Angkor Wat in Cambodja is één van de meest unieke en indrukwekkende plekken op aarde. Verspreid over een enorm gebied liggen eindeloos veel tempelruïnes, de één nog grootser en magischer dan de ander. Niet voor niets is het benoemd tot Werelderfgoed.

Reizigers over Angkor Wat

 • “Pak een fiets en rij!”

  Boaz

 • “Angkor, een plek om nooit te vergeten!”

  Bob van den Broek

 • “Mooiste bezienswaardigheid Azië”

  Loes

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Angkor Wat bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 60 Angkor Wat reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Angkor Wat

De naam Angkor Wat slaat in eerste instantie op de enorme Hindoeïstische tempel bij Siem Reap die wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Maar de naam Angkor Wat wordt ook gebruikt voor het totale Angkor-complex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Het Angkor tempelcomplex bestaat namelijk niet uit maar één tempel, maar uit meer dan 100 tempels verdeeld over een gebied van 25 vierkante kilometer. Zelfs daarbuiten liggen nog verstopte, eeuwenoude tempelruïnes, die officieus eigenlijk ook tot het totale ‘Angkor-gebied’ behoren.

Vliegtickets Siem Reap

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Siem Reap
V.a. 1031

Overnachten in Siem Reap

Vergelijk alle hotels in Siem Reap
Bekijk hotels

Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Dit rijk domineerde tussen 800 en 1432 bijna heel Zuidoost-Azië. De hoofdtempel van Angkor is de enorme Angkor Wat, de bekendste van allemaal. Dit is de tempel die prijkt op de vlag van Cambodja en die de voorkant van vele ansichtkaarten siert. Daarnaast is de tempel bekend door de vele toeristen die hier een mooie foto schieten tijdens zonsopgang en -ondergang. Het tempelcomplex van Angkor is vroeger geteisterd door plunderingen en ook nu wordt Angkor nog steeds bedreigd door erosie en plunderingen. Het is daarbij ook erg kwetsbaar voor verwaarlozing. Daarom is het tempelcomplex van Angkor op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Het ontstaan van Angkor Wat

Angkor Wat

Het Angkor tempelcomplex is een van de belangrijkste overblijfselen van het Khmer-rijk. De tempels zijn gebouwd in opdracht van koning Suryavarman II als beloning voor zijn militaire overwinning tussen 1113 en 1145. Een groot deel van de tempels werd dus in 32 jaar tijd gebouwd. In de loop van de tijd werden door verschillende Khmer-vorsten meerdere tempels neergezet. Daardoor hebben niet alle Angkor tempels dezelfde bouwstijl. Wel zijn alle tempels gebouwd met dezelfde materialen: twee soorten zandsteen. Deze zandsteen groeven ze uit een steengroeve die vlakbij te vinden was. Over de gaten die in de stenen zaten, zijn twee theorieën. De ene theorie zegt dat de gaten dienden om de stenen met elkaar te verbinden. De andere theorie stelt dat door de gaten de stenen makkelijker door olifanten vervoert konden worden. Omdat de tempels van zandsteen gemaakt zijn, zijn ze bewaard gebleven. Rondom de tempels woonden mensen in houten hutten, maar deze zijn met de loop der jaren verdwenen.

Zonsopgang bij Angkor Wat

Een magisch moment: de zonsopgang meemaken bij Angkor Wat. Foto door Alfons Taekema.

De herontdekking van Angkor

Lange tijd was het tempelcomplex van Angkor een mythe voor de rest van de wereld. Daar kwam verandering in toen in het begin van de 20e eeuw de Franse Henri Mouhot met zijn paard de jungle rondom Siem Reap in trok. Hij herontdekte de vele tempels van Angkor, volledig verstrengeld met de bomen van de jungle. Na de ontdekking schrijft Mouhot het boek ‘Voyage dans les royaumes de Siam, de Cambodge, de Laos’. Maar Angkor was geen geheim voor het Khmer-rijk, want al die tijd onderhielden de monniken van het land het tempelcomplex.

De mooiste tempels van Angkor

Angkor Wat bestaat uit zo veel tempels, dat ze niet allemaal opgenoemd kunnen worden. De mooiste tempels die je sowieso moet zien als je naar Angkor reist, zijn:

Angkor Wat

Dit is de hoofdtempel van het Angkor tempelcomplex. Het is niet alleen de grootste tempel van Angkor, maar ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Deze tempel wordt afgebeeld op ansichtkaarten, de vlag van Cambodja en zelfs op Angkor Beer.

Angkor Wat

Ta Prohm

Ta Prohm is één van de grootste tempels van Angkor. De jungle groeit hier door in de tempel waardoor de bomen verstrengeld zijn met de muren van het complex. Het is een magische, haast mystieke plek. In deze tempel is de film Tomb Raider met Lara Croft opgenomen.

Ta Prohm tempel

De met bomen overgroeide Ta Prohm tempel.

Ta Prohm tempel

Angkor Thom

Angkor Thom is een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang, 6 meter dik en 8 meter hoog. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de tempel Bayon.

De westpoort naar Angkor Thom

De westpoort naar Angkor Thom.

Bayon tempel

Bayon staat bekend als de tempel met de meer dan 200 gebeeldhouwde gezichten. Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom en heeft 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.

Bayon tempel

De schitterende Bayon tempel met vele gezichten.

Bayon tempel
Bayon tempel

Banteay Kdei

Banteay Kdei is een mooie, maar kleinere tempel met hindoeïstische goden verwerkt in de muren. Hij ligt ten zuidoosten van Ta Prohm en ten oosten van Angkor Thom.

Banteay Kdei tempel

Ingang van de Banteay Kdei tempel.

Preah Khan

Preah Khan is een tempelcomplex van bijna vijf vierkante kilometer op 2 kilometer ten noordoosten van Angkor Thom. Net als Ta Prohm is Preah Khan bewust niet gerestaureerd: ook hier zijn hier de bomen en wortels vergroeid met de muren van de ruïnes. Het is een mysterieuze plek verstopt in de jungle, waar het vredig en rustig is.

Preah Khan
Preah Khan
Preah Khan

Banteay Srei

Banteay Srei ligt verder weg dan de andere tempels van Angkor. Deze tempel ligt op bijna drie kwartier rijden ten noordoosten van Siem Reap en wordt ook wel beschouwd als het kroonjuweel van de Angkor-kunst. Het opvallende bas-reliëf en de haarscherpe afbeeldingen daarin zijn wonderbaarlijk. Daarnaast zijn de zandstenen van de tempel haast roze gekleurd.

Banteay Srei
Banteay Srei
Banteay Srei

Gedetailleerde bas-reliëfen bij de Banteay Srei tempel.

Het Angkor tempelcomplex bezoeken – tours of zelf doen?

Het Angkor tempelcomplex is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt in Siem Reap een georganiseerde tour boeken bij een reisbureau, maar je kunt ook zelf een tuk-tuk-chauffeur aanspreken en hem vragen of hij je de hele dag rondleidt door het tempelgebied. Check sowieso of de tour die je boekt voor je reispartner(s) en jou alleen is, of dat je in een groep gaat. Het fijnste is om gewoon een privé-tour te doen, zodat je je eigen tempo en tempels kunt kiezen. Het is noodzakelijk dat je onderhandelt over de prijs. Een gangbare prijs voor bijvoorbeeld één tuk-tuk is zo’n €15 voor een dag. Je kunt ook fietsen huren en zelf het tempelcomplex verkennen.

Tuk-tuk in Angkor

Verken Angkor door een tuk-tuk te regelen die je rondrijdt. Foto door Alfons Taekema.

Het is niet mogelijk om alle tempels in één dag te bezoeken. De dag entree bedraagt $37 (ongeveer €31). De meeste mensen trekken twee tot drie dagen uit om de bekendste tempels te bezichtigen. Dit kost $62. Als je echt alle tempels wilt zien, ook de verder gelegen tempels, kun je een weekpas kopen voor $72. Als je een georganiseerde reis door Cambodja hebt geboekt of gaat boeken, zit een tour, inclusief entree en vervoer, door het Angkor tempelcomplex erbij inbegrepen. Dit is o.a. het geval bij de Cambodja-rondreizen van Djoser, Sawadee, FOX Verre Reizen, 333TRAVEL of Shoestring. Op Riksja Cambodja van Riksja of bij Van Verre kun je zelf je Cambodja-reis samenstellen met bouwstenen.

Angkor Wat – Hoe kom je er?

Angkor Wat is te bereiken vanuit de gezellige toerstistenstad Siem Reap. Dit is de meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Hier kun je ook accommodaties en tours boeken. Met de tuk-tuk of een gehuurde fiets kun je het Angkor tempelcomplex verkennen.

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja
Riksja Cambodja

Zelf je Cambodja reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Angkor Wat

De beste periode om Angkor Wat te bezoeken is wanneer het niet te warm en te vochtig is. Dit is in de periode van november t/m februari. In de overige maanden is de kans op benauwd en vochtig weer groot, al hoeft je dat natuurlijk niet van een bezoek aan Angkor te weerhouden.

Cambodja rondreis aanbiedingen

60 Angkor Wat reiservaringen en tips • 23 landen bezocht
  15 reviews
  1 waardering

  “Niet overslaan”

  Geplaatst 13-05-2019

  wij hebben er voor gekozen om een 3daagse pas voor Angkor te kopen, waar Angkor Wat deel vanuit maakt. Inmiddels hebben miljoenen toeristen hun weg naar Angkor gevonden, en Angkor Wat is ook de tempel waar het vaak het drukst is. Als je het een beetje slim plant kun je je zo door Angkor bewegen dat je het minste 'last' hebt van massatoerisme. Hoe dan ook, deze bestemming in Cambodja mag je echt niet missen!

  Onze favoriet naast Angkor Wat, was Angkor Tom. Ongelofelijk prachtig. En wat voelt het bijzonder om rond te dwalen in Angkor en je voor te stellen hoe dit jaren geleden moet zijn geweest. Je kunt er voor kiezen om zelf rond te fietsen in Angkor maar de afstanden zijn best wel groot. Huur daarom een tuk tuk voor een paar dagen, jouw persoonlijke gids brengt je dan overal rond en dat is echt ideaal.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 61 landen bezocht
  27 reviews
  8 waarderingen

  “Hoogtepunt van Cambodja”

  Geplaatst 11-05-2019

  Het mysterieuze van deze plek zoals in de film Tomb Raider is vergelijkend. Angkor Wat en Ankor Thom zijn de mooiste complexen. Ta Prohm,is de beroemde tempel van Tomb Raider en ook zeker de moeite waard. Wat ik van tevoren niet wist is dat Angkor Wat uit verschillende complexen bestaat die ver van elkaar af liggen. Het is dan ook niet te lopen, je zal met een auto of brommer (vergeet je helm niet anders krijg je een boete) verder moeten rijden. Vanuit Siem Reap is het ongeveer 10 km rijden. Er is zoveel te zien dat je dit niet in 1 dag kunt zien. Gelukkig kun je ook een pas voor 3 dagen of een week aanvragen. Om deze pas te krijgen zul je in de ochtend eerst in een lange rij moeten staan, omdat er veel mensen zijn die deze bijzondere plek willen zien. En dat snap ik helemaal, want dit is toch echt het hoogtepunt van Cambodja.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 reviews
  4 waarderingen

  “Te toeristisch”

  Geplaatst 10-05-2019

  Hier moet je geweest zijn en rondgelopen hebben, maar het is echt te toeristisch. Er komen bussen vol toeristen aan, wat de charme van het prachtige complex niet ten goede komt. Als je hierdoor kunt kijken, dan zie je een immens prachtig bouwwerk.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  54 reviews
  18 waarderingen

  “Prachtig en een must om te bezoeken”

  Geplaatst 09-05-2019

  Angkor Wat is eenvoudig te bezoeken vanuit Siem Reap. Siem Reap is leuk maar het absolute hoogtepunt is een bezoek aan Angkor Wat. Boek een privé chauffeur (tuktuk) en zie 's morgen om 5 uur de zon opkomen boven het complex dit is werkelijk FANTASTISCH!! Sla dit dan ook niet over!!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Ankor Wat tempels”

  Geplaatst 03-05-2019

  Deze bestemming staat erg hoog in mijn 500 musts van de Lonely Planet en ik begrijp heel goed waarom.
  Dit is zo tof! We hadden een dagtour gedaan naar verschillende tempel en elke tempel heeft zo z'n eigen charme. De Angkor Wat is mega groot en een hele dag is zeker wel nodig om alles te kunnen bewonderen. Misschien zelfs wel twee.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Adembenemend mooi”

  Geplaatst 27-04-2019

  Hoogtepunt van mijn reis door Cambodja is toch echt Angkor Wat. Hier is zoveel te zien, ja het zijn allemaal tempels, maar oh wat zijn ze divers! Aanrader is om een meerdaagse toegangsticket te kopen zodat je ook een zonsopkomst en zonsondergang binnen Angkor Wat kunt meemaken. Sanitaire gelegenheden zijn er genoeg te vinden in Angkor Wat, er zijn diverse toiletgebouwen te vinden (waar ook wc potten aanwezig zijn en niet alleen hurk toiletten). Wij zijn met een tuk-tuk chauffeur van tempel naar tempel gereden. Dit is heel praktisch omdat een local goed weet welke tempels echt het bezichtigen waard zijn en welke minder de moeite waard zijn (waar je dan alleen langs rijd in plaats van echt een bezoek te brengen).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  27 reviews
  6 waarderingen

  “Meer tempels bij elkaar ga je niet krijgen”

  Geplaatst 17-04-2019

  Als je naar Siem Reap gaat dan kun je Angkor wat natuurlijk niet overslaan. Een immens groot complex vol met prachtige tempels, de meeste nog in goede staat. Indien dit de eerste keer is dat je tempels in Azie gaat bezoeken dan kun je er prima de hele dag voor uit trekken en je er ook de hele dag vermaken. De meeste tours worden aangeboden vanaf zonsopgang, dit is een erg bijzondere ervaring om de zon te zien opkomen achter de tempel maar hou er wel rekening mee dat je je fotospot deelt met zon 1000 chinezen en andere reizigers. Good luck dus om het perfecte plaatje te schieten :)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 57 landen bezocht
  27 reviews
  2 waarderingen

  “Mwah..”

  Geplaatst 15-04-2019

  We wilden heel graag naar Angkor Wat, maar vonden het stiekem wel een beetje tegenvallen. Alle toeristen verzamelen zich bij het meertje om naar de zonsopkomst/zonsondergang te kijken. Wij zijn in het complex zelf ergens gaan zitten, en dan kun je er veel meer van genieten. Het was een prachtig complex, maar er hing geen magische sfeer zoals je bij andere tempelcomplexen soms wel hebt. Het was te toeristisch.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  74 reviews
  10 waarderingen

  “Geweldig!!”

  Geplaatst 14-04-2019

  De prachtige tempels van Angkor zijn een echte aanrader en niet te missen. Dit is een prachtig tempelcomplex waar wij 3 dagen doorgebracht hebben. Wij kozen ervoor om elke dag een stukje te doen omdat het erg heet was. Wij bezochten in de ochtend en begin van de middag en tempel, en gingen de rest van de dag lekker zwemmen om de volgende ochtend weer verder te bezichtigen. Je kunt een toegangsticket voor 1 dag kopen, maar ook voor meerdere dagen. Angkor is een gebied van 400 km² groot vol met tempels en ruïnes van oude tempels uit het Khmerrijk. Het gebied is enkel te bezoeken per tuktuk of per paard. Het is veel te gevaarlijk om te lopen vanwege de landmijnen die overal liggen. De tempel Angkor Wat wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Dit is verreweg de belangrijkste en meest bezochte tempel van Angkor. Je mag overal in en op, je kunt alles aanraken en alles zien. Niks is afgezet. Dat maakt dit zo speciaal.
  Wij vonden het een speciale ervaring om met een luchtballon boven Angkor Wat te vliegen!
  Verder hebben wij ook Angkor Thom bezocht en de tempel Bayon. Deze is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Heel mooi. Deze tempel is gedeelte vergroeit met de natuur en is gebruikt in de film tomb raider.
  Er zijn vele tempels en ruines te bezichtigen in Angkor. Kijk vooraf goed wat je wil zien en informeer je tuktukchauffeur. Het gebied is namelijk erg groot!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Angkor wat ”

  Geplaatst 13-04-2019

  We hebben het wereldwonder macchu picchu gezien wat geweldig was, aangezien angkor wat ook op deze lijst staat hebben we besloten om van Vietnam een vlucht te nemen naar Cambodja om deze tempels te bekijken. Wij snappen dat het bij de wereldwonderen hoort. Een aantal dagen tempels bekeken en iedere tempel weer helemaal anders. Smiddags en s'avonds dichtbij sluitingstijd duidelijk veel rustiger omdat de bussen toeristen dan weer weg zijn. Huur een tuktuk voor een paar dagen en ga ervoor.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Angkor Wat reiservaring en tips!

Ben jij in Angkor Wat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja

Riksja Cambodja

Stel zelf de Cambodja reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Meer Cambodja reisorganisaties

Van Verre
Van Verre

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. met privégids/chauffeur!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cambodja on a budget.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in individuele Azië-reizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen incl. Thailand & Laos.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Vliegtickets naar Cambodja


Hotels in Cambodja zoeken

Hotels in Cambodja zoeken

Boek je rondreis naar Cambodja

Riksja Cambodja
1. Riksja Cambodja

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Scherp geprijsde privérondreizen.
Bezoek websiteBekijk 75 Cambodja rondreizen
Vanaf €1281 incl. vliegticket

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 482

Volg ons op Facebook