Laatst bijgewerkt op 7 oktober, 2023
Tibet is officieel een ‘autonome regio binnen de Chinese volksrepubliek’, maar heeft een geheel eigen cultuur en sfeer. De natuur, de spirituele cultuur en eeuwenoude Boeddhistische gebruiken maken een bezoek aan Tibet héél bijzonder.
Grenzend aan de hooggebergtes van Yunnan en Sichuan ligt de Tibetaanse Autonome Regio. Deze beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van het oorspronkelijke Tibet, dat sinds de ‘invasie van Tibet’ van 1950-51 behoort tot de Volksrepubliek China. Tibet is de meest spirituele en mystieke regio ter wereld en door zijn hoge ligging (gemiddeld 4500 meter) tevens de moeilijkst bereikbare. Een walhalla voor de echte avonturier.
De Tibetanen heb zich sinds mensenheugenis altijd al anders gevoeld dan de Chinezen. De Tibetanen kennen een geheel eigen geschiedenis met een eigen cultuur, een eigen taal en eigen gebruiken. In 1912 verklaarde Tibet zich dan ook onafhankelijk van China. Dit werd echter internationaal niet erkend, waardoor de status van Tibet lange tijd onduidelijk bleef. Vanaf de zelfuitgeroepen onafhankelijkheid kreeg Tibet te kampen met revoluties, meerdere opstanden onder het volk en onenigheden met moederland China. Tegenwoordig is de politieke status van Tibet nog steeds onduidelijk. China claimt dat Tibet onderdeel van het Chinese land is, terwijl Tibet onafhankelijkheid aanhangt. Tibet voert in elk geval een eigen vlag, een eigen bestuur en een eigen munteenheid. Tibet heeft zijn naam te danken aan de Arabische taal, waar het woord Töbän ‘de hoogten’ betekent.
Tibet kent veel invloeden van diverse culturen, zoals de Mongolen, de Nepalezen, de Chinezen en de Arabieren. Deze mengelmoes van invloeden zorgt voor een interessante en unieke cultuur onder de Tibetanen. In het straatbeeld valt op dat veel inwoners van Tibet tegenwoordig de traditionele klederdracht van hun volk in combinatie met westerse kleding dragen. Typisch Tibetaans is een kleurig geweven schort en een wikkeljurk voor vrouwen, een gekleurde reisdeken voor mannen en vele zijden sjaals. Zowel mannen als vrouwen dragen altijd bedekkende kleding zoals lange rokken of broeken en lange mouwen.
Tibet heeft tevens een geheel eigen keuken. Tsampa, een lokaal gemaakt deegproduct, is de basis voor iedere maaltijd. Dit wordt aangevuld met bijvoorbeeld vlees van het schaap, de geit of de yak. Ook yoghurt en kaas vind je veel in Tibet. Gerechten gemaakt van producten van de yak zijn ontzettend populair in Tibet, denk aan yakboter, yakvlees of yakmelk.
Reizen naar en door Tibet vergt een zeer goede voorbereiding en laat weinig ruimte voor impulsieve uitjes en tripjes, maar is zeker niet onmogelijk. Een goede en de meest voorkomende manier om zonder al te veel zorgen toch Tibet te kunnen bezoeken is door het boeken van een georganiseerde groepsrondreis. Dit kan bijvoorbeeld via Sawadee, Djoser en Shoestring. Het is nog steeds verboden om door Tibet te ‘backpacken’, maar je kunt wel individueel reizen door vooraf tripjes met een gids te boeken. Onder begeleiding van een gids is de enige manier waarop je door Tibet mág reizen. Via een reisagent kun je toch je eigen reis samenstellen, maar word je wel goed geadviseerd en geholpen bij het regelen van je reis. Dit kan bijvoorbeeld via Tibet online.
Om Tibet binnen te komen is een China visum verplicht. Deze is 3 maanden geldig en te verkrijgen op de website van het Chinese Visa Application Service Center, of via een ANWB winkel bij jou in de buurt. Naast een geldig visum voor China heb je een reisvergunning nodig, tegenwoordig wordt dit ook verstrekt aan kleine groepen (vanaf 2 pers.). Deze vergunning kun je wel uitsluitend regelen via een reisagent vanaf het moment dat je het visum hebt ontvangen. Voorwaarde voor het verkrijgen van een permit is, dat je een van te voren vastgelegd reisprogramma hebt. De politieke situatie in Tibet en de geldende regels wijzigen regelmatig. Helaas gebeurt het mede daarom dat een permit verzoek zonder nadere toelichting wordt afgewezen en de reisplannen in het water vallen. Wanneer je je Tibet reis combineert met een bezoek aan Nepal heb je ook voor Nepal een visum nodig. Kijk hier. Het visum voor Nepal kun je vooraf bij het consulaat in Amsterdam aanvragen of ter plaatse bij de grens. Wanneer je een georganiseerde groepsreis boekt regelt de touroperator al deze documenten.
Omdat de tweede taal in Tibet Engels is – Tibetaans is de eerste taal – is de taalbarrière veel lager dan in China. Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Tibet te reizen. Hiermee vermijd je de relatief koude wintermaanden. Je kunt een rondreis Tibet goed combineren met een kort verblijf in de hoofdstad van Nepal: Kathmandu. Je reis starten in Nepal is sowieso een goed idee. Vanwege de hoogte heb je namelijk een aantal ‘rustdagen’ nodig om langzaam te acclimatiseren.
Tibet-Nepal-combireizen worden onder andere aangeboden door Djoser, ANWB Vakanties en Sawadee, of combineer Tibet met Nepal én China met deze rondreis van Koning Aap.
Technisch gezien kun je Tibet ook bereiken vanuit China: door de spoorlijn tussen Peking en Lhasa, die in 2007 is aangelegd. Door de hoge kosten van de overland-permits kiezen de meeste mensen er echter voor om per vliegtuig naar Tibet te reizen. Vanuit Kathmandu vlieg je in korte tijd naar Lhasa. Wanneer je er voor kiest over land van Kathmandu naar Lhasa te reizen passeer je hoge bergpassen, waarbij de kans op hoogteziekte erg groot is. Ook in Lhasa moet je eigenlijk weer een paar dagen acclimatiseren, voordat je verder (en hoger) het land in trekt.
Mocht je ervoor kiezen je reis – met de bijbehorende papierwinkel – zelf te regelen, let dan in ieder geval goed op de volgende zaken:
Onmisbaar tijdens een reis door Tibet is een bezoek aan hoofdstad Lhasa. Lhasa bestaat uit twee delen: het Chinese deel wat qua sfeer en aanzicht vergelijkbaar is met andere Chinese steden en het meer authentieke Tibetaanse deel. Veel kloosters in de stad zijn tijdens de Culturele Revolutie verwoest. Deze zijn echter grotendeels weer opgebouwd en toegankelijk voor publiek. Als je in Lhasa bent mag een bezoek aan het 13 verdiepingen tellend Potala paleis, vol met boeddha beelden en muurschilderingen, zeker niet ontbreken. Het spectaculaire Potala paleis was het winterpaleis van onder andere de dalai lama’s, en is gebouwd op de berg Marpori. Let er wel op dat het paleis enkel in groepsverband mag worden bezocht gedurende max. een uur. Een andere must see is de grote Jokhang tempel, de belangrijkste zetel van het Tibetaans boeddhisme. Vele boeddhisten komen naar deze tempel als bedevaartreis om er te bidden en offers te brengen. De Jokhang Tempel, die tegenwoordig op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is ook van binnen te bezoeken. Je treft een goed onderhouden tempel aan die uitbundig versierd is met goud en rood. Gekleurde doeken hangen van de balustrades van de balkons en monniken in oranje gewaden lopen af en aan.
In de omgeving van Lhasa zijn diverse andere kloosters gelegen die een bezoek waard zijn zoals het Drepungklooster en Sera, twee van de grote drie gelug-kloosteruniversiteiten van Tibet. De ligging tegen een gebergte aan zorgt net als bij het Potala paleis voor prachtige plaatjes. Ook fraai is het voormalig zomerpaleis van de Dalai Lama, Norbulingka genaamd. Dit gebouw met zijn overdadig versierde wit met gouden buitenkant en het omliggende park staan eveneens op de Unesco werelderfgoedlijst.
De meeste reisroutes leiden vanuit Lhasa via Gyantse, Shigatse en Samye naar Rombuk. Het is per reisaanbieder en duur van de reis verschillend welke tussenstops er op de route nog meer worden gemaakt. Onderweg passeer je talloze prachtige bergmeren, waaronder op z’n minst één van de vier heilige meren in Tibet, nomadenvolken, bergpassen, tempels, kloosters en gletsjers op slechts een steenworp afstand.
Gyantse is een traditioneel plaatsje en ligt op 3950 meter hoogte. De belangrijkste bezienswaardigheid in Gyantse is het Palkhorklooster met de Kumbum-stupa, waarin je maarliefst zeven verdiepingen omhoog kan klimmen tussen de muurschilderingen. Mocht je na deze inspanning nog energie overhebben leent de omgeving van Gynatse zich uitstekend voor een stevige wandeling. In Shigatse heb je onder andere de gelegenheid twee eeuwenoude kloosters te bezoeken, waaronder het Tashi Lumpo klooster. In de omgeving van Samye kun je een trekking maken van een aantal dagen, waarbij je kampeert in de weelderige natuur te midden van prachtige bergen en meren.
Het grotendeels moderne Shigatse (90.000 inwoners) is na Lhasa de grootste stad van Tibet en wordt met name bezocht vanwege het op een heuvel gelegen Tashilhunpo klooster. Dit enorme kloostercomplex is iets minder gedecoreerd dan de kloosters in en om Lhasa, maar biedt wel een prachtig uitzicht over de stad. Het zogenoemde Samyeklooster is het oudste klooster van Tibet en ligt zeer afgelegen. Het lijkt een magische plek: een klooster met daaromheen enkele gebouwen en verder helemaal niets in de weide omtrek. Wil je dit klooster bezoeken, houd dan rekening met een lange voettocht of boottocht.
Eenmaal aangekomen in Rongbuk (op bijna 5000 meter hoogte) kun je een bezoek brengen aan het Rongbuk klooster. Vanuit hier maak je de tocht naar het Mount Everest Base camp (letterlijk het hoogtepunt van de reis), gelegen in het Qomolangma Natuur Reservaat. Onderweg passeer je de Gyatso pas, waar je een hoogte bereikt van zo’n 5.200 meter. Het uitzicht onderweg is adembenemend mooi en leidt de aandacht al snel af van het feit dat het best een zware tocht is op deze hoogte met een koude wind. Met name met de zonsopgang is het Base Camp een bijna magische plek met uitzicht op de imposante Mount Everest. Vanuit Rongbuk kun je direct terug reizen naar Nepal of teruggaan naar Lhasa.
Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks naar Lhasa in Tibet te vliegen. Overstappen in Chengdu, Kunming, Shanghai of Beijing in China is een goede optie, echter kan Tibet ook vanuit Kathmandu in Nepal met het vliegtuig worden bereikt. Vanuit diverse steden in China, zoals Chengdu en Beijing, is het tevens mogelijk om met de trein naar Tibet te reizen. Tibet over land met een eigen auto inreizen is een groot avontuur. De wegen zijn slecht, de bureaucratie is lastig en de voorzieningen zijn schaars.
Voor georganiseerde rondreizen kun je onder andere terecht bij Sawadee, Djoser en Shoestring. Je kunt een rondreis Tibet ook goed combineren met een rondreis China.
333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website
Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website
Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website
Juli en augustus staan bekend als de maanden waarin de meeste neerslag valt in Tibet. Van november tot en met april kan het vrij koud worden met temperaturen rond het vriespunt en eronder. De beste reistijd voor Tibet is dan ook in de maanden mei, juni en september. De temperaturen zijn dan met een gemiddelde van 20 graden aangenaam en de kans op neerslag is niet heel groot.
Als onderdeel van mijn reis van Delhi (India) naar Beijing (China) zijn we door Tibet gereist. Vanuit Nepal zijn we in een jeep (vanwege de slechte weg) naar de grensovergang Kerung gegaan. Deze was op dat moment net weer open voor toeristen, nadat de oude grensovergang verwoest was door de aardbeving. Het weggaan uit Nepal was zo geregeld: even koffers checken en klaar. Daarna liepen we een brug over naar een groot, gloednieuw gebouw: de Chinese grenspost. Hier begon het wachten...en wachten...en wachten. Uiteindelijk werden onze koffers minutieus doorgespit, waarbij o.a. de reisgidsen het niet overleefden. Zelfs de reisgids van India werd ingenomen. Waarom? Er stond een globale kaart in waarop ook Chinese grenzen stonden aangegeven en China was het niet eens met deze grenzen.
Uiteindelijk mochten we verder en begon er een heel andere wereld. De wegen waren ineens keurig netjes en nieuw. We reden direct flink de hoogte in en dat gingen we merken. Van de apotheek had ik hoogteziektetabletten meegekregen. Dit versnelt het acclimatiseren. Na een paar dagen ben ik gestopt, want ik kreeg overal tintelingen, alsof mijn huid 'sliep'. Ik heb geen last gehad van de hoogte, alleen merk je dat je snel buiten adem bent. Na een paar passen rennen hap je al naar zuurstof.
Accomodaties in Tibet waren niet fantastisch, maar voldeden. Mensen spreken niets geen Engels, dus communicatie is lastig. Het eten is vrij eentonig. Aanrader zijn de momo's, die ook met yak-vlees te verkrijgen zijn. Hoogtepunt was Lhasa, een prachtige stad. Voor het Potala paleis was het lang wachten en na alle prachtige tempels die we al gezien hadden viel het bijna een beetje tegen. De geur van de yakboter komt je in elke tempel tegemoed en is behoorlijk misselijkmakend. De debatterende monniken in het Sera klooster, bij Lhasa, waren een interessante afwisseling. In Shigatse vond ik het Tashilhunpo klooster erg mooi. De wandeling er omheen is ook een aanrader. Het allermooiste aan Tibet is de reis door het gebied heen: de prachtige vergezichten, de hoge toppen waarop je ineens met je voeten in de sneeuw staat.
Vanaf Lhasa hebben we de trein gepakt naar Xi'an. Dit is een gigantisch lange treinreis maar als je je er op instelt valt het best mee.
Tibet was het absolute hoogtepunt van onze reis van 6 maanden door Azië. We deden een tour via Tibet Highlands, een hele fijne organisatie met een leuke, Tibetaanse gids & driver en een klein groepje toeristen (wij waren met zijn zessen). We startten in Lhasa, waar we 3 dagen verbleven. In Lhasa bezochten we het Potala Palace, Barkhor Circuit, de Jokhang tempel, een klooster en nog wat andere tempels. Ik vond het erg heftig om te zien hoe de binnenstad beveiligd werd door de Chinezen en hoe de Chinese toeristen totaal geen respect hadden voor de Tibetanen. Na Lhasa vertrokken we naar Shigatse, via een prachtige route langs Yamdrok lake, een gletsjer en andere prachtige uitzichten. Vanaf Shigatse reden we weer een hele mooie route naar het Mount Everest Base Camp. Na een hele primitieve nacht was de zonsopgang hier fantastisch. Vervolgens vervolgende we onze weg naar Kyirong, aan de grens van Nepal. De dag erna staken we de grens over en vervolgden we onze route per jeep naar Kathmandu, een erg lange, hobbelige tocht.
Tibet is echt zo'n enorme aanrader! Wat is dit een mooi gebied, met een buitengewone natuur (de meren zijn zo ontzettend blauw, de bergtoppen enorm indrukwekkend en het landschap af en toe buitenaards), een prachtige cultuur (de Tibetanen zijn zo'n vredelievend volk, wat helemaal in harmonie met de natuur leeft) en een rijke religieus leven (al die mooie kloosters, hoe devoot de mensen nog een geloof belijden, het paleis van de dalai lama) . Wel ontzettend verdrietig om te zien hoe de Tibetanen onderdrukt worden door de Chinezen, hopelijk dat hier ooit verandering in komt!
Drie foto's selecteren om Tibet te laten zien, is te weinig. Het gebied is werkelijk prachtig en heeft vele magische plekken. Wij zijn van west naar oost gereden met onze eigen auto. Het kostte wat geld en moeite, al vergeet je dat snel gedurende de reis. De hoogtepunten waren voor ons:
- de hoogste snelweg ter wereld: bijna 5.400 meter!
- Mount Everest National Park
- het Tashilhunpo klooster in Shigatse, onderkomen van de Panchen Lama
- Mount Kailash
- Karola Glacier
- Yamdrok lake, een van de drie heilige meren met helder blauw/groen water
- Lhasa
Wanneer je in Lhasa bent, breng dan een bezoek aan het gezellige Dunya café-restaurant. Dit is de enige plek met dakterras en biedt heerlijke gerechten en drankjes. Leuk detail, het wordt gerund door een Nederlands stel.
Tibet is volgens mijn mening de meest magische en pure plek op aarde! Het is zo biijzonder om daar rond te lopen, de cultuur op te snuiven en te kijken wat er allemaal gebeurd. De spiritualiteit knalt er vanaf.
Tip: boek een fijne en goede gids ( je komt immers ook niet binnen zonder gids).
Wil je Tibet gewoon voor een paar dagen beleven, dan is Lhasa een perfecte uitvals basis. Er is genoeg in en rondom Lhasa te zien, zodat je een goede indruk krijgt van Tibet. Sera monastry is prachtig.
Er zijn eigenlijk geen woorden genoeg om Tibet te beschrijven! Niet alleen de natuur, vergezichten en de cultuur, maar ook vooral de verhalen die de inwoners je kunnen vertellen over alles wat zij hebben meegemaakt. Indrukwekkend, verdrietig en bijzonder!
Als je naar Tibet gaat, vergeet dan niet om de kora (3dagen) rondom Mount Kailash te lopen. Een spirituele plek, waar je je oude leven achter laat (op de tweede pas, door het achter laten van een persoonlijk voorwerp) en gesteund door de energieen een nieuw leven begint (na het passeren van de hoogste pas). Buiten het spirituele, is het ook ontzettend mooi en een fysieke uitdaging. Je voelt je er echt op het dak van de wereld (5630m hoog).
Het is ontzettend duur om in Tibet te reizen (met de groepsreizen en div visa), maar als je de kans krijgt dan moet je er geen twee keer over nadenken! Het is een ervaring die je nooit meer vergeet!
Tibet staat in mijn top 3 van mooiste reizen. Ik ben hier destijds (2012) vanuit Chengdu (China) naartoe gereisd met een groepstour vanuit een hostel. In Lhasa kan je vrij rondlopen, voor de rest is het de bedoeling dat je wordt begeleidt door een gids. Ik raad sowieso aan om een tour te nemen die ook naar het Mt Everest Base Camp gaat. Dit is niet het echte basecamp (toeristenbasecamp), maar wel een unieke (en bijzonder koude) ervaring!
Hoewel ik moeite heb met de manier hoe China Tibet heeft ingelijfd, is het een prachtige bestemming als je in China bent. Voor Westerlingen moeilijk te bezoeken, want je hebt allemaal stempels nodig van Beijing. Wij konden er alleen heen met een gids en een chauffeur, maar die kunnen veel reisbureaus in China voor je regelen. Je kan dan ook een schema aangeven waar je heen wilt. Voor mij kwam een droom uit toen we het basiskamp van Mount Everest bezochten. Echt geweldig. Houdt rekening met de hoogte in Tibet. Hier kan je de eerste dagen een beetje last van hebben, dus doe rustig aan.
Geboekt vanuit Chengdu bij een hostel. Heb de trein genomen van Chengdu naar Lhasa. Beter kun je de trein terug nemen van Lhasa naar Chengdu, omdat je dan de beste uitzichten overdag kunt zien.
Ik had een 8 daagse rondreis met een aantal dagen in Lhasa, dan in twee dagen in een minibus via Gyantse en Shigatse naar het Everest Basecamp, en weer twee dagen terug. Je ziet prachtige cultuur die compleet anders is dan die van China. En de natuur is werkelijk waar majestueus.
Wie de moeite doet om Tibet te bezoeken, staat garant voor een enorm bijzondere ervaring. Met de jeep van Kathmandu, Nepal ben ik naar dit bijzondere land gereisd. De hoogtes van dit land kunnen roet in het eten gooien, dus bereid je hierop goed voor. Maar de ongerepte hooglanden, bijzondere cultuur en oneindig veel tempels maken deze bestemming enorm bijzonder. Kijk wel een beetje door het Chinese heden heen om het land echt te waarderen.
Tibet is iets om nooit weer te vergeten , het ontvangst is zo warm, je wordt begroet met het symbolische teken van een witte zijden doek. De tempels en hoogten zijn adembenemend , wel moet je er om denken dat je hier veel lauwe dranken drinkt zodat je geen last krijgt van de hoogteziekte
333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website
ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website
Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website
Bekijk & vergelijk meer goedkope vliegticketdeals op Cheaptickets.nl.