Culturele Driehoek (Sri Lanka): Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla & Sigiriya

Culturele Driehoek (Sri Lanka): Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla & Sigiriya

De culturele en historische hoogtepunten van Sri Lanka bevinden zich in één regio. Bezoek de gouden tempel in Dambulla, wandel door de ruïnes van de heilige stad Anuradhapura of fiets langs stoepa’s, tempels en boeddhabeelden in Polonnaruwa.

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Anuradhapura
 2. Polonnaruwa
 3. Dambulla
 4. Sigiriya
 5. Overnachten in de Culturele Driehoek
 6. Reizen naar de Culturele Driehoek
 7. Beste reistijd Culturele Driehoek
 8. Reiservaringen en tips

Culturele Driehoek Sri Lanka: Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla & Sigiriya

Eén van de hoogtepunten van elke Sri Lanka rondreis is de zogenaamde Culturele Driehoek, een gebied vol met koningssteden, vulkanen, boeddhistische tempels, oude paleizen en archeologische bezienswaardigheden van meer dan 2500 jaar oud. De Driehoek loopt van Anuradhapura in het noorden en Pollonaruwa in het oosten tot de culturele hoofdstad Kandy in het midden van het land. Onder de culturele driehoek vallen ook Dambulla en Sigiriya. Zowel Anuradhapura, Polonnaruwa als Sigiriya staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Anuradhapura

De oudste hoofdstad van Sri Lanka is Anuradhapura, gesticht in 437 voor Christus. Deze koningsstad was het centrum van de omgeving waar je nog veel restanten van kunt terug vinden. Anuradhapura ligt op ongeveer 2 uur rijden van Dambulla, in noordelijk centraal Sri Lanka. De stad vormt een soort groot openluchtmuseum met kloosters, tempels, paleizen, meren en de heilige Bodhi-boom. Deze boom is naar verluid de oudste boom ter wereld en is erg belangrijk voor het boeddhisme.

Ook de vele kloosters worden regelmatig door pelgrims uit heel Sri Lanka en daarbuiten bezocht. De oude hoofdstad staat ook vol met stoepa’s, dit zijn een soort koepels waar relieken van een een boeddhistische heilige in worden bewaard. De Ruwanweliseya is een van indrukwekkendste stoepa’s om te zien. Je kunt er helemaal omheen lopen, maar zoals bij vele tempels en heilige plekken dien je wel je schoenen uit te trekken. Tip: zorg dat je dikke sokken meeneemt, zo verbrand je je voeten niet als je over de hete stenen loopt.

Isurumuniya tempel, Anuradhapura

Liggende Boeddha in de Isurumuniya tempel.

Voor een bezoek aan Anurahadpura geldt wel een forse entreeprijs. Een toegangsticket kost namelijk 3550 roepie per persoon (circa €20).

Anuradhapura Anuradhapura Ruwanweliseya stoepa, Anuradhapura

De Ruwanweliseya stoepa.

Polonnaruwa

Ten zuidoosten van Anuradhapura en ook op twee uur van Dambulla, ligt de historische stad Polonnaruwa. Ook deze stad was – voor meer dan 200 jaar – ooit de hoofdstad van Sri Lanka. Ook hier zie je tempels, ruïnes, stoepa’s en boeddhabeelden. Enkele hindoeïstische tempels dateren terug naar de 10e eeuw. Polonnaruwa bestaat uit drie hoofddelen: de koninklijke citadel, de Dalada Malawu en de noordelijke monumenten. Meest fotogeniek is de Rankot Vihara, een 55 meter hoge stoepa en een mooie verschijning.

Rankot Vihara, Polonnaruwa

Rankot Vihara.

Een goede manier om Polonnaruwa te ontdekken is per fiets. Je fietst op je gemak langs alle bezienswaardigheden door de natuurlijke omgeving. Ook een bezoek aan Polonnaruwa kost rond de 20 euro per persoon. Undiscovered biedt afwisselende rondreizen aan naar de culturele driehoek waarbij je kunt fietsen door het oude complex van Polonnaruwa.

Polonnaruwa Polonnaruwa Polonnaruwa

Dambulla

Ten noorden van Sri Lanka’s geliefde culturele hoofdstad Kandy ligt de gouden tempel van Dambulla. Dit complex met grottempels is erg bijzonder, vooral omdat het de grootste gouden boeddha ter wereld herbergt. Er zijn meer dan tachtig grotten, maar de belangrijkste heilige kamers zijn verspreid over vijf grotten. De grootste grot is zo’n 50 meter breed, 23 meter diep en 7 meter hoog. In de grotten vind je schilderijen, tekeningen en beelden van Boeddha, Vishnu en oude koningen. De entreeprijs voor Dambulla bedraagt rond de €10 per persoon.

De gouden tempel in Dambulla

De gouden tempel in Dambulla.

Dambulla

Sigiriya

Een van de absolute hoogtepunten van de Culturele Driehoek is de Leeuwenrots van Sigiriya, vlakbij de plaatsen Dambulla en Polonnaruwa. Het dorp zelf heeft slechts 1000 inwoners en stelt niet zoveel voor. De grote bezienswaardigheid is de Leeuwenrots, die op de werelderfgoed van UNESCO staat. In de 5e eeuw was dit een koninklijk complex van de koning Kasyapa, met het paleis bovenop de rots.

 • Restanten van het paleis, de bijgebouwen, de baden en de tuinen zijn hier te zien. Je kunt via trappen helemaal naar boven. Een zware en enge klim, maar de moeite waard.
 • Tip: beklim de Leeuwenrots ‘s ochtends vroeg om hitte en drukte voor te zijn. Lees hier meer Sigiriya tips en informatie.
De Lion Rock in Sigiriya

De Lion Rock in Sigiriya.

Overnachten in de Culturele Driehoek

De steden in de Culturele Driehoek hebben een groot aantal lowbudget accommodaties, middenklasse hotels en guesthouses om te overnachten. Dambulla ligt vrij centraal in de Culturele Driehoek van Sri Lanka en is een goede plek om te overnachten. Kijk en vergelijk hier het hotelaanbod. Tips: de goedkope New Peacock Resort en de The Green Village Dambulla, beide vanaf €15 per nacht. Vanuit Dambulla kun je ook dagtochten maken naar Polonnarawu en Sigiriya. Ook het stadje Habarana is een goede uitvalsbasis voor de Culturele Driehoek, met ook wat meer luxe en eco accommodaties.

LEES OOK: De 7 mooiste plekken van Sri Lanka

Reizen naar de Culturele Driehoek – hoe kom je er?

Om alle hoogtepunten van de Culturele Driehoek te zien, heb je minimaal drie dagen nodig. De handigste optie voor onafhankelijke reizigers is om een huurauto met privéchauffeur te nemen voor een tocht langs de bezienswaardigheden. Dan heb je geen last van te hoge prijzen voor tuktuks en chauffeurs in auto’s ter plaatse. Ook kun je stoppen waar je wilt. De chauffeur kan eventueel naar de andere kant van de stad rijden om je daar weer op te pikken, zodat je niet hetzelfde stuk terug hoeft te lopen.

 • Met de auto is het ongeveer 4 uur rijden vanaf Colombo naar Anuradhapura (200 kilometer).
 • Vanaf Kandy duurt de rit 3 uur (150 kilometer). Je kunt ook met de de bus reizen maar dit duurt zeker twee uur langer vanwege de vele stops onderweg.
 • Vanuit Colombo (Fort) is het mogelijk om per trein naar Anuradhapura te reizen. De treinrit duurt ruim drie uur en kost voor een 2e klas ticket 290 roepie (€2).

Georganiseerde Sri Lanka rondreizen die de Culturele Driehoek aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Tenzing Travel, ANWB Vakanties, Koning Aap en Djoser. Bij Riksja Sri Lanka en 333 Travel kun je rondreizen Sri Lanka samenstellen met bouwstenen.

Beste reistijd Culturele Driehoek

Het droge seizoen voor de culturele driehoek loopt van april t/m september. Reis je ook nog door naar andere delen van Sri Lanka, zoals de centrale hooglanden en het zuiden? Dan is de droge periode van december t/m maart. Afhankelijk van de plaatsen die gaat bezoeken, is het goed om hier rekening mee te houden.

Sri Lanka reis boeken – onze tips!

Top-5 Sri Lanka reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. ANWB – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

10 Culturele Driehoek reiservaringen en tips

 • Annette op 08-05-2019

  “Must see!”

  In een woord: prachtig!! Bezoek in de Culturele Driehoek de prachtige grottempels van Dambulla. Achter een immense boeddha kan je hier omhoog klimmen via een lange trap en bovenaan zijn prachtige, witte tempels te vinden onder de wanden van de berg. Met de tuktuk kom je hier gemakkelijk.

 • J. van Kooy op 06-05-2019

  “Dambulla”

  Dambulla is erg bijzonder, vooral omdat het er erg heet is (boek een hotel/guesthouse met een zwembad zodat je lekker kan afkoelen na een dag cultuur snuiven). Ga in Dambulla naar de Gouden Buddha en de grottempels. De weg hier naartoe is erg leuk omdat het er stikt van de aapjes. Boek ook een dagtrip naar de Piddurangala Rock en kijk uit over de indrukwekkende Sigirya rots.

 • op 01-05-2019

  “Dambulla”

  Dambulla is snikheet, maar zeker de moeite waard. Zoek een hotel met zwembad en je zit perfect! Ga er op uit naar de tempels die verscholen liggen in de grotten en naar de gouden Buddha. Neem lekker de tuk-tuk, dit kost namelijk heel weinig. Kijk wel uit dat je 's nachts alleen officiële tuk-tuks neemt.

 • op 24-04-2019

  “Dambulla is een goede uitrustplaats”

  Dambulla is een mooie stad met ook veel cultuur, zoals de tempels in de grotten. Het is ook erg lekker om een hotel met zwembad te zoeken aangezien het erg heet kan zijn in Dambulla. Wij vonden het erg fijn om veel te zwemmen na al het cultuur snuiven.

 • Naomi Den Ouden op 01-11-2017

  “Anuradhapura, Pollonaruwa, Kandy ”

  Binnen de culturele driehoek valt de rotstempel in Dambulla, ondanks dat ik al heel erg veel tempels heb gezien was dit zeker een hele ervaring. Niet alleen was de tempel erg mooi, het uitzicht en de aapjes maakte het alleen maar beter.

  Erg bekend in Sigirya is de Lion Rock. Wij hebben ervoor gekozen om niet de Lion Rock te beklimmen maar de naastgelegen Pidurangala Rock. Vanaf deze rots heb je een heel mooi uitzicht op de Lion Rock en dat voor maar een dubbeltje van wat je normaal betaald voor de Lion Rock. De klim is echter wel wat moeilijker, je moet echt klauteren tussen een paar rotsen door.

 • Patricia op 29-10-2017

  “Cultuur”

  Stoepa’s, stoepa’s en nog meer stoepa’s. De ene nog groter dan de ander. Ook heel veel oude tempels, onze privé gids heeft ons heel veel vertelt over het gebied. Bezoek ook de Leeuwenrots. Het is een hele klim maar het uitzicht maakt het helemaal goed.

 • Lies Schmitz op 28-10-2017

  “culturele driehoek vol cultuur”

  Heel erg mooi hier, vanuit Sigirya kun je de leeuwenrots beklimmen maar wat wellicht nog leuker is is om de rots er naast te beklimmen. deze is zelfs wat goedkoper dan de leeuwenrots zelf en eenmaal op de rots heb je een super uitzicht inclusief de leeuwenrots. echt een foto momentje. met een tuktuk kom je overal voor weinig geld.
  ook de tempel van de tand is zeker een bezoek waard tijdens je reis door sri lanka.
  Er is veel cultuur in het midden van het land, ga je wat zuidelijker dan heb je de nationale parken en vervolgens kun je dan heerlijk afsluiten aan de stranden.

 • Anne Wil van Tongeren op 26-10-2017

  “De culturele driehoek gaat je hart stelen!”

  Anuradhapura was de eerste plek die ik in Sri Lanka bezocht, en ik had er makkelijk drie weken kunnen blijven. De stad is heerlijk! Lieve mensen, relaxte sfeer en heel veel bijzondere plekken. Veel mensen gaan met de tuktuk door het oude centrum, maar sommige delen zijn ook zeker te lopen! En dan zie je écht de schatten van de stad die je in de tuktuk of op de fiets niet ziet.
  Als je in Anuradhapura bent, mag een bezoek aan Mihintale niet ontbreken. Vooral tijdens zonsondergang is het hier prachtig!
  Mijn hoteleigenaar gaf als tip om naar Nellikulama Temple te gaan. Deze tempel is vrij nieuw en staat daardoor nog niet in de reisgidsen. Ik was hier dus ook de enige toerist. En wauw, misschien is dit wel de mooiste tempel die ik heb gezien!

  Ook Polonnaruwa mag niet op je lijst ontbreken. Ook dit is een heerlijke stad met een prachtige geschiedenis. Regel een fiets in je hotel of hostel en fiets van plaats naar plaats. Vertrek 's ochtends vroeg, want dan is het nog uit te houden met de warmte.
  Tip: slaap in Tishan Holiday Resort. Hier hebben ze heerlijke eten, fijne kamers en een perfect zwembad om na je fietstocht in af te koelen!

  Dambulla vond ik zelf niet zo bijzonder. De gouden Buddha is zeer indrukwekkend, maar de grotten vond ik persoonlijk tegenvallen. Natuurlijk is het een bijzondere plek en is het bijzonder dat het zo goed bewaard is gebleven, maar dit is een plek die je makkelijk kunt overslaan als je niet zo veel tijd hebt.

 • Hanny Durkstra op 22-03-2017

  “Fietsen in Anuradhapura”

  Het gebied rondom de stad Anuradhapura staat bezaait met stupa's. Je betaalt $ 25 voor een bezoek aan het gebied. Reis je met een klein budget, huur dan een fiets en koop geen kaartje. Er zijn namelijk voldoende stupa's die je kunt bezoeken zonder een toegangskaart. Je zult weinig toeristen op de fiets tegenkomen. Maar ik vond het een geweldige ervaring. De wegen zijn goed en breed, dus niet gevaarlijk om te fietsen. Je zult wel veel bekijks hebben. Neem een hoedje mee tegen de zon en een grote sjaal om je hoofd en blote armen te bedekken voordat je een tempel ingaat. En heb je last van zachte voetjes, dan zijn sokken een aanrader. De tegels rondom de tempels kunnen heet zijn.

 • Dénise Kleinekoort op 04-03-2016

  “Terug in de tijd”

  Sigirya, Polonnaruwa en Anuradhapura zijn toch de mooiste plekken in Sri Lanka die je gezien moet hebben. Prachtige geschiedenis van dit prachtige land.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Culturele Driehoek reiservaring en tips!

Ben jij in Culturele Driehoek geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief