27 Vakantiedagen

Reizen binnen Sri Lanka – openbaar vervoer & transport

Zelf een rondreis Sri Lanka maken? Sri Lanka heeft een prima netwerk van openbaar vervoer. De afstanden zijn relatief klein vergeleken met veel andere reislanden in Azië. In het noorden en oosten is het nog iets minder ontwikkeld dan de rest van het land. Met de bus en de trein kun je gemakkelijk tussen bestemmingen reizen, alleen zijn ze soms wel snel vol. Reizen met een huurauto en chauffeur is een populaire manier, vanwege de vrijheid.

Bussen

De bus is een populair vervoersmiddel in Sri Lanka, omdat het land niet zo groot is. De lokale bussen van de Central Transport Board zijn vaak wat oudere bussen zonder airco, maar er zijn ook luxere toeristenbussen. Het reizen per bus is goedkoop, van Colombo naar Kandy kost nog geen euro met de lokale bus. Sommige busritten kun je vooraf reserveren, zodat je zeker bent van een plek. Je kunt ook gewoon een kaartje kopen op het busstation. Er zijn tevens privébussen variërend van touringcar tot minibus: deze hebben tussendoor minder stops.

Vliegen

Aangezien Sri Lanka een relatief klein eiland is, wordt er door reizigers en locals maar weinig gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Daar kan vanwege het toenemende toerisme verandering in komen. Er zijn twee internationale vliegvelden: Bandaranaike International Airport in Colombo en Mattala Rajapaksa International Airport in Hambantota. Binnenlandse vluchten worden verzorgd door Sri Lanka Airlines en Cinnamn Air. Je kunt o.a. vliegen naar Kandy, maar ook naar bestemmingen in de Culturele Driehoek en de oostkust.

Treinen

Sri Lanka heeft een aantal prachtige treinroutes, vaak al een bezienswaardigheid op zich. De rit van Haputale naar Ella door de groene theevelden wordt zelfs gezien als één van de mooiste ter wereld. Het reizen met de trein is een relaxte manier van vervoer. De trein gaat sneller dan de bus, maar rijdt over het algemeen vrij langzaam en is ook bijna altijd te laat. Een voordeel van treinreizen in Sri Lanka is bovendien dat het goedkoop is en je makkelijk in contact komt met locals. Vanuit Colombo lopen er spoorlijnen richting het noorden, midden en zuiden van het land. De noordelijke spoorlijn loopt naar Anuradhapura, Polonnaruwa en Trincomalee. De centrale lijn naar o.a. Kandy en Nuwara Eliya en de zuidelijke lijn naar steden als Galle en Hikkaduwa. Je kunt kiezen uit de eerste klasse (met airco en wifi!), tweede klasse (met bankjes) en de derde klasse (vaak overvol).

Auto & motor

Het rijden met een huurauto in Sri Lanka is niet aan te raden vanwege het chaotische verkeer. Geen richting aangeven, gevaarlijke inhaalacties en veel verschillende voertuigen op dezelfde weg maken het rijden in een auto voor een reiziger gevaarlijk. Een goed alternatief is om een auto met privéchauffeur te huren. Dit kan al vanaf 35 euro per dag inclusief benzine, tolkosten en verblijf/eten voor de chauffeur. Bij de wat rustigere dorpjes kun je prima een scooter of brommer huren. Op deze manier heb je alle vrijheid om de omgeving te ontdekken en kun je stoppen waar je wilt. Als borg dien je meestal wel je paspoort achter te laten.

Tuk-tuks in Colombo

Tuk-tuks in Colombo.

Lokaal vervoer

In Sri Lanka is een taxi of tuktuk een veel voorkomend vervoermiddel, zeker in de grotere steden. Taxi’s rijden op de meter, maar voor een tuktuk spreek je van tevoren een prijs af. Sommige chauffeurs krijgen commissie om je in een bepaald hotel af te zetten. Indien je al een hotel geboekt hebt, geef dit dan meteen duidelijk aan. Per kilometer ben je ongeveer 50 eurocent kwijt. Als je kleine stukken wilt overbruggen, kun je vaak bij je guesthouse of hotel een fiets huren. Een makkelijk alternatief om de omgeving te verkennen!

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Sri Lanka specialisten

TUI

TUI

TUI heeft meerdere Sri Lanka groepsrondreizen en individuele rondreizen, maar biedt ook losse strandvakanties aan naar Sri Lanka.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website


Sri Lanka Travel

Sri Lanka Travel

Sri Lanka Travel biedt op maat gemaakte privé-reizen die exclusief en uniek zijn voor iedere vakantieganger. Vele routes mogelijk inclusief de Malediven!
Bezoek website

Meer Sri Lanka reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

Riksja Sri Lanka
Riksja Sri Lanka

Sri Lanka met bouwstenen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Strandvakanties & privéreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groeps- én familiereizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Ook familiereizen!
Bezoek website

Boek je rondreis naar Sri Lanka

TUI
1. TUI

Individuele rondreizen en strandvakanties.
Bezoek website

Original Asia
2. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek website

Sri Lanka Travel
3. Sri Lanka Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek websiteBekijk Sri Lanka rondreizen
Vanaf €106 incl. vliegticket

Vliegtickets Sri Lanka

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Sri Lanka
V.a. 509