Het Boheems Paradijs in Tsjechië | Tips & bezienswaardigheden voor je vakantie

Het Boheems Paradijs in Tsjechië | Tips & bezienswaardigheden voor je vakantie

Een ‘must’ voor iedereen die van indrukwekkende natuur houdt: het Boheems Paradijs. De torenhoge rotszuilen zijn er ronduit indrukwekkend en vormen een uniek landschap, dat voorts bestaat uit bossen, meren, rivierdalen en historische kastelen.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
5 minuten lezen

Vakantie in het Boheems Paradijs

‘Český ráj’ noemt men de streek in het Tsjechisch, wat ‘Boheems Paradijs’ betekent. Het is een gebied op zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Praag, ongeveer tussen de steden Turnov, Jičín en Mladá Boleslav, met een oppervlakte van ca. 700 vierkante kilometer. Het Boheems Paradijs is een beschermd natuurgebied dat erg geliefd is bij wandelaars en fietsers. Sinds 2005 is het een UNESCO geopark.

Wereldberoemd zijn de grillige rotsformaties, ook wel ‘rotssteden’ genoemd, gevormd door zuilen van zandsteen. In de loop van honderden miljoenen jaren deden wind, water, vorst, zon en vulkanische activiteit hun werk en ontstonden er tientallen meters hoge rotszuilen die een uniek schouwspel opleveren. Bezoek zeker de zandstenen zuilen van Prachov en Hruboskalsko. Het Boheems Paradijs bestaat verder uit dichte bossen, klaterende rivieren, uitgestrekte grotten en eeuwenoude ruïnes van burchten, waarvan de burcht van Trosky de bekendste is. Kortom: wie naar Tsjechië op vakantie gaat, moet dit gebied gezien hebben.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Natuurwonderen & bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs

Hruboskalsko

De bekendste ‘rotsstad’ is ongetwijfeld Hruboskalsko. Deze rotsformatie ligt in het noordoostelijk deel van het Boheems Paradijs, met zandstenen zuilen die een hoogte van meer dan 50 meter bereiken.

 • Bewonder ook de schitterende rotsformaties die uit het water van het Věžák meer lijken te groeien. In dit deel van het Boheems Paradijs tref je bovendien een aantal historische kastelen en burchten aan.
 • In Hrubá Skála staat een imposant kasteel op de top van een steile zandsteenrots. Het kasteel werd in de loop der eeuwen vele malen herbouwd. Het huidige gebouw in neogotische stijl doet dienst als hotel en restaurant.
Hruboskalsko, Boheems Paradijs

Het Hrubá Skála kasteel.

Trosky kasteel, Boheems Paradijs

De burchtruïne van Trosky.

De burchtruïne van Trosky is haast een nationaal symbool van Tsjechië. Deze burcht bestond uit twee torens, met elkaar verbonden door een burcht. De twee vervallen torens zie je al van ver staan, ze zijn beide gebouwd op een basaltrots van zo’n 50 meter hoog.

Prachovské skály

Ook een niet te missen gebied, centraal in het Boheems Paradijs. Je kunt er urenlang wandelen tussen de meer dan 300 rotszuilen. De wandelpaden brengen je naar de fraaiste uitzichtpunten. Vele zuilen hebben een eigen naam, bijvoorbeeld de ‘Monnik’ , de ‘Naald’ en de ‘Keizerlijke corridor’.

Prachovské skály, Boheems Paradijs

Maloskalsko

Maloskalsko wordt ook wel de Parel van het Boheems Paradijs genoemd. Het betreft een smal rotsmassief, aan de rechteroever van de rivier Jizera. Mooie rotsformaties zijn bijvoorbeeld de Suché Skaly en de rotsenlabyrinten Kalich en Chleviste nabij Besedice. Ook in dit gebied kun je enkele fraaie ruïnes van kastelen en burchten bewonderen, zoals de ruïne van Frýdštejn.

Maloskalsko, Boheems Paradijs

De Suché Skaly rotsformaties in Maloskalsko.

De grotten van Bozkov

Niet alleen rotsformaties, maar ook grotten maken deel uit van het Boheems Paradijs. De grotten van Bozkov liggen op de grens tussen het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs.

 • Water heeft hier ondergronds de zandsteen geërodeerd, waardoor een grottenstelsel van meer dan 1.000 meter lengte met een ondergronds meer is ontstaan.
 • Vergeet niet om warme kleren aan te trekken tijdens een rondleiding door de grotten, want de temperatuur is er niet hoger dan 7 graden.

Kozákov

Natuurlijk mag je het hoogste punt van het Boheems Paradijs niet missen. De top van de berg Kozákov bevindt zich op 744 meter hoogte. Er staat een uitkijktoren die je een fraai uitzicht biedt over het Boheems Paradijs. Je kunt dit hoogste punt gewoon met de auto bereiken, maar er zijn ook verschillende wandelroutes die hier passeren. In de winter wordt er in deze omgeving volop geskied.

Boheems Paradijs – accommodatietips

 • Bohemia Inn Hotel ★★★★ (Turnov)
  Viersterrenhotel in Turnov. Kamers voorzien van bureau en badkamer met douche. Het hotel heeft een mooie tuin en terras. Familiekamers zijn beschikbaar. Met kinderclub.
 • Busreis Praag & Boheems Paradijs
  6-daagse busreis van Oad met verblijf in een uitstekend 3*-hotel. Inclusief stadswandeling door Praag met een Nederlandse gids.

Overige bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs

Trek met je kinderen naar Šťastná Země bij Radvanovice: een speelpark met houten speeltoestellen, klimmuren en andere attracties, gemaakt uit natuurlijke materialen. Bij de speeltuin hoort ook een geopark, waar kinderen al spelend het werk van de natuur kunnen ontdekken, bijvoorbeeld hoe er in een rivierbedding zand wordt afgezet.

Jičín, Boheems Paradijs

Het pittoreske stadje Jičín.

Het stadje Jičín is eveneens de moeite waard. Neem een kijkje op het Wallensteinplein (Valdštejnovo náměstí) met de schitterende arcadewoningen en de 52 meter hoge Valdicetoren. Het plaatsje Malá Skála, een tiental kilometer ten noordoosten van Turnov, bezit een gezellig toeristisch centrum. Je kunt er zwemmen en kajakken op de rivier Jizera.

Vranov kasteel, Boheems Paradijs

Het Vranov kasteel bij Malá Skála.

In de omgeving van Turnov vind je het historische slot Sychrov. Volg een rondleiding in het neogotische kasteel om er de prachtige zalen met het originele meubilair en kostbare schilderijen te bewonderen.

Sychrov kasteel, Boheems Paradijs

Het Sychrov kasteel in de omgeving van Turnov.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Boheems Paradijs reiservaring

 • Bianca Akkermans op 29-12-2020

  “Wintersport in Horny Marsov”

  Het is geen Oostenrijk of Zwitserland, maar dan ook wel een stuk betaalbaarder. Vanuit Horny Marsov, waar wij verbleven, heb je 2 skigebieden om uit te kiezen: Pec Pod Snezkou en Janske Lazne. Met respectievelijk 13 km en 17 km piste. De pistes zijn prima, niet al te groot, maar goed om je een week te vermaken. Vanuit het dorp rijden er bussen die je naar de pistes brengen. Maar ook als je zelf met de auto gaat, is er een groot parkeerterrein waar je met gemak je auto kwijt kunt. Het enige nadeel is de sneeuwzekerheid, omdat het gebied niet zo hoog is(1200 mtr). Maar ook zonder sneeuw is het een prachtig omgeving om te wandelen.

  Een aanrader is Pension Kneifel in Horny Marsov, hier hebben we verschillende avonden heerlijk gegeten.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Boheems Paradijs reiservaring en tips!

Ben jij in Boheems Paradijs geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief