In Angkor Wat geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 47 Angkor Wat reiservaringen

Angkor Wat

De naam Angkor Wat slaat in eerste instantie op de enorme Hindoeïstische tempel bij Siem Reap die wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Maar de naam Angkor Wat wordt ook gebruikt voor het totale Angkor-complex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Het Angkor tempelcomplex bestaat namelijk niet uit maar één tempel, maar uit meer dan 100 tempels verdeeld over een gebied van 25 vierkante kilometer. Zelfs daarbuiten liggen nog verstopte, eeuwenoude tempelruïnes, die officieus eigenlijk ook tot het totale ‘Angkor-gebied’ behoren.

Vliegtickets Siem Reap

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Siem Reap
V.a. 608 Meer over vliegen naar Cambodja

Overnachten in Siem Reap

Vergelijk alle hotels in Siem Reap
Bekijk hotels

Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Dit rijk domineerde tussen 800 en 1432 bijna heel Zuidoost-Azië. De hoofdtempel van Angkor is de enorme Angkor Wat, de bekendste van allemaal. Dit is de tempel die prijkt op de vlag van Cambodja en die de voorkant van vele ansichtkaarten siert. Daarnaast is de tempel bekend door de vele toeristen die hier een mooie foto schieten tijdens zonsopgang en -ondergang. Het tempelcomplex van Angkor is vroeger geteisterd door plunderingen en ook nu wordt Angkor nog steeds bedreigd door erosie en plunderingen. Het is daarbij ook erg kwetsbaar voor verwaarlozing. Daarom is het tempelcomplex van Angkor op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Het ontstaan van Angkor Wat

Angkor Wat

Het Angkor tempelcomplex is een van de belangrijkste overblijfselen van het Khmer-rijk. De tempels zijn gebouwd in opdracht van koning Suryavarman II als beloning voor zijn militaire overwinning tussen 1113 en 1145. Een groot deel van de tempels werd dus in 32 jaar tijd gebouwd. In de loop van de tijd werden door verschillende Khmer-vorsten meerdere tempels neergezet. Daardoor hebben niet alle Angkor tempels dezelfde bouwstijl. Wel zijn alle tempels gebouwd met dezelfde materialen: twee soorten zandsteen. Deze zandsteen groeven ze uit een steengroeve die vlakbij te vinden was. Over de gaten die in de stenen zaten, zijn twee theorieën. De ene theorie zegt dat de gaten dienden om de stenen met elkaar te verbinden. De andere theorie stelt dat door de gaten de stenen makkelijker door olifanten vervoert konden worden. Omdat de tempels van zandsteen gemaakt zijn, zijn ze bewaard gebleven. Rondom de tempels woonden mensen in houten hutten, maar deze zijn met de loop der jaren verdwenen.

Zonsopgang bij Angkor Wat

Een magisch moment: de zonsopgang meemaken bij Angkor Wat. Foto door Alfons Taekema.

De herontdekking van Angkor

Lange tijd was het tempelcomplex van Angkor een mythe voor de rest van de wereld. Daar kwam verandering in toen in het begin van de 20e eeuw de Franse Henri Mouhot met zijn paard de jungle rondom Siem Reap in trok. Hij herontdekte de vele tempels van Angkor, volledig verstrengeld met de bomen van de jungle. Na de ontdekking schrijft Mouhot het boek ‘Voyage dans les royaumes de Siam, de Cambodge, de Laos’. Maar Angkor was geen geheim voor het Khmer-rijk, want al die tijd onderhielden de monniken van het land het tempelcomplex.

De mooiste tempels van Angkor

Angkor Wat bestaat uit zo veel tempels, dat ze niet allemaal opgenoemd kunnen worden. De mooiste tempels die je sowieso moet zien als je naar Angkor reist, zijn:

Angkor Wat

Dit is de hoofdtempel van het Angkor tempelcomplex. Het is niet alleen de grootste tempel van Angkor, maar ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Deze tempel wordt afgebeeld op ansichtkaarten, de vlag van Cambodja en zelfs op Angkor Beer.

Angkor Wat

Ta Prohm

Ta Prohm is één van de grootste tempels van Angkor. De jungle groeit hier door in de tempel waardoor de bomen verstrengeld zijn met de muren van het complex. Het is een magische, haast mystieke plek. In deze tempel is de film Tomb Raider met Lara Croft opgenomen.

Ta Prohm tempel

De met bomen overgroeide Ta Prohm tempel.

Ta Prohm tempel

Angkor Thom

Angkor Thom is een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang, 6 meter dik en 8 meter hoog. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de tempel Bayon.

De westpoort naar Angkor Thom

De westpoort naar Angkor Thom.

Bayon tempel

Bayon staat bekend als de tempel met de meer dan 200 gebeeldhouwde gezichten. Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom en heeft 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.

Bayon tempel

De schitterende Bayon tempel met vele gezichten.

Bayon tempel
Bayon tempel

Banteay Kdei

Banteay Kdei is een mooie, maar kleinere tempel met hindoeïstische goden verwerkt in de muren. Hij ligt ten zuidoosten van Ta Prohm en ten oosten van Angkor Thom.

Banteay Kdei tempel

Ingang van de Banteay Kdei tempel.

Preah Khan

Preah Khan is een tempelcomplex van bijna vijf vierkante kilometer op 2 kilometer ten noordoosten van Angkor Thom. Net als Ta Prohm is Preah Khan bewust niet gerestaureerd: ook hier zijn hier de bomen en wortels vergroeid met de muren van de ruïnes. Het is een mysterieuze plek verstopt in de jungle, waar het vredig en rustig is.

Preah Khan
Preah Khan
Preah Khan

Banteay Srei

Banteay Srei ligt verder weg dan de andere tempels van Angkor. Deze tempel ligt op bijna drie kwartier rijden ten noordoosten van Siem Reap en wordt ook wel beschouwd als het kroonjuweel van de Angkor-kunst. Het opvallende bas-reliëf en de haarscherpe afbeeldingen daarin zijn wonderbaarlijk. Daarnaast zijn de zandstenen van de tempel haast roze gekleurd.

Banteay Srei
Banteay Srei
Banteay Srei

Gedetailleerde bas-reliëfen bij de Banteay Srei tempel.

Het Angkor tempelcomplex bezoeken – tours of zelf doen?

Het Angkor tempelcomplex is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt in Siem Reap een georganiseerde tour boeken bij een reisbureau, maar je kunt ook zelf een tuk-tuk-chauffeur aanspreken en hem vragen of hij je de hele dag rondleidt door het tempelgebied. Check sowieso of de tour die je boekt voor je reispartner(s) en jou alleen is, of dat je in een groep gaat. Het fijnste is om gewoon een privé-tour te doen, zodat je je eigen tempo en tempels kunt kiezen. Het is noodzakelijk dat je onderhandelt over de prijs. Een gangbare prijs voor bijvoorbeeld één tuk-tuk is zo’n €15 voor een dag. Je kunt ook fietsen huren en zelf het tempelcomplex verkennen.

Tuk-tuk in Angkor

Verken Angkor door een tuk-tuk te regelen die je rondrijdt. Foto door Alfons Taekema.

Het is niet mogelijk om alle tempels in één dag te bezoeken. De dag entree bedraagt $37 (ongeveer €31). De meeste mensen trekken twee tot drie dagen uit om de bekendste tempels te bezichtigen. Dit kost $62. Als je echt alle tempels wilt zien, ook de verder gelegen tempels, kun je een weekpas kopen voor $72. Als je een georganiseerde reis door Cambodja hebt geboekt of gaat boeken, zit een tour, inclusief entree en vervoer, door het Angkor tempelcomplex erbij inbegrepen. Dit is o.a. het geval bij de Cambodja-rondreizen van Djoser, Sawadee, FOX Verre Reizen, 333TRAVEL of Shoestring. Op Riksja Cambodja van Riksja of bij Van Verre kun je zelf je Cambodja-reis samenstellen met bouwstenen.

Angkor Wat – Hoe kom je er?

Angkor Wat is te bereiken vanuit de gezellige toerstistenstad Siem Reap. Dit is de meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Hier kun je ook accommodaties en tours boeken. Met de tuk-tuk of een gehuurde fiets kun je het Angkor tempelcomplex verkennen.

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja
Riksja Cambodja

Zelf je Cambodja reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Angkor Wat

De beste periode om Angkor Wat te bezoeken is wanneer het niet te warm en te vochtig is. Dit is in de periode van november t/m februari. In de overige maanden is de kans op benauwd en vochtig weer groot, al hoeft je dat natuurlijk niet van een bezoek aan Angkor te weerhouden.

Reisinspiratie

Alle Cambodja artikelen

Cambodja rondreis aanbiedingen

47 Angkor Wat reiservaringen en tips • 18 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “mooiste tempels ooit.”

  Geplaatst 30-11-2017

  waauw wat gaaf zulke mooie tempels heb ik nog nooit gezien!
  sommige tempels zijn nog maar 30 jaar geleden ontdekt wat bijzonder.
  We hebben een privechauffeur en gids mee gehad tijdens ons bezoek aan de angkor wat tempels.

  Maar wat een hitte was daar, we hadden amper schaduw de zon scheen pal boven ons.
  de gids wist veel te vertellen misschien wel te veel , maar je zag duidelijk dat hij liefde voor het vak had. Hij was ook een speciale gids die daar mocht rondleiden, hij gediplomeerd.
  Tijdens lunch die overigens erg lekker was begon het knetterhard te regenen, maar wat kwam die regen op het juiste momnet! daarna gingen we de ta prom tempel bezoeken! al het groen wat over de tempels hingen hadden een super gave kleur gekregen en maakt het naar onzemening erg mooi om de tempel te bekijken..
  verschrikkelijk vonden wij het om te zien dat vele toeristen op olifanten door het complex gingen, ik hoop echt dat dit gauw wordt afgeschaft

  bij een bezoek aan cambodja mag je deze tempels niet overslaan

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  28 reviews
  9 waarderingen

  “Geef je over aan Angkor”

  Geplaatst 30-11-2017

  Een drukke plek als deze heb ik nog nooit gezien. Ga heel vroeg en probeer zen te worden met jezelf, zodat je de hordes toeristen misschien buiten kan sluiten van je gedachten. Angkor Wat zelf is fenomenaal, rijst uit de grond en geeft je rillingen van opzienbarendheid. Zeker een aanrader, maar wees gewaarschuwd dat je niet de enige zal zijn.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 55 landen bezocht
  27 reviews
  42 waarderingen

  “Pak een fiets en rij!”

  Geplaatst 30-11-2017

  De meest bekende plek in Cabodja, waar het heel druk kan zijn met toerisme. Maar: Angkor Wat is meer dan 1 tempel alleen (en het is wellicht niet eens de mooiste van allemaal, vind ik). Het is ook meer dan het bekende rijtje. Over een gebied van vele kilometers staan er tientallen tempels en tempelgroepen. Uiteraard bezoek je óók de bekendste. Maar verplaats je tussen die bekende tempels per fiets en neem eens een afslag. Dan rij je tegen tempels aan waar je alleen een paar monniken vindt en 3 apen.. Dán ben je echt in Angkor Wat!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  26 reviews
  36 waarderingen

  “Zonsopgang ”

  Geplaatst 29-11-2017

  Al vroeg in de ochtend met een prive tuk tuk richting Angkor Wat vertrokken . Toen eenmaal de zon op kwam, werd Ankor Wat magische. Al snel wordt het bloedheet en daarom is het verstandig om al vroeg te gaan. De tuk tuk driver reed ons naar diverse tempels en zo kregen wij een goede indruk van deze mysterieuze 'stad'.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Dit mag je niet missen”

  Geplaatst 29-11-2017

  Een plek om niet te missen. Ik had een 3 dagen pas en heb deze volop gebruikt. Met de fiets van hotel naar Angkorwat en daar rond gefietst. Onderweg een broodje gekocht om ergens in de rust op te eten en genieten van de rust .Ga ook vooral naar de tempels die wat verder van de grote tempel afliggen, daar vind je de rust. Houd er rekening mee dat als een cambodjaan een foto voor jou wil maken dat dit NOOIT gratis is. Tijd terug dat ik geweest ben en wil graag terug.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 reviews
  13 waarderingen

  “Wereldwonder! ”

  Geplaatst 29-11-2017

  De tempels van Angkor zijn niet voor niets een wereldwonder! De zonsopgang is magisch, en als je wat een goede route neemt kan je in de voormiddag eeuwen oude tempels ontdekken op je E-bike zonder andere mensen tegen te komen. Natuurlijk is er altijd veel volk in de bekendste tempels zoals de Tomb Raider tempel en natuurlijk Angkor Wat, maar de andere zijn relatief rustig...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  19 waarderingen

  “Angkor wat met tuktuk”

  Geplaatst 27-11-2017

  In Siemreap hebben we een tuktuk geregeld die ons van het hotel kwam ophalen om ons de hele dag rond te rijden in Angkor Wat. We zijn niet voor de zonsopgang naar angkor wat gegaan, maar juist net daarna. De ladingen mensen die met de bussen komen gaan namelijk na de zonsopgang terug naar siemreap om wat te eten. hierdoor is het in Angkor wat helemaal niet zo druk.
  Loop ook helemaal naar de achterkant van Ankor wat temple hier kun je hele mooie foto;s van de bekende torentjes maken met weinig andere mensen op de foto.
  De tuktuk bracht ons naar alle highlights van het complex en wachtte iedere keer op ons op een afgesproken plek.
  Je loopt niet alleen in het complex er zijn altijd nog wel andere toeristen, toch als je maar even van het gebaande pad af gaat loop je zo alleen. De tempels en de natuur zijn met elkaar verweven en dat maakt het heel indrukwekkend.
  We hadden in siem reap een lonely planet gekocht om zo meer informatie te kunnen lezen over het complex,]door de geschiedenis wordt het complex nog indrukwekkender.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  6 waarderingen

  “Indrukwekkend! ”

  Geplaatst 21-11-2017

  Angkor Wat is een geweldig tempelcomplex in Cambodja. Dit tempelcomplex ligt bij Siem Reap. Zorg dat je er met de zonsopgang bent. Dan heb je een prachtig uitzicht over de tempel. Bezoek ook een aantal andere tempels zoals angkor Tom. Het fijnste is om hier met een tuk tuk heen te gaan zodat je zelf beslist wanneer je verder wilt en niet afhankelijk bent van anderen zoals met een tour. Wat wij toen hebben gedaan is na de zonsopgang, wanneer iedereen direct Angkor Wat ingaat, door naar de volgende tempel. Hierdoor waren we iedereen voor in de andere tempels en liepen we soms als enigen in de tempel.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Angkor Wat”

  Geplaatst 21-11-2017

  Angkor wat is heel bijzonder. De grote van het complex is niet te bevatten. Wij namen de ochtend tour en onze tuktuk rijden tevens gids was zeer behulpzaam en nam ons naar plekjes waar het minder druk was. Er zijn namelijk meerdere tempels en sommige tempels zijn drukke bezocht dan de andere. Vraag hier dus ook naar als je een tuktuk gids regelt, zodat je niet voor verassingen komt te staan en jezelf onbedoeld tussen de massatoerisme bevind.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  13 reviews
  1 waardering

  “Prachtig tempelcomplex”

  Geplaatst 15-11-2017

  Zeer vroeg in de ochtend opgestaan om de zonsopkomst te zijn, helaas was deze niet heel mooi. Toch wel ontzettend blij dat ik dit tempel complex voor de 2e keer heb bezocht. Vooral ook de minder bekende tempels zijn het bezoeken waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Angkor Wat reiservaring en tips!

Ben jij in Angkor Wat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja

Riksja Cambodja

Stel zelf de Cambodja reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Meer Cambodja reisorganisaties

Van Verre
Van Verre

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

NRV
NRV

Privérondreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cambodja on a budget.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Specialist in individuele Azië-reizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen incl. Thailand & Laos.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Vliegtickets naar Cambodja


Meer over vliegen naar Cambodja

Hotels in Cambodja zoeken

Hotels in Cambodja zoeken

Boek je rondreis naar Cambodja

Riksja Cambodja
1. Riksja Cambodja

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Scherp geprijsde privérondreizen.
Bezoek websiteBekijk 49 Cambodja rondreizen
Vanaf €1229 incl. vliegticket

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 552 Meer over vliegen naar Cambodja