Galle (Sri Lanka): koloniaal prachtstadje vol bezienswaardigheden en historie

Galle (Sri Lanka): koloniaal prachtstadje vol bezienswaardigheden en historie

Het historische Galle ligt aan zee en is de mooiste koloniale plaats van Sri Lanka, met een uniek oud fort dat Unesco Werelderfgoed is. Binnen de dikke muren stikt het van de hippe boetiekhotels en kunstgalerietjes.

Door , laatst bijgewerkt op 3 mei 2022
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het fort & de Nederlandse historie
 2. Kunstgalerietjes & boetiekhotels
 3. Overnachten in Galle
 4. Reizen naar Galle
 5. Beste reistijd Galle
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Galle (Sri Lanka) bekend om?

Galle ligt aan de zuidoostkust van Sri Lanka, op dik anderhalf uur rijden van hoofdstad Colombo en niet ver van de geliefde stranden van Hikkaduwa en Unawatuna. Na de Portugezen waren het de Nederlanders die in de 17e eeuw van Galle een belangrijke havenplaats maakten.

Sinds deze tijd beschermt een 36 hectare groot fort Galle, welke inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Oud en (deels) afgebrokkeld of niet, het waren de muren van het fort die een groot deel van de stad beschermden toen de tsunami (in 2004) toesloeg. Toch vielen er duizenden doden, vooral bij het oude busstation net buiten het fort. De locals kunnen er indrukwekkende verhalen over vertellen.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Het fort & de Nederlandse historie

In Galle is nog veel te zien van de Nederlandse koloniale historie. Hoogtepunt is het 17e-eeuwse fort (nu een soort oude binnenstad) met zijn imposante dikke muren, hoge aarden wallen, zware bastions, bronzen kanonnen, diverse kazernes en de kenmerkende vuurtoren.

 • Het fort is een uitbreiding van het kleinere fort dat oorspronkelijk door de Portugezen gebouwd werd in 1588.
 • In de door de Nederlanders versterkte handelsnederzetting van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) verbleven destijds de kooplieden en soldaten.
Nederduits Gereformeerde ‘Groote Kerk’, Galle

Nederduits Gereformeerde ‘Groote Kerk’.

Fort Galle

Een van de oude pakhuizen in het fort.

De dikke vestingmuren van Fort Galle zijn beloopbaar; lokale gidsen leiden je graag rond voor een kleine bijdrage. Loop ook binnen bij de goed bewaard gebleven Nederduits Gereformeerde ‘Groote Kerk’, oorspronkelijk gebouwd in 1640 en herbouwd rond 1755. De vloer van deze kerk is voorzien van diverse grafstenen van de oude Nederlandse begraafplaatsen. Ook op het kleine kerkhof buiten staan Oudhollandse grafstenen. Bezoek verder de fraaie Anglicaanse All Saints’ Church, gebouwd tijdens de Britse periode, en bekijk de Meera Mosque (uit 1904) van binnen.

Vuurtoren en de moskee in Fort Galle

Vuurtoren en de moskee in Fort Galle.

Uitzicht op de Bastion Point Utrecht, Galle

Uitzicht op de Bastion Point Utrecht.

Kunstgalerietjes & boetiekhotels

Binnenin het voormalige ‘fort’ van Galle vind je anno nu talloze souvenirshops, kunstgalerietjes, hippe restaurantjes, koffiebars en boetiekhotels. Westerlingen hebben de oude binnenstad overgenomen en exploiteren de meeste panden binnen de muren. De prijzen liggen er veel hoger dan in de rest van Sri Lanka. Buiten het fort ligt het nieuwe stadscentrum van Galle, waar de locals hun dagelijkse leven leiden.

Galle Galle

Overnachten in Galle

Alhoewel Galle een absolute must see is tijdens iedere Sri Lanka reis, hoef je er niet perse te overnachten. Het stikt van de trendy boetiekhotelletjes binnen de muren van het fort, maar ’s avonds laat is het hier redelijk rustig. De prijzen van accommodaties binnen het fort zijn bovendien hoog voor Sri Lankaanse begrippen. Vanaf de heerlijke stranden van Unawatuna of Hikkaduwa is Galle ook prima te bezoeken als dagtrip.

Fort Galle

Enkele accommodatie tips voor wie wel in Galle wil blijven overnachten:

LEES OOK: De 7 mooiste plekken van Sri Lanka

Reizen naar Galle – hoe kom je er?

Vanuit Colombo kun je zowel met de bus als per trein naar Galle. Het snelst ben je per bus via de nieuwe Southern Expressway. Deze brengt je vanaf het Kaduwela Bus Station (zo’n 45 minuten buiten het centrum) in een uur naar Galle brengt.

 • Buslijn 2 volgt vanaf Colombo de mooie kustroute, maar doet er drie uur over.
 • Ook de trein rijdt langs de kust. Deze doet er tussen de 2,5 tot 4 uur over, afhankelijk van het aantal stops.
 • Vanaf de nabijgelegen strandplaats Unawatuna is het per tuktuk een kwartiertje naar Galle.

Beste reistijd Galle

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met duidelijke seizoenen. De zuidkust, waar Galle ligt, kun je het beste bezoeken van december tot april. Ook in juli tot september is het nog prima te doen qua weer. De meeste regen valt in mei, juni, oktober en november. Deze periode kun je beter vermijden.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

28 Galle reiservaringen en tips

 • Robert op 21-05-2019

  “Leuke voor een dagtocht”

  Galle is een prachtige stad omringd door een Nederlands fort. Je kunt er lekker door de straatjes struinen en over de muren van het fort lopen. Het is er echter wel heel erg warm waardoor het slenteren erg vermoeiend is. Een dagtocht vanuit bijvoorbeeld Hikkaduwa is goed te doen

 • Annette op 08-05-2019

  “Hollandse oudheid”

  Galle kwam op mij als een toeristisch stadje over. Er zijn hier nog allerlei gebouwen en kerkjes in de Nederlandse stijl van vroeger. Ook is er een fort waarbij op de muren gelopen kan worden. Overal hier is het erg toeristisch en naar mijn idee was alles lang niet zo denderend mooi zoals op de rest van Sri Lanka.

 • Donna op 07-05-2019

  “Nederlands tripje”

  Leuk stadje met veel Nederlandse invloeden. Het is gezellig om hier lekker doorheen te lopen en wat winkeltjes te kijken. Ook is het heel mooi om de zonsondergang op het fort te bekijken. Zeker niet overslaan, maar ook niet te lang blijven hangen. Een middag vonden wij genoeg!

 • J. van Kooy op 06-05-2019

  “Veel Nederlandse invloeden”

  Galle is een kuststad met veel oud-Nederlandse invloeden vanuit het VOC tijdperk. Bezoek het Galle Fort wat door de Nederlandse ontdekkingsreizigers werd gebruikt als uitvalsbasis. Geniet ook van de stranden en als het meezit kun je ook een snorkeltrip boeken! Kijk wel goed of er wat te zien valt onder water, want in de westerse zomer is het water er erg troebel.

 • op 01-05-2019

  “Stad met Nederlandse invloeden”

  Waan je in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en bezoek de Sri Lankaanse kuststad Galle. Deze stad heeft erg veel Nederlandse invloeden gekend en dat is heden ten dage nog steeds te merken. Bezoek het Galle Fort bijvoorbeeld en ook het treinstation is erg mooi.

 • Nadia op 26-04-2019

  “Geen aanrader”

  In Galle is helaas dus echt helemaal niets te doen. 2 uurtjes waren voor ons genoeg om deze plek gezien te hebben. Dus als je op door reis bent zou ik hier een korte stop maken om te lunchen of iets dergelijks, maar ik zou er zeker geen dag of 2 dagen blijven. Er is niets te doen en het fort is ook binnen een paar minuten gezien. Over de fortmuren lopen levert wel een mooi uitzicht op, maar daar heb je het ook wel mee gezien.

 • Eva van Kempen op 22-04-2019

  “Positief verbaasd!”

  Galle heeft me positief verrast! Er is veel nog in tact en voor 2 dagen is er genoeg te doen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen hoger zijn dan in de rest van Sri Lanka (vooral voor hostels). Loop tijdens zonsondergang over de fortmuren!

 • Jeroen op 21-04-2019

  “Galle”

  Galle heeft een prachtige stadskern dat geheel ommuurd is. Galle is een stadje dat door de tsunami niet echt geraakt is vanwege de hoge muren. De vuurtoren die hier staat, is er dan ook nog steeds. Galle heeft veel Nederlandse invloeden.

  Pas op met de verkopers van munten. Ze zullen aangeven dat ze oud de voc tijd zijn en ze ze uit oude schepen hebben opgedoken. Niets is minder waar. Deze munten worden gewoon gedrukt en zijn niets waard.

 • Jorien de Vries op 21-04-2019

  “Schattig!”

  Mijn eerste stop in Sri Lanka en ik vond het een fijne plek om te vertoeven na een lange vlucht. Ik ben niet een enorm strandmens, dus dit was een fijne plek. Het oude fort heeft een gezellige uitstraling en leuke eetplekjes. Het is leuk om te verblijven, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het een leuke dagtrip is vanuit een van de naast gelegen strandbestemmingen!

 • Guus Berns op 15-04-2019

  “Leuk voor 1 dag”

  Hier een nacht verbleven aangezien we op doorreis waren. Echter ook prima om bijvoorbeeld als dagtocht te doen vanuit bijvoorbeeld Mirissa of Hikkaduwa. Het is, vooral 's avonds, erg leuk om door de oude straatjes te lopen en een drankje te scoren. Leuk om de Nederlandse invloeden te zien en een bezoek te brengen aan de Nederlands hervormde kerk.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Galle reiservaring en tips!

Ben jij in Galle geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief