Namib-Naukluft National Park (Namibië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Namib-Naukluft National Park (Namibië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

De Namib-Naukluft woestijn heeft een oppervlakte van bijna 50.000 km2 en is gelegen in het westen van Namibië. Jaarlijks trekt deze woestijn duizenden bezoekers, vooral vanwege zijn bekendste trekpleisters Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45.

Door , laatst bijgewerkt op 16 april 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Namib-Naukluft National Park
 2. Wildlife in de Namib woestijn
 3. Natuur in het Namib-Naukluft National Park
 4. Activiteiten in de woestijn
 5. Reizen naar Namib-Naukluft National Park
 6. Beste reistijd Namib-Naukluft National Park
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat de Namib-Naukluft woestijn om bekend?

De Namib woestijn en het Naukluft gebergte vallen beide in het Namib-Naukluft National Park. Het bijzondere aan deze woestijn is de ligging vlakbij de Atlantische Oceaan, waardoor stevige winden de woestijn in razen en zorgen voor de ophoping van zand waardoor immens grote zandduinen ontstaan. In dit nationaal park liggen dan ook, met zo’n 300 meter hoogte, de hoogste zandduinen ter wereld. Tevens is dit het grootste nationale park van het gehele Afrikaanse continent en de oudste woestijn ter wereld.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Namib-Naukluft National Park

Het Namib-Naukluft National Park is ongeveer 100 km breed en 2.000 km lang. Duitse kolonisten hebben dit nationale park aan het begin van de 20e eeuw opgericht onder een andere naam. Later is de oppervlakte van het park echter uitgebreid door de samenvoeging van enkele aangrenzende wildparken.

Namibië betekent “het land van de open ruimte” en de naam van dit land is dan ook afgeleid van naam van de Namib woestijn. Het landschap in het park varieert van rode zandduinen en weidse gravelvlaktes tot rotsformaties en bergen.

Namib-Naukluft National Park

Rotsformaties in het Namib-Naukluft National Park.

Wildlife in de Namib woestijn

In het Namib-Naukluft National Park leeft, ondanks de extreme droogte, een willekeur aan dieren, zoals hyena’s, diverse soorten bokken, bavianen, jakhalzen, slangen en hagedissen. Het is ongelooflijk dat deze beesten kunnen overleven in deze omgeving waar maar zelden regen valt en nauwelijks begroeiing is.

Naast deze grotere dieren, leven er ook veel insecten in dit gebied. Sommige insecten hebben zich door de jaren heen aangepast aan het leven in dit woestijnklimaat en kunnen daardoor lange tijd zonder water.

Tip: maak een tour onder begeleiding van een professionele gids die de verstopplaatsen van deze woestijndieren kent!

Namaqua kameleon in de Namib-Naukluft woestijn

Namaqua kameleon in de Namib-Naukluft woestijn.

Natuur in het Namib-Naukluft National Park

De zandduinen van het Namib-Naukluft National Park gelegen in de Sossusvlei regio, staan bekend vanwege de enorme hoogte en de bijzondere kleuren. Afhankelijk van de stand van de zon en hoe de zon op de duinen schijnt, veranderen zij van kleur. Voornamelijk tijdens zonsopgang geeft dit een spectaculair beeld.

Slechts weinig planten overleven in de barre omstandigheden van deze woestijn; er groeien Afrikaanse olijfbomen enkele grassoorten en woestijnbloemen. In het park groeit de bekende woestijnplant Welwitschia die alleen voorkomt in Namibië en buurland Angola. De plant voedt zichzelf uit waterbronnen onder de grond en kan wel 2.000 jaar oud worden.

Zandduinen in het Namib-Naukluft National Park

In het Namib-Naukluft National Park vind je enorme zandduinen.

Activiteiten in de woestijn

Er lopen diverse hiking routes door de Namib-Naukluft woestijn. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent voordat je de woestijn intrekt; neem ruim voldoende eten en drinken mee, zorg ervoor dat je de route goed kent en stel iemand op de hoogte van waar je naartoe gaat en hoe lang je daar over denkt te doen.

 • Bezoek sowieso de Sossusvlei en Deadvlei voor de wereldberoemde valleien omringd door rode zandduinen en begroeid met verdorde bomen.
 • Ook het beklimmen van Dune 45 is een aanrader. Doe dit tijdens zonsopgang en aanschouw de verschillende kleuren die de zon aan de duinen geeft.
Deadvlei

De beroemde Deadvlei in de Namib-Naukluft woestijn.

Namib-Naukluft National Park – hoe kom je er?

De Namib-Naukluft woestijn ligt in het zuidwesten van Namibië. Het is een erg groots gebied waardoor het lastig is om aan te geven hoe lang het bijvoorbeeld rijden is vanaf Windhoek of Fish River Canyon. Dat is geheel afhankelijk van waar je naartoe wilt gaan in dit nationale park.

 • Het kan ongeveer 250 km rijden zijn vanaf Windhoek en 600 km vanaf Fish River Canyon.
 • Tip: maak een stop in het nabijgelegen Solitaire om de wereldberoemde apfelstrudel te proeven!

Beste reistijd Namib-Naukluft National Park

Van maart tot en met mei kent dit gebied enige regenval waardoor de weinige planten, bomen en grassen op hun mooist zijn. De rest van het jaar van juni tot en met februari is het overwegend droog. Houd er rekening mee dat het in de woestijn zeer heet kan worden. In de avonden kan het echter behoorlijk afkoelen, waardoor het in de nacht zelfs kan vriezen.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Namib-Naukluft reiservaringen en tips

 • Paul H. op 09-11-2017

  “Het eerste vele wild”

  Door eerst naar het zuiden de reizen was Namib-Naukluft het eerste gebied waar wij veel wild zagen. Daarom heeft dit gebied erg veel indruk gemaakt! Het gebied is nog steeds zeer verlaten, maar vooral zo ongelofelijk kaal dat het onbegrijpelijk is waar de honderden dieren nu van leven. De eerste zandduinen van de Sossus op de achtergrond maken het extra mooi en fotogeniek.

 • Roy van Staaij op 13-01-2017

  “Welkom op de maan”

  Ga vroeg naar deze woestijn en beklim de Dune 45, wanneer de zon op komt zie je het zand schitteren in de zon, de kleuren worden steeds mooier. Wanneer de zon op is heb je een geweldig uitzicht over het park. Het is wel echt een hevige klim in het losse zand, maar zeker de moeite waard! Rijd hierna door naar de Sossuvlei en de Deadvlei, welkom op de maan! Wat een prachtige omgeving en heel buitenaards. Prachtig contract tussen het rode zand, de witte grond en de blauwe lucht. Wel ontzettend warm dus neem genoeg water mee! Kijk zeker ook op de grond, hier en daar zul je salamanders weg zien schieten. Ook zul je her en der bokken zien lopen. Nummer 1 bezienswaardigheid van Namibie!

 • Linda op Reis op 27-10-2015

  “Hete maar mooie woestijn”

  Ik hou gewoon van woestijnen! Je kunt uren rijden zonder iemand tegen te komen en je ziet niks behalve gekgevormde rotsen en weidse zandvlaktes. Super om zo in the middle of nowhere te zijn!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Namib-Naukluft reiservaring en tips!

Ben jij in Namib-Naukluft geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief