Inhoud:
- Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad
- Het ontstaan van Angkor Wat
- De mooiste tempels van Angkor
- Ta Prohm tempel
- Bayon tempel
- Het Angkor tempelcomplex bezoeken
- Reizen naar Angkor Wat
- Beste reistijd Angkor Wat
- Reiservaringen en tips
Waar staat Angkor Wat om bekend?
De naam Angkor Wat slaat in eerste instantie op de enorme Hindoeïstische tempel bij Siem Reap die wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Maar de naam Angkor Wat wordt ook gebruikt voor het totale Angkor-complex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Het Angkor tempelcomplex bestaat namelijk niet uit maar één tempel, maar uit meer dan 100 tempels verdeeld over een gebied van 25 vierkante kilometer. Zelfs daarbuiten liggen nog verstopte, eeuwenoude tempelruïnes, die officieus eigenlijk ook tot het totale ‘Angkor-gebied’ behoren. Het moge duidelijk zijn: Angkor Wat is een verplicht onderdeel en absoluut hoogtepunt van elke Cambodja rondreis!
Cambodja reis boeken – onze tips!
Top-5 Cambodja reisaanbieders
- Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - 333 Travel – privéreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Cambodja reis regelen
Angkor: voormalige Khmer-hoofdstad
Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Dit rijk domineerde tussen 800 en 1432 bijna heel Zuidoost-Azië. De hoofdtempel van Angkor is de enorme Angkor Wat, de bekendste van allemaal. Dit is de tempel die prijkt op de vlag van Cambodja en die de voorkant van vele ansichtkaarten siert. Daarnaast is de tempel bekend door de vele toeristen die hier een mooie foto schieten tijdens zonsopgang en -ondergang.
Het tempelcomplex van Angkor is vroeger geteisterd door plunderingen en ook nu wordt Angkor nog steeds bedreigd door erosie en plunderingen. Het is daarbij ook erg kwetsbaar voor verwaarlozing. Daarom is het tempelcomplex van Angkor op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.
Het ontstaan van Angkor Wat
Het Angkor tempelcomplex is een van de belangrijkste overblijfselen van het Khmer-rijk. De tempels zijn gebouwd in opdracht van koning Suryavarman II als beloning voor zijn militaire overwinning tussen 1113 en 1145. Een groot deel van de tempels werd dus in 32 jaar tijd gebouwd. In de loop van de tijd werden door verschillende Khmer-vorsten meerdere tempels neergezet. Daardoor hebben niet alle Angkor tempels dezelfde bouwstijl. Wel zijn alle tempels gebouwd met dezelfde materialen: twee soorten zandsteen.
- Deze zandsteen groeven ze uit een steengroeve die vlakbij te vinden was. Over de gaten die in de stenen zaten, zijn twee theorieën. De ene theorie zegt dat de gaten dienden om de stenen met elkaar te verbinden. De andere theorie stelt dat door de gaten de stenen makkelijker door olifanten vervoerd konden worden.
- Omdat de tempels van zandsteen gemaakt zijn, zijn ze bewaard gebleven. Rondom de tempels woonden mensen in houten hutten, maar deze zijn met de loop der jaren verdwenen.
De herontdekking van Angkor
Lange tijd was het tempelcomplex van Angkor een mythe voor de rest van de wereld. Daar kwam verandering in toen in het begin van de 20e eeuw de Franse Henri Mouhot met zijn paard de jungle rondom Siem Reap in trok. Hij herontdekte de vele tempels van Angkor, volledig verstrengeld met de bomen van de jungle. Na de ontdekking schreef Mouhot het boek ‘Voyage dans les royaumes de Siam, de Cambodge, de Laos’. Maar Angkor was geen geheim voor het Khmer-rijk, want al die tijd onderhielden de monniken van het land het tempelcomplex.
De mooiste tempels van Angkor
Angkor Wat bestaat uit zo veel tempels, dat ze niet allemaal opgenoemd kunnen worden. De mooiste tempels die je sowieso moet zien als je naar Angkor reist, zijn:
Angkor Wat
Dit is de hoofdtempel van het Angkor tempelcomplex. Het is niet alleen de grootste tempel van Angkor, maar ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Deze tempel wordt afgebeeld op ansichtkaarten, de vlag van Cambodja en zelfs op Angkor Beer.
Ta Prohm
Ta Prohm is één van de grootste tempels van Angkor. De jungle groeit hier door in de tempel waardoor de bomen verstrengeld zijn met de muren van het complex. Het is een magische, haast mystieke plek. In deze tempel is de film Tomb Raider met Lara Croft opgenomen.
Angkor Thom
Angkor Thom is een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang, 6 meter dik en 8 meter hoog. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de tempel Bayon.
Bayon tempel
Bayon staat bekend als de tempel met meer dan 200 gebeeldhouwde gezichten. Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom en heeft 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.
Banteay Kdei
Banteay Kdei is een mooie, maar kleinere tempel met hindoeïstische goden verwerkt in de muren. Hij ligt ten zuidoosten van Ta Prohm en ten oosten van Angkor Thom.
Preah Khan
Preah Khan is een tempelcomplex van bijna vijf vierkante kilometer op 2 kilometer ten noordoosten van Angkor Thom. Net als Ta Prohm is Preah Khan bewust niet gerestaureerd: ook hier zijn hier de bomen en wortels vergroeid met de muren van de ruïnes. Het is een mysterieuze plek verstopt in de jungle, waar het vredig en rustig is.
Banteay Srei
Banteay Srei ligt verder weg dan de andere tempels van Angkor. Deze tempel ligt op bijna drie kwartier rijden ten noordoosten van Siem Reap en wordt ook wel beschouwd als het kroonjuweel van de Angkor-kunst. Het opvallende bas-reliëf en de haarscherpe afbeeldingen daarin zijn wonderbaarlijk. Daarnaast zijn de zandstenen van de tempel haast roze gekleurd.
Het Angkor tempelcomplex bezoeken – tours of zelf doen?
Het Angkor tempelcomplex is op verschillende manieren te bezoeken. Je kunt in Siem Reap een georganiseerde tour boeken bij een reisbureau, maar je kunt ook zelf een tuk-tuk-chauffeur aanspreken en hem vragen of hij je de hele dag rondleidt door het tempelgebied.
- Check sowieso of de tour die je boekt voor je reispartner(s) en jou alleen is, of dat je in een groep gaat. Het fijnste is om gewoon een privé-tour te doen, zodat je je eigen tempo en tempels kunt kiezen.
- Het is noodzakelijk dat je onderhandelt over de prijs. Een gangbare prijs voor bijvoorbeeld één tuk-tuk is zo’n €15 voor een dag. Je kunt ook fietsen huren en zelf het tempelcomplex verkennen.
Het is niet mogelijk om alle tempels in één dag te bezoeken. De dag entree bedraagt $37 (ongeveer €31). De meeste mensen trekken twee tot drie dagen uit om de bekendste tempels te bezichtigen. Dit kost $62. Als je echt alle tempels wilt zien, ook de verder gelegen tempels, kun je een weekpas kopen voor $72.
- Als je een georganiseerde reis door Cambodja hebt geboekt of gaat boeken, zit een tour, inclusief entree en vervoer, door het Angkor tempelcomplex erbij inbegrepen.
- Dit is onder meer het geval bij de Cambodja-rondreizen van Djoser, Sawadee, ANWB Vakanties, 333 Travel of Shoestring.
- Op Riksja Cambodja van Riksja of bij Van Verre kun je zelf je Cambodja-reis samenstellen met bouwstenen.
Angkor Wat – Hoe kom je er?
Angkor Wat is te bereiken vanuit de gezellige toerstistenstad Siem Reap. Dit is de meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Hier kun je ook accommodaties en tours boeken. Met de tuk-tuk of een gehuurde fiets kun je het Angkor tempelcomplex verkennen.
Beste reistijd Angkor Wat
De beste periode om Angkor Wat te bezoeken is wanneer het niet te warm en te vochtig is. Dit is in de periode van november t/m februari. In de overige maanden is de kans op benauwd en vochtig weer groot, al hoeft je dat natuurlijk niet van een bezoek aan Angkor te weerhouden.
Cambodja reis boeken – onze tips!
Top-5 Cambodja reisaanbieders
- Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - 333 Travel – privéreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Cambodja reis regelen
Over de schrijver - Eline van Dam
Eline is van jongs af aan een echte avonturier. Ze werkte o.a. bij Columbus Travel en diverse reisorganisaties en houdt van duurzaam reizen. Lees meer over Eline
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!