Reizen naar Tibet heeft voor veel avonturiers een magische klank. De spectaculaire en unieke natuur in combinatie met de intens spirituele cultuur en eeuwenoude Boeddhistische gebruiken: een Tibet reis is héél bijzonder. We geven tips en noemen de hoogtepunten voor een reis naar Tibet.

Door Malissa Voordenhout

Het dak van de wereld

Reizen naar Tibet

Voordat we je vertellen over het hoe en waarom van reizen naar Tibet, eerst even de basics: Tibet is hoog gelegen in het Himalaya gebergte, op de uitzonderlijke (gemiddelde) hoogte van 4.200 meter. Er wonen zo’n 6 miljoen Tibetanen, 7 miljoen Chinezen en 2,4 miljoen inwoners behoren nog tot het traditionele nomadenvolk. Officieel is Tibet geen land. China noemt Tibet een autonome regio binnen de Chinese volksrepubliek. Sinds de Chinezen in 1950 Tibet binnenvielen zijn zij er de baas. Tibet was voorheen een Boeddhistisch, onafhankelijk land met als geestelijke leider de Dalai Lama. Hij was ook eeuwenlang de feitelijke heerser van het land. Na de annexatie vluchtte de Dalai Lama naar India een leeft daar sindsdien in ballingschap.

Backpacken of zelfstandig reizen in Tibet: (on)mogelijk?

Reizen in Tibet

Reizen naar en door Tibet vergt een zeer goede voorbereiding en laat weinig ruimte voor impulsieve uitjes en tripjes, maar is zeker niet onmogelijk. Een goede en de meest voorkomende manier om zonder al te veel zorgen toch Tibet te kunnen bezoeken is door het boeken van een georganiseerde groepsrondreis. Dit kan bijvoorbeeld via Sawadee, Djoser en Shoestring. Het is nog steeds verboden om door Tibet te ‘backpacken’, maar je kunt wel individueel reizen door vooraf tripjes met een gids te boeken. Onder begeleiding van een gids is de enige manier waarop je door Tibet mág reizen. Via een reisagent kun je toch je eigen reis samenstellen, maar word je wel goed geadviseerd en geholpen bij het regelen van je reis. Dit kan bijvoorbeeld via Tibet online of Tibet2Go.

Tibet binnenkomen

Om Tibet binnen te komen is een China visum verplicht. Deze is 3 maanden geldig en te verkrijgen op de website van het Chinese Visa Application Service Center, of via een ANWB winkel bij jou in de buurt. Naast een geldig visum voor China heb je een reisvergunning nodig, tegenwoordig wordt dit ook verstrekt aan kleine groepen (vanaf 2 pers.). Dit permit kun je wel uitsluitend regelen via een reisagent vanaf het moment dat je het visum hebt ontvangen. Voorwaarde voor het verkrijgen van een permit is, dat je een van te voren vastgelegd reisprogramma hebt. De politieke situatie in Tibet en de geldende regels wijzigen regelmatig. Helaas gebeurt het mede daarom dat een permit verzoek zonder nadere toelichting wordt afgewezen en de reisplannen in het water vallen. Wanneer je je Tibet reis combineert met een bezoek aan Nepal heb je ook voor Nepal een visum nodig. Kijk hier of hier voor meer informatie over het verkrijgen van visa en reisvergunningen voor Tibet. Het visum voor Nepal kun je vooraf bij het consulaat in Amsterdam aanvragen of ter plaatse bij de grens. Wanneer je een georganiseerde groepsreis boekt regelt de touroperator al deze documenten.

Pangong Tso Lake in Tibet

Omdat de tweede taal in Tibet Engels is – Tibetaans is de eerste taal – is de taal barrière veel lager dan in China. Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Tibet te reizen. Hiermee vermijd je de relatief koude wintermaanden. Je kunt een rondreis Tibet goed combineren met een kort verblijf in de hoofdstad van Nepal: Kathmandu. Je reis starten in Nepal is sowieso een goed idee. Vanwege de hoogte heb je namelijk een aantal ‘rustdagen’ nodig om langzaam te acclimatiseren.

Tibet-Nepal-combireizen worden onder andere aangeboden door Djoser, Fox Verre Reizen en Sawadee, of combineer Tibet met Nepal én China met deze rondreis van Koning Aap.

Technisch gezien kun je Tibet ook bereiken vanuit China: door de spoorlijn tussen Peking en Lhasa, die in 2007 is aangelegd. Door de hoge kosten van de overland-permits kiezen de meeste mensen er echter voor om per vliegtuig naar Tibet te reizen. Vanuit Kathmandu vlieg je in korte tijd naar Lhasa. Wanneer je er voor kiest over land van Kathmandu naar Lhasa te reizen passeer je hoge bergpassen, waarbij de kans op hoogteziekte erg groot is. Ook in Lhasa moet je eigenlijk weer een paar dagen acclimatiseren, voordat je verder (en hoger) het land in trekt.

Mocht je ervoor kiezen je reis – met de bijbehorende papierwinkel – zelf te regelen, let dan in ieder geval goed op de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat je op reis ten alle tijden kopieën van je paspoort en pasfoto’s bij je hebt. Je paspoort dient ten minste nog zes maanden na terugkomst geldig te zijn. Tip: laat ook een kopie van je paspoort achter bij thuisblijvers.
  • We raden je aan je Yuans te pinnen bij the bank of China, let op: alleen in Lhasa en Shigatse te vinden.
  • Let erop dat de regels van de Tibetaanse autoriteiten regelmatig wijzigen. Laat je goed adviseren door een reisadviseur voor vertrek.
  • Hoe groter de groep, hoe minder duur de reis wordt. Ook al kies je niet voor een georganiseerde groepsreis, reizen met een aantal reisgenoten maakt je reis aanzienlijk goedkoper (en leuker !).
  • Zoek van te voren je informatie op. In Tibet heerst net als in China sterke censuur op het internet. Toegang tot social media is zwaar beperkt en ook Google bestaat slechts in een aangepaste versie.

Reisroute

Potala paleis in Lhasa

Lhasa

Wanneer je alle documenten in orde hebt en het vertrek is aangebroken is het tijd om te genieten van al het moois wat Tibet te bieden heeft. Tijdens de eerste dagen acclimatiseren in Lhasa hoef je je niet te vervelen. Lhasa bestaat uit twee delen: het Chinese deel wat qua sfeer en aanzicht vergelijkbaar is met andere Chinese steden en het meer authentiek Tibetaanse deel. Veel kloosters in de stad zijn tijdens de Culturele Revolutie verwoest. Deze zijn echter grotendeels weer opgebouwd en toegankelijk voor publiek. Als je in Lhasa bent mag je een bezoek aan het 13 verdiepingen tellend Potala paleis, vol met boeddha beelden en muurschilderingen, zeker niet missen. Let er wel op dat het paleis enkel in groepsverband mag worden bezocht gedurende max. een uur.

De meeste reisroutes leiden vanuit Lhasa via Gyantse, Shigatse en Samye naar Rombuk. Het is per reisaanbieder en duur van de reis verschillend welke tussenstops er op de route nog meer worden gemaakt. Onderweg passeer je talloze prachtige bergmeren, waaronder op z’n minst één van de vier heilige meren in Tibet, nomadenvolken, bergpassen, tempels, kloosters en gletsjers op slechts een steenworp afstand.

Gyantse

Gyantse

Gyantse is een traditioneel plaatsje en ligt op 3950 meter hoogte. De belangrijkste bezienswaardigheid in Gyantse is het Palkhorklooster met de Kumbum-stupa, waarin je maarliefst zeven verdiepingen omhoog kan klimmen tussen de muurschilderingen. Mocht je na deze inspanning nog energie overhebben leent de omgeving van Gynatse zich uitstekend voor een stevige wandeling. In Shigatse heb je onder andere de gelegenheid twee eeuwenoude kloosters te bezoeken, waaronder het Tashi Lumpo klooster. In de omgeving van Samye kun je een trekking maken van een aantal dagen, waarbij je kampeert in de weelderige natuur te midden van prachtige bergen en meren.

Rombuk

Eenmaal aangekomen in Rombuk (op bijna 5000 meter hoogte) kun je een bezoek brengen aan het Rombuk klooster. Vanuit hier maak je de tocht naar het Mount Everest Base camp (letterlijk het hoogtepunt van de reis), gelegen in het Qomolangma Natuur Reservaat. Onderweg passeer je de Gyatso pas, waar je een hoogte bereikt van zo’n 5.200 meter. Het uitzicht onderweg is adembenemend mooi en leidt de aandacht al snel af van het feit dat het best een zware tocht is op deze hoogte met een koude wind. Met name met de zonsopgang is het Base Camp een bijna magische plek met uitzicht op de imposante Mount Everest. Vanuit Rombok kun je direct terug reizen naar Nepal of teruggaan naar Lhasa.

Een Tibetaanse Yak

Voor georganiseerde rondreizen kun je onder andere terecht bij Sawadee, Djoser en Shoestring. Je kunt een rondreis Tibet ook goed combineren met een rondreis China. Voor deze rondreizen moet je wel op z’n minst 23 vakantiedagen uittrekken: oké het is korter dan het verblijf van Heinrich Harrer, maar met de vlucht van en naar Nederland erbij en nog een dag of wat rust om weer aan ons lage platte landje te wennen, heb je (een groot deel van) je vakantiedagen dit jaar zeker wel nodig.


 ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)