeert aan te kijken, kijkt de ander schichtig weg. Er is ook niemand die je toelacht op straat. Iedereen kijkt je met een strak gezicht aan, terwijl iedereen wel wilde helpen als je iets vroeg. Dan waren de mensen blij om te kunnen helpen en dan liep je weg met een glimlach. De mensen in restaurants waren zeer vriendelijk. Er was een ober die trots vertelde over haar kinderen. Daarmee hebben we lang gepraat en het was echt oprecht gezellig. Normaal heb ik er echt een hekel aan als onbekenden ineens bij je komen zitten (vaak ook nog iets te dichtbij, binnen je persoonlijke bubbel), maar dit keer vond ik het totaal niet erg, vanwege de oprechte gezelligheid van de vrouw.
  Wat heel erg opvallend is aan Zuid-Afrika is dat er overal afval ligt. Overal. Langs de weg ligt er overal plastic, in de hekken zit plastic en rondom de sloppenwijken liggen bergen met afval langs de weg. Daardoorheen lopen kinderen te struinen en eten geiten het plastic. Dit vond ik enorm zielig. In de natuurgebieden ligt ook plastic en ook het strand ligt er op bepaalde delen vol mee: plastic.

  Reisbeschrijving:
  De eerste dag reden we direct weg uit Johannesburg. Degene die ons op stond te wachten op het vliegveld had ons de tip gegeven zo snel mogelijk uit Johannesburg weg te rijden en gaf ons ook de tip absoluut niet het centrum in te gaan. Dit hebben wij inderdaad gedaan, dus binnen een paar uur was Johannesburg uit het zicht. Wat erg gek was, was dat er rondom Johannesburg allerlei bermen afgebrand waren, of aan het branden waren, waardoor er overal rook was en het erg stonk. Het landschap rondom Johannesburg is ook niet heel erg spectaculair. Maar hier ga je niet voor naar Zuid-Afrika.

  Na wat tussenstops (inclusief watervallen) en overnachtingen her en der kwamen we terecht in het Krugerpark. Dit is, ook in de Zuid-Afrikaanse winter, een prachtig natuurgebied. We gingen ook op safari, wat ergens toch wel heel erg dubbel voelt. Je gaat met z'n allen in een autootje rondracen door een park waar wilde dieren rustig horen te leven, omheind door hekken. Vanwege die hekken kreeg ik toch een beetje het dierentuingevoel, ondanks dat ik in Zuid-Afrika reed. Wij hebben vier van de vijf dieren uit de Big-5 gezien. Alleen het luipaard hebben we niet gezien, maar wel een cheeta! Het is echt geweldig om die dieren in het wild goed te zien. Op een gegeven moment kwamen er twee leeuwinnen rustig op centimeters langs de auto lopen, waardoor je ze (praktisch gezien) kon aanraken. Er was absoluut geen angst, bij niemand in de auto, maar ook niet bij de dieren. Het was heel mooi om te zien wat er voor vertrouwen heerste tussen deze diersoorten: de mens en de leeuw. Wat heel erg goed was van onze bestuurder die de auto bestuurde, was dat hij de motor van de auto uitzette zodra we een dier zagen, zodat de dieren niet gestoord werden. Hij kreeg dus een dikke fooi van ons.

  Na het Krugerpark reden we door naar Swaziland, wat een geweldig land is. De volledige review over Swaziland staat bij Swaziland zelf, maar kort samengevat was Swaziland uiterst relaxed en de bevolking was zeer vriendelijk.

  Vanaf Swaziland zakten we af naar de kust. We passeerden allerlei landschappen: de droge heuvels van Swaziland, de steppe die daarachter ligt en dan de dichte bossen die wat dichter naar de kust toe liggen. Op een gegeven moment kwamen we aan bij de Indische Oceaan. We konden kiezen of we naar een natuurgebied gingen waar we ook een kano konden huren, of we konden zwemmen en een lekkere stranddag houden. We kozen voor de stranddag. Het water van de Indische Oceaan is het aangenaamste waar ik ooit in heb gezwommen. In het begin is het water erg afkoelend, maar na één minuut ben je gewend aan de zeetemperatuur en is het heerlijk zwemmen. Ook waren er vrij hoge golven, wat het zwemmen alleen maar leuker maakte. De reden dat de "Stranden" een 7 krijgen is vanwege het afval wat er ligt en dat het toiletgebouw enorm vies is en het strand vlakbij Durban was niet helemaal het einde. De zee is echter echt verrukkelijk in Zuid-Afrika.
  Na de Indische Oceaan gingen we door naar de Drakensbergen. We hebben ook een wandeling gemaakt in de Drakensbergen, wat echt prachtig was. Het zijn geweldig mooie bergen die erg geschikt zijn voor wandelen. Af en toe moet je even stilstaan om te wachten op (in de verte) schreeuwende en overstekende Bavianen, die je kunnen aanvallen als je eten hebt in je rugzak. Wij hebben een paar keer Bavianen horen schreeuwen. Geweldig!
  Na de Drakensbergen hebben we Graaff-Reinet gezien. Een prachtig stadje met een prachtige ligging: in het midden van het niks. De vallei naast Graaff-Reinet heette dan ook de "Valley of Desolation". Het was echt prachtig, waardoor ik het heel erg jammer vond dat ik daar ziek was. Eigenlijk is het 99% zeker dat je ergens op reis in Zuid-Afrika ziek wordt, welke hygiënemaatregelen je ook neemt. Ik heb overal mijn handen gewassen en heb geen kraanwater aangeraakt. Toch had het Norovirus mij getroffen, wat twee dagen ziek zijn betekende en één nacht niet slapen. Het eten in Zuid-Afrika is sowieso niet heel erg goed. Overal verkopen ze westers eten, zoals hamburgers (Wimpy) en pizza's. Om heel eerlijk te zijn: de pizza's zijn gewoon niet te eten (overal zit een soort van kipsmaakpoeder op, wat enorm vies is). Wimpy is wel lekker daarentegen. Wat wel een punt is: alle lodges en hotels hebben buffetten, waar nauwelijks groente op is te vinden. Hierdoor word je gedwongen ongezond en vet te ontbijten, te lunchen en avond te eten. Dit is moeilijk als je vaak misselijk bent 's ochtends en af en toe ernstige behoefte hebt sla te eten. Veganistische dingen heb ik nergens gezien in Zuid-Afrika. Vegetarische dingen die ik wel veel ben tegen gekomen zijn gebakken eieren en dikke pancakes. De maaltijden in Zuid-Afrika zijn niet heel gevarieerd en er is grote kans dat je ziek wordt van het eten.
  Na Graaff-Reinet gingen we naar de Karoo. Dit is ook heel erg mooi: uitgestrekt, droog, landschap waar hoog, geel, gras staat. Prachtig om te zien en om doorheen te rijden. Wat wel jammer was, was al het plastic langs de snelweg.
  Na de Karoo gingen we door, via Bloemfontein, naar Oudtshoorn, Swellendam en Stellenbosch. Dit zijn drie prachtige steden met mooie, koloniaal Nederlandse, architectuur. In Swellendam was het centrum wel in rap tempo aan het verpauperen. De glans was van de gebouwen af en veel huizen waren vervallen.
  Toen kwam Kaapstad. En de Tafelberg. En de Kaap de Goede Hoop. We reden via de panoramaroute langs Bettysbaai met alle pinguïns en Gordons Bay. Het is een hele mooie route en de kleur van het water is geweldig. De sfeer hier is heel erg rustig en kalm. Helaas hebben we geen walvissen gezien, maar dat maakt niet veel uit na al het moois wat we al hadden gezien! Kaapstad zelf viel een beetje tegen, zoals ik al heb verteld, maar het was een mooi einde van een mooie, maar ook verwarrende, vakantie. Een enorm leuke (achteraf één van de crimineelste wijken van Kaapstad blijkende) wijk van Kaapstad was Bo Kaap. De gekleurde huisjes waren super mooi om te zien en de sfeer op straat was erg warm en gemoedelijk. Dit was ook één van mijn favoriete plekken in Zuid-Afrika.

  Het was leuk het verschil te zien tussen de vluchten op de heen- en op de terugweg. Op de heenvlucht was iedereen helemaal happy en euforisch dat ze naar Zuid-Afrika gingen. Er was een gezellige sfeer in het vliegtuig en iedereen was druk aan het kwekken. Op de terugvlucht was sprake van het tegenovergestelde. Iedereen was (of voelde) zich ziek. Een flauwvallende vrouw naast onze stoelen. Zieke kinderen achter ons die om het uur huilend overgaven. Mensen die rondjes door het vliegtuig liepen die niet meer wisten waar ze het zoeken moesten van het zieke gevoel. Toch bijzonder.

  Nu ik zo terugkijk op de vakantie heb ik echt een superleuke vakantie gehad en ik heb genoten van de mooie dieren en natuur. De sfeer was af en toe gespannen, maar kon ook vredig zijn. Het eten was een minpuntje, maar ik ben niet iemand die verre vakantie's onderneemt om eten te proeven. Mensen waren erg gastvrij en waren vaak bereid te helpen en de ontvangst op het vliegveld was zeer hartelijk. De steden zijn heel mooi, maar kunnen ook heel "verpest" zijn door nieuwbouw.

  Toch moet ik zeggen: Ik ga nooit meer op zo'n verre reis. Ik vind dat er in Europa nog genoeg moois is om te ontdekken en wil liever mijn lievelingscontinent ontdekken dan verre reizen ondernemen om iedereen te vertellen dat ik "helemaal naar Amerika" ben geweest. Ik houd van Europa en verlangde, tijdens mijn reis in Zuid-Afrika, ernstig terug naar de Europese cultuur.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Addo Elephant National Park • Kruger National Park • Victoria & Alfred Waterfront

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 10
  • Eten: 5
  • Stranden: 7

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 7,4

  17 landen bezocht
  35 reviews
  33 waarderingen

  “Stiekem een beetje een tegenvaller...”

  Geplaatst 14-02-2018 • gereisd februari 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

  Laat ik beginnen te zeggen dat we niet heel Zuid-Afrika gezien hebben, alleen Kaapstad, het Kaapse schiereiland, de wijnlanden, een deel van de Karoo, Addo Elephant Park en de Tuinroute. We hebben een roadtrip gemaakt van zo'n 2,5 week en daarin was dit goed te combineren. Al met al kunnen zowel mijn vriendin als ik concluderen dat Zuid-Afrika niet helemaal ons land was. Natuurlijk, de natuur is schitterend, vooral in de binnenlanden bij de wijngebieden en in de Karoo (tip: rijd de Swartberg Pass!) was het zeer indrukwekkend. Ook de Chapman's Peak Drive onder Kaapstad was indrukwekkend, zij het kort.

  Maar het algehele gevoel bij Zuid-Afrika was niet helemaal top voor ons. De verschillen tussen arm en rijk (lees: zwart en blank) zijn enorm zichtbaar, zelfs binnen de centra van stadjes als Stellenbosch of Knysna zag je duidelijke 'westerse' blanke buurten en wat rauwere zwarte buurten. De scheiding was ons overal zichtbaar en gaf geen prettig gevoel. Sowieso hadden we meer een klik met de zwarte Zuid-Afrikanen dan met de blanke locals. Uiteraard met volop uitzonderingen, maar met de blanke Zuid-Afrikanen voelden we niet echt een klik. Op een of andere manier bekroop me toch het gevoel dat ze zich wat verheven voelen in het land en er duidelijk 'hun' plekken gecreëerd hebben. Lastig om dit zo uit te spreken, want er waren ook genoeg vriendelijke blanke locals, maar over het algemeen was het gevoel niet helemaal juist.

  Wat me verder tegenviel was de 'reizigerssfeer'. We zijn veel Azië gewend en iedereen die in bijvoorbeeld Thailand of Indonesië geweest is zal begrijpen wat ik bedoel: de gezellige barretjes, andere mensen ontmoeten, een leuke backpacksfeer al ben je zelf geen eens backpacker (meer). In Zuid-Afrika misten we dit. Alleen op Long Street in Kaapstad voelden we even de 'vibe' (tip: het balkon van het Beerhouse!), maar in stadjes als Stellenbosch, Fransschoek, Knysna en Swellendam misten we een soort 'centrum' met gezellige reizigerssfeer. Veel toeristen waren van oudere leeftijd (we zijn zelf dertigers) en vertoeven in keurige restaurants met goede wijn enzo. Ook leuk, maar niet helemaal wat wij zochten. Zelfs in Knysna - het populairste toeristenstadje aan de Tuinroute - misten we een plek om andere reizigers te ontmoeten. Er waren alleen enkele groezelige lokale bars en een commercieel (westers...) havenfront met louter restaurants, geen bars. Sowieso missen veel stadjes een echt 'centrum', vaak is er een brede hoofdstraat en liggen de cafés en restaurant vrij verspreid.

  Wat ook wat tegenviel: de stranden. Niet zozeer hoe ze eruit zagen, maar vooral de toegankelijkheid ervan. Je moet je toch meer wat ruigere natuurstranden voorstellen met forse golven en wind, en niet echt tropische paradijsjes met leuke barretjes en restaurantjes erop enzo. Veel stranden die wij gezien hebben waren mooi voor 't oog en de foto, maar je kon er verder niks: te ruige zee, teveel wind, enz.

  De Kaaps-Hollandse bouwstijl in veel stadjes in het binnenland is fraai, maar wel wat eentonig. Op een gegeven moment weet je het wel. Zoals al eerder gezegd hebben de meeste stadjes eenzelfde opbouw (bijvoorbeeld Swellendam, Prince Albert, Paarl...): een grote brede 'main street' (een autostraat) waar de meeste faciliteiten zijn, met wat rustiger zijstraatjes (ook autostraten vaak, bijna niets is alleen voetgangers..).

  Op positieve noot: de natuur in Zuid-Afrika is overweldigend. Vooral de groene bergachtige wijnlanden rond Stellenbosch en Franschoek, maar ook de kleine en grote Karoo met hun ruigere landschap. Tip: rij de 'Route 62', een bijna Amerikaans-achtige roadtrip van zo'n 500 kilometer door de binnenlanden met soms 50km lang geen enkel stadje. Wij gebruikten deze route om van Fransshoek naar Prince Albert te komen, vanwaar we vervolgens naar Addo Elephant Park gingen, en uiteindelijk via de Tuinroute weer terug naar Kaapstad. Je komt langs stoffige dorpjes als Barrydale, Willomore, Callitzdorp met leuke roadside restaurantjes, echt tof. Onderweg rij je vaak alleen op de weg! Tip: rij ook de Swartberg pass, een mooie afsluiter van route 62. Deze schitterende bergpas (25km gravelweg! diepe afronden!) brengt je van Oudtshoorn naar Prince Albert, een relaxt slaperig stadje in de Karoo. Hier zijn we 2 nachten gebleven voordat we verder gingen naar Addo.

  De Tuinroute is de beroemdste roadtrip in Zuid-Afrika, maar vond ik tegenvallen: ik snap niet helemaal waar de 'fuzz' about is. De bekendste stadjes als Plettenberg, Knysna, George en Mosselbaai zijn niet heel boeiend, de route zelf is meer binnenland dan kust. Je ziet wel mooie heuvels en begroeiing, maar ook best wel wat industrie en minder fraaie dingen. Ik had meer een Amalfikust-achtige kustroute verwacht ofzo, maar spectaculaire vergezichten steeds. Dat is het zeker niet.

  Tot slot positief: Addo Elephant park vonden we erg mooi, een prachtig groen gebied met volop wild te zien met eigen auto! Kaapstad is een toffe stad en de Tafelberg is natuurlijk ábsoluut fantastisch, zowel het uitzicht eróp als er vánaf

  Qua eten en drinken is het overal goed voor elkaar: overal goede kwaliteit en hygiëne, topwijnen voor bescheiden prijzen, enzovoort. Probeer de bobotie en lokale 'pies' (lam of kip)! Van struisvogel- en ander wildvlees ben ik geen fan geworden, maar goede steaks en burgers zijn ook overal te krijgen en overal is wel een Italiaan. Het lekkerste eten was stiekem wel de Indiër in Kaapstad, maargoed ;-)

  Al met al een mooie en boeiende reis gehad, maar het zal bij één keer Zuid-Afrika blijven.

  (ps check ook mijn individuele reviews per bestemming!)

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  De Kaapse wijnlanden • Route 62 • Addo Elephant National Park

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: 7

  • 0 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 16 oktober 2018 15:47

   Ik lees net je verslag. Ik kom net aan in Port El. heb de tuinroute er opzitten en ik heb hetzelfde gevoel over die overal opgehemeld route... Ook de stadjes zijn enigszins saai, zelfs Knysna. Dit zou het bruisende centrum van de route moeten zijn... Misschien okt te vroeg, weer nog niet helemaal geweldig. In Kaapstad verbleef ik in Ashanti Lodge Backpackers, daar wel absolute backpackers -vibe.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 8,0

  21 landen bezocht
  13 reviews
  7 waarderingen

  “Het land met de vele contrasten”

  Geplaatst 29-11-2017 • gereisd januari 2017 • 3 weken lang • alleen • groepsrondreis • met Kras

  Wie aan Zuid-Afrika denkt denkt al snel aan safari, dit is zeker niet onterecht (het Krugerpark en hluhluwe national park zijn geweldig!), maar er is nog zo veel meer te zien en doen in dit prachtige land! Naast de prachtige natuur (rijd de Garden route en bezoek het tsitsikamma national park!) en al het wildlife heeft Zuid-Afrika, het best ontwikkelde land van Afrika, ook een aantal grote steden. Kaapstad is wat mij betreft de mooiste stad van het land en mag absoluut niet worden overgeslagen! Een bezoek aan de imposante tafelberg geeft je een prachtig uitzicht over deze bijzondere stad, waar de verschillen tussen rijk en arm enorm groot zijn. Vergeet ook zeker niet om Robbeneiland te bezoeken, het eiland van Nelson Mandela jaren gevangen heeft gezeten. Je kunt hier een rondleiding krijgen van ex gedetineerden, erg indrukwekkend, zoals eigenlijk heel het land!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Kaapstad • Tsitsikamma National Park • Hluhluwe-Imfolozi Park

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: N.v.t.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 9,4

  36 landen bezocht
  35 reviews
  56 waarderingen

  “Veelzijdig en adembenemend: de wereld in één land”

  Geplaatst 28-11-2017 • gereisd april 2017 • 2 weken lang • met familie • zelfstandig

  Zuid-Afrika stond al jaren op onze bucketlist. Een studietijd in Port Alfred op de Oost-Kaap was de reden dat wij dit land hebben kunnen afvinken. Tijdens weekendjes weg en een vakantie van twee weken hebben wij heel veel van Zuid-Afrika gezien, voornamelijk op de Oost- en West-Kaap.

  Must sees op en vanuit de Oost-Kaap zijn Addo Elephant Park en de minder bekende naastgelegen Schotia Game Reserve. East London is leuk om te shoppen, naar Coffee Bay ga je voornamelijk om te hiken (de Coastal hike to Whole in the Wall is spectaculair) en Jeffreys Bay bezoek je vooral voor het strand en om te surfen.

  Vanuit Port Elizabeth kun je de Tuinroute naar Mosselbaai rijden, terwijl je onderweg diverse stops maakt: Jeffreys Bay – Storms River (must visit Tsitsikamma National Park) – The Crags (bungeejumpen van de Blaukrans Bridge) – Plettenberg Bay (walvissen spotten) – Knysna / Sedgefield (spectaculair uitzichtpunt Knysna Heads) – Wilderness (strand, Nationaal Park) – George – Oudshoorn (Cango caves, struisvogels) – Mossel Bay – Swellendam – Hermanus (walvissen spotten) – Stellenbosch (wijn). Je kunt de Tuinroute ook in omgekeerde volgorde rijden.

  Hoogtepunt van de West-Kaap en misschien wel van heel Zuid-Afrika is Kaapstad. Wij hebben tijdens en na ons bezoek aan Kaapstad moeten toegeven dat dit werkelijk één van de allermooiste steden ter wereld is; in ieder geval van de steden die wij bezocht hebben (en dat zijn er best veel). Het is een stad die alles heeft en alles biedt. Je vindt er cultuur, geschiedenis, natuur, stranden en een bruisend uitgaansleven. In de omgeving kun je allerlei sporten en activiteiten beoefenen en zelfs op safari gaan. Alles wat je vindt in Kaapstad en omgeving vind je ook in heel Zuid-Afrika, waardoor het land de slogan “De Wereld in één land” alle eer aan doet.

  Op de Oost-Kaap en de West-Kaap hebben wij Zuid-Afrika vooral ervaren als een verwesterd land. Dat is het natuurlijk niet. Je moet verder kijken, eventueel de town ships in om te ontdekken dat er ook nog steeds heel veel armoede is, voornamelijk onder de zwarte bevolking; er zijn weliswaar ook rijke zwarte Zuid-Afrikanen, maar arme blanke Zuid-Afrikanen ga je niet vinden. Wanneer je wat langer in Zuid-Afrika verblijft, is het doen van vrijwilligerswerk in de town ships, meestal voor en met kinderen een bezigheid die veel voldoening geeft.

  Wat ons vooral van Zuid-Afrika is bijgebleven is de kleurrijke, vrolijke en uiterst vriendelijke bevolking. Zuid-Afrikanen zullen je altijd groeten en aanspreken met “How do you do” en dit is niet (alleen) uit beleefdheid, ze menen dit echt en ze zijn oprecht in je geïnteresseerd. Bovendien waarderen ze het enorm wanneer jij op jouw beurt interesse in hun cultuur toont. Proef hun cultuur ook door af en toe in een authentiek restaurant te eten: de Zuid-Afrikaanse keuken is veelzijdig en kent een aantal niet te missen lekkernijen, waaronder Bobotie – een ovenschotel van gehakt, aardappels, groente en ei.

  In Zuid-Afrika kun je heel goed zelf met een huurauto rondrijden. Dit is over het algemeen veilig en goed te doen. Echter moet je altijd alert blijven, je kunt slechte en minder veilige wegen treffen. Een andere mogelijkheid is een hop on – hop off ticket langs geselecteerde accommodaties (voornamelijk hostels) van de Baz Bus. Je kunt je dan zo vaak als je wilt laten ophalen en afzetten op de route, zolang je maar één kant op blijft reizen. Er is zowel een enkele reis als een retour ticket beschikbaar en de Baz Bus rijdt ook in Mozambique, Zambia en Namibië.

  South African Airways is een goede en prettige luchtvaartmaatschappij om internationaal mee te vliegen. Voor binnenlandse vluchten is zustermaatschappij South African Express een prima optie. Ook hebben wij goede ervaringen met Safair.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Kaapstad • Tsitsikamma National Park • Knysna / Knysna Heads

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 10
  • Eten: 9
  • Stranden: 8

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 7,4

  17 landen bezocht
  14 reviews
  4 waarderingen

  “geweldig land met waanzinnige cultuur en wildlife”

  Geplaatst 27-11-2017 • gereisd augustus 2014 • 4 weken lang • met familie • autovakantie

  Zuid-Afrika is een geweldig land. Onverwachts bood het land in mijn ogen ontzettend veel. Zuid-Afrika is ontzettend divers, en dat maakt het tot een land die veel doelgroepen aantrekt. Het biedt een prachtige cultuur, een verrassende natuur, safari's waarbij je je ogen uitkijkt, lieve mensen die je altijd zullen helpen, lekker eten en zelfs strand voor de liefhebbers.
  Naar mijn idee is het beter ontwikkeld dan veel andere Afrikaanse landen, alhoewel je op sommige plekken het verschil tussen arm en rijk heel goed ziet. Maar door de goede wegen is het land goed te bereizen met bijvoorbeeld de auto. Op elke plek waar je komt kun je weer ongelofelijk veel dingen doen en daarom verveelt geen één plek.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  St Lucia • Drakensbergen • Pretoria

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 7
  • Eten: 8
  • Stranden: 6

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 8,8

  18 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Prachtig land met veel afwisseling ”

  Geplaatst 26-11-2017 • gereisd april 2017 • 2 weken lang • met familie • zelfstandig

  Wij hebben vooraf via het reisbureau een lodge geboekt in het Krugerpark. Prachtig park om zelf doorheen te rijden. Maar het is ook ideaal om met een gids een gamedrive te doen. Erg indrukwekkend om oog in oog te staan met de prachtige en grote dieren, toch iets heel anders dan dat je deze in de dierentuin ziet. Het is hele beleving om continu op zoek te gaan om natuurlijk met name the big five te spotten. Daarbij zijn alle andere dieren ook geweldig, en een leuke gids maakt deze dag compleet. Bij elke lodge is wel een game drive te boeken. Wij hebben hier ook nog een boottocht gedaan door de Blyde river canyon, gemakkelijk zelf te boeken en mooi om deze canyon vanaf het water te zien. Hier hebben we ook nog nijlpaarden in het water gespot.
  Mijn zoon liep stage in een township bij Groblersdal, wij verbleven hier in Guinea feather lodge. Een mooie schone accommodatie, met aardig personeel en heerlijk eten.
  Kaapstad is natuurlijk een hele andere omgeving dan Krugerpark. We hadden een prachtige accommodatie, genaamd Breaside house. Een echte aanrader op een goede plek. De highlights zijn natuurlijk een bezoekje aan de tafelberg en Robbeneiland. Het Waterfront is erg gezellig om drankje te doen of een hapje te eten. De wijnroute is een mooi stuk om te rijden met mooie landhuizen waar alle wijn verbouwt wordt en waar je een bezoekje aan kunt brengen. Bolders is ook grappig om te bezoeken met alle loslopende pinguïns. Johannesburg is geen mooie stad, en schijnt wel behoorlijk crimineel te zijn. Gelukkig hebben wij hier geen last van gehad.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Kruger Park • Kaapstad • Groblersdal

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 9
  • Stranden: 8

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 7,4

  4 reviews
  17 waarderingen

  “Fantastisch mooi land”

  Geplaatst 23-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in oktober 2007 • met familie • zelfstandig

  Zuidafrika is een prachtig land om te bereizen. Je hebt veel verschillende soorten natuur. Maar ook steden en national parken. Het is makkelijk te bereiken met de hop on hop of bus waarbij je helemaal langs de kust kan. Kaapstad is een fijne stad emt in het bijzonder simonstown waar je dichtbij de pinguins kan komen. Drakensberg en Lesotho zijn ook zeker de moeite waard. Mooi ter paard maar ook super te voet. Eten is duur in de supermarkt, dus je kan net zo goed uiteten gaan. Spitbraai is erg lokaal en lek om mee te maken. Je hebt nog wel erg te maken met de rassenscheiding wat ik confronterend vond.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Lesotho • Drakensbergen • Kaapstad

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 10
  • Eten: 5
  • Stranden: 5

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 7,6

  24 landen bezocht
  27 reviews
  19 waarderingen

  “Baie mooi land!”

  Geplaatst 22-11-2017 • gereisd april 2011 • langer dan een maand • met partner • zelfstandig

  Prachtig land waar ik in 2011 mocht wonen voor een paar maanden, wat overigens veelte kort was.
  De natuur is prachtig, van savannah, junglevibe tot het strand. En dan natuurlijk de dieren!!
  Er is voor ieders wat wils, van dieren spotten, wijn drinken, duiken, skydiving, bungeejuming... noem het maar op, ze hebben het in Zuid afrika.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Kruger National Park • Kaapstad • Port St Johns

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 6
  • Natuur: 10
  • Eten: 5
  • Stranden: 10

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 9,4

  48 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Super mooi land”

  Geplaatst 21-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in januari 2017 • met partner • zelfstandig

  Zuid-Afrika heeft alles te bieden: natuur, cultuur, stranden, wildlife, avontuur, bergen. Echt een geweldig mooi land. We zijn hier al vaak geweest en we zullen zeker nog vaak teruggaan. Het is onmogelijk om alles te zien in een paar weken. Meerdere keren gaan is de enige oplossing. Je krijgt er geen spijt van!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Kruger National Park • balule - Hoedspruit (krugerpark private game reserve) • Madikwe Private Reserve

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 10
  • Eten: 10
  • Stranden: 7

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • 7,8

  23 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Wat een vette ervaring”

  Geplaatst 20-11-2017 • gereisd april 2017 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  Wat was het vet om rond te reizen in Zuid-Afrika. We zijn begonnen in Johannesburg. Vanuit hier zijn we het binnenland ingetrokken en hebben we verschillende townships bezocht in de buurt van Groblersdal. Erg confronterend om een keer gezien te hebben, maar wat bijzonder. Een Nederlands stel die zich hier heeft gevestigd heeft ons rond geleid. Na de townships bezocht te hebben zijn we door gegaan naar Kruger. Een erg groot natuurpark waar je bijna met zekerheid de big five kan spotten. Boek hier van tevoren een mooie accommodatie, ter plekke kan je alle safari's regelen. Ik zou het niet aanraden dit vooraf te doen bij een reisbureau omdat je dan meer geld kwijt bent. Je kan zowel met een gids door het Krugerpark als op eigen vervoer. Na Kruger hebben we een tussenvlucht gepakt naar Kaapstap. Deze twee steden verschillen erg veel met elkaar. Een hele vette stad, maar enigszins een beetje verwesterd.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Zuid-Afrika:

  Johannesburg • Krugerpark • Kaapstad

  Mijn Zuid-Afrika beoordeling:

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 10
  • Eten: 7
  • Stranden: 6

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Zuid-Afrika reiservaring!

Ben jij onlangs in Zuid-Afrika geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Reisinspiratie

Alle Zuid-Afrika artikelen

Zuid-Afrika rondreis aanbiedingen

Top 3 Zuid-Afrika specialisten

Kras

Kras

Kras biedt een breed aanbod aan groepsreizen, safari reizen, individuele rondreizen en fly drives naar Zuid-Afrika, tegen scherpe prijzen.
Bezoek website


Askja Reizen

Askja Reizen

Maak een reis door Zuid-Afrika en ontdek het land van de Big Five. Het ademt natuur, cultuur en geschiedenis. Boek je reis op maat bij Askja Reizen!
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar Zuid-Afrika. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Zuid-Afrika reis.
Bezoek website

Meer Zuid-Afrika reisorganisaties

NRV
NRV

Privé -en groepsrondreizen
Bezoek website

TUI
TUI

Diverse rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook familiereizen!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Zuid-Afrika op maat.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Vliegtickets naar Zuid-Afrika


Meer over vliegen naar Zuid-Afrika

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Boek je rondreis naar Zuid-Afrika

Kras
1. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Askja Reizen
2. Askja Reizen

Je Zuid-Afrika reis op maat.
Bezoek website

Van Verre
3. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 289 Zuid-Afrika rondreizen
Vanaf €961 incl. vliegticket

Vliegtickets Zuid-Afrika

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika
V.a. 640 Meer over vliegen naar Zuid-Afrika