Angkor Wat (Cambodja): de mooiste tempels, tips & reiservaringen

Angkor Wat (Cambodja): de mooiste tempels, tips & reiservaringen

Angkor Wat in Cambodja is één van de meest unieke en indrukwekkende plekken op aarde. Verspreid over een enorm gebied liggen eindeloos veel tempelruïnes, de één nog grootser en magischer dan de ander. Niet voor niets is het benoemd tot Werelderfgoed.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad
 2. Het ontstaan van Angkor Wat
 3. De mooiste tempels van Angkor
 4. Ta Prohm tempel
 5. Bayon tempel
 6. Het Angkor tempelcomplex bezoeken
 7. Reizen naar Angkor Wat
 8. Beste reistijd Angkor Wat
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Angkor Wat om bekend?

De naam Angkor Wat slaat in eerste instantie op de enorme Hindoeïstische tempel bij Siem Reap die wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Maar de naam Angkor Wat wordt ook gebruikt voor het totale Angkor-complex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Het Angkor tempelcomplex bestaat namelijk niet uit maar één tempel, maar uit meer dan 100 tempels verdeeld over een gebied van 25 vierkante kilometer. Zelfs daarbuiten liggen nog verstopte, eeuwenoude tempelruïnes, die officieus eigenlijk ook tot het totale ‘Angkor-gebied’ behoren. Het moge duidelijk zijn: Angkor Wat is een verplicht onderdeel en absoluut hoogtepunt van elke Cambodja rondreis!

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Dit rijk domineerde tussen 800 en 1432 bijna heel Zuidoost-Azië. De hoofdtempel van Angkor is de enorme Angkor Wat, de bekendste van allemaal. Dit is de tempel die prijkt op de vlag van Cambodja en die de voorkant van vele ansichtkaarten siert. Daarnaast is de tempel bekend door de vele toeristen die hier een mooie foto schieten tijdens zonsopgang en -ondergang.

Het tempelcomplex van Angkor is vroeger geteisterd door plunderingen en ook nu wordt Angkor nog steeds bedreigd door erosie en plunderingen. Het is daarbij ook erg kwetsbaar voor verwaarlozing. Daarom is het tempelcomplex van Angkor op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Het ontstaan van Angkor Wat

Het Angkor tempelcomplex is een van de belangrijkste overblijfselen van het Khmer-rijk. De tempels zijn gebouwd in opdracht van koning Suryavarman II als beloning voor zijn militaire overwinning tussen 1113 en 1145. Een groot deel van de tempels werd dus in 32 jaar tijd gebouwd. In de loop van de tijd werden door verschillende Khmer-vorsten meerdere tempels neergezet. Daardoor hebben niet alle Angkor tempels dezelfde bouwstijl. Wel zijn alle tempels gebouwd met dezelfde materialen: twee soorten zandsteen.

 • Deze zandsteen groeven ze uit een steengroeve die vlakbij te vinden was. Over de gaten die in de stenen zaten, zijn twee theorieën. De ene theorie zegt dat de gaten dienden om de stenen met elkaar te verbinden. De andere theorie stelt dat door de gaten de stenen makkelijker door olifanten vervoerd konden worden.
 • Omdat de tempels van zandsteen gemaakt zijn, zijn ze bewaard gebleven. Rondom de tempels woonden mensen in houten hutten, maar deze zijn met de loop der jaren verdwenen.
Angkor Wat Zonsopgang bij Angkor Wat

Een magisch moment: de zonsopgang meemaken bij Angkor Wat. Foto door Alfons Taekema.

De herontdekking van Angkor

Lange tijd was het tempelcomplex van Angkor een mythe voor de rest van de wereld. Daar kwam verandering in toen in het begin van de 20e eeuw de Franse Henri Mouhot met zijn paard de jungle rondom Siem Reap in trok. Hij herontdekte de vele tempels van Angkor, volledig verstrengeld met de bomen van de jungle. Na de ontdekking schreef Mouhot het boek ‘Voyage dans les royaumes de Siam, de Cambodge, de Laos’. Maar Angkor was geen geheim voor het Khmer-rijk, want al die tijd onderhielden de monniken van het land het tempelcomplex.

De mooiste tempels van Angkor

Angkor Wat bestaat uit zo veel tempels, dat ze niet allemaal opgenoemd kunnen worden. De mooiste tempels die je sowieso moet zien als je naar Angkor reist, zijn:

Angkor Wat

Dit is de hoofdtempel van het Angkor tempelcomplex. Het is niet alleen de grootste tempel van Angkor, maar ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Deze tempel wordt afgebeeld op ansichtkaarten, de vlag van Cambodja en zelfs op Angkor Beer.

Angkor Wat

Ta Prohm

Ta Prohm is één van de grootste tempels van Angkor. De jungle groeit hier door in de tempel waardoor de bomen verstrengeld zijn met de muren van het complex. Het is een magische, haast mystieke plek. In deze tempel is de film Tomb Raider met Lara Croft opgenomen.

Ta Prohm tempel

De met bomen overgroeide Ta Prohm tempel.

Ta Prohm tempel

Angkor Thom

Angkor Thom is een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang, 6 meter dik en 8 meter hoog. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de tempel Bayon.

De westpoort naar Angkor Thom

De westpoort naar Angkor Thom.

Bayon tempel

Bayon staat bekend als de tempel met meer dan 200 gebeeldhouwde gezichten. Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom en heeft 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.

Bayon tempel

De schitterende Bayon tempel met vele gezichten.

Bayon tempel Bayon tempel

Banteay Kdei

Banteay Kdei is een mooie, maar kleinere tempel met hindoeïstische goden verwerkt in de muren. Hij ligt ten zuidoosten van Ta Prohm en ten oosten van Angkor Thom.

Banteay Kdei tempel

Ingang van de Banteay Kdei tempel.

Preah Khan

Preah Khan is een tempelcomplex van bijna vijf vierkante kilometer op 2 kilometer ten noordoosten van Angkor Thom. Net als Ta Prohm is Preah Khan bewust niet gerestaureerd: ook hier zijn hier de bomen en wortels vergroeid met de muren van de ruïnes. Het is een mysterieuze plek verstopt in de jungle, waar het vredig en rustig is.

Preah Khan Preah Khan Preah Khan

Banteay Srei

Banteay Srei ligt verder weg dan de andere tempels van Angkor. Deze tempel ligt op bijna drie kwartier rijden ten noordoosten van Siem Reap en wordt ook wel beschouwd als het kroonjuweel van de Angkor-kunst. Het opvallende bas-reliëf en de haarscherpe afbeeldingen daarin zijn wonderbaarlijk. Daarnaast zijn de zandstenen van de tempel haast roze gekleurd.

Banteay Srei Banteay Srei Banteay Srei

Gedetailleerde bas-reliëfen bij de Banteay Srei tempel.

Het Angkor tempelcomplex bezoeken – tours of zelf doen?

Het Angkor tempelcomplex is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt in Siem Reap een georganiseerde tour boeken bij een reisbureau, maar je kunt ook zelf een tuk-tuk-chauffeur aanspreken en hem vragen of hij je de hele dag rondleidt door het tempelgebied.

 • Check sowieso of de tour die je boekt voor je reispartner(s) en jou alleen is, of dat je in een groep gaat. Het fijnste is om gewoon een privé-tour te doen, zodat je je eigen tempo en tempels kunt kiezen.
 • Het is noodzakelijk dat je onderhandelt over de prijs. Een gangbare prijs voor bijvoorbeeld één tuk-tuk is zo’n €15 voor een dag. Je kunt ook fietsen huren en zelf het tempelcomplex verkennen.
Tuk-tuk in Angkor

Verken Angkor door een tuk-tuk te regelen die je rondrijdt. Foto door Alfons Taekema.

Het is niet mogelijk om alle tempels in één dag te bezoeken. De dag entree bedraagt $37 (ongeveer €31). De meeste mensen trekken twee tot drie dagen uit om de bekendste tempels te bezichtigen. Dit kost $62. Als je echt alle tempels wilt zien, ook de verder gelegen tempels, kun je een weekpas kopen voor $72.

 • Als je een georganiseerde reis door Cambodja hebt geboekt of gaat boeken, zit een tour, inclusief entree en vervoer, door het Angkor tempelcomplex erbij inbegrepen.
 • Dit is onder meer het geval bij de Cambodja-rondreizen van Djoser, Sawadee, ANWB Vakanties, 333 Travel of Shoestring.
 • Op Riksja Cambodja van Riksja of bij Van Verre kun je zelf je Cambodja-reis samenstellen met bouwstenen.

Angkor Wat – Hoe kom je er?

Angkor Wat is te bereiken vanuit de gezellige toerstistenstad Siem Reap. Dit is de meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Hier kun je ook accommodaties en tours boeken. Met de tuk-tuk of een gehuurde fiets kun je het Angkor tempelcomplex verkennen.

Beste reistijd Angkor Wat

De beste periode om Angkor Wat te bezoeken is wanneer het niet te warm en te vochtig is. Dit is in de periode van november t/m februari. In de overige maanden is de kans op benauwd en vochtig weer groot, al hoeft je dat natuurlijk niet van een bezoek aan Angkor te weerhouden.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

59 Angkor Wat reiservaringen en tips

 • Reizende Annie op 13-05-2019

  “Niet overslaan”

  wij hebben er voor gekozen om een 3daagse pas voor Angkor te kopen, waar Angkor Wat deel vanuit maakt. Inmiddels hebben miljoenen toeristen hun weg naar Angkor gevonden, en Angkor Wat is ook de tempel waar het vaak het drukst is. Als je het een beetje slim plant kun je je zo door Angkor bewegen dat je het minste 'last' hebt van massatoerisme. Hoe dan ook, deze bestemming in Cambodja mag je echt niet missen!

  Onze favoriet naast Angkor Wat, was Angkor Tom. Ongelofelijk prachtig. En wat voelt het bijzonder om rond te dwalen in Angkor en je voor te stellen hoe dit jaren geleden moet zijn geweest. Je kunt er voor kiezen om zelf rond te fietsen in Angkor maar de afstanden zijn best wel groot. Huur daarom een tuk tuk voor een paar dagen, jouw persoonlijke gids brengt je dan overal rond en dat is echt ideaal.

 • Annette op 11-05-2019

  “Hoogtepunt van Cambodja”

  Het mysterieuze van deze plek zoals in de film Tomb Raider is vergelijkend. Angkor Wat en Ankor Thom zijn de mooiste complexen. Ta Prohm,is de beroemde tempel van Tomb Raider en ook zeker de moeite waard. Wat ik van tevoren niet wist is dat Angkor Wat uit verschillende complexen bestaat die ver van elkaar af liggen. Het is dan ook niet te lopen, je zal met een auto of brommer (vergeet je helm niet anders krijg je een boete) verder moeten rijden. Vanuit Siem Reap is het ongeveer 10 km rijden. Er is zoveel te zien dat je dit niet in 1 dag kunt zien. Gelukkig kun je ook een pas voor 3 dagen of een week aanvragen. Om deze pas te krijgen zul je in de ochtend eerst in een lange rij moeten staan, omdat er veel mensen zijn die deze bijzondere plek willen zien. En dat snap ik helemaal, want dit is toch echt het hoogtepunt van Cambodja.

 • Willem op 10-05-2019

  “Te toeristisch”

  Hier moet je geweest zijn en rondgelopen hebben, maar het is echt te toeristisch. Er komen bussen vol toeristen aan, wat de charme van het prachtige complex niet ten goede komt. Als je hierdoor kunt kijken, dan zie je een immens prachtig bouwwerk.

 • Freya de Weijer op 09-05-2019

  “Prachtig en een must om te bezoeken”

  Angkor Wat is eenvoudig te bezoeken vanuit Siem Reap. Siem Reap is leuk maar het absolute hoogtepunt is een bezoek aan Angkor Wat. Boek een privé chauffeur (tuktuk) en zie 's morgen om 5 uur de zon opkomen boven het complex dit is werkelijk FANTASTISCH!! Sla dit dan ook niet over!!

 • Ilse Bouwknegt op 03-05-2019

  “Ankor Wat tempels”

  Deze bestemming staat erg hoog in mijn 500 musts van de Lonely Planet en ik begrijp heel goed waarom.
  Dit is zo tof! We hadden een dagtour gedaan naar verschillende tempel en elke tempel heeft zo z'n eigen charme. De Angkor Wat is mega groot en een hele dag is zeker wel nodig om alles te kunnen bewonderen. Misschien zelfs wel twee.

 • Marjolein Pistoor op 27-04-2019

  “Adembenemend mooi”

  Hoogtepunt van mijn reis door Cambodja is toch echt Angkor Wat. Hier is zoveel te zien, ja het zijn allemaal tempels, maar oh wat zijn ze divers! Aanrader is om een meerdaagse toegangsticket te kopen zodat je ook een zonsopkomst en zonsondergang binnen Angkor Wat kunt meemaken. Sanitaire gelegenheden zijn er genoeg te vinden in Angkor Wat, er zijn diverse toiletgebouwen te vinden (waar ook wc potten aanwezig zijn en niet alleen hurk toiletten). Wij zijn met een tuk-tuk chauffeur van tempel naar tempel gereden. Dit is heel praktisch omdat een local goed weet welke tempels echt het bezichtigen waard zijn en welke minder de moeite waard zijn (waar je dan alleen langs rijd in plaats van echt een bezoek te brengen).

 • Sanne op 17-04-2019

  “Meer tempels bij elkaar ga je niet krijgen”

  Als je naar Siem Reap gaat dan kun je Angkor wat natuurlijk niet overslaan. Een immens groot complex vol met prachtige tempels, de meeste nog in goede staat. Indien dit de eerste keer is dat je tempels in Azie gaat bezoeken dan kun je er prima de hele dag voor uit trekken en je er ook de hele dag vermaken. De meeste tours worden aangeboden vanaf zonsopgang, dit is een erg bijzondere ervaring om de zon te zien opkomen achter de tempel maar hou er wel rekening mee dat je je fotospot deelt met zon 1000 chinezen en andere reizigers. Good luck dus om het perfecte plaatje te schieten :)

 • Thom op 15-04-2019

  “Mwah..”

  We wilden heel graag naar Angkor Wat, maar vonden het stiekem wel een beetje tegenvallen. Alle toeristen verzamelen zich bij het meertje om naar de zonsopkomst/zonsondergang te kijken. Wij zijn in het complex zelf ergens gaan zitten, en dan kun je er veel meer van genieten. Het was een prachtig complex, maar er hing geen magische sfeer zoals je bij andere tempelcomplexen soms wel hebt. Het was te toeristisch.

 • debbie op 14-04-2019

  “Geweldig!!”

  De prachtige tempels van Angkor zijn een echte aanrader en niet te missen. Dit is een prachtig tempelcomplex waar wij 3 dagen doorgebracht hebben. Wij kozen ervoor om elke dag een stukje te doen omdat het erg heet was. Wij bezochten in de ochtend en begin van de middag en tempel, en gingen de rest van de dag lekker zwemmen om de volgende ochtend weer verder te bezichtigen. Je kunt een toegangsticket voor 1 dag kopen, maar ook voor meerdere dagen. Angkor is een gebied van 400 km² groot vol met tempels en ruïnes van oude tempels uit het Khmerrijk. Het gebied is enkel te bezoeken per tuktuk of per paard. Het is veel te gevaarlijk om te lopen vanwege de landmijnen die overal liggen. De tempel Angkor Wat wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Dit is verreweg de belangrijkste en meest bezochte tempel van Angkor. Je mag overal in en op, je kunt alles aanraken en alles zien. Niks is afgezet. Dat maakt dit zo speciaal.
  Wij vonden het een speciale ervaring om met een luchtballon boven Angkor Wat te vliegen!
  Verder hebben wij ook Angkor Thom bezocht en de tempel Bayon. Deze is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Heel mooi. Deze tempel is gedeelte vergroeit met de natuur en is gebruikt in de film tomb raider.
  Er zijn vele tempels en ruines te bezichtigen in Angkor. Kijk vooraf goed wat je wil zien en informeer je tuktukchauffeur. Het gebied is namelijk erg groot!

 • A.L. de Swart op 13-04-2019

  “Angkor wat ”

  We hebben het wereldwonder macchu picchu gezien wat geweldig was, aangezien angkor wat ook op deze lijst staat hebben we besloten om van Vietnam een vlucht te nemen naar Cambodja om deze tempels te bekijken. Wij snappen dat het bij de wereldwonderen hoort. Een aantal dagen tempels bekeken en iedere tempel weer helemaal anders. Smiddags en s'avonds dichtbij sluitingstijd duidelijk veel rustiger omdat de bussen toeristen dan weer weg zijn. Huur een tuktuk voor een paar dagen en ga ervoor.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Angkor Wat reiservaring en tips!

Ben jij in Angkor Wat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief