Yala National Park (Sri Lanka): op safari langs olifanten en luipaarden!

Yala National Park (Sri Lanka): op safari langs olifanten en luipaarden!

Yala National Park is het bekendste nationale park van Sri Lanka. Het wildpark wordt beschouwd als een van de beste plekken ter wereld om een luipaard te spotten.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Natuur en dieren
 2. Safari per jeep
 3. Overnachten
 4. Reizen naar Yala National Park
 5. Beste reistijd Yala National Park
 6. Reiservaringen en tips

Yala National Park

Het Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka, op zo’n 6 uur rijden van Colombo en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een rondreis door dit bijzondere land. Het park wordt druk bezocht door natuurliefhebbers en wordt vaak gezien als één van de hoogtepunten van een bezoek aan Sri Lanka. De dichtstbijzijnde plaats en tevens beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het park is de plaats Tissamaharama, op 22 kilometer.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Welke dieren leven in Yala National Park?

Het Yala National Park bestaat vooral uit droog bosland met open vlaktes en meertjes. Het grenst aan de zee, waardoor je op sommige plekken zelfs het strand op kunt. Daarnaast zie je veel moerasgebied, graslandschappen, zandwegen en de voor Yala kenmerkende imposante rotsen, zoals de fotogenieke Elephant Rock. Overal zijn kleine waterpoeltjes waar dieren zich regelmatig laten zien.

 • De kans is groot dat je olifanten(!), waterbuffels, pauwen, apen, sambaherten, visarenden, wilde zwijnen en krokodillen en luipaarden ziet.
 • Regen verkleint de kans op het zien van luipaarden, daar houden ze niet van. De kans dat je ze spot in Yala is echter groot in vergelijking tot bijvoorbeeld parken in Afrika.
Luipaard in het Yala National Park Yala National Park olifanten

Moeder en baby olifant bij een water hole.

Yala National Park neushoornvogels

Neushoornvogels.

Yala National Park hert Yala National Park wild zwijn

Een wild zwijn gluurt door de bossen.

Safari per jeep

De enige mogelijkheid om Yala National Park te bezichtigen is met een jeepsafari. Het is niet toegestaan om met eigen vervoer het park in te gaan. In elk hotel in Tissamaharama of Yala Village kun je een safari boeken. De meeste jeepsafari’s gaan vroeg in de ochtend of in de namiddag. Slechts een klein gedeelte van het park is open voor publiek, waardoor het soms druk aanvoelt. Voor een halve dag betaal je ongeveer €40 per persoon. Na 1 of 2 safari’s heb je het grootste gedeelte van het park wel gezien.

Yala National Park safari

Je bent nooit de enige in het park.

Yala National Park Elephant Rock

Elephant Rock.

Je bent nooit de enige die het park bezoekt. Houd er rekening mee dat er meerdere jeeps rijden die allemaal de beste plek willen hebben zodra er dieren worden gespot.

 • De chauffeurs houden elkaar op de hoogte als er wat te zien valt, waardoor je soms weinig tijd hebt voor foto’s voordat er weer andere jeeps arriveren.
 • Het heeft echter ook zijn voordelen: wordt er door een andere jeep een luipaard gezien? Dan heb je grote kans dat je die even later zelf ook tegenkomt.
Yala National Park zee

Uitzicht op zee.

Overnachten

In de omgeving van het Yala National Park zijn diverse goede hotels. Je kunt overnachten in de plaatsen Tissamaharama of Hambantota: kijk hier en hier voor het accommodatie-aanbod. Vanaf hier is het een korte rit naar het park. Echte natuurliefhebbers kunnen op 5 minuten van het park overnachten in de chalets van Cinnamon Wild Yala.

Reizen naar Yala National Park – hoe kom je er?

Het Yala National Park ligt aan de zuidoostkust van Sri Lanka. Vanaf Colombo is het zo’n 5,5 uur rijden. Verblijf je bijvoorbeeld in Unawatuna aan de zuidkust? Dan is het naar uitvalsbasis Tissamaharama zo’n 3 uur rijden oostwaarts langs de kustweg A2.

Bij Riksja Sri Lanka en 333Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen. Rondreizen Sri Lanka die het Yala National Park aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je bij:

Beste reistijd Yala National Park

Het Yala National Park is het gehele jaar te bezoeken. Als beste reistijd wordt oktober t/m december aangegeven. Van december t/m maart heb je de grootste kans om luipaarden te zien. Dit vanwege de lage waterstand waardoor alle dieren uit het park richting de overgebleven waterpoelen komen. Het park is tijdens deze “droge” periode wel een stuk minder groen. Buiten deze maanden is de kans om luipaarden te zien ook vrij groot. In de ochtend en de namiddag zijn de dieren het meest actief.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

20 Yala National Park reiservaringen en tips

 • Eleanne op 09-05-2019

  “Yala”

  Als je genoeg geld hebt, verblijf in het Jetwing Yala National Park Hotel en slaap letterlijk in een 5 sterrenhotel tussen de wilde dieren. Het park zelf biedt een enorme diversiteit aan dieren en planten. Met een beetje geluk zie je wel een neusbeer.

 • Annette op 08-05-2019

  “Drukbezochte toeristenplek”

  Mijn verwachting van Yala National Park was erg hoog; ik dacht hier veel mooie beesten te spotten en rustig door de natuur te rijden in een 4WD. Echter spot je met veel geluk dieren en wanneer die al te zien zijn dan komen alle andere auto's naar dezelfde plek om ze ook te bewonderen.

 • J. van Kooy op 06-05-2019

  “Spot de neusbeer”

  Het is enorm moeilijk en hij laat zich maar zelden zien, maar als je hem ziet vergeet je het nooit meer. De sloth bear, of neusbeer. In het park is een enorme diversiteit te zien, luipaarden, vogels, olifanten en de neusbeer, maar het is wel erg toeristisch. Als er een groep olifanten of een luipaard is gespot gaan alle jeeps daar heen en voelt het een beetje alsof je in de dierentuin bent.

 • Nadia op 26-04-2019

  “Op zoek naar het luipaard”

  In Yala draait alles om het vinden van een luipaard. De gidsen zijn met elkaar bezig over de telefoon om ervoor te zorgen dat toeristen een van de luipaarden kunnen spotten. Wij hebben hem helaas gemist, maar we hebben daarentegen een spelende kleine bruine beer gezien, ontzettend veel olifanten en heel veel andere leuke beesten die je niet tegen komt in Nederland.
  Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen in dit park. Minder spectaculair dan de nationale parken in afrika natuurlijk, waar de big 5 je op elke hoek staat op t wachten, maar daarom niet minder bijzonder of leuk.

 • op 24-04-2019

  “Diversiteit is te zien in dit park”

  Prachtige beesten, van olifanten tot aan luipaarden, gekke vogels tot apen. Hier valt werkelijk alles te zien en als je geluk hebt, kun je zelfs de neusbeer zien. Deze is erg zeldzaam, maar zeker de moeite waard om op te letten.

 • Samira Poldervaart op 10-04-2019

  “Beren spotten!”

  Wij wilde naar het Yala national park voor de luipaarden, helaas hebben we deze niet gezien, maar wel een bruine beer! Deze beren worden maar zelden gespot vertelde de chauffeur met de jeep! Ook andere dieren als olifanten, zijntjes, herten, krokodillen en diverse vogels gespot! Leuk om je camera op los te laten! Onze ervaring met Yala was fantastische! Ze bleven op gepaste afstand van de dieren in tegenstelling tot Udawallawe national park.

 • Eva Halfens op 15-01-2019

  “Yala National Park”

  Pas op!! Yala national park gebruikt honden als aas voor de luipaarden! De gidsen zetten honden in het park, deze hebben geen eten en zijn ontzettend vermagerd! De honden zijn graag bij de mensen en de gidsen hopen dat de luipaarden tevoorschijn komen om de honden aan te vallen. Dit vergroot de kans op het zien van een luipaard! Pas dus op!! Probeer een hond mee terug te nemen uit het park:)

 • Elle op 27-11-2017

  “Niet heel indrukwekkend”

  Ik vond het Yala national park erg tegenvallen. Het is erg toeristisch en je rijd bijna in rijdjes met de jeeps door het park. Het is mooi om de dieren zo in het wild te zien, maar over het algemeen hebben we niet veel dieren gezien. Wanneer er een dier is gespot, bellen de jeeps elkaar en sta je met tientallen jeeps te kijken naar het dier. Daarnaast is het zeldzaam wanneer je een luipaard ziet, maar wel gaaf om een keertje te doen.

 • Jeffrey op 26-11-2017

  “olifanten en luipaarden”

  Heel toeristisch, maar ook heel gaaf. Zodra er een olifant of luipaard zich laat zien, rijden alle Jeeps naar deze dieren toe. Dat is redelijk jammer omdat je uiteindelijk met tientallen Jeeps om een aantal dieren heen staat. Verder is het ontzettend indrukwekkend om deze dieren in het wild te mogen zien

 • op 12-11-2017

  “Heel gaaf park”

  Het is wel behoorlijk toeristisch, maar dat geeft niet aan dat het niet de moeite is. Integendeel zelfs! Wij hebben tijdens de jeepsafari namelijk twee luipaarden gespot, helemaal geweldig. Voor de rest hebben we apen en olifanten gezien, maar ook mooie vogels. De natuur is echt zoals je je voorstelt tijdens een safari. De begroeiing is vrij laag, het is een graslandschap. Regelmatig kom je flinke rotsen tegen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Yala National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Yala National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief